Sanna Nielsen julvärd

Bild: Janne Danielsson/SVT

I kväll medverkar jag i Opinion Live kl 22.oo i SVT1 med Belinda Olsson där vi pratar om mobbing/näthat som fick ta stor del i mitt kommentarsfält förra veckan.
Förra veckan presenterades jag som årets julvärd i SVT och jag postade den nyheten på mina Sociala medier.
Det blev väldigt många positiva kommentarer som jag såklart blev väldigt glad över, men det blev också oerhört många kommentarer kring mitt utseende.
Det var väldigt många som ansåg att det jag hade på mig på pressbilderna inte var passande och det var dessutom fruktansvärt fult och de skrev vad de tyckte det såg ut som.
De hånade, kränkte och skrev en massa skit helt enkelt.

Jag är van vid att man yttrar sig om mitt utseende, min musik eller min sångröst. Jag tycker att jag har lärt mig att stå emot det, men alla dessa kränkande kommentarer jag fick förra veckan kring mitt utseende blev för mycket.
Personerna eldade upp varandra i kommentarsfältet och det blev bara värre och värre och på en sån fruktansvärt låg nivå så jag till slut inte klarade av att stå emot. Ja, jag blev arg. Jag blev ledsen.
Jag blev också den där 13-åriga Sanna som bävade över att gå till skolan varje dag då många skolkamrater hånade mig på exakt samma sätt som det gjordes i kommentarsfältet. Det spottades, det skreks nedlåtande kommentarer. De eldade upp varandra i vem som kunde säga den mest nedlåtande kommentaren om min debutsingel ”Till en fågel” och sen skratta åt det.
När jag hade modet att säga ifrån, vilket var ytterst sällan, fick jag tillbaka ”Tål du inte lite skämt? Lite kritik får man väl tåla” och sen skrattade de bakom min rygg. Igen.

Sanna Nielsen julvärd

Bild: Janne Danielsson/SVT

Många av de känslorna och minnena kom tillbaka när jag läste kommentarerna på min Facebook och jag kände att jag inte kunde låta det fortsätta. Jag ville absolut inte vara tyst.
Jag hade kunnat strunta i det. Jag har lärt mig att det ibland är bättre att svara med tystnad då många vill ha uppmärksamhet och bara eldas upp mer om de får det. Förra veckan kunde jag inte vara tyst och bara ta emot.

Det som framförallt var anledningen till att jag svarade var dels för att jag samarbetar med BRIS och en av de absolut vanligaste frågorna och samtalen de får är kring ämnet mobbing.

Jag svarade också för att jag vet att jag har en hel del unga fans som blir mobbade och kränkta dagligen av sådana här kommentarer och jag vill absolut inte att de ska känna att jag accepterar eller tolererar ett sådant här beteende.

Det som stör mig är att de kommentarerna jag fick är mest från äldre kvinnor och män. Framförallt kvinnor.
Det är dessutom så sorgligt att jag får detta från kvinnor när vi borde supporta och hjälpa varandra i stället för att trycka ner varandra när vi dagligen kämpar för ett jämlikt samhälle.

Dessutom vet vi allihop att mobbing är ett problem runt om i våra skolor och det jobbas för fullt med att motverka detta och det är inte ett enkelt problem att lösa. Vi måste hjälpas åt! Det är vi vuxna som bär det ansvaret.
Hur ska vi kunna motverka mobbing i skolorna om VI inte kan bete oss på ett respektfullt sätt på tex nätet.
Vi ska väl föregå med ett gott exempel, vara en förebild för våra barn, barnbarn…?
Skriver man den här typen av kommentarer på nätet så ger det ju en direkt signal till alla barn och unga att det är ett OK beteende. Det kanske vissa tycker att det är. Att man får tåla att det är så här. Jag tror dock inte att de personerna skulle tycka det var ok om deras barn får nedvärderande kommentarer eller blir hånade för deras utseende eller för den de är. Jag tror inte att en mamma eller pappa säger ”Det där får du tåla lille vän” när de ser sitt barn må dåligt.
Jag tror och hoppas att om deras barn blir utsatta för detta så gör de allt för att stoppa det, precis som mina föräldrar gjorde i skolan där jag gick. Precis som jag svarar på Facebook för att vara en röst åt alla de som inte vågar säga ifrån för de vet inte vem som lyssnar. De tror inte att någon lyssnar på de.
Det är så många som jobbar med detta och hjälper utsatta varje dag. Det är många som vill hjälpa och det börjar vid middagsbordet. Hur pratar man om andra människor när ens barn är med? 

Jag skulle kunna skriva så mycket mer om det här, men jag nöjer mig med detta för tillfället. I kväll medverkar jag i Opinion Live och pratar mer om ni vill höra mer.
Jag hoppas att den här enorma spridningen som detta ämne förra veckan fick ger oss alla en tankeställare och att vi blir fler som väljer att vara den rösten som vi ALLA behöver.

Jag vill inte vara tyst. Jag försöker göra min röst hörd för de som behöver och för den 13 åriga Sanna som fortfarande finns inom mig. Med alla känslor och minnen kvar från en tid som jag hade hoppats på skulle vara förändrad 2016.

Sanna Nielsen

Bild från högstadiet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Du var otroligt bra ,låt ingen trycka ner dig.

 2. Bra skrivet Sanna! fler borde vara som du , medmänsklig och godhjärtad. Finns och kommer alltid finnas vuxna mobbare, tyvärr.

  Ha en fin jul / johanna i Småland.

 3. Nils skriver:

  Du ser ut som en dröm Sanna. Dina röda läppar matchandes din tröja i kombination med din omgivning, så som stearinljusen till julgranskulorna, är slåendes underbara!

  Kärlek!

 4. Tycker det bara är för taskigt att kommentera andras klädval eller smink! Har alltid tyckt att du Sanna Nielsen är så underbar att se och höra både på TV:n och radion. Man ser hur naturligt glad du ser ut när du framför dina sånger. Jag vet att det finns oerhört många småskitar som är avundsjuka på allt och alla, men om du bara kan, slå ifrån dig alla dessa dumma kommentarer! Det är inte värt att irritera sig på sådant man inte kan påverka, men så klart skall man ryta till och säga sin mening. Men dessa dårars påhopp och kommentarer, dem skall man försöka låta passera in genom det ena örat och ut genom det andra, så snabbt som möjligt! Vi här i Finland älskar hela din härliga person!

 5. Jag och mina barn kommer sitta bänkade framför tv på julafton och se på kalle med en vacker jul värd med en magisk röst. Du är fantastisk. Jessica

Comments are closed.

LOADING..