Lilla köksskolan: att koka rödbetor

Rödbetor, kokta, skalade
Rödbetor är visserligen gott redan på sommaren, som en söt liten primör, men jag är egentligen mer förtjust i dem på hösten. Det är något med rödbetans jordiga sötma som jag associerar med höstlöv, fuktig jord och doftande nyponsav.

Om du drar dig för att koka rödbetor för att du blir röd om händerna som en otursam bankrånare har jag ett litet tips: koka rödbetorna med skalet på, precis som de är, i osaltat vatten tills de är hyfsat mjuka (det tar en stund, 45 minuter, kanske). Sedan häller du av vattnet och låter rödbetorna svalna något, gärna under lock så att de förblir fuktiga. Sedan tar du en näve hushållspapper och gnider av skalet. Hur enkelt som helst, du slipper infärgning, rödbetorna blir vackert glänsande och släta och dessutom stannar mer färg, smak och näringsämnen kvar i rödbetorna än om du kokar dem med skalet av.

Detsamma gäller för polkabetor, gulbetor och andra varianter. Servera dem sedan med lite smör (eventuellt brynt smör) och citron, eller vispa ihop en dressing på god olivolja, citronsaft, lite citronzest (ständigt denna zest!) och salt, skär betorna i bitar och låt dem marinera i 10 minuter. Prova gärna naturella, varma rödbetor med en klick Crème bonjour (smaksatt färskost) kantarell eller pepparrot till, det är ruskigt gott. Om du har rödbetorna som tillbehör till kött passar kantarellsmaken bäst, till fisk regerar pepparroten.

Morötter och jordärtskockor kan du för övrigt behandla på samma sätt: koka med skal på och sedan gnida av skalet med papper. De behåller då sin naturliga form istället för att bli kantiga av potatisskalaren (försåvitt du inte på klassiskt manér skrapar morötterna med kniv; jag gjorde det en period men tröttnade på morotsprickar i nyllet och släppte pretentionerna) och får en slätare och mer glänsande yta. Dessutom är jordärtskockor lite pilliga att skala eftersom de är så oregelbundna i formen ochmed den här metoden slipper du skära bort så mycket av det goda.

Det var dagens rotfruktstips. Happy höstmat på er alla!

  1. Hej
    I Frankrike får man ofta en Sallad Frissé med en underbar tunn gul dressing.
    Är det någon som har recept på hur man gör den goda dressingen?

  2. Anna skriver:

    Men vilket bra tips! I all sin enkelhet :] Älskar rödbetor och rotfrukter men tycker det är lite ”meckigt”. NU såg jag det här. Tack!

  3. Eller så använder man latexhandskar.

  4. Glöm inte rödbetor med senapsdressing (och eventuellt chèvre…). Good stuff.

Comments are closed.

LOADING..