Vi måste agera NU!

Jag vet att vissa av er blir provocerade av mitt leverne. Vissa tycker att det sticker i ögonen då jag serverar både mig och barnen växtbaserad kost.
Och det förstår jag att det gör. Det är provocerande att se andra leva på ett sätt som inte klickar med din världsbild. Men jag gör det för en större anledning. Jag gör det för både mig, djuren och vår planet.
Men det finns mycket som kan provocera. Och många av er kommer säkert känna irritation av mitt inlägg nu. Men jag behöver skriva av mig. Jag ska sluta blogga snart och jag behöver få ur mig detta ;)

Jag tänker på hur många som provocerats av att jag gett mina barn en lång tid med amning och närhet. Vissa har ju till och med behov av att säga det rakt ut på stan, andra skriver till mig. Ofta hävdar de samma sak, att det räcker med 6 månader. Och att de minsann aldrig skulle vilja vara så låst. Eller att deras barn klarade sig superbra på 6 månader.
Ja, såklart de gjorde. Det finns inget fel med det. Inte heller att avstå amning av olika anledningar. Men inte heller att amma länge. Men det tycker dessa som ska tala om för mig hur jag borde leva mitt liv.
Well, enligt vem? Att bvc rekommenderar minst 6 månader betyder inte samma som att du måste sluta då. WHO rekommenderar 3 år. Det betyder heller inte att vi måste amma i 3 år. Men det betyder att ett barn mår bra av den näring och främst närhet det ger. Och att det är helt okej att lyssna till dig själv och barnet i den frågan.

Att jag burit mina barn i sjal är nästa grej som provocerat. Där blir vissa så provocerade att de känt sig tvungna att stanna mig och berätta att mina barn minsann aldrig kommer klara sig utan sin mamma då jag ”skämmer bort” de med denna kärlek och inte låter de bli självständiga individer. Många av dessa personer har rekommenderat mig att ta nanny-hjälp och vara ifrån mina barn mer för att göra de mer självständiga, då jag även valt att vara väldigt mycket hemma under barnens första år.
I min värld känns allt så självklart. Att vara närvarande och ge ett barn trygghet under sina första år och lyssna på barnets vilja (vissa älskar vagn, andra sjal. Mina visade tydligt vad de gillade bäst och jag lyssnade) är det viktigaste. Att vi sedan har olika förutsättningar att göra det är något helt annat. Finns inga pekpinnar i detta. Jag är tacksam för att jag kunnat prioritera som jag gjort, att jag haft mina föräldrars stöd och att jag inte känt att jag missat något då middagar och vänner prioriterats bort för ett tag.
Alla gör vi så gott vi kan. Men det jag skulle komma fram till var inte att säga att just min metod är rätt. För alla individer kräver olika.
Det jag vill säga är att det är så konstigt hur detta kan provocera så mycket. Tre exempel som alla har en utgångspunkt i kärlek. Kärlek för klimatet, djuren och mina barn.

Och gällande just växtbaserad kost, där tycker jag att det är så sjukt konstigt hur diskussionen går. Hur det ifrågasätts och till och med anmäls. Hur skolor och förskolor vägrar vegansk skolmat och hur det konstant ska ifrågasättas av så många.
Så många myter och felaktigheter kring detta. Och så mycket som tystas ned i frågan. Inte bara här, utan i hela världen. Kolla bara inför svenska valet. Inte en enda politiker ville svara helt på frågor om hur köttindustrin står för något av det största klimathotet. Löfvéns svar på frågan var ”Hehe, ja vi kan ju inte gå in och bestämma vad du ska ha på tallriken. Jag gillar ju korv.” Jo, tack det såg vi i din reklam Stefan. Det svenskaste vi kan göra, köpa en korv i grillen ;)
Men hur kommer det sig att politiker kan bestämma över typ allt annat, hur vi ska dela upp föräldraledigheten (som inte bara i mitt fall leder till många månader som försvinner) hur vi ska resa, hur skolan ska sätta betyg etc. Men hur vi äter och vilken mat som säljs och importeras till Sverige, det kan ni inte påverka?!

Till alla er som har tusen frågor om detta med köttindustrin och som gång på gång kommer med argumentet ”Men vad skulle hända med korna om vi slutade äta kött?” Börja med att kolla på den fantastiska och viktiga dokumentären ”Cowspiracy” som kom 2014. Högaktuell idag om inte annat då vi har i stort sett 2 år på oss att vända utvecklingen innan delar av världen dör totalt av temperaturhöjningen.

Och sedan kan jag ju flika in att det finns MYCKET vi kan göra innan vi ens behöver diskutera om korna ska finnas kvar. Tillexempel stänga importen av utländskt kött. Höja priset på kött. Endast äta det vid vissa speciella tillfällen och leva mycket mer växtbaserat. Lära ut hur lätt det är att leva på denna kost, börja servera enbart vegomat i skolorna etc. Klart vi kan förändra och göra skillnad.

IMG_1788

Så mycket jag vill skriva.
Har så mycket från denna dokumentär parallellt med en 2,5 föreläsning av forskare och klimatvetare som jag var på i måndags (Som säger mycket av detta som filmen säger)

Det är allvar. Vi i Sverige ligger högt upp på listan för hur vi bidrar till planetens död. Men vi ligger även nästan högst upp i ett medvetet uppvaknande som vi i sin tur kan sälja vidare, innovationer, som kan hjälpa till att rädda världen. Du gör skillnad.

Det finns inga ursäkter längre. Köttindustrin står för högre utsläpp enskilt än vad alla transporter (tåg, båt, flyg, bil, buss) står för tillsammans. Även utrotningen av den biologiska mångfalden av insekter och djur är köttindustrin den stora anledningen till.

Vi i Sverige förbrukar i snitt 3 ton vatten per person och dag. Det är vad vi kräver för vårt leverne och främst maten vi stoppar i oss. Enskilt största orsaken till det är matindustin. Även överkonsumtion för antibiotika och kemikalier.
Men ändå vill ingen riktigt lyfta frågan.

Jag tänker på en skola i Sverige som för något år sedan skulle testa en vegovecka. Då flög föräldrar i taket och fixade en korvkiosk som de körde till skolgården!!! Ni hör ju. Köttet har hypnotiserat oss. (Ja, något är det ju, varför skulle det annars vara så svårt?)
Folk tycker att Mcdonaldsburgare, läsk och panpizza etc är helt normalt och tillhör en barndom. Men de slår bakut om jag väljer (och många med mig) att laga renare mat från grunden baserade på produkter från växtriket till mina barn.
Ännu en grej som jag funderat mycket på kan jag säga?!

Men som sagt, jag rekommenderar er att kolla in den här dokumentären till en början. Den svarar på en hel del frågor <3

Allt detta är ju ändå för att vi ska rädda vår jord och alla fina djur med det. Och det börjar bli bråttom.

Jag säger som Johan Rockström sa på föreläsningen. ”Det bästa ni kan göra för att rädda planeten är att ta reda på fakta och sprida den vidare. Prata om det.”

 

 1. Jenny skriver:

  Du gör helt rätt i att lyssna in och ge dina barn den närhet, kärlek, näring och trygghet de behöver. Det är omöjligt att ge för mycket av den varan. ❤️ De får dessutom superbra värdegrunder och empati samtidigt som du lagar världens gourmetmat. Hade något fattats dem skulle BVC talat om det för dig. Du är helt fantastisk och den allra bästa mamman för dina barn. Heja dig och fortsätt lyssna innåt! Kommer att sakna din blogg.

 2. Madde skriver:

  Du inspirerar mig Sanna!! 👊🏻

 3. Karin skriver:

  Hej Sanna,

  Jag tycker du är modig. Tråkigt att du ska sluta blogga, jag hoppar in då och då och läser din blogg.Det är ditt liv och du lever det precis som du vill med dina söner. Du följer din egen väg i livet. Jag håller inte alltid med dig i vad du skriver, men jag finner det mkt intressant att läsa.
  Fortsätt vara du, Sanna en stark förebild för många. /Karin

 4. Mia skriver:

  Snälla söta du…jag tycker att du har helt rätt! Jag har fyra barn som jag ammat så länge det gått. Första typ 3mån. Den andra typ 9 mån. Och de sista nästan till 3 års ålder. Jag fick höra det mesta och det var jobbigt. Sedan närheten å jag vill se mina barn inte göra för mycket när de är små, för då behöver de faktiskt vara hemma omkring. Jag hatar när jag ser mammor med så gullisar i vagn som hänger på stan pratar i mobilen eller åker buss och det ända föräldern gör är att kolla i mobilen. Ungen bara sitter där. Och oftast felvänd i vagnen. Små barn ska se sin förälder inte tvärt om. Min yngsta som snart blir 10 år sover ibland med oss i sängen och det är inget konstigt. Detta låter kanske knäppt och kanske är du för känd för vanliga lilla jag. Men jag måste fråga. En tjej jag känner pluggar till jornalist, hon skriver böcker och hon blev så intresserad av mitt liv så hon ville skriva om mig. När jag äntligen sa ja så blev hon sjuk kan man säga, skilsmässa och så. Frågan är om du vill hjälpa mig? Jag har historien och du skriv förmågan. Tänk en sekund i alla fall är du gullig.
  Mvh Mia

 5. Ewa skriver:

  Jag tänker främst på två saker: amning och mamning. Amning är inte det enda som ger närhet. Själv kombinerade jag amning med tillägg. Med tillägg till natten var barnen mättare, sov bättre och vaknade inte. Det innebar utvilade föräldrar, jag säger bara att det var bäst för oss, inte att någon annan gör fel.
  Det andra: Jag tror inte att det finns dagis eller skolor som vägrar vegan – utan att vara säker. Men vegankost får aldrig vara det enda som serveras, det måste finnas alternativ, här bestämmer inte barnen, utan föräldrarna. Skulle det hända någonstans där barnen vistas att bara veg serveras skulle jag bli rasande. Mjölk och mat är vad vi betalar för.

  1. Så du menar att vegansk mat och dryck inte är mat ?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..