Vilka konsekvenser får ditt beslut att utesluta gluten?

ptfiablog-10
Någon frågade mig om hur jag resonerar kring mat och ätande. Kan man till exempel ha mjölk i kaffet eller är det inte bra? Som svar fick hon en lång utläggning där jag paketerade det jag står för i frågan. Kontentan är återigen att jag är övertygad om att vi behöver komma tillbaka till oss själva. För vi är olika. Mår bra av olika. Det finns inga rätta svar. Inget facit. Och i förlängningen så tror jag också att vi behöver påminna oss själva om att se det större perspektivet.

Om jag väljer att helt utesluta gluten ur min kost i fem år trots att jag inte är glutenintolerant – vad blir konsekvensen? Hur kommer min kropp reagera den dagen då jag vill äta en fralla eller börja äta gluten igen?

Om jag nitiskt förbjuder mig själv från att äta allt som jag anser är onyttigt – vad blir konsekvensen? Hur påverkas min relation till mat av det?

Jag tror att vi skulle må bra av att göra det här med det mesta. Att lyfta blicken och försöka se det större perspektivet och också se konsekvenserna av våra val. Det sätter saker i perspektiv, vilket jag upplever gör att saker blir lite lättare att förhålla sig till.

 1. Ebba skriver:

  Jag har av hälsoskäl valt att utesluta gluten, mjölk och ägg i min kost. Jag blir helt enkelt sjuk när jag får i mig de födoämnena och levde länge med konstanta förkylningar och var till stor del sängburen. Har inte fått någon mer diagnos än IBS. Trots att jag pratar om hur mycket bättre jag mår finns en stor ovilja hos både vänner, kollegor och familj att försöka förstå att förändringar i kosten KAN göra skillnad. Uppenbarligen mår jag ju bättre av min nuvarande kost, men trots det är det många som ska ifrågasätta och prata om vilken trend det blivit, eller helt enkelt aldrig orka komma ihåg vad jag äter eller försöka anpassa sig vid gemensamma måltider. Jag gillar din poäng Fia, att försöka se ett större perspektiv och konsekvenserna av detta, och för mig innebär det att fortsätta äta den kost som gör att jag mår bra 🙂

 2. Hanna skriver:

  Jag utesluter gluten för att min mage och kropp mår så mycket bättre. Jag har testat allt men att utesluta det och dra ner på sockret är det enda som hjälper mot min värk och magproblem. Och jag har ingen allergi om man ska tro på testerna men min kropp mår inte bra av det så konsekvenserna blir sämre om jag äter det än om jag utesluter det.

 3. Emma skriver:

  Som dietist så måste jag få kommentera hur problematiskt det är att utesluta gluten när man inte har diagnosen celiaki – det blir så mycket svårare att ställa diagnosen då. Dessutom så innehåller glutenfria ersättningsprodukter generellt sätt mindre fiber, något som är viktigt för tarmens funktion. Sen kan man ju såklart ha IBS och må bättre av att äta glutenfritt men det är så onödigt att utesluta gluten och tro att det är mer hälsosamt.

 4. J skriver:

  Så många idag som säger sig vara laktos eller glutenintoleranta. Ofta med en ätstörning i bakgrunden .. en ursäkt att inte äta glass, sås, bröd. Verkligen viktigt att känna in vad man mår bra av. Jag äter inte kött, skulle förmodligen få ont i magen om jag gjorde, men det är ändå inget jag saknar.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..