Recept: Knäckig rabarberpaj

ptfia blogg-2
Men hej och välkommen till igår då vi bakade en knäckig rabarberpaj! Detta måste ändå kvala in som tradition eftersom vi gjort exakt det här varje sommar i typ 7-10 år. Det här året var lite bättre än de andra eftersom vi hade den unga hjälpredan i gummistövlar med oss. Syrran tog med henne ut för att skörda rabarber – eller ”rbebe” som Edith kallade dem för. 
ptfia blogg-3
Må hon alltid ha dessa gosiga kinder och vara lika lång som en rabarberstjälk inklusive blad!!
ptfia blogg-8
Fångsten hamnade på trappen medan de loppisfyndade gummistövlarna klevs ur. Det är för övrigt något som är superbra att fynda på loppis: Barngrejer överlag och speciellt gummistövlar och ytterkläder. 
ptfia blogg-9
Vi livade upp brasan igen och satte igång med pajen. Brasan har brunnit i princip hela dagen eftersom Dalarna fick nöja sig med 11 grader och regn idag. 
ptfia blogg-10
Eddan fick den viktiga uppgiften att lägga rabarberbitarna i en kastrull (som sedan visade sig vara överflödig så de fick åka ner i en form istället) – en uppgift som hon tog på stort allvar. 
ptfia blogg-12
Det är så förbannat roligt att hon är så stor att hon vill hjälpa till såhär nu. Och nu är det vara 3 månader kvar tills hon blir 2 år. Kanske har suckat åt någon som sagt ”det går så fort så passa på att njuta” MEN DET ÄR JU SANT. 
ptfia blogg-15
Mitt bidrag, förutom att fota så jag hade bilder till det här inlägget var att göra det knäckiga täcket. Gjorde fyrdubbel sats till två pajer. Det var 500 gram smör det ♥
ptfia blogg-17
Stort fokus från oss båda när smeten hälldes på.
ptfia blogg-18
Närbild på det som Edith snart upptäcker är det godaste (och sötaste) hon hittills ätit i livet. 
ptfia blogg-20
Hon snodde skeden och slukade resterna. ”Mer”, ”mer”, ”mer” var sedan det enda vi hörde. Förstår henne, tosca har ju den effekten på folk. 
ptfia blogg-29
Ah. Färdig paj! Med vispad grädde och kaffe. Så fint det satt!

Recept: Knäckig rabarberpaj
Ingredienser

500 g rabarber
2 dl havregryn
2 dl socker
1 3/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 krm vaniljsocker
125 g smör
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl ljus sirap
0,5 dl mandelspån
smör till formen

Gör såhär
Sätt ugnen på 150°C. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret i en kastrull tillsammans med grädde och sirap. Blanda ner de torra ingredienserna. Ansa och skär rabarbern i ca 4 cm stora bitar. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Bred på smeten. Grädda pajen mitt i ugnen 40–50 minuter, tills den fått fin färg.
  1. Bella skriver:

    Bakade din kladdkaka som du har recept på här i bloggen häromdagen. Och HERRE MIN GUD vad god den var!! Den var helt perfekt! Har även gjort din chokladpavlova som åts upp på fem röda av släkt och vänner på ett barnkalas, skulle ha behövt göra två! Din banankaka har jag också testat att baka och den blev sådär barnsligt god som banankakor ska vara 🙂 Ser framemot att få testa receptet på rabarberpajen och något recept på en mjuk hasselnötskaka (?) som jag tycks mig minnas att du ska ha någonstans i arkivet 🙂

    1. PT-Fia skriver:

      ÅH KUL!! :)))) Kram!

  2. L skriver:

    Er svensk vispgrädde og norsk krem det samme?

    1. Linda skriver:

      Ja det är det samma sak, men ordet används både om den ovispade mejeriprodukten och om den vispade varianten på svenska. I receptet ska det vara ovispad grädde (fløte) i smeten och vispad grädde (krem) till pajen när den serveras.

      1. L skriver:

        Tusen takk!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..