Att hantera barns känslor (och mina egna)

De här två. Vilken jäkla lycka det är att ha de i livet. Men vilken jäkla utmaning det är på samma gång.

Img 0432

Jag säger ofta till de som skaffar barn ”Grattis till det absolut största i livet. den största kärleken, men även den största utmaningen”
Och det är ju så sant.

Shit, vad nära de där två känslorna ligger varandra. Känslan av en obeskrivlig kärlek och en känsla av att det inte finns någon annan i hela världen som kan trigga vissa delar av mig som mina barn (Främst 4-åringen just nu) kan.
Det där med att de testar varenda gräns, varenda liten del av dig för att se om du fortfarande står kvar, om du finns där lika självklart och älskar de oändligt mycket ändå.
Och det gör vi såklart. Men det är prövande.

Img 0387

För det är ju just därför som vi är skapta så, vi testar gränser, testar alla vi älskar och hittar en mall för verkligheten.
Vissa barn gör det mer och andra mindre. Vissa behöver löpa linan fullt ut, andra nöjer sig vid första gränssättningen. Men alla barn gör det på något vis.

Och alla föräldrar kan på något vis känna igen sig i beskrivningen om den största kärleken och den största utmaningen. Det är jag säker på.

Och sedan, det där extrema samvetet som kommer efter en fight eller efter en stund då tålamodet tagit slut.

Men då är det viktigt att komma ihåg att vi är bara människor. Vi har alla dagar av mindre ork, mindre sömn, stress och tankar som påverkar oss i vårt mående.
Och det är okej. För vi visar även våra barn att det är mänskligt. Det är mänskligt att fela, att bli arg, att skrika och göra det där som du säkert lovade dig själv innan du blev förälder att du aldrig skulle göra ;)

Du är inte perfekt bara för att du är förälder. Och även det är viktigt att visa våra barn.
Att vi kan göra fel.
Men lika viktigt är det att prata om det efteråt, förklara vad som blev fel och varför. Hur kändes det för dig?(För barnet) För mig som förälder? Vad hände i mig när jag blev så arg. Och vad hände i dig?

Att kunna säga förlåt och prata om det som hänt och känts är något av det viktigaste tänker jag. Att lära våra barn om alla känslor och om att ingen känsla ska skuldbeläggas.
Att det är okej att vara arg, men inte att ta ut det på någon. Att det är okej att vara ledsen, att det är fint att låta alla känslor komma. Men att det även är okej att be om att få vara själv en stund om du behöver innan du vill prata.

Jag säger ofta till Kane-Lee ”Jag älskar dig och kommer alltid att älska dig för den du är… Men jag kommer inte alltid att älska det du gör” (Pratar en hel del om att skilja på person och prestation)

Allt det där är tankar som konstant svävar runt i mitt huvud.

Som sagt, det är en stor utmaning att vara mamma. Men jag skulle aldrig byta det mot något i världen. För det finns inget finare mitt liv har gett mig än mina barn. Kärlek <3

  1. Tina skriver:

    Jäkligt gulligt klipp du lade upp häromdagen: ”Ja änskaj dej Bjackie ” :-> :-> :->

  2. Såg det här klippet i Facebook flödet för ett tag sedan och det har fastnat. Han pratar visserligen om tonåringar men jag tycker att det gäller barn i alla åldrar. De testar gränser men förväntar sig att vi ska stå emot.

    https://m.youtube.com/watch?v=m51Qf8fc4UA

  3. Biggan skriver:

    Att ha barn är att vara ständigt på gränsen mellan galenskap och eufori. Det finns ingen jag kan bli så genuint förbaskad på som mina ungar. Men det är väl det som är den där äkta äkta kärleken som man faktiskt blir totalt golvad av mellan varven. Men visst är det viktigt att kunna bli arg. Alla känslor ska visas tycker jag. Vi är en familj och vi känner starkt för varandra liksom. Jag har en fråga. Du lagar så härlig och nyttig och inspirerande mat. Tar du någon gång bara fram en tallrik fil (vego) till lunch eller en korv med bröd (vego) till middag? Eller är maten högprioritering varje dag? Så är det inte här kan jag säga. Ibland bara orkar jag inte stå och dona. Och ibland kan det faktiskt vara gott med något enkelt. Sen undrar jag som många andra vem som tar de fina bilderna på dig. Kram och tack för en inspirerande blogg.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..