Kan man vara glad när man är utbränd?

fiautbränd
Någon frågade om man kan vara glad när man är utbränd? Såklart. Man kan känna alla känslor även när man är sjuk, oavsett vad man går igenom. Jag minns speciellt en dag från min sjukskrivning. Morgonen hade varit mörk. Jag hade gråtit och stirrat i väggen. Kroppen var tung som betong och det låg en filt av ångest över mig. Det enda som gjorde att jag faktiskt tog mig ur sängen den dagen var att jag skulle träffa en vän och promenera en stund i solen. Tog fram telefonen för att avboka både 4 och 7 gånger men lyckades låta bli och kom iväg. Och vilken befrielse det var! Bad henne berätta allt om vad som pågick i hennes liv så jag slapp vara i mitt eget.

Vi gick långsamt tillsammans länge och jag var glad. Glad över att ha orkat tagit mig i väg. Glad över min vän. Glad över att orka gå en promenad. När jag promenerade hem och solen bländade så kände jag ett glädjerus, det första på mycket mycket länge. Nästa morgon var jag återigen knockad och straffades av ansträngningen som min lilla utflykt var.

Min kompisträff kostade tre dagars isolering och vila i lägenheten, men det var värt det för jag fick vara glad en stund i allt det mörka. 

  1. Känner så igen mig, man uppbringar kraft till en kompisdejt, en lunch eller liknande. Roliga saker, men sen blir det dagar av återhämtning efter!

  2. Jag var inte lika sjuk i min utmattning som du verkar varit men jag minns att jag dagarna innan min sjukskrivning skrattade så jag nästan kissade på mig på jobbet. Jag fick diagnosen utmattningssyndrom med ångest och hade alltså ingen depression. Men just att jag var glad och kunde skratta gjorde att många hade svårt att ta min utmattning på allvar. Att det tog massa energi att vara glad var det inte som såg. När jag så smått började jobba igen så försökte jag förklara för min chef vilka svårigheter med minnet jag hade osv men fick till svar ”det är inget som märks utåt”.

  3. Ronja skriver:

    Känner igen det där från när jag var som djupast i min ångest och depression, att få en paus från sitt egna liv, det var allt värt även om det kostade en veckas isolering efteråt. Och just den där vinsten att ORKA ta sig ut och träffa nån, trots att man tänkte avboka 13 gånger innan. Då hade man vunnit mot mörkret iallafall en gång, det minns jag gjorde mig stark.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..