Är det egoistiskt eller ansvarsfullt att ta hand om sig själv?

ptfiabloggg
Vi fortsätter på temat ansvar! Jag skrev ju i ett tidigare inlägg om hälsa och ansvar – två bra grejer som stärker varandra. Jag vill fortsätta prata ansvar, för jag tror verkligen att det händer något med oss och vårt välmående när vi hittar en bra relation till det här med att ta ansvar för oss själva. Hur menar jag då att man kan ta ansvar? Ungefär såhär:

→ Var ärlig när någon frågar om/vad du vill eller inte vill göra/ha.

→ Känner du att en vänskapsrelation suger all din energi och att det inte blir någon förändring trots att du försökt att prata med vännen, våga avsluta.

→ Om du mår dåligt – göm det inte inom dig. Prata med någon du litar på så att någon vet hur det är med dig och kan hjälpa och stötta dig.

→ Ta egna initiativ för att förändra din situation om du inte trivs. Om du vill utmanas mer på jobbet, berätta det för din chef så att hen vet om det. Om du känner att du saknar goda vänner, gå med i en grupp på FB (t.ex. Friendcation) där fler söker nya vänner.

→ Om du känner att det har varit alldeles för mycket den senaste tiden och allt du egentligen behöver är att avboka helgens planer och stanna hemma och vila. Gör det.

Är ni med? Stort som smått. Jag själv har fått lära mig det här genom åren. Lärde mig tidigt att det är egoistiskt att tänka på sig själv eller sätta sig själv främst. Det enda jag såg som barn och ungdom var att många vuxna i min närhet satte alla framför sig själva – och inte mådde så bra.

Jag tänker att det här med egoism och ansvar hänger ihop och att det, som med mycket annat, finns flera nyanser i egoism. Det finns något sunt i att se till att man själv mår bra eftersom vi då har mer att ge till vår omgivning. Mår jag bra så blir jag en bättre mamma, partner, vän, chef osv. Sedan finns det såklart en osund egoism som går utöver andra, där allt bara handlar om en själv. Inte bra för någon.

Men att ta ansvar för sitt mående och sitt liv vill jag påstå är sunt. En sund egoism om man så vill.

 1. Lisa skriver:

  TACK för detta! Jag sätter alltid alla andra före mig själv – familj, vänner, bekanta, kollegor… listan kan göras lång. Men nu fick jag lite ny styrka till att faktiskt prioritera mig själv och vad jag vill/behöver. Och i min nya styrka passade jag på att boka en lunchdejt med en bekant som jag verkligen skulle vilja komma närmare och kalla en vän <3 Tack!

 2. Martina skriver:

  Nyckeln till en bra hälsa och bra relationer är att ta hand om sig själv i första rummet, för att kunna ta hand om andra sedan. Dock skulle jag säga att går det över andra människor, hindrar en från äta mat, umgås skulle jag räcka upp varningens finger.

  1. PT-Fia skriver:

   Tack för delade tankar! <3

 3. Hanna skriver:

  Hur bemöter man vänner som inte har samma åsikt angående avbokning av planer? Jag mår upp och ner och känner ibland att det snällaste mot mig OCH mina nära är att stanna hemma. Blir asocial och vill vara ifred. Har en nära vän som tar väldigt illa vid sig när man ställer in planer nära inpå eller samma dag, hon tycker att man ”leker med hennes tid” och inte respekterar hennes vardag. Själv kan hon dyka upp sur, pms:ig, arg mm och jag kan då ibland önska att hon ställt in istället för att prompt dyka upp med så stark, dålig energi?!!!!

  Någon som förstår hur jag menar? Att systematiskt ställa in kan jag förstå uppfattas dåligt av omgivningen. När man är deppig har man dessutom lättare till skuldkänslor så då känns det ju ännu tuffare att ställa in.

  1. Martina skriver:

   Tar en relation mer energi än vad den ger, är nyckeln att gå skilda vägar. Hur hårt det än må vara, vill du väl inte omge dig med dålig energi och dåliga vänner?

  1. J skriver:

   Hm, har du provar att förklara hur du känner och varför du ställer in? Jag kan själv bli besviken när folk ställer in med väldigt kort varsel, dels eftersom jag avsatt tid men också eftersom jag sett fram emot att träffa personen i fråga. När någon däremot förklarar varför tycker jag att det är helt ok.

   Sedan tycker jag generellt att ett av de fina sakerna med bra vänner är att man inte behöver vara på topp när man ses. Om någon däremot alltid är negativ så tar det ju energi och då måste man kanske fundera på relationen.

   Kanske lite rörigt svar men jag vill bara belysa att livet är fullt av gråzoner. 😉

   1. Hanna skriver:

    Jag förstår precis hur du menar! Självklart har jag också ett fint utbyte med vännen i fråga. Men vi är väldigt olika som personer och har olika behov. Hon ger sig själv väldigt stort utrymme att uttrycka sina starka känslor och vill gärna umgås oavsett mående. Jag är ganska högkänslig och vill vara ifred när jag mår dåligt (tunga pms-dagar eller ångest) och tycker under sådana perioder också det är lite jobbigt när andra är starkt irritabla exempelvis. Jag liksom absorberar allt. Tycker till och med det är jobbigt att läsa nyheter när jag mår dåligt. Tar in för mycket. Självklart får man må dåligt runt sina vänner, och jag vill stötta mina vänner. Men när jag själv mår dåligt har jag inget att ge, och kan tycka att det är tufft att möta någon med starka, negativa känslor.

 4. Håller helt med! Något jag funderar mycket över är hur man lär sina barn detta… hur lär jag mina döttrar att vara snälla och omtänksamma mot sig själva? Jag vill att de ska lära känna sig själva och veta när det är dags att säga nej. Man får lära sig att vara snäll mot andra och sätta andra först. Men hur får man lära sig att man även om måste se till sig själv och sätta sig själv i första rummet?

  1. Eva skriver:

   Man måste föregå med gott exempel o ta hand om sej så tror o hoppas jag att barnen lär sej av det💞

 5. När jag gick i min femtielfte behandling då jag var sjuk i anorexi fick jag en underbar terapeut som gav mig en massa verktyg som jag la i min verktygslåda och tog fram när jag behövde. Då fick jag använda verktygslådan ofta, numera när jag är frisk behöver jag bara ett och annat verktyg någon gång ibland. Men hon sa ofta till mig att ”sund egoism är bra”. Det är ett verktyg som jag använder än idag och som hjälper mig mycket. Att avboka saker om man tagit på sig för mycket, att säga nej när man inte vill osv. Sund egoism är ett verktyg för att må bra ❤️

  1. PT-Fia skriver:

   <3 Tack för att du delar med dig!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..