Le Sveriges Mästerkock: final i Antibes

Jag måste förstås börja med brasklapp, avbön och tagelskjorta: det blev inget recept idag, je suis desolé, mesdames et messieurs! Det beror på att jag var fullt sysselsatt med planerandet, inhandlandet och lagandet av den middag som det kommer recept på imorgon och dessutom var jag ju tvungen att ta seden dit jag kom och ta en två timmars fransk lunch (sallad med färsk burrata, här är man bara tre kvart från Italien och kan således äta italienskt helt hämningslöst).

Gröna druvor i Antibes
Druvor från närområdet, namngivna.Och inte kärnfria som mulåsnor utan söta, mogna, saftiga, stilleben-vackra och med kärnor. Väldigt värt vartenda knaster!

Boquet garni: lagerblad, rosmarin, timjan
Färska örter: lagerblad, timjan och rosmarin, helt nonchalant hopbuntade och billiga. Som hittat för en lammiddag!

De här ljuvliga bilderna är från Boucherie Robert (boucher:slaktare, jfr eng butcher) där jag förutom lammkotletter med filén kvar (som då heter gigot) hittade allt annat man behöver för en brakmiddag utom möjligen hemkokt, osaltad fond (madame! det kokar ju alla hemma, klart vi inte säljer det!). Jag respekterar hans upprördhet och försökte inte förklara på min köksfranska att jag saknade såväl tid som stor gryta – ett samhälle där alla kokar egen fond gör att jag blir lite knäsvag, trots chauvinism och Moment 22-byråkrati.

Lammkotlett, pommes dauphinois, haricots verts, rödvinssås, tomatsallad

Resultatet av mitt anletes svett (och det var en hel del av det – här i Antibes är det varmt och soligt): Stekta lammkotletter, pommes dauphinoise (potatisgratäng), vitlöksfrästa haricots verts (gröna bönor), sauce vin rouge (rödvinsdoja) och tomatsallad (salade des tomates? Vild gissning!)

Bakelser från Nice
Desserten: helt utan min hjälp, men jag fick välja först, så jag valde förstås den lilla grisen.

Irish Masterchef

Den irländska kontingenten bestämde sig för att göra en seriös bedömning av middagen. Samtliga gav betyget 6.6, vilket satte hjärtat i halsgropen på mig…tills de vände uppochner på poängkorten. Irishmen – always taking the piss!

Sigrid euforisk över vinsten i Irish Masterchef

Jag uttrycker eufori över vinsten i irländska Masterchef i Antibes. Observera raggsockorna!

Guldmedalj och sydfransk choklad
Euphoria! Medalj och sydfransk choklad. Imorgon kommer receptet. Kram och bonne nuit, tout le monde!

LOADING..