Varför är utgångspunkten för hälsa rätt eller fel?

Ptfia blogg 27
Igår när jag var hos Martina Thun på RIX FM så kom vi in på det faktum att utgångspunkten för hälsa alltid verkar vara ”rätt eller fel”. En kvinna kom in i studion och när hon hörde att vi precis pratat om hälsa så ursäktade hon sig direkt eftersom hon skulle på AW och det gjorde att hon kände sig ohälsosam. Det är så förbannat tråkigt att vi alltid hamnar här (obs, hon gjorde inget fel, menar hur vi blivit formade i detta). Att det som borde handla om att må bra istället handlar om att man måste göra RÄTT för att det inte ska bli FEL. Och gör man FEL så blir hela en själv FEL och gör man inte tillräckligt mycket RÄTT så kan man lika gärna skita i det.

Blir tokig på det här. Men det är ju inte så konstigt att det är här vi hamnar eftersom det är så bilden av hälsa alltid målas upp.

SÅHÄR SKA DU ÄTA RÄTT! TRÄNA RÄTT FÖR DIN ÅLDER! ÄT RÄTT UNDER MIDSOMMAR! SÅ TRÄNAR DU FÖR ATT INTE BLI FET! ÄT RÄTT MED NYA SUPERMETODEN!

Det är ett jävla sätt. Något som egentligen handlar om att människor vill uppleva någon slags frid i kropp och sinne, vara fria från smärta och kort och gott må bra, är en industri som uppfostrar oss i att värdera allt så att vi inte ens kan tugga på en brödbit utan att fundera på om det är rätt eller fel.

Det är sinnessjukt. Hälsa borde inte handla om de där två orden. Hälsa borde handla om det grundläggande – vad behöver jag göra och välja för att må bra just nu och på sikt?

 1. Berit skriver:

  Det är verkligen en stor industri..vår längtan till den perfekta kroppen. Utan att reflektera över ”min kropp”. Jag kan aldrig se ut som de i bikini reklamerna men har en perfekt kropp för mig och mina ändamål. Men att komma dit krävs det att man har åldern inne (i mitt fall tog det över 40 år)
  Att vakna på morgonen utan att ha ont…att kunna röra sig och äta på ett vettigt sätt borde räcka. Men vi människor ska alltid jämföra oss med andra. Nej bort med skammen och skulden och gör just vad som är bra för din kropp. 🙂

 2. Lustigt att du tar upp det just nu. Är på semester i Italien, och som man bör, när man är i Italien, så har vi ätit pizza och druckit vin till lunch idag, och fikat med glass. Vi har gått över en mil idag, och jag vet att jag inte gör såhär varje dag, utan bara när det är semester, men ändå får man en gnutta dålig självkänsla och känner att nu kan jag lika gärna skita i alltihopa. Tills förnuftet kommer ikapp mig. Jag älskar att träna, och jag älskar smoothies och sallader. Det har bara inte prio här nere. Vilket man HELA JÄKLA tiden måste påminna sig om.

 3. Lotta skriver:

  Hehe nu är ju inte detta ditt fel, men en rolig och lite ironisk sak är att mitt i detta vettiga inlägg är det fullt med bikinireklam från hm. Gav det hela en till dimension.. 😀

  1. Berit skriver:

   Det beror nog på vilka sidor du besökt för hos mig visas helt andra saker 🙂
   Kökets matbox…Specsavers..resor och EU-valet

   1. Hanna skriver:

    Jag fick reklam för Barilla😂✌🏻 Heja kolhydrater🎉🍝

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..