Fredagsinspiration: Mathias Dahlgren

20120919-215359.jpg

Mathias Dahlgren tycker jag är en inspirerande människa! Dels är han väldigt fiffig och påhittig – hans kokböcker spritter av lustfylld kreativitet och finurliga lösningar – dels är han uppfriskande ödmjuk och anarkistisk, hittar på helt egna regler och tekniker och uppmuntrar den som lagar hans recept att använda sitt eget omdöme och smak; recepten är mer att se som förslag på hur man kan göra, såvida man inte själv har ett bättre förslag.

Men viktigare ändå för mig är hans inställning till råvaran, till Sverige som matland och kornbod och till den känsla av här och nu som han förmedlar med sin mat. I en tid när ord som närproducerat, småskaligt och säsong är laddade med trendvärde (vilket är en utmärkt utveckling!) så älskar jag att Mathias Dahlgren talar om de de grundläggande, känslomässiga värdena i orden så att de inte riskerar att bli tomma ”borden/måsten” för alla vardagskockar utan laddas med värme och kärlek. Säsongens råvaror är det som är bäst och  godast här och nu. Jag får gåshud när han talar om sina matminnen, om doften av nybakt bröd och om kopplingen mellan hembygden, bonden (och bagaren, bryggaren och ystaren), råvaran och rätten. Och i förlängningen, hela landets matkultur.

20120919-215824.jpg

Att det som ser frestande ut på tallriken, skänker njutning i munnen och välmående i magen och hela kroppen gärna ska smaka av här och nu tycker jag personligen är en lika enkel som briljant tanke. Varför gå över ån efter vatten? Att samma mylla som jag gräver ner mina tår i en ljummen augustikväll ger mig maten på min tallrik, att den årstid jag känner lukten av när jag öppnar fönstret även ger smaken i min gryta placerar mig vips i häret och nuet och ger tillvaron fastare konturer. Är hösten kall och regnig? Ja usch och fy, men den smakar också jordärtskockssoppa, rådjursstek och grillade havskräftor – och det är ju helt underbart! Sen lagar jag verkligen inte alltid på det viset utan hänger mig också åt importerade venusmusslor och ibericoskinka (och snabbnudlar!), men jag gör det mer och mer och jag njuter av den varma, hemlika känsla det ger. En känsla som Mathias har varit med om att lyfta upp och förmedla till svenska matälskare i många år. Heja!

20120921-074533.jpg

Matbaren: en påse bröd och gott smör som inledning på middagen. Trygghet.

20120921-074611.jpg

Matbaren: pressylta på grishuvud med senapspicklad lök och hyvlad champinjon. Helt enkelt bara jättegott.

  1. Your article always include a decent amount of really up to date info.
    Where do you come up with this? Just saying you are very imaginative.

    Thanks again

Comments are closed.

LOADING..