Det finns inget facit för balans!

l
Jag pratade med en tjej som berättade att hon är lite av en periodare med sin träning. Hon kör stenhårt i några månader för att sedan köra betydligt lugnare. Under vårt samtal kom det fram att hon kände sig dålig som inte höll i sin träning hela tiden men också att hon gillar att ”formtoppa” och köra hårdare i vissa perioder. Men det dåliga samvetet för att hon inte kör stenhårt HELA TIDEN ligger alltid och pressar på. Otillräcklighetskänslorna dominerar.

Och när jag lyssnade på henne så slog det mig. Det där är ju hennes version av balans! För henne fungerar det bra att träna hårdare och oftare i perioder och lugnare och mer sällan i andra perioder. Hennes träningsrutin är som en intervall där man pressar på mer för att sedan lugna ner och vila. Det blir ju för fasen balans när vi ser på det ur ett helikopterperspektiv! Och jag kom på mig själv med att först ha tänkt att hon måste hitta en rutin som gör att hon kör lite mer jämt fördelat hela tiden – men varför då? Det här är ju hennes balans och det fungerar utmärkt för henne. Bara hon blir av med sitt dåliga samvete så blir även hon trygg i att hon har hittat sin egen version av balans.

Än en gång – vi alla är så olika. Även balans ser olika ut för olika människor. Det finns inte ett facit. Kram!

 1. Anna skriver:

  Så bra inlägg! Känns som det är vanligt att skuldbelägga sig själv för att man inte gör som ”man borde” osv. Känner att det är samma med träning överhuvudtaget. Jag har tränat på olika sätt i olika perioder, men just nu har jag inte tränat alls på typ lite mer än ett år tror jag. Jag går promenader ibland när det faller mig in men det är mer för att jag gillar att vara ute och få den tiden för mig själv. Kan ibland få frågan ”tränar du något nu?” Och när jag svarar nej kommer följdfrågan ”jaha men du tränade ju förut?” Blir så trött på detta! Och ledsen! Och skamsen. Som att jag inte duger för att jag inte tränar. Känns verkligen som att det finns en norm i samhället att man ska träna, annars är man konstig typ. Jag tycker om att röra på mig, men just nu i livet går det inte att få ihop träningsrutiner alls – och jag är inte heller sugen. Men det blir liksom ett bakslag för självförtroendet varje gång jag får frågan.

  Någon som känner igen sig?

 2. Anna skriver:

  Hej Sofia
  Läser din blogg och blir så peppad av dina inlägg om balans och hur man får in träning och hälsosamma val i vardagen! Jag har dock ett problem med min hälsosamma vardag och det är att jag snusar. Jag vet att det är väldigt dåligt för hälsan och jag vill egentligen inte vara en snusare. Men jag kan inhe hitta motivationen att sluta. Har hållt upp i en vecka nu men trillade dit igen för jag tycker det blir ingen livskvalitet utan snuset. När jag håller upp blir det att jag börjar med andra dåliga vanor och äter sämre tex sötsaker. Har du några tips på hur jag ska motivera mig själv till att sluta?

  1. PT-Fia skriver:

   Tusen tack för värmande ord och för att du läser! <3 Lyfter gärna dina frågor i ett eget blogginlägg om det skulle kännas okej? 🙂

   1. Anna skriver:

    Det får du jättegärna göra!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..