Nyhetsmorgon: recept på EM-style chili

Salsa fresca, gräddfil, stark riven ost och så den gloriöst bruna chilin. Yum!

Precis som tidigare gånger var det superkul i studion på Nyhetsmorgon! Jag älskar den intensiva stämningen av förberedelser och spring och människor från alla olika håll som träffas i fikarummet (möjligen är det ett så kallat ”green room”, jag måste fråga vid tillfälle) och den dämpade volymen hos folk som är vana att jobba effektivt och lösa problem medan sändningslampan blinkar. Idag var singer-songwritern Amy MacDonald och hennes turnéband med i studion och framförde bland annat hitlåtarna Life in a beautiful light och This is the life. Jag kände inte igen namnet men precis som den rara studiovärdinnan Amanda påpekade så kände jag igen låtarna jätteväl när hon väl började spela. Jag blev imponerad dels av hur bra hon lät så tidigt på morgonen (alla ni som sjunger vet hur knepigt det är), dels av bandets proffsiga förmåga att få upp en ordentlig energi fastän publiken bestod av tre kameramän, sex liter chili, Jesper, mig och studiomannen Helene. Musik, precis som mat, är ju i de bästa fall en form av kommunikation och att få kontakt med en kamera vare sig det är för att sjunga för den eller truga på den en quesadilla är inte det enklaste.

This is the life. Pigg dänga!

Att truga på bandet quesadillas gick däremot utmärkt efter en första lite blyg skepsis. När jag bedyrade att den ena quesadillan var helt vegetarisk så sken engelsmännen i bandet upp och länsade tallriken. Eftersom jag stundom tillåter mig att hänge mig åt mina fördomar utgår jag förstås ifrån att alla engelsmän är galna djurrättsaktivister och vägrar äta något så gott som rökt kyckling. Själva Amy är skotte, så hon är av tuffare virke och äter säkert med glädje både små djur och deras inälvor. Tyvärr försvann hon ur studion innan jag han truga på henne en quesadilla.

Här ser man hur det ser ut framför scenen. Inga skrikande folkmassor, precis!

Vidare var Siba-Fabian i studion och talade om priskriget mellan hemelektronikbutikerna, den utskällda ”Fabians värld”-reklamen i julas (”det hände att jag såg mig själv fyra gånger under ett reklamavbrott”) och livet efter den gräsliga kidnappningen för ett par år sedan. Han sa en massa kloka och positiva saker om att inte låta obehagliga händelser krympa ens liv och gav i största allmänhet ett väldigt bra intryck så jag passade förstås på att truga på honom en quesadilla.

Och själva chilin då? Jo, den blev faktiskt toppen! Den fick ju rätt gott om tid att mogna fram, först i mitt kök med Johnny Cash och sedan på spisen i Nyhetsmorgon med några takter Hank Williams och en tvåa tequila. Poängen med chili som fotbollsmat är att man kan koka sig en rejäl gryta som sköter sig själv medan man tittar på en viktig match och att man sedan, med ett minimum av arbete, kan fixa sig lite tillbehör att variera den med, samt att alltihop går att äta utan att släppa tv-skärmen med blicken. Recepten på salsa fresca, quesadillas och offside-salad hittar ni på recept.nu, men jag tänkte också lägga upp dem här under dagen, med bilder. Receptet på chilin verkar tyvärr ha halkat efter lite, så det kommer här:

EM-style chili

6 portioner

5 vitlöksklyftor, hackade

2 msk olja+1 msk smör till stekning

1 kg högrev

½ dl matolja+3 msk smör till stekning

2 msk vetemjöl

1 liter öl, gärna mörk

Köttbuljong, gärna mörk (hemkokt, 2 buljongtärningar eller oxfond på flaska+vatten)

2 tsk mald spiskummin

½ tsk mald koriander

1 tsk oregano

1-2 tsk hickorysalt eller ½ dl barbecue-sås

1 msk socker, gärna mörkt muscovadosocker

½ tsk kakao

Chili: 1 torkad ancho-chilifrukt, 1 chipotle-chilifrukt och 2 jalapeno-chilifrukter

För dig som gillar riktigt stark chili: 1 bird’s eye, piri-piri eller 1 habanero-chilifrukt (OBS! Handskar
på när du hackar och se till att inte få chili på händerna eller i ögonen. De här chilisorterna är inget
skämt!)

Torra chilipulver: guajillo, ancho, chipotle, chilipeppar, chilipulver – ta det du tycker bäst om, är
nyfiken på eller råkar ha hemma!

Ev. 2 tsk maizena

Salt efter smak

1. Om du använder hela torkade chilifrukter av ancho och chipotle, rensa bort stjälkar och kärnor och koka i några deciliter vatten i 15 minuter. Ta upp chilin och hacka den, spar chilivattnet.
2. Fräs vitlöken i olja tills den precis börjar ta färg, lägg den i en gryta.
3. Skär högreven i små kuber, ca 2×2 cm.
4. Bryn högreven i omgångar i smör och olja på hög värme. Se till att inte ha för mycket kött i
pannan eftersom temperaturen då sänks och köttet kokar istället för att brynas.
5. När allt kött är brynt, häll ner det i grytan, strö över vetemjölet, vispa ur stekpannan med lite
vatten och häll på skyn på köttet. Häll på öl så att det täcker köttet.
6. Blanda i köttbuljong, kokt hackad chilipeppar, spiskummin, koriander, oregano, hickorysalt
eller barbecuesås, kakao och socker.
7. Koka upp och låt sedan köttet puttra tills det är mjukt och lätt faller sönder, vilket tar ca 1
½-2 timmar, eller tills det helt faller samman i ett härligt, mustigt mos, vilket tar mer som 3-5
timmar. Under tiden grytan kokar, krydda med dina favoritchilisorter och smaka av ofta. Du kanske behöver späda med mer öl. Kanske vill du ha mer av de ingående kryddorna, kanske vill du ha i paprikapulver, mer vitlök, mer kakao eller något annat som sätter din egen smak på grytan.
8. När du är nöjd med konsistensen på köttet är grytan klar. Om du tycker att den är för lös, red
den med lite maizena, antingen redning som du strör direkt i grytan eller vanlig maizena som
du blandar med lite vatten, häller i, kokar upp och låter puttra i 3 minuter. Glöm inte att salta
ordentligt eftersom saltet väcker de andra smakerna!
9. Servera chiligrytan i en djup skål med gräddfil, bröd, sallad, eventuellt tacochips och riven ost
eller med quesadillas och salsa fresca. Och så kall öl, förstås!

Smaklig spis!

 

 

 1. Fia skriver:

  Tack för ett superrecept! Står och puttrar på spisen just i skrivandets stund. Kommer nog vara klar precis lagom till Sverige-matchen. :)

  1. Sigrid skriver:

   Tack Fia, vad härligt att höra! Själv sitter jag också och tittar och äter quesadillas. :-) Heja Sverige!

 2. JohanI skriver:

  Grymt god chiligryta!! Efter 4 timmar var den perfekt. Hade bara vanligt socker hemma & ingen koriander men den blev supergod i alla fall :)

  1. Sigrid skriver:

   Åh, det värmer mitt matlagarhjärta att höra! Och det är ju som det alltid är – man har inte vissa grejor hemma och så modifierar man och så funkar det ändå, ibland magiskt mycket bättre (och ibland inte alls, men det är bara att le genom chilitårarna och börja om på ny kula!). Jag tror dig om de fyra timmarna, min fick drygt fem och hade kunnat klara sig utan det sista sönderfallet.

 3. Elsa skriver:

  Jag kommer med förhatlig, möjligen direkt korkad, fråga här… framförallt löjeväckande att inte bara använda eget huvud här men.. OM man vill göra detta härliga UTAN kött, då är det ingen idé va? Då får man laga annat va? Annars bönor istället? Quorn-produkt?

  Annars kan jag säga att jag inväntar lunchgäster som ska bjudas på rökt makrill, potatissallad o kaviarsås direkt från Spisvärme. Tillsammans med rabarberparfaiten!! Jojo! Den enda maten jag lagar numera är dina recept. Varvat med spaghetti o tomatsås inemellan.
  Stort tack för att du väckt upp nåt slags närapå intensivt matlagningsintresse i mig! (Även om jag ännu inte börjat tänka helt självständigt ännu. :- )

  1. Sigrid skriver:

   Det finns inga korkade frågor i köket, Elsa! All heder åt dig som tänker kreativt och vill laga chili utan kött, något som naturligtvis liknar ett vansinnesprojekt. Just därför är det ju ganska intressant. :-) Quorn och sojafärs och bönor i all ära, men jag undrar om man skulle kunna få till lite mer struktur med aubergine, squash och svamp (typ karljohan, ostronskivling eller någon intressant torkad svamp från ett asiatiskt livs) som får koka länge…det här tål att tänkas på! Jag tänker mig att man vill ha något som ger den där halvsläta, lite trådiga, köttiga texturen på grytan. Paprikor som man först rostar riktigt svarta i ugnen så att de blir söta och sedan strimlar kanske också skulle vara något. Om du testar, återkom väldigt gärna och berätta hur det blev och hur du tänkte. Jag ska experimentera lite här hemma vid tillfälle. Och tack för dina fina ord – det är underbart att höra att jag har lyckats inspirera dig, det är den skönaste kudde jag kan lägga huvudet på ikväll!

 4. Kaatzi skriver:

  Åhh vad gott!
  Tack för receptet.

  Kram K

  1. Sigrid skriver:

   Tusen tack, härligt att höra!

Comments are closed.

LOADING..