Sommardagbok #1

ptfiablogg1-6
ptfiablogg1-12
ptfiablogg1-3
ptfiablogg1-2
ptfiablogg1-11
ptfiablogg1-8
ptfiablogg1
Så var vi här. I mina föräldrars sommarstuga som är min bästa plats på jorden. Den är det för att jag bara finns till här. Det finns ingenting att göra. Inget man måste göra. Ingen butik att gå till. Ingen man måste socialisera med. Ingen underhållning. Inget folk. Det är en liten by med några bofasta, många åkrar och vi genar genom kohagen för att komma ner till sjön. Varje morgon inleds med en morgonpromenad, oftast 90% av de familjemedlemmar som råkar befinna sig här samtidigt. Ibland pratar vi högt och ibland breder tystnaden ut sig. Varje dag, oavsett om det är imorgon eller för åtta år sedan ser ungefär likadan ut. När rastlösheten sköljer över en så bakar någon kakor, hackar grusgången eller spelar 34e omgången av Ticket to ride. ”Jag går och lägger mig och läser men spela ni” säger mamma alltid vid 21-snåret. När regnet kommer eldar vi nästan dygnet runt för att vi älskar det så mycket. I tio år har jag haft förmånen att få spendera många veckor av min semester på det här stället. Det hjälper mig att återvända till mig själv efter intensiva vårar.

 1. Lotta skriver:

  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1319465?programid=2071

  Låter som en härlig semester! Har du lyssnat på detta sommarprat? Du som skriver en del om ångest kanske kunde tipsa andra om detta? Tyckte det var så jäkla bra och gav många insikter om hur hjärnan och ångest fungerar och att ångest är naturligt och en del av hjärnan som fyller viktiga funktioner. Väl värt att lyssna på! Det är hjärnforskaren Anders Hansen som pratar.
  Ha en fortsatt härlig sommar!

 2. Elin skriver:

  Låter så vansinnigt fantastiskt <3

 3. Hej,
  Det här är inte direkt relaterat till just detta inlägg, men ville ändå fråga.

  Jag är bara nyfiken hur du resonerar kring klimatsmart mat och djur och natur… Har själv sån klimatångest att jag nästan inte vet vad som känns okej att äta och känner också misstro mot industriera och koncernerna/lobbyverksamheten som tillverkar det vi kallar för mat.

  Nu senast har det ju uppmärksammats en hel del kring halloumi (aka det största lakto-vegetariska alternativet på alla restauranger och recept TYP).
  Länk:
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/halloumiimporten-exploderar-kommer-fran-europas-varsting-nar-det-galler-antibiotika-till-djur

  Önskar inlägg om detta ifall det skulle kännas relevant :/ hur du tänker, kanske hur andra resonerar…

  Bananer, kaffe, kakao, kokos-produkter, ägg och mejeri över lag är ju andra ‘bovar’ i dramat.

  Tänker även på vad allt kommer förpackat i. Alla ‘lyxjuicer’ och inplastade frukter, bars, småpåsar med nötter… Tips på produkter i miljövänliga förpackningar? Det är ju vi konsumenter som styr ändå.

  1. Lotta skriver:

   Nu förstår jag att du vill ha svar från Fia och inte från mig men vill ändå kommentera och ge dig en tanke.
   Förstår hur du menar med att årskonsumtion ger ångest, jag är själv vegetarian. Och jag tror att om man känner ångest och vill påverka så får man välja ut något att göra. Som enskild privatperson kan man inte göra allt och all skillnad och man ska inte heller ta det ansvaret eller ha den ångesten. Den ska de bolag och producenter som skapar dåliga varor med dåliga konsekvenser ha. Så mitt tips är att välja bort något, tex det du tycker är mest dåligt och sedan lyfta det dåliga matsamvetet av dina axlar. Det är inte värt ångest och oro när du ändå inte kan lösa detta problem bara med din egen insats.
   Så ser i alla fall jag på det. Jag valde bort djuren för att den delen av matindustrin är allra värst enligt mig. Men vill man fokusera på tex miljön kan ju något annat få stå tillbaka.

   1. Lotta skriver:

    Matkonsumtion, inte årskonsumtion.

   1. Tycker bara att det är fint att höra fler som tänker till 🙂

    Jag har vridit och vänt på det argumentet… Visst ”ingen kan göra allt” -men alla kan göra något!. Detta har ju t.ex. Greta Thunberg bevisat för oss.

    För egen del så förmår jag mig inte att konsumera något från djur då jag upplever ifrån vad jag läst och hört att det bidrar till en ohållbar snedfördelning av resurser som går ut över nästa generation och folk i länder som kanske inte har samma möjligheter som vi i Sverige har.

    Försöker göra medvetna val så fort jag kommer på mig själv med diverse vanor/ovanor..men det blir ganska mycket tillslut -vilket i sig dödar både ork och kanske glädjen i att konsumera, resa etc.

    1. Lotta skriver:

     Det låter väldigt beundransvärt tycker jag! Men som sagt, i längden blir det ju svårt för man kan ju egentligen inte konsumera något utan att det ger negativa effekter. Och självhushåll är ju nästintill omöjligt idag så då blir det övermäktigt att lägga det kravet på sig själv tycker jag. Tycker dock att fler borde kunna göra avkall på något iaf men många är så jävla bekväma rent ut sagt! Att välja bort tex kyckling som är en vara från en vidrig industri, borde alla kunna göra men det gör folk ändå inte ”för att det är så gott”. Tänk om folk bara tänkte lite längre än till sin egen grill. Med det sagt, alla kan göra nåt men du ska inte behöva göra allt! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..