Sigrids helgdagsrecept: västerbottensrisotto med saffran och kräftor

Västerbottensrisotto med saffran och kräftor

Värmande i den begynnande höstkylan och gul som solen! Dessutom är kräftorna som bäst nu, så även om kräftskivan har varit så finns det mycket annat gott att göra på de små krypen.

Västerbottensrisotto med saffran och kräftor

5 dl risottoris (avorio, arborio eller carnaroli)

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 liten morot

1 litet eller ½ medelstort fänkålsstånd, ansat (ta bort de gröna stjälkarna, de är väldigt fibriga)

2 msk smör till stekning

1 kuvert saffran (0,5 g)

4 dl vitt vin av god kvalitet och med hög syra

9 dl svag, het hönsbuljong (svag och het – en klen pingla, som Kameliadamen ungefär)

Salt, cayennepeppar eller paprika och svartpeppar efter smak

½ dl färsk hackad dill

50 g rumsvarmt smör

2 dl riven Västerbottensost

Topping:

Kräftstjärtar

Någon god grön grönsak, som sparris, bondbönor, sockerärtor, sparrisbroccoli etc

Koka upp kycklingbuljongen. Hacka lök, vitlök, fänkål och morot fint och fräs i smör på medelvärme (ni som läste köksskolan igår känner såklart igen en modifierad soffritto!). När löken är genomskinlig häller du i riset och fräser någon minut till under omrörning. Häll sedan på saffran och hälften av vinet och sänk värmen. Vill du här ha i extra mycket kräftsmak så kan du lägga i en dillstjälk i det här stadiet, men det är gott utan också eftersom risotton då bildar mer kontrast mot kräftorna.

Låt risotton puttra på låg värme medan du rör kontinuerligt och då och då späder med vin och buljong. Det tar ungefär 40 minuter för risotton att bli klar. Själva rörandet är det som gör risotton krämig, då lossar nämligen stärkelse från riskornen och förenar sig med kokvätskan till en krämig salighet. Beroende på grytstorlek och spis kan det behövas kortare eller längre koktid. Får du slut på hönsbuljong, späd med vatten – du ska ändå smaka upp risotton i slutet. När risotton är klar ska den vara rinnig och riset ska ha en smula tuggmotstånd kvar. Rör då ner dill, smör och ost, smaka av med salt, cayenne eller paprika och svartpeppar och låt risotton vila fem minuter under lock medan du kokar dina goda grönsaker. Servera toppad med kräftstjärtar och varma, nykokta gröna grönsaker (för färgens skull – själv använde jag bondbönor eftersom jag är tokig i dem). Man får förstås också toppa med mer Västerbottensost

20120927-163009.jpg

Proteinet övervakar tillagningen. Som du ser har jag skurit en del av fänkålen i extra stora bitar, bara för att jag ville ha en ”grönsakig” känsla i risotton. Det behöver förstås inte du göra!

20120927-163029.jpg

De sista skälvande minuterna.

20120927-163045.jpg

Mine! All mine!

  1. Tveksamt om jag vill äta en risotto som har puttrat i 40 min. Annars ser det gott ut!

Comments are closed.

LOADING..