Lugn helg med supergod mat

Den här helgen har vi inte gjort något speciellt. Vi har umgåtts hemma, hängt mycket utomhus (som alltid) och lagat god mat. För på helgerna så finns oftast mer tid till just det, att laga mat som tar lite längre tid.

Men främst är anledningen till att vi tagit det så lugnt att jag varit rätt trött. Att dra upp vid 05 varje morgon för att fixa lugna morgnar till barnen, det behöver tas igen ;) Och det kan vara så skönt att bara vara. Att hänga utan en plan ibland.

Idag var dock kulmen då Lakkie-Bee vaknade vid 03 och kräktes. Ingen magsjuka, utan mer nån typ av reflexgrej så han råkade kräkas i sömnen efter en hostning. Men efter det var han pigg och glad och ville inte somna om ;)

Så just nu vid 20-tiden då barnen somnat tänker jag krypa ner till dem jag med. Jag behöver sova.

Men innan dess ett gott tips.
Denna satte jag ihop i huvudet idag. Och den kom nog ut godare än vad jag kunde fantisera om.

Såsen är såå god!!! En perfekt helgrätt.

Image-1-9

🖤BLACKBEAN ENCHILADA🖤

🖤Stek upp 300 g VEGOFÄRS (T.ex Anamma, VegMe eller Hälsans kök), 5 hackade klyftor VITLÖK, 1-2 hackad GULLÖK. 1 PAPRIKA i mindre bitar. 🖤Tillsätt 200-300g MAJS, 1,5 msk SPISKUMMIN & 1 pkt (á 380g) avrunna SVARTA BÖNOR, SALT. Stek ihop i pannan. 🖤Gör under tiden en god sås genom att kasta ned 1 hackad GULLÖK, 4-5 klyftor VITLÖK i en kastrull med OLJA. Stek upp.

Häll sedan ned 1 pkt (á400g) KROSSAD TOMAT, 1 GRÖNSAKSBULJONG, 1 dl VATTEN, 4 msk TOMATPURÉ, 1 tsk SPISKUMMIN, 2 tsk OREGANO, 1 tsk RÖKT PAPRIKA, SALT, (om du gillar styrka 1 tsk CHILIFLAKES) 🖤Koka ihop tills du känner att den riktigt geggats ihop i smakerna. Mixa gärna med en mixerstav så den blir helt slät och krämig. 🖤Tag en ugnsform, häll ut en del av såsen i botten. 🖤Doppa varje tortillabröd i såsen, eller lägg en sked sås i varje bröd & fyll sedan varje TORTILLABRÖD (använd glutenfria om önskas) i taget med färs/bönfyllningen. Rulla ihop och lägg i formen. Fortsätt tills bröden är slut och plåten full. 📍(Jag lade 5 underst i såsen & 5 överst, täckta med lite mindre sås & ost. Då blir de nedre lite mjukare & de översta knaprigare så kan du välja vad du gillar)📍 🖤Avsluta med att hälla över den sista såsen & riva 100 g VEGANOST (körde Tofutti färdigskrivna mozzarellastyle köpt på Coop) över rullarna och stoppa in i ugn på 225 grader i 15-20 minuter. 🖤Servera med en god SALLAD och HAVREFRAICHE (Oatley) alt NATURELL SOYGHURT. (Planti alt Alpro) för helt GF.

Image-1-10

 

LOADING..

En utmanande familjeplåtning

När någon precis fått barn brukar jag ofta säga ”Grattis till livets största kärlek och utmaning.” För visst är det så?

Det finns ingen som kan mäta sig i kärleken och det känslospektra som mina barn öppnat upp. Men det är heller inte en enda person genom hela mitt liv som kunnat få mig så utmanad, näst intill galen som mina barn lyckats med. Och det här är ju bara början ;)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Idag hade jag bestämt att vi skulle ta några fina höstiga familjefoton. Jag och min lilla klan. Jag hade bilden klar i huvudet hur fint det skulle bli. Vi tre, glada och skrattandes som en härlig liten familj. Jag tänkte att detta skulle bli ännu ett fint minne att skapa tillsammans.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Men, än en gång fick jag lära mig av livet att allt inte blir som en tänkt sig. Kane-Lee sög den första energin av mig genom att köra sitt härliga 4-årsrace fram tills att fotografen ringde på. Sedan bondade de direkt och hans plåtning flöt som om han inte gjort annat. Då fortsatte istället Lakkie-Bee med det senaste i hans utveckling. Något som innebär att gallskrika tills han nästan stupar, så fort han inte får EXAKT som han vill HELA tiden. Och eftersom han egentligen bara ville gräva med grävskopor i sandlådan just då, eller möjligtvis följa efter en katt in i ett buskage, så var det ganska få stunder som han sken upp och lät sig plåtas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Att jag hade planerat ett plats-& klädbyte var bara att glömma. Men 45 minuter senare och med en totalt uttömd energireserv hos mig, så blev det ändå en hel del riktigt fina bilder som fångat vår lilla klan precis som vi är. Nära, busiga och kärleksfulla.
Och nu när jag landat, kramats, lekt och nattat mina små stjärnor så har jag redan glömt den där stressande känslan och kommer mest på mig själv med att sitta och le åt bilderna. Som sagt, livets största kärlek & utmaning i ett. Älskade ungar <3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

FOTO: LISA HJELM
PÅ INSTAGRAM: @momentsbylisahjelm

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Jag vill komma och prata hos dig

Har precis avslutat en fin dag i Eskilstuna. Då jag pratade inför 300 tyst lyssnande & intresserade i publiken. Sådant här ger mig energi. Att se hur mina ord går in, bearbetas & appliceras på varje människas egen livsväg. Att se tårade ögon, igenkännande nickar & varma leenden. Tillsammans gör vi skillnad.

Jag har släppt min föreläsning ett tag. Detta är det nya. Att åka ut & samtala. Idag körde vi samma lyckade koncept som i våras i Katrineholm. En moderator som vägleder ett samtal (då om att vara anhörig och medberoende, idag om att vara utmattad & om vägen tillbaka och om alla varför bakom. Och andra gånger om ätstörningar, missbruk & överprestation) Med några få frågor så tar jag det vidare med mina långa haranger ;)
Haranger som jag brinner genuint för. En timmes samtal & 30min frågor från publiken. Så fint.

IMG_1318

Detta vill jag göra mer av. Jag vill ut! Jag vill möta er! Och jag vill komma till skolor & prata. Jag vill vara med och göra skillnad.

IMG_1319

Är du intresserad? Skriv gärna till mig. Kontakter hittar du via min hemsida sannabrading.se eller kontakta kvinnligatalare.

IMG_1309

Det här är viktigt på riktigt. Det handlar om att våga visa dig sårbar. För i grunden är vi alla så lika <3

  1. Jag var på din föreläsning när du var i Ludvika. Den var så gripande och bra. Jag hoppas att du kan komma hit igen, eller nån annanstans i Dalarna så jag får chansen att lyssna på dig igen.
    Du gör skillnad <3

    Många kramar

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

En perfekt söndagsmiddag

Idag har varit en riktig skön höstsöndag.

Vi har fixat på gården hemma hos mina föräldrar. Fikat utomhus i solen, och så har jag även hunnit med att ta ett av mina sköna höstdopp.
Jag känner verkligen hur bra kroppen mår av detta, att kicka igång hela systemet genom ett snabbt dopp. Och så länge som vädret är så här fantastiskt så är det bara skönt. Vattnet var 11 grader idag och sjunker stadigt, men jag börjar redan nu fundera på att fortsätta även i vinter. Fast då lär ju en bastu behövas ;)
I vilket fall så är jag helt övertygad om att detta är nyttigt för kroppen och jag skulle verkligen rekommendera fler att testa.

Avslutningsvis så hittade jag på en riktigt god paj till middag. Jag slängde i mycket av det som jag hade hemma och det blev supergott. Pajskalet gjorde jag mer fiberrikt med havrekli och rågmjöl. Allt blev perfekt i combo. Så här har ni ett perfekt helgrecept på en god middag.

IMG_1233

VEGANSK FÄRSPAJ MED FETAOST

Tag en matberedare & häv i 2 dl VETEMJÖL, 1 dl HAVREKLI, 1 dl RÅGMJÖL, 0,5 tsk SALT & skär ner 125-150g kallt MJÖLKFRITT MARGARIN, 2 msk kallt VATTEN. (Har du bara en bunke så knåda ihop allt med fingrarna)

Tryck ut degen i en pajform och ställ i kylskåpet 20 min. (eller 10 min i frysen.)

Nagga sedan pajdegen med en gaffel. Förgrädda skalet i ugn på 225 grader 10 minuter.

 

Gör under tiden fyllningen:

Tag 2 GULLÖK och 5 klyftor VITLÖK, hacka & kasta ned i en panna tillsammans med 300-400 g VEGOFÄRS, 3-4 skalade RÖDBETOR i bitar & 100-150g GRÖNKÅL skuret i bitar. Stek upp i OLJA.

Häv i 1 pkt KROSSAD TOMAT (á400g), 1 msk OREGANO, 1 msk BASILIKA, 1 smulad GRÖNSAKSBULJONGTÄRNING, SVARTPEPPAR, SALT & 2-3 dl VATTEN. Koka ihop.

Häll färsen i pajskalet. Blanda ned 50g smulad VEGANSK FETAOST. (Jag körde Violife, men buteisland Greek Style går också bra. Dessa ostar hitta spå bland anat Hemköp, Ica och Goodstore)

Hacka upp 100g SÖTMANDEL och rosta i en panna så smaken träder fram ordentligt.

Tag 3-4 filéer av ROSTAD PAPRIKA (som finns att köpa inlagda i glasburkar) och skär i bitar.

Strö nötterna över. Lägg även i paprikabitarna utspritt. Och avsluta med att smula över 50g VEGANSK FETAOST.

Grädda pajen mitt i ugnen 15-20 minuter på 200 grader. Låt den gärna svalna lite innan du skär i den. Servera med en god SALLAD. Jag gjorde en på SALLADSMIX, TOMAT, GURKA, OLIVER, RÖDLÖK, ÄPPLE, OLIVOLJA, ÖRTSALT, SVARTPEPPAR, BJÖRNBÄRS BALSAMVINÄGER.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Livet del 2

Livet.

Än en gång så reflekterar jag över vart jag är. Vad som skall komma och varför allt har hänt.

Jag tror det är så viktigt för oss alla att i stunder stanna upp och se vad vi har, varför vi har det och vad vi skulle vilja förändra. Eller kanske inse hur nöjda vi är.
Livet är en ständig utveckling och många av oss springer iväg från all utveckling i jakten på just det. På att utvecklas och nå sina mål. Men den sanna utvecklingen gör många gånger ont och den smärtan är vi rädda för.

Jag om någon vet. Jag flydde i 28 år.

I 10 år, i år har jag jobbat med mig själv för att komma upp ur den totala botten som jag slog i under 2008. Jag har jobbat mig igenom lager efter lager. Jag har gråtit, fått insikter och förändrats, en förändring som hela tiden pekat mot mitt sanna jag, den jag är på riktigt innerst inne.
Under de senaste 2,5 åren har jag jobbat längst där inne i min kärna. Då först var jag redo att göra det. En djupgående terapi som resulterat i så mycket för mig, bland annat en utmattning som jag nu är på god väg tillbaka ifrån. Jag vågade släppa taget. Mycket har hänt, sådant som utåt sett kan ses som något hemskt och jobbigt, men som i slutändan är en renande process mot något otroligt vackert. Det gör ont att utvecklas.
Jag är så tacksam för allt jag fått ut ur denna skitjobbiga resa minst sagt ;)

Resan fortsätter, men här sitter jag nu utanför min psykolog. Idag har jag min sista terapisession. Nu är jag redo att flyga vidare <3

IMG_1096

  1. Hej Sanna
    När jag läste om att du haft din sista terapi träff blev jag så ångestfylld o grät. Kände Hur ska jag klara mig utan min psykolog? Kommer jag någonsin komma till en punkt där jag känner mig redo att testa vingarna själv. Känns så läskigt! Hur känner du? Hur kände du förut? Ändras känslan när man mår bättre?
    Kram

    1. Var sak har sin tid. Avsked är alltid jobbiga tycker jag. Men i just detta fallet så inser jag ju även att det är positivt. Att jag kommit till en punkt där jag inte längre behöver det på samma vis som tidigare. Du kommer dit du med. Alla har vi vår resa och alla bearbetar den på olika sätt. Lycka till på din väg. Vill du komma framåt så gör du det. Men låt det ta den tid det tar <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Livet

Livet.

Du vackra gåva som lätt tas för givet

Du prövande tid, som vi kallar livet

Så kraftfull och ljus, men även mörk som en natt

En gåva så vacker som den ädlaste skatt


Det fina med dig är att planen är god

Men vägen till lära gör ont må du tro

Varje sår som jag slickat, varje ärr som jag bär

Det var blod svett och tårar att ta mig hit där jag är

Livet du vackra, en gåva som få

Varför gör du så ont, varför smärtar du så?

IMG_1016-2
Vissa dagar känns helt enkelt mer än andra. <3

  1. Livet du är så vacker
    Vacker som en höst dag
    Många skifningar som bladen
    Kärlek i olika form, sorg, svek, förlåtelse och hat
    Värst a är självhat
    Räddsla att förlora egen värde och döden.
    Ändå ingen lämnar denna jord levande.
    Mycket komisk och ironiska. Du ständiga strävan.
    Tänker på livet dessa lär dig älska, glömma och förlåta
    Dessa är svårt att utöva
    Vi alla strävar efter frihet en men vi är begränsad.
    Jag fann lyckan när jag fann världen s herre.
    I bön min framgång och hopp i Guds paradiset.
    Varje skiftningar är värt för de har Let mig till min Herre.
    Jag älskar dig Gud.
    Snälla älska mig och välsigna mig i din eviga liv paradiset.
    Jag längtar se allt vackra du har sparat.
    Inget vår ögon sett och inget våra hjärtan känt💚

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Perfekt höstmat

Jag har skrivit det förr, men jag har något visst för hösten. Jag tycker verkligen om när löven skiftar färg och när kylan kryper på lite lagom så alla tjocktröjor, mössor, sjalar och halsdukar kan användas.

Och jag har även en viss kärlek för höstens mat. Alla grytor och soppor och varma såser och goda rätter med äpple, svamp och mustiga långkok. Ja,sådant som känns mysigt helt enkelt medan mörkret falls utanför. Jag tycker verkligen om det. Och så att äta maten med tända ljus såklart ;)

Så därför tänkte jag såklart passa på att dela två av veckan middagar med er. Två riktigt goda som hela familjen.

En gryta som ären riktig helggryta som är lite mer pyssel med. Och en enkel vegansk ”carbonara”-style rätt. Testa själva, så gott!

Image-1-8

Denna gryta är perfekt på helgen som sagt. Såå god! Och rostade frön & fänkål till gifter sig perfekt!!!
🌿HELGENS MUSTIGA BÖNGRYTA🌿
💚Hacka 1 GULLÖK, 5 VITLÖKSKLYFTOR. Skär 2 RÖDA PAPRIKOR, 1/2 FÄNKÅL i mindre bitar. Stek upp i OLJA. 💚Tillsätt 1,5 msk PAPRIKA, 1/2 tsk ANIS, 1/2 msk RÖKT PAPRIKA, 1,5 msk SPISKUMMIN, 1 msk TIMJAN, SALT. 💚Häll i 2 pkt (400g) KROSSAD TOMAT, 1 pkt fylld med VATTEN, 3 dl VITT VIN. 💚Skär ned ett gäng INLAGDA ROSTADE PAPRIKOR (jag körde 4 stora filéer ca 200g) i grytan som du skurit i bitar. Koka ihop minst 30 min. 💚(Valfritt: Rosta under tiden 1/2 FÄNKÅL som du skurit på längden i bitar, som du steker på varje sida i OLJA.) 💚Häll ned 2 pkt (á380g) CANNELINI BÖNOR (vita bönor) i grytan. Smaka av med 1/2 pressad CITRON, SALT. Strö över några OLIVER & PUMPAFRÖN & lägg över den rostade fänkålen. 💚Servera med ROSTADE PUMPAFRÖN (som du med fördel rostat snabbt i olja & salt) OLIVER & MATHAVRE. (alt RIS)

Image-1-7

Denna middag komponerade jag ihop igår. Och den blev en succé här hemma ;)
En gräddig ostsås med knaprigt rökt tofu & pasta. Är du ett Carbonara-fan kommer du älska denna.

GRÄDDIG PASTA MED RÖKT TOFU .

💚Koka 500 g PASTA (Jag körde penne, välj glutenfri om du önskar) 💚Skär 200g Tärnad RÖKT TOFU (använde yipin Alspånsrökt 230g. Hittas på Coop, Willys eller Hemköp) i mindre bitar och stek upp i OLJA så det blir lite knaprigt. Häll upp i en skål. 💚Tag samma panna och kasta ned 1 hackad GULLÖK, 5 hackade klyftor VITLÖK, 250 g CHAMPINJONER som du skurit i bitar. Stek upp. 💚Häv ned 2,5 dl MATLAGNINGSGRÄDDE (körde alpro soja), 3 dl VÄXTMJÖLK (körde soja original eko), SALT, SVARTPEPPAR. 💚Riv ned 100-200 g VEGANOST (körde Astrid och aporna Perfect Pizza. Finns på bland annat Coop, Willys, Ica & Hemköp) 💚Koka upp och låt puttra ca 5 min tills såsen tjocknar en del. 💚Välj sedan om du vill vända ihop den nykokta pastan med såsen & Tofun, eller om du serverar den som jag, separerat. Servera allt med TOMAT och RUCCOLA/SALLADSMIX.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

En perfekt brunch för en barnfamilj

Ni vet den där känslan (ni som har barn främst, eller vänner med barn, vänner som ni gärna träffar) då ni någon gång ibland vill gå iväg utanför hemmet och hitta på något. Något lite extra. Kanske när någon fyller år eller då ni vill möta upp en vän till familjen.
Men många gånger slutar det med att det enda alternativet ändå blir att ses i en park, för det är enklast. Enklast för att barnen är glada, du kan prata litegrann mellan varven och du behöver inte be om ursäkt för att du har barn som leker och är barn, så som barn är och bör vara ;)

Men ibland så kan iallafall jag längta efter att kunna ta med barnen ut. Och då menar jag ut på något ställe. Och i min värld har det inte funnits. Jag har aldrig kunnat slappna av då mina barn har spring i benen och det skulle bara innebär en stress för mig, dåligt samvete för både barnen som inte fått min hela fokus och den eventuella vännen som inte fått det heller. Ja ni fattar. Många av er nickar nog instämmande just nu ;)

Men igår så testade jag ett nytt koncept. Ett koncept som Clarion Hotell på söder i Skanstull tagit fram och testar just nu. Och det blev succé kan jag säga!

IMG_0867

Jag tog med mig familjen på brunch. Både mina föräldrar och mina barn.

En brunch där dessutom köket ansträngt sig extra för att fixa god veganmat (jag hörde av mig innan) Och det var såklart ett plus. Och ett tips jag skulle vilja ge till er alla, hör av er innan och kolla vad de kan erbjuda er. Sätt lite ”press” på ställen och visa att vi är fler som gillar växtbaserat ;)

Men det var inte det som var själva grejen. Nej, det som gjorde dagen extra fin var att Clarion nu testar att samarbeta med Nannyakuten, så alla barn har en lekkompis i barnhörnan.

IMG_0849

Succé kan jag säga! Kane-Lee blev helt lyrisk över sin ”barnvakt” som han kallade henne, & rusade dit direkt mellan matpauserna.

IMG_0864

Lakkie-Bee föredrog mest att hänga med oss, men gick lite emellan. Alla får göra som de känner och det är just det som kändes så fint.

IMG_0868

Barnen är välkomna, de får leka & ta plats och jag kan slappna av trots lek & stoj mitt i maten.
Ett härligt & välkomnade koncept som jag verkligen uppskattade. Och som jag gärna rekommenderar vidare.

Även om jag älskar att hänga med mina barn, så är det så fint att kunna göra något som detta. Att sitta ett par timmar och prata med de jag vill prata med, samtidigt som barnen har hur kul som helst. Och att hela stället är välkomnande mot barn och inte kastar arga blickar åt en om de skrattar och leker. Personal som behandlar även de små som individer och gäster som sig bör.

IMG_0866

Sedan blir det såklart inte riktigt stillasittande och oavbrutna samtal ändå ;) Men så är det ju att ha barn. Och så ska det ju vara också kan jag tycka. Men det blev ändå en väldigt fin upplevelse. Kane-Lee ville aldrig gå hem, och det är ju knappast den vanligaste reaktionen med en 4-åring på restaurang ;)

IMG_0869

LOADING..

Två rymdägg på opera

Igår var jag på Opera.
Jag går sällan på Opera och är heller inte en av de som skulle påstå att jag förstår allt inom opera,men jag gillar det. Det är pampigt. Och igår tog jag med mig en av mina vänner Marc, och gick på den nyskrivna ”Tristessa”.

En i mina ögon fantastisk föreställning som jag njöt av rakt igenom. En feministisk kamp som påvisar kvinnans utsatthet. Och scenografin var magisk. En njutning för ögat, utöver njutningen för örat av alla på scenen med de vackra mäktiga rösterna.

Då operan i sig är rätt extrem på många sätt så var även klädkoden densamma. Och publiken kom verkligen som den de ville vara. Jag älskade det. Hela publiken var fulla v rosa och lila, gröna och blåa peruker. Det var stora klänningar och höga hattar, blinkande eyeliner och lysande kavajer. Så underbart!

IMG_0716

Jag och Marc klädde upp oss till två rymdtvillingar och klev in i det futuristiska temat på vårt eget vis. En stil som jag är helt bekväm i och skulle kunna bära på vilken fest som helst. Det här är jag. En del av mig.

IMG_0717

Vi hade en riktgt fin kväll och framförallt så gladdes jag så åt hur alla i publiken släppt sina eventuella hämningar och gått all in. Så fint att se, sådan frigörande känsla.

IMG_0739

Dessutom sprang jag på några härliga människor som jag tycker om och kunde mingla med i pausen. Det gjorde ju knappast saken sämre.

IMG_0724

Härliga Bianca och Tiffany Kronlöf var med och förgyllde kvällen <3

IMG_0731
Och en guldbeklädd Fredrik Strage stod för musiken i pausen.

Så, för dig som aldrig varit på Opera, ta chansen och se denna. En oväntad opera i mina ögon med stiletter och sex på scenen, droger och dekadens i nutid. Men även en stark djupare mening som lämnade en känsla när jag själv gick från salongen.

Det som är så bra nu är ju att allt textas till svenska på scenen så det är lätt att hänga med även om du inte hör vad de sjunger. Min räddning kan jag säga ;)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Supergott med äpple

Jag älskar hösten.
Well, kanske inte allt. Inte de där tidiga mornarna som hur tidigt jag än kliver upp, ändå lyckas bli stressiga och lite smått hysteriska precis när vi alla tre ska klä på oss alla ytterkläder och ut genom dörren ;)
Det där med regnkläder, skalbyxor och extra strumpbyxor under mjukisarna är väl kanske inte favoriten för mig just nu. Och jag vet ju att de kommande månaderna knappast innebär mindre kläder att trä på, hehe.

MEN, jag älskar allt annat med hösten. Den friska luften, lukten av frukt i naturen, den rena energin då allt byter skepnad och knoppar sig inför nästa år. Nystart på många plan.

Och jag älskar att ta tillvara på det som naturen ger oss. Och just nu är det äpplen i överflöd. Så jag kokar ihop den ena middagen efter den andra med äpplen som bas. Och det blir såå sjukt gott, varenda gång.

Testa själva. Jag ger er kvällens middag och gårdagens middag. Snabbt, enkelt och gott. Barnen slickade tallriken lika ren som jag själv ;)

Img 0648

YOGHURTCURRY MED ÄPPLE

Tag 1-2 GULLÖK, 5 klyftor VITLÖK, 1 rejäl bit INGEFÄRA och hacka. Tag även 3-4 ÄPPLEN & skär i bitar. Stek upp i OLJA.

Häll ned 300 g VEGOBITAR (Anamma) och stek upp.

Pressa ned 1 LIME i pannan och häv ned 2-3 msk CURRYPULVER, 1 smulad GRÖNSAKSBULJONG & 4dl VATTEN. Koka några minuter.

Rör i 2-2,5 dl VÄXTYOGHURT (Jag tog Plantis soja eko naturell) & 2 msk HONUNG/AGAVE och koka ihop en stund.  Smaka av med SALT. (Ganska rikligt denna gång när jag följde min smak)

 Avsluta med att klippa i ½ kruka KORIANDER och kasta i 250 g COCKTAILTOMATER.

Servera med RIS och GURKA och gärna kall YOGHURT.

Img 0649 2

GRÄDDKOKTABFILÉBITAR MED ÄPPLE & DRAGON

Tag 1-2 pkt FILÈBITAR (Hälsans kök) och stek upp i OLJA tillsammans med 2 RÖDLÖK och 3 ÄPPLEN som du skurit i klyftor/bitar.

Krydda med SALT och SVARTPEPPAR, 3 tsk DRAGON, 1 smulad GRÖNSAKSBULJONG.

Häll ner 2,5 dl MATLAGNINGSGRÄDDE (Havre alt Soja), 5 dl VATTEN, 2 msk HONUNG/AGAVE. Koka ihop ca 10minuter.

Smaka av med 1 tsk VITVINSVINÄGER & SALT.

 Servera grytan med MATHAVRE och en god SALLAD.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Vegetariska världsdagen

Idag kliver vi in i oktober. Den första riktiga höstmånaden i mina ögon. Och det startar vi med något positivt, nämligen Vegetariska världsdagen.

En dag som idag, den 1 oktober uppmärksammas  runt om i världen.I Sverige arrangeras dagen av Svenska Vegetariska Föreningen, Riksförbundet hälsofrämjandet och Veganföreningen i Sverige. Och det är en dag som går tillbaka ganska många år i tiden. Den första Vegetariska Världsdagen inleddes 1977 av North American Vegetarian Society.  Fördelarna med en vegetarisk livsstil ansågs ge djuren ett bättre etiskt liv. Dessutom ledde det till andra miljömässiga och hälsomässiga fördelar.

Och det är ju även något som jag är den första att skriva under på även idag.

Att se hur det växtbaserade sortimentet ökar i butikerna. Att höra hur fler och fler pratar om att de börjar förändra sina invanda mönster i att bara äta kött dagligen och att förstå hur en helt ny generation växer upp med ett mer hållbart tänk. det glädjer mig.
Och för att fira denna dag s tänkte jag bjuda er på ett av de godaste recept jag lagat på länge. En perfekt rätt om du dessutom har många äpplen över (som många av oss har denna period på året)
Och är du en riktig köttälskare, eller någon i din närhet. Då kan jag varmt rekommendera denna rätt som en perfekt övergångs-maträtt. Våga testa. den är magisk!

Image 1 6

🌿HÖSTIGT ”LÅNGKOK” MED OUMPH🌿

💚Skär upp 4 ÄPPLEN i bitar & stek upp i OLJA med 4 msk TOMATPURÈ i en gryta. 💚Häv ner 2 påsar (á280g) OUMPH (Hittas i frysdisken. Jag körde Garlic & Thyme, men neutral funkar också bra) 💚Häll över 2 dl RÖTT VIN, 1 liter VATTEN, 1 msk TIMJAN, 1 msk KANEL, 1 msk AGAVE/HONUNG och 2 GRÖNSAKSBULJONGTÄRNINGAR. Koka ihop 30 minuter. (Vill du koka längre så är det bara ett plus, men behövs verkligen inte) 💚Koka under tiden POTATIS i saltat vatten. 💚Smaka av grytan med SALT och SVARTPEPPAR. 💚Servera grytan med potatis och en god SALLAD. Njuuuuut!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Att hantera barns känslor (och mina egna)

De här två. Vilken jäkla lycka det är att ha de i livet. Men vilken jäkla utmaning det är på samma gång.

Img 0432

Jag säger ofta till de som skaffar barn ”Grattis till det absolut största i livet. den största kärleken, men även den största utmaningen”
Och det är ju så sant.

Shit, vad nära de där två känslorna ligger varandra. Känslan av en obeskrivlig kärlek och en känsla av att det inte finns någon annan i hela världen som kan trigga vissa delar av mig som mina barn (Främst 4-åringen just nu) kan.
Det där med att de testar varenda gräns, varenda liten del av dig för att se om du fortfarande står kvar, om du finns där lika självklart och älskar de oändligt mycket ändå.
Och det gör vi såklart. Men det är prövande.

Img 0387

För det är ju just därför som vi är skapta så, vi testar gränser, testar alla vi älskar och hittar en mall för verkligheten.
Vissa barn gör det mer och andra mindre. Vissa behöver löpa linan fullt ut, andra nöjer sig vid första gränssättningen. Men alla barn gör det på något vis.

Och alla föräldrar kan på något vis känna igen sig i beskrivningen om den största kärleken och den största utmaningen. Det är jag säker på.

Och sedan, det där extrema samvetet som kommer efter en fight eller efter en stund då tålamodet tagit slut.

Men då är det viktigt att komma ihåg att vi är bara människor. Vi har alla dagar av mindre ork, mindre sömn, stress och tankar som påverkar oss i vårt mående.
Och det är okej. För vi visar även våra barn att det är mänskligt. Det är mänskligt att fela, att bli arg, att skrika och göra det där som du säkert lovade dig själv innan du blev förälder att du aldrig skulle göra ;)

Du är inte perfekt bara för att du är förälder. Och även det är viktigt att visa våra barn.
Att vi kan göra fel.
Men lika viktigt är det att prata om det efteråt, förklara vad som blev fel och varför. Hur kändes det för dig?(För barnet) För mig som förälder? Vad hände i mig när jag blev så arg. Och vad hände i dig?

Att kunna säga förlåt och prata om det som hänt och känts är något av det viktigaste tänker jag. Att lära våra barn om alla känslor och om att ingen känsla ska skuldbeläggas.
Att det är okej att vara arg, men inte att ta ut det på någon. Att det är okej att vara ledsen, att det är fint att låta alla känslor komma. Men att det även är okej att be om att få vara själv en stund om du behöver innan du vill prata.

Jag säger ofta till Kane-Lee ”Jag älskar dig och kommer alltid att älska dig för den du är… Men jag kommer inte alltid att älska det du gör” (Pratar en hel del om att skilja på person och prestation)

Allt det där är tankar som konstant svävar runt i mitt huvud.

Som sagt, det är en stor utmaning att vara mamma. Men jag skulle aldrig byta det mot något i världen. För det finns inget finare mitt liv har gett mig än mina barn. Kärlek <3

  1. Att ha barn är att vara ständigt på gränsen mellan galenskap och eufori. Det finns ingen jag kan bli så genuint förbaskad på som mina ungar. Men det är väl det som är den där äkta äkta kärleken som man faktiskt blir totalt golvad av mellan varven. Men visst är det viktigt att kunna bli arg. Alla känslor ska visas tycker jag. Vi är en familj och vi känner starkt för varandra liksom. Jag har en fråga. Du lagar så härlig och nyttig och inspirerande mat. Tar du någon gång bara fram en tallrik fil (vego) till lunch eller en korv med bröd (vego) till middag? Eller är maten högprioritering varje dag? Så är det inte här kan jag säga. Ibland bara orkar jag inte stå och dona. Och ibland kan det faktiskt vara gott med något enkelt. Sen undrar jag som många andra vem som tar de fina bilderna på dig. Kram och tack för en inspirerande blogg.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Peppen

Sitter och jobbar. Har så många idéer just nu som måste komma ned på pränt. Det var bokstavligen som att ett lock öppnades i mitt huvud samma dag som inskolningen var klar. Det är svårt att beskriva det på annat sätt.

Jag har gått omkring i ett drygt år och funderat över vart min kreativitet tagit vägen? Vart orken att skapa och lusten försvunnit?
Men jag förstod ju hela tiden att detta var en period jag måste igenom. En utmattning och en vila som behövdes. Och då fick allt annat vänta.

Men så plötsligt var den där, den där härliga känslan av ett flöde inombords.
Än så länge så slåss visserligen den härliga känslan med en del tankar inom mig som försöker säga det motsatt till mig, som försöker få mig rädd för den nya situationen som jag just nu befinner mig i. Men jag övar på att fortsätta lyssna inåt och känna en tillit till livet. Allt kommer att bli bra.
Allt är redan bra. Låt ingen annan säga något annat, inte ens du själv. <3

Img 0406

Mitt mellis under skrivandet, en chiapudding med jordnötssmör på mitt stammishak Mahalo.

Och som en pepp till dig som läser som kanske funderar över vad du ska äta till middag ;) Testa denna härlig hösträtt som jag slängde ihop häromdagen.

Image 1 5

🌿DAHL PÅ RÖDA LINSER MED VITLÖK & PARIKA-ROSTAD BLOMKÅL🌿💚Börja med att rosta din BLOMKÅL. (1 huvud)

Blanda en skål med 2 msk TOMATPURÉ, 1 msk PAPRIKAPULVER, 1-2 msk OLIVOLJA, 1 tsk VITLÖKSSALT, 1 pressad CITRON. 💚Bryt blomkålen i buketter, doppa/pensla i dressingen & lägg på en plåt i ugn ca 15 min per sida i 225 grader. 💚Hacka 2 GULLÖK, 5 VITLÖKSKLYFTOR, 1 rejäl bit INGEFÄRA. Stek upp i OLJA. 💚Häv ned 1 msk CURRY, 1 tsk GURKMEJA, 1 tsk KORIANDER, några nypor CHILIFLAKES. 💚Häll ned 5 dl RÖDA LINSER, stek ihop en liten stund. 💚Häll sedan ned 1 brk (400ml) KOKOSMJÖLK, 1 liter VATTEN, 2 smulade GRÖNSAKSBULJONGTÄRNINGAR. Koka ihop ca 15 minuter. 💚Smaka av med SALT & pressad CITRON. Servera med RIS, färsk BLADSPENAT, TOMAT & paprika/vitlök-rostad BLOMKÅL. 🌿

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Älskade nyttiga grönkål

Varje säsong tillhör en viss grupp grödor. Och hösten och vintern är den säsong där en av mina absoluta favoriter har sin högtid. Jag snackar om grönkål!

Grönkål är en gröda som jag anser har ett oförtjänt dåligt rykte och under många år nästan enbart använts som dekoration på julbord. Något som du alltså bara tittat på och sedan kastat. SKANDAL i mina ögon.

Grönkål är en av våra mest näringsrika grödor och full av sådant som våra kroppar skriker efter. En riktig boost under hösten då alla virus kickar igång kan jag säga.
Jag har den i smoothies, grytor och sallader. Den går att äta lika bra rå som kokt och stekt, eller som chips i ugn.

Rikast är den på c-vitamin som uppgår till 150% av RDI på 100g. I övrigt har den högt innehåll av både Vitamin A, B1, B6, E. Och en hög halt Kalcium, Järn & kalium. Och såklart fibrer ;)

Grönkål ska även tillhöra den anti-inflammatoriska kosten, vilket våra magar (kroppar) mår toppen av.

Så, med det sagt. Är du sugen på att laga mat med kål???
Jag har skapat två recept i dagarna.
Det finns både svartkål, grönkål, röd grönkål och purpurkål. Alla med hög näringstäthet. Men ta den kål som passar bäst. Alla 4 är milda i smaken och passar dessa recept. Även om jag lekte med alla olika sorter. ;)

Image 1 3

Finns det något höstigare än en panna som denna? Såå sjukt god!!! Och gräddkokt blomkål är ju perfekt även för riktigt små barn. Lätt, snabb, enkel & sjukt näringsrik.
🌿GRÖNKÅL & BLOMKÅLSPANNA MED SPAGHETTI🌿💚Plocka ett BLOMKÅLSHUVUD i buketter och kasta ned i en panna med OLJA tillsammans med 1 hackad GULLÖK, 5 hackade VITLÖKSKLYFTOR. 💚Tag ca 500g PURPURKÅL/RÖD GRÖNKÅL (Men grönkål eller svartkål går precis lika bra), skär i bitar och ta bort den grövsta stammen. Häv ned i pannan. Rör om allt. 💚Häll över 2,5 dl MATLAGNINGSGRÄDDE (Soja om glutenfritt, annars funkar havre) och 4 dl VÄXTMJÖLK (jag körde eko soja naturell från alpro) smula ned 1 GRÖNSAKSBULJONGTÄRNING. Krydda med GROVMALEN SVARTPEPPAR. Koka ihop ca 10-15 min tills kålen mjuknat & allt gosats ihop i smaker. 💚Tag 1 påse (200g) HASSELNÖTTER som du hackat i större bitar & rosta i en panna med OLJA & SALT. Avsluta med att häva ned nötterna i kålpannan och servera med SPAGHETTI (välj #glutenfri om önskas. Jag körde eko fullkornspaghetti) och TOMAT.

Image 1 4

Vad gör du när din bekant jobbar som biodynamisk odlare & plockat en hel låda himmelsk gröda till dig? Jo, du hittar på ett recept där allt ifrån äpple till rötter, kål & persilja får vara med & leka. Lyx!!! Och såååå gott!!! 🌿ODLARENS GRÖNSAKSFRÄS🌿💚Tag en stor gryta. Stek upp 2 hackade GULLÖK i OLJA tillsammans med 1 rejäl bit INGEFÄRA och 5-6 VITLÖKSKLYFTOR som du hackat. 💚Tag sedan 300 g VEGOFÄRS (jag använde Hälsans kök) och stek ihop allt. 💚Tag sedan en ny panna & skär 1 stor (alt 2 mindre) ZUCCHINI i bitar (jag använde gul, men grön går lika bra), 3-4 MORÖTTER som du skurit i bitar och ett rejält lass med GRÖNKÅL/SVARTKÅL. (jag körde hälften av varje, och tillsammans ca 500g) som du skurit i bitar och tagit bort den tjockaste stammen från grönkålen på. Skär 1 KÅLRABBI i bitar & häv ned allt i pannan. 💚Häv ihop allt i den stora grytan. 💚Krydda med 1-2 tsk PEPPARMIX (körde Santa Maria med svartpeppar, paprika, senapsfrö, lök, koriander, cayennepeppar, selleri, kryddpeppar) eller blanda egen kryddmix och SALT. 💚Servera med PASTA (Välj glutenfri om önskar), ÄPPELKLYFTOR och NATURELL YOGHURT (Använde soja eko från Planti) & färsk PERSILJA.

  1. …o folk tror att veganer inte får i sig tillräckligt med näring. ;)
    Har grönkål hemma som jag bara äter för att vara lite nyttig, men tycker inte det är så gott. Men nu blev jag mer motiverad att prova grönkålen i lite andra former. Visste tex inte att man kan ha den rå i sallad!! 😋 kram

  2. Ett tips som jag tror du skulle uppskatta är sajten matsmart.se. där säljer de ut mat som håller på/ har gått ut i datum till väldigt billiga priser. Innehållet varierar men de brukar ha mycket ekologiska produkter och fröer mm

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Hur mycket påverkar egentligen DU klimatet? Gör testet.

Det är mycket snack om klimatet nu, vilket är suuuperviktigt. Men är du egentligen medveten om hur mycket du och ditt hushåll påverkar jorden?

Själv tänker jag att jag lever rätt bra. Jag lever växtbaserat, väljer tåg om jag reser, åker kommunalt istället för bil, har inte flugit utomlands på flera år, shoppar väldigt sällan, återvinner allt jag kan, handlar ekologiskt, väljer miljömärkt el och släcker alltid lampor om jag inte är i rummet etc…

Men när jag gjorde ett test om detta så är jag fortfarande en skurk. Jag och mina barn släpper visserligen ut närmare hälften av det som är det globala målet 2020. Och det kändes härligt att höra. Vi tillsammans beräknas släppa ut ca 4,89 ton CO2 per år. Snittet i Sverige ligger dessvärre på 11 ton per år och hushåll, & målet är att komma ned till 7 ton per år och hushåll. till år 2020.

Men trots att vi uppenbarligen ligger under snittet så lever vi som att vi hade 2,1 jordklot!!! Det känns ju helt fruktansvärt.
Tillsammans MÅSTE vi hjälpas åt att göra skillnad, vi har bara en jord!

Vill du beräkna hur du och ditt hushåll lever?
Dra in och gör ett test HÄR!!!

Och när du gjort det och kanske känner att du åtminstone kan minska din köttkonsumtion ;) Då kan du alltid laga det här receptet… En svinenkel middag som jag slängde ihop ikväll.

Img 0278

En supersnabb & enkel middag som också är supergod. Älskar dessutom hur fint äpplena flyter in i smaken. Rätter med äpplen är mer än välkommet nu när naturen ger oss så mycket av den varan.🍏🌿SNABB RÖDCURRY MED TOFU & ÄPPLE🌿💚Häv ned 1 påse (ca 500g) frysta WOKGRÖNSAKER (jag körde eko från Änglamark med gröna bönor, röd paprika, palsternacka, morot & lök) i en het panna med OLJA tillsammans med 2 syrliga ÄPPLEN som du skurit i bitar. 💚Skär ned ett block med TOFU (ca 400g. Jag använder eko extra hård YiPinSoya) i kuber i pannan. 💚Häll över 1 brk (400ml) KOKOSMJÖLK, 1-2 msk RÖD CURRYPASTA (Välj valfri röd eller grön beroende på vad du gillar för styrka och smak) & 1 msk TAMARI (alt japansk soja om du tål/vill ha gluten), pressa över 1/2-1 LIME och koka ihop. 💚Klipp ned ½ kruka färsk KORIANDER (om du gillar det, lika gott utan), smaka av med SALT och servera med RISNUDLAR (eller ris) och färsk CHILI och resterande KORIANDER.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Vi har tydligt skapat oss ett beroende

Insikten om hur sårbara vi är utan våra telefoner idag ;)
Jag ska byta telefon idag, eller jag håller på med det i detta nu. Och det där med att återställa all info vi har i våra telefoner… Well, det tar sin tid ;)

Jag är så tacksam att jag har ett abonnemang där jag får support vid byte. Just det där tekniska är nämligen något som lätt kan få mig stressad.

Så, nu sitter jag här och väntar sedan 09.30 imorse (Klockan är nu 13.00) Och väntar på att molnet ska återskapa min lur i min nya Iphone. Och redan nu har jag kommit på mig själv vid ett gäng tillfällen att hänvisa atoll något på nätet eller liknande som jag behöver min telefon till. Jag har i ren reflex plockat upp den och varje gång lika snabbt kommit på mig själv att ”Just det, den kan jag ju inte använda nu”.

En liten reminder i hur ofta vi faktiskt använder våra telefoner. Det som annars kan gå på så mycket automatik. Intressant det där. Ett samhälle där vi vant oss vid något som inte ens fanns för bara 20 år sedan, knappt 10 år sedan.
Så sårbart på ett sätt, hur vi alla byggt upp i stort sett allt kring datorer. Vågar inte ens tänka på om någon stor krasch skulle inräffa.

Några reflektioner i väntan på min nya lur ;)
Trevlig helg!

  1. Skrollar och skrollar… har blockat mig själv från många sidor. Bl.a. Aftonbladet och Facebook då det ger mig så mycket negativ energi men ändå skriver man in adressen i sökfältet då det är av ren vana..
    nu läser jag bara några bloggar med bra energi. Din bland annat.
    Funderar på en 3310. Det är inte en sån du har köpt? 😉

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Det viktigaste i livet, snälla lär er!

Jag hoppas ALDRIG att jag nånsin behöver använda mina kunskaper inom ämnet. Jag önskar för allt i världen att detta bara är en kunskap som jag kan få bära ”helt i onödan”. Men det känns ändå som en säkerhet, trygghet och framförallt självklarhet att som förälder (och egentligen människa överhuvudtaget) ha denna kunskap.

Det jag pratar om är såklart hjärt och lungräddning. Något av det viktigaste vi kan lära oss.

Igår tog jag med mig min vän Elinor och gick för andra gången sedan mina barn kom (vartannat år) på en HLR-kurs.

Img 7467

Det var via företaget Life in mind som jag gjorde detta. Ett företag som är grundat av ambulanssköterskan Camilla Thurell. Och en kurs som jag även gått på tidigare.
Jag har köpt utbildningar till mina föräldrar och jag skulle varmt rekommendera henne och hennes kurs till alla jag kan nå ut till.

C90f50ba 8f3d 495a ac0f 3f798c371430

Igår körde hon sitt största event hittills och gjorde det för 130 personer. I vanliga fall är det ofta små grupper.

Och det som är bra är att vi alla får öva så det sätter sig i kroppsminnet. Det övas på om du satt i halsen. Vad gör du med spädbarn? Med barn över 1 år? Och med vuxna?

Hur gör du om hjärtat stannat på ett litet barn eller vuxen?
Så viktig kunskap!

Så det enda jag kan göra just nu (då allt blir än mer verkligt efter att ha övat och hört historier om familjer vars barn satt i halsen) Det är att rekommendera dig, er förskola eller mormor och morfar etc att GÅ DENNA KURS!!! Snälla se till att vara åtminstone lite förberedda om olyckan är framme. <3 Var med och rädda liv, öva HLR.

B2b0c8aa f56a 4d45 a4c6 966193736199

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Perfekta maten när hösten kryper sig på

När hösten kryper sig på. När du vill mysa med tända ljus. När du vill boosta ditt immunförsvar. Jag har några av de där perfekta recepten för dig då ;)

Image 1
Testa den här härligt mustiga soppan som jag lagade i veckan. Här hemma älskade alla den! Den är vegansk och glutenfri.

🌿HÖSTENS BÖNSOPPA🌿💚Skär 10 POTATIS & 4 MORÖTTER, 1 RÖD PAPRIKA i större bitar. Hacka 2 GULLÖK, 5 -7 klyftor VITLÖK & 1 rejäl bit INGEFÄRA och häv ned allt i en stor gryta och stek upp i OLJA. 💚Ha sedan i 1 msk PAPRIKAPULVER, 2 msk SPISKUMMIN, 0,5 msk RÖKT PAPRIKAPULVER, 1 msk KORIANDER & SALT. 💚Häll över 1,5 liter VATTEN och 2 GRÖNSAKSBULJONGTÄRNINGAR. Koka ihop ca 20 minuter. 💚Avsluta med att häva ned 2 pkt (á 380g) KIDNEYBÖNOR. Värm upp igen, smaka av med eventuellt mer SALT & 1/2 pressad CITRON. Servera grytan som den är med ett gott BRÖD och OLIVER.

Image 1 2

Eller varför inte denna som jag lagade igår till oss.

Snabb, enkel, mättande & supergod soppa som passar perfekt nu under höstens kommande kalla dagar. Älskar hur potatisen ger en krämighet & allt med en mild smak av kokos.

🌿POTATIS & PURJOLÖKSOPPA🌿💚Tag ca 15 POTATIS skurna i bitar. 1 PURJOLÖK i skivor, 5 VITLÖKSKLYFTOR i bitar. Stek upp snabbt i OLJA i en gryta. 💚Häll över 1 liter VATTEN, 2 tärningar GRÖNSAKSBULJONG, 1-1,5 msk TIMJAN, 2 brk (400ml) KOKOSMJÖLK, Koka ihop 15 minuter. 💚Tag en stavmixer & mixa soppan slät. Smaka av med SALT & gärna 1/2 pressad CITRON. 💚Servera med ett gott BRÖD & TOMAT.

Nu är det bara att njuta! Och som sagt, om du ser till att ha ett glutenfritt börs så är båda rätterna helt glutenfria och veganska. <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

En riktig pärla till utflyktsmål

Det finns så många pärlor runt om i vårt land. Och många pärlor som jag inte ens hunnit besöka i vår egen stad.

Idag passade vi på att åka till en av dem. Och kolla miljön!!!

Så underbart fin! <3

Img 7319 2

Att vi bor så nära allt detta magiska är så underbart. Mitt i stan men ändå så långt bort på något vis. Strax efter Universitetet på norra Djurgården så hittar ni denna pärla. Ett helt område av grönska, sjöar med svanar, kolonilotter, ekorestaurang och 4H-gård.

Img 7320

Vi åkte dit för 4H-gården. Alltså en gård där djur och natur lever i en lantlig miljö. En gård som engagerar många unga och som lär barn och ungdomar om just djurskötsel och naturen.
Men även en gård som välkomnar alla, precis som oss, till att bara hänga, hälsa på djuren och ta med matsäck (om du inte vill fika i deras café som också såg väldigt fint ut)

Img 7313

Denna gård har främst svenska djur som är utrotningshotade som de tar hand om och gör sitt bästa för att bevara. Som lantkor, fjällgetter och annat härligt. Så fina djur som kom och hälsade på oss. Men då hagarna var stora och många var ute på bete så fick vi även se en hel del djur på avstånd, vilket känns fint då jag vet att djuren mår bra av den friheten.

Img 7301 3

Stora gräsmattor för picnicfiltar, men även flera träbord med tak och bänkar finns runt omkring gården. Perfekt för medhavd matsäck när du har barn.

Img 7321

En toppendag!
Och imorrn vet jag att de har den stora 4H-dagen. Då ska de ha fiskdamm, kobingo, ponnyridning, höstmarknad och massa annat för er som funderar på vad söndagen kan erbjuda ;)
Åk hit i så fall. Tror ni kommer att uppskatta det. Stora skuggans 4H-gård heter stället och du kan läsa mer om dem och även deras dag imorrn HÄR.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Nostalgi från 80-talet

Mitt i inskolning och allt uppstart i denna period så har jag även haft en period där jag blivit peppad till att testa mer husmanskost. Jag har börjat bli sugen på att gå tillbaka till mina minnen från barndomens mat, till husmanskosten på 80-talet. Den mat som min kropp sällan tyckte om & som ofta gav mig magont.
Det var innan det talades så brett om mjölkproteinallergi & andra känsliga faktorer som min kropp uppenbarligen reagerade på. Nu kan jag testa maten igen, på mitt sätt & kanske kan jag omvärdera en hel del negativa minnen av den & njuta med min hela kropp i balans. Vi får se, men hittills har jag gillat det ;)

Testa själva. Jag ger er tre av mina senaste recept.

Image 1 31

🌿RÖSTI MED OUMPH & TOMATSALLAD🌿💚Skala 1 kg POTATIS och riv grovt, riv även 4 stora MORÖTTER och hacka 2 GULLÖK fint. 💚Blanda potatis, morot, lök och några nypor SALT & VITPEPPAR i en bunke. 💚Hetta upp OLJA i en panna och häv sedan ner klickar av potatislandningen. Platta till klickarna till plättar & stek på medelvärme till kakans botten börjat bli brun. Vänd. 💚Gör om processen tills dina potatiskakor är klara. 💚Stek sedan ca 500 g OUMPH (jag körde Thyme & garlic) i en panna. 💚Gör sedan en TOMATSALLAD: 💚Skiva 5-6 TOMATER. Skiva 1-2 RÖDLÖK tunt. Plocka ned bladen från en ½ kruka färsk BASILIKA. 💚Häll över 2-3 msk VITVINSVINÄGER, 3-4 msk OLIVOLJA. 2 tsk ITALIENSK SALLADSKRYDDA. Blanda och njut!!!!

Image 1 30

🌿FLYGANDE JACOB🌿💚Stek upp 500-600g VEGOBITAR (exempel från Anamma eller Filébitar från Hälsans kök funkar bra). Stek i OLJA med SALT & PEPPAR. 💚Häv ned allt i en ugnsform och lägg sedan ner 2-3 BANANER som du skurit i skivor. 💚Rör ihop 2,5 dl MATLAGNINGSGRÄDDE (Alpro soja cuisine om du vill ha det helt glutenfritt, annars funkar även Oatley havre imat), 2 dl VÄXTMJÖLK, 1 dl CHILISÅS, några nypor SALT, 0,5 tsk GROVMALEN SVARTPEPPAR. 💚Häll ned såsen i formen, strö över 1-2 dl grovhackade JORDNÖTTER och skjutsa in den i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. 💚Koka RIS i en kastrull 💚Knaperstek under tiden upp 400g TOFU (körde extra hård från @yipinsoya) genom att först skära den i skivor (ca 1 cm tjocka) och pressa ut så mycket vätska du kan i ett hushållspapper. Skär den i mindre bitar och knaperstek den i OLJA. Jag föredrar SESAMOLJA då det ger en extra smakdimension och ÖRTSALT/SALT. 💚Tag ut formen. Servera med den knaperstekta TOFUN, en skål JORDNÖTTER, RIS, färsk VITKÅL & TOMAT.

Image 1 29

Att panera egna filéer av tillexempel tofu är inte jättesvårt. Men för att inte stå i köket hela kvällen så valde jag att fokusera på ett gott potatismos & en egen remouladsås. Mat ska vara kul & gott & inget stressande måste.
Så jag köpte filéer. Skulle köpa ”fisk” men då jag tog fel påse i frysdisken, så blev det ”chickennuggets”av märket Gardein. Men i veckan släpper även Quorn sina nya ”fiskpinnar”, så håll utkik ;)

🌿PANERADE FILÉER MED POTATISMOS & HEMLAGAD REMOULADSÅS🌿
FLUFFIGT POTATISMOS
💚Koka 1,5 kg POTATIS i rikligt med SALT i vattnet. Koka de mjuka cirka 20 minuter. 💚Smält 50g MJÖLKFRITT MARGARIN/0,5 dl OLJA i en kastrull & värm upp tillsammans med 1 dl VÄXTMJÖLK (jag körde berikad Havredryck från Oatley) 💚Häll av vattnet på potatisen. Vispa den mosig med elvisp. Och häll över den varma mjölken med margarinet i vispa allt så moset blir riktigt krämigt. 💚Riv ned en bit (ca 1/3 nöt) MUSKOTNÖT & smaka av med SALT & MALD VITPEPPAR.

 

🌿VEGANSK REMOULADSÅS🌿💚Tag en bunke & häv ned:

2 dl HAVRECREMEFRAICHE

3 msk VEGANSK MAJONNÄS (ex solrosmajonnäs från A la eco som jag köper på Coop är grymt god)

4 msk BOSTONGURKA

3 msk KAPRIS

3 msk hackad PERSILJA

1 tsk torkad DRAGON

1 tsk SENAP

SALT 💚Rör om väl. Häll upp i en fin skål.

Lägg in dina panerade filéer i ugnen på 220 grader ca 15-20 minuter. Dessa panerade filéer av märket Gardein hittar jag i frysdisken både på Coop & Ica. Det finns som sagt både ”fisk” & ”kyckling”.

💚Servera filéerna med potatismos, remouladsås, CITRON & TOMAT.

  1. Måste bara säga att du verkar vara världens bästa mamma till dina små pojkar. Och dina recept och bilder sen,helt outstanding. Har du aldrig tänkt på att göra en kokbok😥

  2. Rösti har jag typ aldrig ätit, vi åt alltid raggmunkar ist. Nu i vuxen ålder är squashplättar min favorit! Gott att äta som det är eller som tillbehör ist för pasta, ris, potatis. Tack för all matinspiration! Att äta vegetariskt är väldigt gott och inte alls komplicerat! Gjorde en gryta på lök, ingefära, vitlök, chili, squash, morötter, rödbeta, grönkål och så hällde jag i veggfärs. Serverade med pasta, rostade solroskärnor och rivet äpple! Det var så gott! Må väl 💛

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Tankar om vår fortsatta inskolning

En uppdatering från inskolningen.
Nu har det gått 1,5 vecka sedan vi började på den nya förskolan. Ny stor barngrupp för Kane-Lee och en helt ny förskola för Lakkie-Bee.
I slutet av förra veckan, då när jag hade lämnat och vinkat hej då på morgonen i ett par dagar så var jag nära upplösningstillstånd. Det var en tuff period att gå igenom. Något som så många av er säkerligen kan skriva under på som varit där.

Men så i fredags så var hen plötsligt som ett solsken hela dagen. Det var fjärde dagen själv. Han var rätt glad dagarna innan också, men i fredags så hade någon trygghet vuxit ännu me ri honom och det kändes så skönt.

I helgen gjorde jag en kärlekstavla till honom. En tavla som jag även gjord en till Kane-Lee är han var ny på förskolan vid 1,5 årsåldern. Och jag minns att han använde den en hel del under sitt första år där- En tavla att gå och titta på ibland och tanka kärlek och påminna som alla fina runt omkring sig som älskar en.

Img 7147

Så nu har han även en extra trygg punkt att hålla i om det kommer stunder som känns mindre bra på förskolan.

Img 7155 2

Personalen är fantastisk och jag är så nöjd med mitt val av förskola. Jag gjorde verkligen ett väl genomfört researchjobb för att hitta denna och jag är glad att jag gick på magkänslan.

Igår när vi kom till förskolan efter helgen så var det lite tuffare igen. Lakkie-Bee greppade min hand och grimaserade med ansiktet då vi närmade oss byggnaden. Men det blev ett externt kort hejdå-gråt vid lämning eftersom det fanns gräsklippare i närheten ;) Och sedan var han glad hela dagen och när jag kom.

Imorse gjorde han samma grimas och sträckte sin lilla hand efter min. Vi gick hand i hand sista biten. Men när han såg alla barn och personalen så utbrast han ett glädjeskrik och sprang dit. Han skrattade samtidigt som han visade mig att det var lite jobbigt att mamma skulle gå. Men det var en tydlig skräckblandad förtjusning som jag avläste i hans ögon. Och det känns ändå härligt. Herregud, det är ju ett jättestort steg. Klart att det ska känna slits läskigt, bara tryggheten även får finnas där.
När vi sa hej då så blev han ledsen även idag. Men det känns ändå okej. Klart att min mage vrider sig inombords, men jag känner av honom och det är mer en gråt av att ”jag kommer sakna dig mamma” och den kan jag bekräfta genom att visa att jag saknar honom med, men att det är okej. Det är fint att sakna de vi älskar.

Och när jag samtidigt vet att gråten nu försvinner efter bara ett par minuter och att han i grunden är glad, äter bra, sover bra, skrattar och pratar med både personal och andra barn på dagarna. Då känner jag att det här kommer att bli bra. Även om det såklart är en tuff period att genomgå för oss alla. Ett steg ut i den hårda världen på något sätt. <3

 

  1. Åh, fick tårar i ögonen! Min lille son ska börja på dagis när han är 1, han är nu nästan 8 månader. Har lite ångest över hur allt ska gå… och får höra från lite olika håll att det är alldeles för tidigt, vilket inte gör min ångest något bättre direkt. :( Men den här idén var så himla vacker! TACK för att du delade med dig, jag ska göra en kärlekstavla till min son också när han börjar! Så himla fin idé! Hur gjorde du för att plasta in den sådär proffsigt? :)) Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Dagen D

Idag är en stor dag. Det var nästan som att jag ville göra som back in the days, och ta på mig finkläder och gå iväg mot vallokalen.
Det här känns som det viktigaste valet i vår tid. Och jag har verkligen tagit mig tid på kvällarna efter att barnen somnat och kollat valdebatter, utfrågningar och intervjuer av alla partiledare för att bilda mig en så rättvis bild som möjligt.

 

Hur tänker du där? Hur har du tänkt?

Image 1 28

Rösta med hjärtat. Det har varit min tanke hela tiden, budskapet som jag velat basunera ut. Rösta för jämlikhet och kärlek, för gemenskap och kvinnans rätt till sin kropp. Rösta för allas rätt att älska och för en framtid som styrs av just kärlek istället för rädsla.

Och vad du än gör, RÖSTA! Jag hoppas verkligen att du gjort det.

När jag skriver detta så stänger valurnorna i samma stund. Jag har valvakan på i bakgrunden och jag sitter lite som på nålar.

Img 7107

Jag har gjort mitt. Jag har lagt ned mina tre kuvert i valurnan idag.
Jag har pratat med mina barn och förklarat så gott jag kan på deras nivå om vad detta gäller. Vikten för deras framtid, för vår framtid.

Nu håller vi tummarna för att vår värld låter kärleken styra och att vi sakta enas igen som människor och jordbor. <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Min bearbetning just nu under inskolningen

Just nu är det enda som finns i mitt huvud inskolning. Eller egentligen tusen andra saker i mitt nya kapitel i livet som jag just nu stapplande kliver ut till ;)
Men det är inskolningen som berör och påverkar mig mest just nu.

Tack för era fina kommentarer. tack för ert stöd i den här perioden. Alla är vi olika, men för mig är detta precis lika tufft som det var att genomgå det för 2,5 år sedan med Kane-Lee.

Imorse lämnade jag honom för 4:e dagen. Imorse var han ledsen för andra dagen i rad. Det gick ju så bra de första två dagarna, då var han glad, men då grät han i perioder under dagen. Igår var han ledsen när jag gick, men hade sedan varit väldigt glad resten av dagen och ätit bra och somnat utan problem och allt det där. Imorse bär vi kom till förskolan så vinkade han glatt till alla, han hoppade ur vagnen och sprang iväg och lekte. Sedan kom han tillbaka till mig och vinkade glatt. Jag hann tänka ”Oj, ska det gå så här lätt nu. Har han landat i allt nu?”
Men jag hann inte tänka längre, för när jag vinkade tillbaka och bad om att få pussa och krama honom hej då då startade gråten.

Img 7005 2

Gaaaaah vad det här är jobbigt. För er som varit där, ni vet. För er andra kan jag berätta att det känns som att någon kastar en sten i magen och sedan vrider om hela tarmpaketet samtidigt som en stor sorg träffar ditt bröst och trycker fram tårar. Allt detta parallellt med att en inre röst gärna späder på detta med att tala om för dig hur hemsk du är som inte tröstar ditt barn när hen ropar efter hjälp & trygghet.

Det här är ju såklart olika för alla. Och alla barn är dessutom olika. Men för mig och jag är säker på att det är många med mig så är det precis så här det känns.

Fy för inskolning alltså!


  1. Är i samma situation med min lilla tjej 15 månader. Nu är det 2:a veckan hon går på förskolan och imorse blev hon ledsen när jag gick. Att gå ifrån sitt gråtande barn och inte till, det är omänskligt 😭. Var sen ledsen själv exakt hela dagen och har inte fått nåt vettigt gjort.

  2. Det är galet tufft, kämpa på! Jag märkte att det blev lättare för alla vid lämning om vi inte pussades eller kramades när vi sa hejdå. Det gick att göra när min kille blev större sen och var helt bekväm på förskolan. Kanske värt att testa? Att bara vinka glatt hejdå och sen gå iväg rätt snabbt? Det blir lättare, kämpa på!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..