Perfekt höstmat

Jag har skrivit det förr, men jag har något visst för hösten. Jag tycker verkligen om när löven skiftar färg och när kylan kryper på lite lagom så alla tjocktröjor, mössor, sjalar och halsdukar kan användas.

Och jag har även en viss kärlek för höstens mat. Alla grytor och soppor och varma såser och goda rätter med äpple, svamp och mustiga långkok. Ja,sådant som känns mysigt helt enkelt medan mörkret falls utanför. Jag tycker verkligen om det. Och så att äta maten med tända ljus såklart ;)

Så därför tänkte jag såklart passa på att dela två av veckan middagar med er. Två riktigt goda som hela familjen.

En gryta som ären riktig helggryta som är lite mer pyssel med. Och en enkel vegansk ”carbonara”-style rätt. Testa själva, så gott!

Image-1-8

Denna gryta är perfekt på helgen som sagt. Såå god! Och rostade frön & fänkål till gifter sig perfekt!!!

🌿
HELGENS MUSTIGA BÖNGRYTA
🌿

💚
Hacka 1 GULLÖK, 5 VITLÖKSKLYFTOR. Skär 2 RÖDA PAPRIKOR, 1/2 FÄNKÅL i mindre bitar. Stek upp i OLJA.
💚
Tillsätt 1,5 msk PAPRIKA, 1/2 tsk ANIS, 1/2 msk RÖKT PAPRIKA, 1,5 msk SPISKUMMIN, 1 msk TIMJAN, SALT.
💚
Häll i 2 pkt (400g) KROSSAD TOMAT, 1 pkt fylld med VATTEN, 3 dl VITT VIN.
💚
Skär ned ett gäng INLAGDA ROSTADE PAPRIKOR (jag körde 4 stora filéer ca 200g) i grytan som du skurit i bitar. Koka ihop minst 30 min.
💚
(Valfritt: Rosta under tiden 1/2 FÄNKÅL som du skurit på längden i bitar, som du steker på varje sida i OLJA.)
💚
Häll ned 2 pkt (á380g) CANNELINI BÖNOR (vita bönor) i grytan. Smaka av med 1/2 pressad CITRON, SALT. Strö över några OLIVER & PUMPAFRÖN & lägg över den rostade fänkålen.
💚
Servera med ROSTADE PUMPAFRÖN (som du med fördel rostat snabbt i olja & salt) OLIVER & MATHAVRE. (alt RIS)

Image-1-7

Denna middag komponerade jag ihop igår. Och den blev en succé här hemma ;)
En gräddig ostsås med knaprigt rökt tofu & pasta. Är du ett Carbonara-fan kommer du älska denna.

GRÄDDIG PASTA MED RÖKT TOFU .

💚
Koka 500 g PASTA (Jag körde penne, välj glutenfri om du önskar)
💚
Skär 200g Tärnad RÖKT TOFU (använde yipin Alspånsrökt 230g. Hittas på Coop, Willys eller Hemköp) i mindre bitar och stek upp i OLJA så det blir lite knaprigt. Häll upp i en skål.
💚
Tag samma panna och kasta ned 1 hackad GULLÖK, 5 hackade klyftor VITLÖK, 250 g CHAMPINJONER som du skurit i bitar. Stek upp.
💚
Häv ned 2,5 dl MATLAGNINGSGRÄDDE (körde alpro soja), 3 dl VÄXTMJÖLK (körde soja original eko), SALT, SVARTPEPPAR.
💚
Riv ned 100-200 g VEGANOST (körde Astrid och aporna Perfect Pizza. Finns på bland annat Coop, Willys, Ica & Hemköp)
💚
Koka upp och låt puttra ca 5 min tills såsen tjocknar en del.
💚
Välj sedan om du vill vända ihop den nykokta pastan med såsen & Tofun, eller om du serverar den som jag, separerat. Servera allt med TOMAT och RUCCOLA/SALLADSMIX.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..