Jag lär mig en läxa av mitt eget råd!

ptfiaua-2
ptfiaua-5
Jag påminner ofta om att man behöver se över livet ofta för att se att det man gör fortfarande känns bra och funkar bra. Att vi behöver uppdatera våra förutsättningar för att se att de stämmer överens med våra förväntningar och handlingar. Ett klokt råd om jag får säga det själv – och igår insåg jag att det var lite för länge sedan som jag själv såg över livet.

Ett exempel: Jag har haft matlåda i hela mitt yrkesverksamma liv. Matlådan har vart självklar, en lunch ute undantaget. Både för att det är mer ekonomiskt och ett lätt sätt att ordna lunch på. Har släpat matlådor på cykeln i snart tio år här i Stockholm, och haft lite dåligt samvete när jag någon gång köpt lunch ute. Sedan i höstas har matlådorna blivit färre och det dåliga samvetet större. Varför? För att det alltid har varit så att matlådorna är det jag strävar efter och håller på med, men igår insåg jag att det inte är ultimat längre.

Fördelar med att kasta om det och utgå från att jag köper lunch ute och istället tar matlåda ibland:

» Jag slipper släpa saker fram och tillbaka.
» Jag kan äta så hälsosamt som jag vill (eller inte vill) och kan alltid välja veganskt och vegetariskt. Det finns mängder med bra hälsoställen som dessutom gör godare och hälsosammare mat än jag själv.
» Det ger ny inspiration till jobbet att äta på nya ställen och äta god och nytänkade hälsomat (och soppa och bröd från Fabrique <3)
» Den extra maten som blir över i en matlåda kan istället plockas fram på kvällen när man kommer hem med hungrigt barn och hungrigt sig själv.
» Det blir en naturlig paus som ger frisk luft när lunchen ska inhandlas.
» Det blir en sak mindre att komma ihåg på morgonen vilket är snällt mot mitt minne, vilket var det som utlöste de här tankarna igår när jag glömt den så fint förberedda lådan i kylen igen (läs mer här om ni missat)

Det enda negativa jag kan tänka på just nu är att det såklart är betydligt dyrare men förhoppningsvis så kommer det att kännas värt det för att jag får igen det i energi och allt ovan. Får helt enkelt testa och se hur det känns. Det värsta som kan hända är ju att börja med lådan igen. Det bästa blir att sluta ha dåligt samvete och istället börja ta reda på vilka ställen som ger bra mat som mättar, det är ju tyvärr inte en självklarhet när man äter ute.

Kul steg i livet! Har ni gjort någon liknande förändring på senaste? Berätta gärna!

 1. Linn skriver:

  Jag tycker det här med kost är svårt. Hela mitt liv har jag varit ganska smal bara av naturen, men har under senare år känt att det dels är lättare att lägga på sig men även att hålla energinivån på en lagom nivå. Jag är relativt aktiv (rör mig ca 1 mil/dag, rider 1-2 hästar/dag, lite styrketräning och jogging). Jag skulle vilja äta mer nyttigt dels för att må bättre men även för att ”tajta till kroppen” lite. Jag upplever själv inte att jag är rund i ansiktet, men när jag ser bilder tagna av andra kan jag få en smärre chock – där ser jag nästan tjock ut! Och det är tufft när man stundtals har lite issues med sitt utseende.

  Jag tror dels att jag behöver plocka bort socker (smått sockerberoende), har du några bra tips på mat/mellanmål som är bra? Jag äter oftast 2 kokta ägg till frukost som jag brukar stå mig till lunch på, men det är svårare resten av dagen.

  Tack för en inspirerande blogg!

 2. Johanna skriver:

  Härlig läsning när jag läser economista och tycker alla bara sparar (eller till och med snålar)!

  Själv influeras jag av under tian nu, men blev ändå glad av detta 🙂

 3. Jessica skriver:

  Jag har nyligen lagt en smärre förmögenhet på ett hemmagym. Ungefär samma som ett medlemsskap på gymmet kostar under 10 år. Men det är ju betydligt bättre än att betala till gymmet och inte gå det. Nu är vi dessutom 4 som använder det och då är det ju bara 2,5 års gymkort per person 😄. Har förbättrat konditionen massor då jag inte vill springa ute på vintern, men att ställa sig på löpbandet och springa några km är så lätt!

 4. Josefin skriver:

  Vad skönt att läsa det här inlägget! Är i liknande sits där jag senaste året ätit allt fler uteluncher och lagat allt mindre mat hemma. Har ett ganska mastigt jobb, pendlar ibland till annan ort, har en historia av lättare utmattning och är singel. Fixar i och med det väldigt mycket saker själv, till slut orkade jag bara inte kräva av mig själv att jag alltid ska förbereda matlådor. Förr var en dag utan matlåda en omöjlighet, det hände liksom inte. Men tycker inte alls att det är lika roligt att laga mat längre och kan till och med må illa av tanken på att värma en matlåda i lunchrummet ibland. Min melodi just nu är lite att laga mat när jag känner för det, och blir det låda så blir det. Men jag känner mig ändå skyldig just för att det känns som att det går mycket pengar i onödan. Det jag försöker tänka på då är att friheten i att äta vad jag vill till lunch, att det är något jag unnar mig. Lite av en upplevelse som jag trivs med. Ja, det kostar mer, men då får jag lägga mindre pengar på något annat – kläder till exempel. Brukar också tänka på det här med alkoholen, jag dricker allt mer sällan men vet ju att en utgångshelg med vinflaska hemma, inträde på krogen, några glas alkohol ute och bakismat dagen efter tillsammans nog täcker in uteluncher för en hel vecka… jag brukar också se möjligheten i att träffa vänner över en lunch. Det kostar oftast mindre än att t ex gå på bio (och dessutom hinner man prata mer). Kram på dig och tack för en superbra blogg och allt jobb du lägger ner!

 5. Ibland är det värt att lägga lite mer pengar på något (om man har den budgeten) om det ger lite mer livskvalitet, slopa det dåliga samvetet och njut av alla möjligheter <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..