Formex Fun Fair – med J.A. Sundqvist på Formexmässan

En branschmässa kanske låter för vissa som något dötrist och tråkigt, men jag bedyrar att det faktiskt kan vara alldeles, alldeles underbart. Ja, kanske inte en båt-, bil-eller jordbruksmaskinmässa, men Formexmässan var överraskande innehållsrik med massor av sånt som jag tycker är kul, det vill säga vackra och smarta köksprylar, tyger, kläder, smycken, väldoft, kaffe, te och choklad. Och leksaker och skämtartiklar. Och säkert en hel del saker jag aldrig hann se. Bara en sån sak som att killen i Lotta Djoussus monter (läckra smycken med naturtema, insekter, blommor, havsdjur och liknande) självmant började citera sketchen om den räliga grodan från Svea Hund på Göta Lejon när jag beundrade ett halsband med en liten mässingsgroda, vilket förstås hade till följd att vi stod där och pratade dålig (jag)  skånska och sa ”ska du äta den räliga greuudan?” till varandra 118 gånger. Om ni inte har sett den där sketchen, gör det bums! En superklassiker med Hasse Alfredsson och Gösta Ekman och man skrattar i flera dagar efteråt. Ibland i flera år, som i mitt fall. Detta var en utvikning. Tillbaka till Älvsjömässan och Formex.

Jag i Sundqvists monter
Jag langade fram nudelsallad, omgiven av glänsande stål och glittrande mässbesökande.

 

Vietnamesisk nudelsallad med grillad fläskkarré char siu
Vietnamesisk nudelsallad med grillad fläskkarré char siu. Det bästa var det äldre japanska paret som kom förbi och smakade. Kommentar: ”Very good taste. I’ll have another.” Det gjorde min dag.

 

Jag lagar vietnamesisk nudelsallad i Sundqvists monter
Bakom mig syns Sundqvists Rosa Bandet-kollektion. Jag har en från förra året, en sylvass Pure Komachi i en ljuvlig fuchsiafärg som matchar en av mina favoritklänningar. Ett måste för den påklädda (och färgglada) kocken!

Charmerande ostbrickeredskap i Teletubbiesfärger från Zassenhaus samt Magnus Sundqvist, ej Teletubby.
Teletubbiesliknande ostredskap (Tubby cheese! Tubby cheese!). I bakgrunden lägger Magnus Sundqvist näsan i gammal ost. Den mannen kan för övrigt mer om knivar än vad som vid en flyktig anblick må verka helt friskt.

Lotta Voltaire med dottern Iris och så jag.
Här är jag lite stjärnögd: Lotta Voltaire med dotter Iris dök plötsligt upp ur det blå och började ge mig goda råd. Iiiiih! (Orsaken till att jag inte håller om dem ordentligt är att mina händer är täckta av matolja – jag såg just hur lustigt det ser ut!)

 

Vackra tallrikar i turkos, grönt, brunt, gult och vitt från STHÅL.
Superfina keramikfat från Sthål. Jag blev helt kär i den buteljgröna serien, men misstänker att den bruna kan presentera en hel del mat så att den kommer till sin rätt. Jag menar, om jag nu ska anstränga mig för att laga min mat mindre brun så kan jag väl åtminstone få bruna fat att lägga den på…

Underbar choklad från Valrhona.
Min mor försökte en gång i tiden lära mig att inte ta emot sötsaker från främlingar. Det tog inte. För övrigt är den mörka päronganachen från Valrhona något av det godaste i världen, chokladkategorin.

Dulcey, en blond choklad från Valrhona
En ny choklad! ”Blond”, uppenbarligen, och med lite mild, karamellig smak som påminner om bakad vit choklad eller crème caramel. Det ska bli mycket intressant att se vad den här kan göra med en fransk chokladtårta eller i en mousse. Kanske med något lite bittert till, som kaffe, eller syrliga bär…humhumhum…

Chokladkaka Dulcey, blond choklad från Valrhona.
Så ser den ut och heter. Kommer ut i butikerna nu till hösten, om jag förstod rätt i min chokladdeliriska hjärna.

Solberga konfektyr
Okej, det tog verkligen inte. Jag uppsöker t o m aktivt främlingar och tigger dem om godis. Solberga konfektyr, i det här fallet.

Fruktkarameller från Solberga
Jag blir svårt upprymd av såna här sagobokskaramelliga miljöer och med människor som vet vad jag talar om när jag talar längtansfullt och sentimentalt om Augusta Janssons smultronkarameller och eukalyptusblad. Det kan förstås bero på sockret också.

Marmeladgodis från Solberga
Mitt favoritgodis! Jag vet att det är lite fjantigt att gilla marmelad, lite daterat och prilligt, men jag bara älskar det. Och av de svenska marmeladkonfektyrerna är den här den jag gillar bäst. Visa mig den Golden retriever som bräcker mig!

Tjusigt rosa förkläde från Nytta

Men för att ni inte ska få den märkliga uppfattningen att jag är helt besatt av mat så måste jag inkludera den här i-brist-på-spegel-bilden, ett bevis för att jag även bryr mig om andra viktiga frågor. Tjusiga kläder, till exempel. Förkläde från Nytta, fast personligen skulle jag ha kallat märket för Nöje, för man blir rätt glad av ett sånt här.Ett steg i rätt riktning bort från oformliga förkläden med ”Kyss kocken” eller ”Fläsksvålar byggde denna vackra kropp” på. Eller ja, det sistnämnda skulle jag faktiskt gärna ha på mig. Jämnt. Jag får ta och leta rätt på ett nästa år på Formex, jag menar, det måste ju finnas!

LOADING..