Sluta prata om hur stressad du är

ptfiablog1-2
”Sluta prata om hur stressad du är” – så skrev jag i ett blogginlägg förra veckan. Och det finns något i det där. Upplever att det är vanligt att berätta hur fruktansvärt stressad man är. Att allting är stressigt. Att man är stressad. Att man stressat hela dagen. Det har blivit någon slags norm för hur man är i livet. Det är inte en fråga OM man är stressad utan HUR stressad man är. Hur sjukt är inte det? Som att vi definierar oss med stress.

Och vad är det egentligen man förmedlar till sig själv? Om man hela tiden berättar för sig själv och alla andra hur stressad man är så hamnar ju fokus där. Vi påverkas av det vi säger. Det blir en vald sanning som sänker oss.

Så är det något litet (och väldigt snällt) som vi kan göra för oss själva när det kommer till hälsa, så är det att sluta prata om hur stressade vi är.

 1. Olivia skriver:

  Håller helt med. Känns som problemet mer är att vi tränger undan i dagens samhälle och bara kör på. Det är väl sundare att vara medveten om sin stress och förhoppningsvis tids nog kunna göra något åt det istället för att inte öppna upp för diskussionen när man känner sig stressad.

 2. E skriver:

  Ja, fast ändå inte, tänker jag. Jag vill ju absolut inte att vi istället etablerar någon slags tystnadskultur angående hur vi känner kring dagens stressade samhälle. Om människor nu istället börjar tänka ”shiiit, vad mycket det är just nu, stressigt som fasen!” Men i nästa sekund måste ta ansvar för att känna ”just ja, så får jag inte uttrycka mig”.

  Stressen idag är ju så sjukt skadlig, och då tänker jag att det är viktigt att få syn på hur pass utbredd den faktiskt är. Och även kanske kunna hjälpas åt med att hantera den. Jag tänker om en närstående berättar om hur hen mår kring stress, så vill jag ju att vi ska kunna prata kring det och försöka hitta lösningar som fungera för hen framöver. (Obs! Stressen är såklart ett samhällsproblem, men kan vi gemensamt komma fram till strategier som funkar för den individen, så är det ju iallafall en bit på vägen).

  1. Joanna skriver:

   Ja jag håller med; problemet ligger väl inte i att vi pratar om att vi är stressade utan det faktum att vi är stressade?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..