2 x Gotland: snabbrecension av Risifrutti Saffransguld och restaurang Gotland

Risifrutti saffransguld Sigrid mästerkock

Idag har jag prövat Risifruttis nya vinterspecial som snart kommer i butikerna i begränsad upplaga. Den heter Saffransguld, som visserligen är ett ganska fjomsigt namn, men smaken är det inget fel på: den smakar gotländsk saffranspannkaka. Istället för salmbärssylt är det skogsbärssylt till och saffranssmaken är mild och krämig – saffran kan annars ta över och bli påträngande, men här är den diskret och god. Är du ett fan av saffranspannkaka och Risifrutti så är det en klockren träff, om du är skeptisk till saffranspannkaka, undvik.

Risifrutti saffransguld Sigrid mästerkock

Sedan var det ett lustigt sammanträffande att jag just idag tänkte äta middag på restaurang Gotland. I helgen var jag på restaurangen och ikväll tänkte jag släpa med en väninna till Gute Grill & Lounge, som är den mer informella delen, eftersom jag blev förtjust i restaurangen. Kolla bara in hur de beskriver stekgrader på kött i menyn:

Bleu = rått – för vampyrer

Rare = halvrått – för hobbyvampyrer

Medium rare = lagom blodigt, kockarna rekommenderar

Medium = mörkrosa – svensson

Medium well = rosa, på gränsen till torrt

Well done = genomstekt – i regel snustorrt

Maten var alldeles utmärkt, proppfull av gotländska råvaror som KRAV-märkt gotlandslamm, gotländsk tryffel och kanin (dessutom gjord till rillette, som är en av mina stora kärlekar) och väldigt väl behandlad. Personalen var trevlig, vinlistan utmärkt (de hade en rad viner från La Spinetta som är min italienska favorit, det finns blanda annat ett på systemet som heter Taurasi) och som grädde på det gotländska moset så hade de det mest välutrustade damrum man kan tänka sig. Risig i håret? Hårvax och spray. Glömt att raka benen inför dejten? Engångsrakhyvel. Noppor på banlonpolon? Klädroller. Det brukar ju hävdas att man kan utläsa en restaurangs kvalitet på toaletterna – är de gräsliga så är förmodligen resten inte heller värst bra – och i det här fallet stämmer det väldigt väl. Jag skulle kunna bosätta mig i restaurang Gotlands damrum, och efter aväten gotländsk middag, även på Gotland, tror jag.

Men be mig för guds skull inte säga ”ringmiur” för min gotländska är gräslig. Hiuu!

Restaurang Gotland Gute Grill & Lounge Brunnsgatan

LOADING..