Är kvinnogym lösningen på mäns skitbeteende?

ptfiablogg-15
Jag behöver er hjälp! Ska gästa SVT Morgonstudion imorgon för att diskutera det faktum att kvinnogym ökar (bekräftar idrottsforskare till SVT Nyheter). Numera finns mansfria gym i nästan alla större städer. Många kvinnor vittnar om att de blir granskade, ifrågasatta och ibland trakasserade på gym för alla.

Vad tänker ni om det här? Är mansfria gym lösningen? Är det en hållbar lösning verkligen? Borde inte män SKÄRPA sig och bete sig som folk? Varför ska vi kvinnor återigen anpassa oss? Män beter sig illa = vi får akta oss och anpassa oss. Jag förstår att kvinnogym är en effekt av vissa mäns dåliga beteende, men det blir ändå problematiskt.

Hur resonerar ni? Tar med er input till programmet då SVTs redaktion bett om era tankar. Tusen tack för hjälpen ♥

 1. Jag tränar själv på tjejgym, men egentligen inte för att jag upplevt något obehag eller trakasserier på andra gym. Tränat innan på både SATS, Fitness24 och Friskis och aldrig tyckt det varit jobbigt, mer än i början när jag kände mig osäker på att använda fria vikter och trodde att alla killar skulle stirra och tycka att jag gjorde fel, men det hade ju mer med min egna osäkerhet att göra än killarnas beteende. Rent rationellt tycker jag väl egentligen inte att tjejgym är en särskilt bra idé, men personligen älskar jag ändå tjejgymmet för att det är en så mycket lugnare, renare och fräschare miljö än något annat gym jag upplevt…

 2. L skriver:

  Jag kan inte låta bli att bli lite matt. Varför denna offerkofta? Är det verkligen så illa eller är den där känslan av att bli uttittad och bedömd snarare upplevd än verklig? Om den är verklig, varför inte sätta ner foten, ta plats och tala om att det inte är ok istället för att dra sig undan? Att gnälla utan att konfrontera är lite som att snacka skit utan att tala om för vederbörande att man tycker den har gjort fel – dåliga förutsättningar för förändring till det bättre. Och som någon tidigare nämnt, osäkerheten i gymmet är med allra största säkerhet inte beroende av kön. Kanske beror det snarare på ett samhälle av allt för mycket dålig självkänsla…

 3. Nina skriver:

  Kluven i frågan, förstår både för och emot sidan, men jag lutar nog ändå lite mer åt att det kan vara bra. Dock så tycker jag att ”tjej-delen” eller ”tjej-gym” måste ha samma utbud som vanliga gym, och allt måst inte vara rosa och lättare vinter.

  1. Nina skriver:

   *vikter

 4. Ida skriver:

  Intressant fråga! Och kloka svar i kommentarsfältet. Jag känner igen mig i den kluvenhet många beskriver – det borde å ena sidan inte behövas och killar som gör såhär borde ge fan i det, å andra sidan sker det uppenbarligen oavsett vad vi tycker om det och då är det skönt för kvinnor att ha en fredad zon.

  Jag skulle vilja hävda att kvinnoseparatism oftast är en reaktion på en upplevd känsla av att män tar över där de är. Inte bara när det gäller gym, se bara på alla gäris- och icke-binäris-grupper som finns på Facebook. Eller organisationer som riktar sig bara till tjejer i utbildningssyfte, som Tjejer Kodar t ex. Jag tror inte att de finns för att kvinnor tror att alla män är idioter, utan är för att vi vet att vissa män är det och vi har fått lida konsekvenserna av det förr. Det gör att man blir generellt mer obekväm och mindre benägen att våga ta plats bland män i allmänhet. Jag känner själv att jag vågar betydligt mer i kvinnodominerade sammanhang. I diskussioner, i arbets- eller utbildningssituationer och på gymmet. Är det optimalt? Såklart inte. Men om det kan få mig att blomma ut och känns mig stark så är det värt det för mig.

 5. Cecilia skriver:

  Det finns även en hel del killar och män som också känner sig otrygga och ovana i gym-miljö och som inte vill leva upp till den vanliga manliga normen. Jag tänker att om man vill förbättra gym-miljön för kvinnor så kanske man kan göra det på ett sätt som gör det bättre för alla, även för män. Jag vill inte förringa könsaspekten i frågan, men det finns även en dimension som handlar om gymvana kontra gymovana samt att det antagligen bara är en liten andel av gymbesökarna som beter sig illa.

  Så min åsikt är att det är självklart att hela gymmet är till för alla som är där! Och att personalen bör hantera de som är otrevliga. Det tjänar alla på, oavsett kön.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..