Hur ska vi annars veta vad kroppen behöver?

pt-fia-yoga-4
Kroppen ligger i en något avancerad yogaposition som äntligen, äntligen får kontakt med min korsrygg. Den har varit stel i månader och jag har inte riktigt lyckats komma åt den, hur mycket jag än vridit och försökt. Jag ligger på syrrans ekologiska yogamatta i bambu i en liten yogastudio i den lilla skidorten Banff i Kanada. Lokalen har en orange vägg. Orange är hälsans färg. Min matta ligger så jag ser ut genom fönstret. Synen som möter mig är nästan overklig. Bergen fläker ut sig, nästan som en kuliss. Vi är omringade av dem, bergen. Jag byter position och vilar pannan mot ett bolster och känner att det drar djupt i sätet. Vilken jävla belöning det här är. Svordomen behövs i den meningen. För det är helt magiskt att komma i kontakt med sin egen kropp på det här sättet. Bara de första minuterna så gjorde sig svagheterna påminda. Jag kände in kroppen. Fick tid att scanna av status. Hur mår jag? Hur känns kroppen? Och jag tänker att det är så sällan som vi gör det innan vi tränar. Vi bara kör. Bestämmer innan vad som ska göras och sedan kör vi. Plattan i mattan. Hårt. Svettigt ska det vara. Ändå är det nog inte det vi behöver, inte så ofta i varje fall. Hur kan man veta vad kroppen behöver om man aldrig känner in den innan man börja använda den, pressa den. Vi chansar ju bara. Jag är totalt uppslukad av min kropp nu. Är medveten om varenda centimeter. Och belöningen är läkande. Plötsligt kan jag dra andetaget riktigt djupt. Det är inte ens ansträngande. Visste inte att det varit ansträngande att dra djupa andetag förrän nu. Hur kan jag ha missat det. En sådan basal sak som andningen. Jag ligger där på yogamattan och lovar mig själv att ge mig själv tid att känna in kroppen oftare. Hur ska jag annars veta vad den behöver.

En text som jag skrev 22 mars 2018. Behövde läsa den igen. Kanske du med. 

  1. Emma skriver:

    Bra text och vilken fin påminnelse. Står inför ett delikat dilemma. Antingen träningskort på ett ställe där jag kan yoga och träna med min familj eller och ett extra träningskort på ett ställe som är långt utanför min comfort zone och väldigt inspirerande lärare. Det lutar åt båda ställena för på första kan jag yoga och träna lunch det andra är hyfsat billigt och två gånger o veckan. Skulle behöva hjälp att tänka. Hjärnan är semestermode och kroppen med 😂

  2. Sanna skriver:

    Jag har i mitt träningsprogram fått ”order”
    Om att köra 30 dagars yoga med Adriene (?) och jisses. Min kropp är så stel men mitt medvetande är 100% fokus märkte jag. tankarna försvann inte iväg utan de var i mindfullness. Samtidigt som de var smärtsamt skönt med de olika positionerna var det en härlig känsla. Nu blev de flummigt men ditt inlägg fick mig att påminnas om detta❤️

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..