Tar du ansvar för ditt välmående?

ptfiablog-2
När vi pratar om hälsa och välmående så kommer vi snabbt fram till vad som är nyttigt och bra för oss. Saker att äta och dricka eller undvika för att bli mer hälsosamma och må bättre. Men en sak som jag upplever att vi glömmer – och som borde vara nästan högst upp på listan – är ansvar.

Ansvar. Det är antagligen inte det vi tänker först på när vi pratar om hälsa och välmående, men det borde ha en naturlig plats. För vi har ett eget ansvar. Jag upplever att vi lätt hamnar i en offerroll och väntar på att någon ska komma och fixa saker åt oss. Det är mänskligt, så väldigt mänskligt. Jag hamnar själv där ibland.

Men det är ju tyvärr så att vi i slutändan bara har oss själva. Om vi inte trivs eller mår bra med vårt liv så behöver vi själva ändra det – ta ansvar för vår situation och förändra den så gott vi kan.

Ansvar och hälsa. Två bra grejer som stärker varandra.

 1. Så bra skrivet. Det är bra med en påminnelse om det egna ansvaret. Det är så mycket man kan göra själv. Men det är svårt också, tycker ofta att det är så mycket enklare att göra det som jag vet att jag inte mår bra av.

 2. Håller med, men jag vet också hur det är att inte orka. Har du tänkt på att barn tröstas när dom mår dåligt men vi vuxna förväntas klara det själv och komma ut psykisk ohälsa på egen hand. Jag vet hur det är att vara på botten, inte orka men gjort mitt bästa hela mitt liv. Överallt. Men människor inte har insett mitt värde eller varit villiga att hjälpa mig när jag sökte hjälp för min psykiska ohälsa. Tack och lov mår jag bättre än på länge, en kombination av eget ansvar men även timing att träffa rätt människor. Varför ska vi än en gång orka när vi bara vi dö, ta ansvar för allt igen? Och nu talar jag att människor har påverkat mig negativt hela mitt liv, det är inte förens nu jag kan andas, att människor ser min potential.Trots att jag alltid gjort mitt yttersta trots psykisk ohälsa, självmordstankar.

  1. HM skriver:

   Tack. Det finns lägen när man inte orkar ta det förbannade ansvaret men som vuxen ges man inget val. Jag har aldrig fått vila ifrån att ta ansvar för att må bra, 13 år efter min totalkollaps har jag ännu inte återhämtat mig.

   Man ska ta eget ansvar, absolut, men när man inte orkar måste man få hjälp med det en stund.

   1. Exakt, jag vill inte upplevas som att jag klagar men när man befinner sig på botten, är sista att man borde ”ta sig i kragen,” eller känna att det är ens eget fel till saker och ting har blivit som det har blivit . I vissa lägen behöver man bara hålla sig flytande och inte skuldbelägga sig själv, ta sitt ansvar. Mycket är utan påverkan för oss. Jobb, hur människor behandlar oss. Hur duktiga vi än är. Jag har också haft otur när jag bett om hjälp att bara blivit hånad så nu kan jag äntligen känna att jag är ute på andra sidan. Mår förhållandevis bra! Tack vare en kombination av eget ansvar och rätt att träffa människor som accepterar en.

 3. Sofie skriver:

  Tack för att du ofta delar kloka tankar och åsikter. Livets lyx att kunna läsa dessa inlägg på din blogg! 😊

 4. Tack Fia ❤️
  Ord som dessa behövde jag höra just idag 💪
  Som du skriver, ingen annan kommer att fixa välmåendet åt en, det får en ta mig tusan ta ansvar för själv! Ibland behöver man hjälp, men då ligger ens ansvar i att se till att ta hjälp. Jag har funderat ett tag på att ta hjälp av en livscoach, detta inlägg kan ha varit det som blev den avgörande sparken i baken 👍
  Tack ❤️

 5. K skriver:

  Tack, bekräftar ett beslut jag nyss fattat där jag känner som om jag sviker min älskade. Men ett annat beslut betyder att det är med min hälsa som insats.
  Viktigt men väldigt jobbigt ämne. Du är åter igen spot on. Viktigt att lyfta och ventilera. 💕

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..