Några oklara ord om min livskris

ptfiasblo
Ja hörni. Jag har ju nämnt det jag kallat för ”livskris” innan. Utan att säga för mycket om det så är jag i ett virrvarr av tankar och känslor. Känner uppgivenhet och allmän förvirring kring vart jag ska landa. Är lite osams med mig själv för att jag börjar inse att jag på ett sätt fastnat i gamla mönster och glömt att lyssna inåt. Livet var liksom stöpt i en form så jag har bara gjort – utan att reflektera så mycket. Också för att ett liv med småbarn och eget företag inte lämnar mycket utrymme för just reflektion. Men alla dagar i Malmö gav just det och något som bubblat inom mig länge gick inte längre att trycka bort. Det var tvunget att komma upp till ytan.

Nu försöker jag att reda ut och samtidigt bara vara i det här. Se vad som kommer när tiden får gå, få perspektiv.

Min största lärdom av livet hittills? Det går inte att boxa in livet och när du tror att du bestämt hur det ska vara så kommer saker att hända så det blir något helt annat, det är för att vi inte ska glömma att leva. Vi får inte glömma att leva.

 1. Anna skriver:

  Till er alla. Jag ser detta som en ledarskapsfråga. Också en fråga om att fokusera rätt. Kvinnor som snöar in på frågor som är totalt meningslösa behöver ledarskap. Nån som säger till er – skärp er, fokusera på det ni är bra på och hindra fixering vid lyxproblem som att ”jag är 30 och känner mig gammal”; ”jag har sån ångest” (utmana den då för 17 !!) eller ”jag har komplex för mina små fötter”: Så tröttsamt! Ta tag i era liv och bidra till världen, jag lovar att ni kommer på andra tankar. Fokusera, koncentrera er.

 2. Tack för det här inlägget <3

 3. Sanna skriver:

  Så mycket styrka din blogg ger mig❤️
  Du är så fantastisk fia! Tack för att du skriver om det som ibland är svårt att ta på.

 4. Anna skriver:

  PT-Fia, du har ett I-landsproblem. Livskris – herregud. Får bilden av dig som otroligt självupptagen och kanske har du inte sett världen, tillskansat dig kunskaper. Du behöver vidga dina vyer och istället för att snöa in på ditt ego, titta på allt i din omvärld som behöver förändras. Bostadslösa, tiggare från Rumänien, enorma kränkningar och brott mot människors rättigheter, en outsäglig fattigdom i världen. Gud, gör något åt din mentala inställning som är alltför inställd på dig själv, rikta ut blicken och bidra till mänskligheten.

  1. E skriver:

   Oj, Anna. Här gick du hårt åt! Behövdes det lämna något mörkt ur din själ, och då valde du att dumpa det på Fia istället? Det känns som att de här problematiska tankarna snarare ligger hos dig att hantera, än att Fia skulle vara ”världsfrånvänd” och ”självupptagen”. skulle snarare säga att det är de två sista orden jag skulle benämna Fia som.

   Hon visar dagligen medmänsklighet, hur viktigt det är att vara grundad i sig själv, hur viktiga hennes relationer till andra är, har superbra samarbeten med rimliga organisationer (plan Sverige osv). En kan ju vara snäll mot sig själv, och även samtidigt vara medmänsklig och hjälpa mer utsatta. Förstår inte varför det skulle vara motsägelsefullt?

   Som sagt, tror detta ligger hos dig Anna. Försök kanske vara lite mer inåtcentrerad och se vad du kan behöva bearbeta som har behovet att skriva sådana påhopp mot Fia.

   1. Anna skriver:

    Det som ligger hos mig E är att jag ser en kvinna med barn, man och karriär, som har nån slags ålderskris – ett riktigt i-landsproblem, en kvinna som inte har något att klaga över, sett ur ett globalt perspektiv. Ser västerländsk självupptagenhet och larv. Skärpning är vad som behövs, att ta sig ur sin lilla värld, blicka utåt och hjälpa världen.

  1. Oj, herregud Anna.
   Jag vet inte om du har missat en fundamental grej här – men vanligtvis kan de flesta ha flera tankar i huvudet samtidigt. Dvs, oavsett om Fia tänker på hur barnen i Afrika har det, så mår inte hon bättre för det, och det löser inte hennes problem.
   Om det hade varit så hade vi kanske inte haft en otroligt växande andel människor som blir sjukskrivna för stressrelaterade saker?

   Jag vet inte om du har slagit dig riktigt hårt någon gång? Men jag kan prata från mig själv, att när jag bröt benet så hjälpte det definitivt inte mig att tänka på hur mycket sämre vård människor i Kambodja får när de bryter benet. Jag hade fortfarande EXAKT lika ont.

   Tänk om du istället lagt all den energi du verkar ha åt andra hållet istället – bjud in Fia på alla fantastiska engagemang du har för att rädda världen. För det måste du ha va? Minst ett gäng olika sådana engagemang? Annars är det kanske mycket dubbelmoral att sparka på någon när man inte själv bidrar.

   1. Anna skriver:

    Charlotte – stress är ofta självförvållat, bygger på ett tvång att vara till lags.

    1. Maria skriver:

     Hej Anna,

     Jag kan tänka mig att din kommentar kommer från en uppriktig vilja att göra världen bättre. Men små steg är bättre än inga steg. Att begära att en person enbart ska tänka på de som har det sämst och inte se eller bry sig om saker som ligger närmare hemmet är ganska orealistiskt.

     Dina kommentarer hittills har inte fått mig att uppleva dig som en person som bryr sig om andra, utan snarare empatilös och dömande. Alla kan inte göra allt, men man kan börja med att faktiskt visa att man bryr sig om andra med en vänlig ton. För jag är säker på att min initiala bedömning av dig är fel, och att du är väldigt godhjärtad i grunden. Det är svårt att få en full bild av någon enbart genom text… 😉

     Mvh /M

  1. Emilia skriver:

   Det är möjligt att tänka på sig själv, prioritera sig själv för att hålla ihop och samtidigt bry sig om andra, andras problem och katastrofer i världen. En människa är mer komplex än du verkar vilja erkänna. Det är hennes jobb att dela med sig av sitt liv.

   1. Anna skriver:

    Jag ser en kvinna som har allt, lever i världens mest priviligierade land – och som gnäller över att hon är 30 år. Helt galet.

  1. Jenny skriver:

   Tror du har fått helt fel bild av PT-Fia. Att hon delar med sig av sådana här tankar och känslor tolkar jag som omtanke, för att andra med samma tankar inte ska behöva känna sig ensamma. Samtidigt uppmuntrar hon människor att reflektera över sina liv vilket du troligen skulle behöva göra lite mer. På vilket sätt bidrar du till en bättre värld genom att försöka trycka ner Fia?

   1. Anna skriver:

    Jobbat 15 år med mänskliga rättigheter, bla åt Amnesty International. Kvinnor i Ecuador blir fängslade för att de är gravida. Därav min chock över dessa i-landsproblem!!

    1. Men du verkar inte ha lärt dig mycket av det. Om du nu påstår att du är så världsvan och medmänniska borde du veta att bättre än att hacka på andra människor. Passar det dig inte, läs inte Fias blogg men tryck för Guds skull inte ner andra, det visar mig av dig själv än någon annan.

  1. Svar till Anna:
   ”Det finns massor med folk som har det värre än mig” – ett tankesätt jag själv haft i allt för många år. Om det gjort mig till en lyckligare människa? Inte ett skvatt. Går fortfarande runt och ältar samma saker och har lika hög ångestnivå, FAST jag är VÄL MEDVETEN om att jag har det väldigt bra ställt jämfört med många andra. Skulle snarare påstå att det spär på min ångest ytterligare – jag menar, jag har ju inte rätt att må dåligt!!! Jag har just sökt hjälp för detta då jag efter många om och men börjar förstå att jag förtjänar att må bra och att min vardag inte ska behöva se ut såhär. Så SNÄLLA, kom inte och säg att en person som berättar om sin livskris har ett i-landsproblem. Att säga att ”det finns de som har det värre” kommer inte få någon att plötsligt bli kroniskt lycklig och ta resten av livet med en klackspark, det fungerar tyvärr inte så.

   1. Anna skriver:

    Ellinor, skaka om dig själv, ta dig ur din självömkan och bryt nåt mönster. Sluta vara till lags, sluta älta – våga. Och bidra med det du är bra på. För jag lovar dig, du är otroligt priviligierad och det är din plikt att göra något vettigt med tanke på hur vår värld ser ut. Sluta gnäll, du är ung kvinna på 2019-talet – läge att vara nöjd och bidra!

    1. Snälla Anna. Sluta bete dig som om du vore bättre och finare än alla andra. Om du tror att man mår bättre av att tänka på hur mycket sämre alla människor har det hela tiden, då har du NOLL insikt om hur ångest och psykisk ohälsa fungerar. Tror du också att det fungerar att säga till en deprimerad person att rycka upo sig? Du gör mer skada än vad du hjälper. Folk mår bara sämre av såna kommentarer, inte bättre.

    1. Svar till Anna:
     Anna! Nu har jag äntligen ryckt upp mig och känner mig plötsligt oerhört nöjd! Alltså gud, varför testar inte fler detta!? Hur ska jag nånsin kunna tacka dig!? Så skönt att bryta ett mönster! Dags att sluta vara människor till lags! Antar att jag först och främst, nu när jag känner att jag verkligen vågar, ska börja bidra till folkhälsan genom att sprida detta tips till ”ångestdrabbade” om att rycka upp sig och även passa på att meddela att gravida i Ecuador har det mycket värre än dem 🙂 Var verkligen ett superbra tips!

     Tack igen och lycka till med ditt jobb om mänskliga rättigheter!

     1. A-K skriver:

      Ville bara säga att jag älskar ditt svar, Ellinor. Vilken tur att det gick så lätt att bota din ångest! <3

  1. Sara skriver:

   Oj! Här var vi fördomsfulla och dömer en människa utan att veta så mycket om henne. Du kräver enormt av bara en person och du gör det på extremt ineffektivt sätt. Att säga att det är någons PLIKT att göra något och att den ska ta sig i kragen utan att veta varför personen mår dåligt är väldigt orättvist. Att trivialisera någons lidande är för mig alltid fel.

   Är det så du behandlar människor du möter i ditt jobb också? Kanske du ska börja fundera på ifall det är du som är självupptagen och ego. Dags att skaffa dig det där som kallas för empati.

   Tro mig. Jag har också jobbat med människor från andra länder som inte har någonting. Jag går inte och dömer och pekar med pekpinnar om hur vi i västvärlden bör leva för det. Om inte annat har det gjort mig mer ödmjuk.

   1. Anna skriver:

    Det jag säger är att en 30-årskris är löjligt och banalt sett ur ett globalt perspektiv. Det är höjden av bortskämdhet, höjden av lyx, att gå omkring och grina över att man är 30. Saknar ord.
    Nej Sara, jag håller inte med dig. Är det något som får en att transformeras inifrån och fokusera på det som verkligen är viktigt i världen så är det arbete för att förbättra livsvillkoren för andra istället för att snöa in på kroppskomplex och åldersnoja.

    1. PT-Fia skriver:

     Tack för all din visdom. Du hjälper verkligen jättemånga…
     En sista gång: Min livskris har ingenting med ålder att göra, men är säkert lika banal för det.
     Antar att du antagligen har goda intentioner med det du skriver, sättet du kommunicerar dessa på har en del att önska. Trevlig kväll!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..