En korv i natten

Margaret Mahy, en Nya Zeeländsk ungdomsförfattarinna som var en av mina stora favoriter när jag var tonåring, har skrivit en liten historia om hur det gick till när hon skrev sin första prisbelönta barnroman. Hon hade vaknat ensam i huset på förmiddagen, gått ner i köket för att äta frukost och i kylskåpet hittat en korvbit och en slatt rödvin från gårdagens middag. Som den fria själ hon är bestämde hon sig för att kalla detta frukost och mumsade i sig korven tillsammans med den lilla vinslatten. Sedan greps hon av Inspirationen och skrev i vild frenesi det avgörande kapitlet i sin bok, det som hela historien kom att kretsa kring och som gjorde den så fantastiskt toppenbra att den vann ett prestigefyllt pris (jag minns inte vilket). Hon hävdar att hon aldrig hade klarat av det om hon hade ätit mjölk och flingor till frukost. Se där den inneboende kraften i korv!

20120719-014342.jpg

Så vad gör man när man kommer hem sent på natten efter en fullspäckad dag full av intryck och omtumlande känslor, hungrig som en ung varulv och utan vare sig rester eller yoghurt i kylskåpet? Jo, man ställer sig och steker riktig merguez (rå lammkorv från Molstaberg), rotar lite i gömmorna och hittar en burk syrade morötter med vitlök och dill och bestämmer sig för att kalla detta sen supé.

Här måste jag göra en utvikning: de där morötterna fick jag tag i på matmässan i Grums i Värmland. Producenterna, Flowfood,  bestod av en grupp charmerande och smått excentriska ungdomar med en passion för ekologisk odling, väldigt mycket dreadlocks och ingen TV. De kom fram till mig en och en under dagen och frågade vem jag var och jag förklarade att jag hade vunnit en tävling i TV och fått chansen att ge ut en kokbok. Samt och synnerligen fick de något lite glasartat i blicken och sade ”TV…jag ser aldrig på TV, har inte haft någon på åtta år”. Sedan klev jag fram till deras bord och smakade deras produkter och då stod det helt klart att de hade använt all den tid de inte använde till att se på TV på allra bästa sätt. Deras syrade grönsaker var helt enkelt makalöst goda. Detta om morötterna.

20120719-014353.jpg

När korven var klar visade det sig, på bästa, magiska Mahy-vis att de där syrliga morötterna med vitlök och dill och färskt dillfrö och den milda, kryddiga lammkorven med spiskummin och koriander var som gjorda för varandra. Det var kanske den bästa sena korvsupén någonsin, mild och smakrik och med en behaglig känsla av godhet och närhet till mitt älskade hemlands mylla. Tack och lov drabbades jag sedan inte av Inspirationen (det hade varit odrägligt mitt i natten) utan av Det Stora Lugnet i Själen. Så med en tacksam tanke till Margaret och till korven går jag nu och lägger mig och min lugna själ. Jag önskar er alla en god natt och ett rofyllt sinne, med eller utan korv.

LOADING..