Hjälp mig prata om vår avancerade kvinnokropp!

ptfias1-2
Jag vill prata om kvinnokroppen! Vår fantastiska, komplicerade och avancerade kvinnokropp. Hur lite vet vi egentligen? Hur mycket skulle vi vilja veta? Jag skrev några frågor på instagram – bland annat om hur sexualkunskapen var i skolan – och någon svarade att deras sexualkunskap var att de skulle rita det manliga könsorganet och sedan var det klart. Toppen …

Jag har ju tidigare ägnat inlägg åt att prata om snippan och bajs och allt möjligt så jag tänker att vi ägnar det här inlägget åt kvinnokroppen. Det vore GULD värt om ni vill svara på någon eller flera av följande frågor – anonymt om ni så vill.

» Hur gammal är du? Var bor du?

» Hur är ditt förhållande till träning?

» Hur är din menscykel och hur mår du i samband med mens?

» Vad funderar du på kring vad som händer i din egen kropp under menscykeln?

» Vad skulle du vilja veta om din egen kropp?

» Hur är relationen till din egen kropp? Vad bekymrar dig? Vad gillar du?

Och ja en bonus! Hur var sexualundervisningen i skolan?

Tusen varma tack på förhand! ♥

 1. » Hur gammal är du? Var bor du?
  Fyller 22 år i sommar och bor i egen lägenhet större delar av året.

  » Hur är ditt förhållande till träning?
  Jag elitsatsar inom längdskidor och tränar väldigt många timmar och hårt

  » Hur är din menscykel och hur mår du i samband med mens?
  Min menscykel är inte så bra, har kopparspiral insatt som inte alls fungerar pga för dåliga järnvärden.

  » Vad funderar du på kring vad som händer i din egen kropp under menscykeln?
  Hur stor påverkar det har på min prestation.

  » Vad skulle du vilja veta om din egen kropp?
  Så mycket! Men svårt att specificera exakt vad.

  » Hur är relationen till din egen kropp? Vad bekymrar dig? Vad gillar du?
  Den är oftast god, men med den betydelse vikten har i min idrott så är det klart att ibland. Jag älskar att känna mig stark och uthållig.

  Och ja en bonus! Hur var sexualundervisningen i skolan?
  Minns egentligen inte så mycket, vilket kanske också berättar någonting om det. Att det imprincip var obefintlig, satte ut delar av könsorganen och lite allmänt. Trist!

 2. Stina skriver:

  » Hur gammal är du? Var bor du?
  36 år, Täby

  » Hur är ditt förhållande till träning?
  Sund, löptränar och kör roddmaskin varannan dag.

  » Hur är din menscykel och hur mår du i samband med mens?
  Födde mitt senaste barn själv (ofrivilligt). Fick en trasig livmoder som opererades bort 2 år sen. Evigt tacksam varje dag för det beslutet.

  » Vad funderar du på kring vad som händer i din egen kropp under menscykeln?
  Nope!

  » Vad skulle du vilja veta om din egen kropp?
  Sköldkörtelproduktionen och hur den påverkar mig..

  » Hur är relationen till din egen kropp? Vad bekymrar dig? Vad gillar du?
  Ju äldre jag blir ju mer trygg blir jag…

  Och ja en bonus! Hur var sexualundervisningen i skolan?
  40 minuter innantill läsning ur Biologi-boken, no questions asked!

 3. Jennie skriver:

  Är 32 (33 i sep) och bor i Sthlm. Är singel/ensamstående mamma till Leah 3 månader efter insemination i Köpenhamn! =)

  Hade anorexi år 1999-2000. Hade knappt tränat innan dess. När jag blev frisk och BEHÖVDE stärka upp o bygga upp kroppen och skelettet igen så började jag träna. Först pass (på Friskis) och sen styrketräning. Hade sund inställning till det i ca 2 år efter. Sen började jag bli beroende av det och då blev jag också besatt av att äta extremt nyttigt, dvs nån typ av ortorexi istället. Blev avstångd från Friskis då.

  Insåg det själv då men mådde ändå bra av att röra på mig så blev att jag köpte en motionscykel o gjorde eget styrkepass hemma. Men på en bättre nivå än innan.

  Har i princip kört så hemma sen dess men mer eller mindre. Betydligt mindre när jag jobbat och mer när jag pluggat. Men jag blir lätt beroende eller hetsig att jag MÅSTE göra vissa övningar innan det är ”ok”, så nuförtiden så försöker jag att inte göra det varje dag eller så och det är ok om ja inte hinner. Valde också att skaffa min dotter för att få bort så mkt fokus från mig själv. Känner dock att det e viktigt o skönt att röra på mig för att ha energi o tanka energi och ha en stark kropp som orkar amma och bära och umgås och ta hand om o sköta min dotter. Specielly cokså för att jag är ensamstående så får ingen avlastning.

  Just nu har jag ingen mens. Helammar. Har alltid hatat min mens. Fick den först i klassen när jag var 11. Att jag fick den och började utvecklas så snabbt – bidrog till mina ätstörningar. Ville inte bli vuxen o kvinna så tidigt! Hade ingen mens i många år efter ätstörningen trots normalvikt. SKönt kände jag. en blev jag ändå glad när den kom tillbaka då jag redan ahde funderat på att jag ville bli mamma i framtiden! Nu spelar det ingen roll. Tycker den mest e jobbigt, men gillar den för att det ofatst e tecken på att kroppen funkar. Men har aldrig haft pms eller mensvärk förutom en gång när jag åt p-piller! usch! slutade direkt med p-pillerna då! Haft regelbunden mens och ite så rikliga blödningar.

  Blev ändå gravid utan att ha mens så känner att jag kan va utan den!

  Tyvärr lär jag alltid ha ett komplicerat förhållande till min kropp. 🙁 Känner STOR STOR STOR TACKSAMHET till den för allt dne fått utstå under mina ätstörningar, att den återhämtat sig OCH framförallt att den GJORDE MIG GRAVID och bar mitt barn i 9 månader och födde fram en frisk flicka! Och jag hade inga komlikationer under graviditeten, gick inte upp mkt i vikt etc. Den återhämtade sig ganska snabbt efter förlossningen (även om den inte är färdig än?) men jag äter Levaxin för underproduktion av sköldkörteln sen jag var 17 år och trots medicin så fungerar inte alltid min ämnesomsättning som den ska 🙁 Detta bidrar till oönskad viktuppgång, vätskeansamling, trötthet mm som jag HATAR och bidrar till att jag inte e bästis med min kropp ändå 🙁

 4. Jess skriver:

  Jag är 27 och bor i Göteborg.

  Jag har precis återfått min normala menscykel. Jag hade tidigare kopparspiral i ca 1.5 år. Valet föll på det för att jag ville undvika hormonella preventivmedel och då är ju kopparspiral ett bra alternativ. Jag räknade inte med att menssmärtorna skulle kännas som taggtråd i livmodern. Eller att mensen skulle gå från att vara ca 4 dagar till 7-8 dagar istället. Eller att jag skulle bli successivt tröttare, ledsnare, andfådd i flera minuter av att jogga en kort sträcka efter en spårvagn, börja tappa hår och få sköra naglar, och att den förändringen skulle ske så gradvis att jag inte förstod att det kunde ha ett samband.

  Jag gick slutligen till en psykolog i tron att jag var deprimerad. Hon sa att det första steget med tanke på mina fysiska symptom var att kolla mina värden. Det visade sig att jag hade usla järnvärden, långt under det normala.

  Spiralen åkte ut och jag fick ett recept på järntabletter. Ord kan inte beskriva hur stor skillnaden är nu, 3 månader senare, när mina värden är normala. Jag känner mig som mig själv igen. Jag känner igen min kropp igen. Tröttheten är borta, håret börjar återfå sin kvalitet.

  Den andra positiva förändringen jag gjort är att jag börjat träna regelbunden. Inget avancerat, kör nåt friskispass 2-3 ggr/veckan. Men upplever också att det gör underverk för energi och humör.

  Avslutningsvis: detta är alltså ingen anti-kopparspiralpropaganda. Men en uppmuntran till alla tjejer: gå inte på preventivmedel som får er att må skit. Och sök hjälp om du mår dåligt.

 5. Clara skriver:

  Är 31 år och bor i Göteborg. Började träna för tre år sen efter en lång tids sjukskrivning (drygt ett år) eftersom att jag såg det som min sista chans att bli bättre från min depression. Efter att aldrig ha tränat någonsin och alltid hatat träning har jag lyckats få till en rutin med ca 3 gympass i veckan (som jag längtar till!)

  Känner av menscykeln mycket starkare sen jag fick barn. Starkare pms, mer flytningar vid ägglossning (läs enorma mängder flytningar vid ägglossning). Däremot har min mensvärk tack och lov försvunnit efter att jag fick barn, från att tidigare ha behövt vara hemma nästan en dag per månad pga så sjuka smärtor behöver jag nu på sin höjd ta en ipren.

  Jag märker att jag ofta är som starkast precis när jag får mens, flera av mina pb:n är satta på mensens första dag. Det tycker jag är coolt och skulle vilja veta mer om!

  Jag skulle verkligen vilja veta mer om hur menscykeln och tarmarna hänger ihop. Som en person med rätt svår ibs märker jag att min mage påverkas av mensen men har ingen aning om varför.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..