Sigrids vardagsrecept: Lammfärsbiffar med fetaost och bönpuré

Sigrids bönpuré vackert fat Sthål

Det här receptet gjorde jag till radio Stockholm i förra veckan, till deras återkommande ”köp hem fem”. Lamm finns det gott om på hösten och lamm, vitlök och bönor är en alldeles lysande kombination, om jag får säga det själv. Och det får jag – haha!

Om ni ställer er frågan varför inte lammfärsbiffarna finns med på bilden så kan jag svara att det ärför att jag inte åt några lammfärsbiffar när jag gjorde purén idag och senaste gången jag lagade hela rätten så tog jag ingen bild.

Om ni därefter ställer er frågan varför purén är så snofsigt tillgjord i en virvel så kan jag svara att jag glömde mig och började äta på den innan jag kom ihåg att fota, så jag var tvungen att möblera om den lite. Så kan det gå när glupskheten bedrar visheten (i alla fall för mig!)

Lammfärsbiffar med fetaost och bönpuré

Du köper hem:

400-500g lammfärs

1 paket fetaost, ca 150g

2 dl crème fraiche, eventuellt smaksatt

2 burkar bönor (2x400g), till exempel 1 cannellini och 1 stora vita bönor (butter beans eller bianca di spagna)

1 kruka färsk rosmarin

Du har hemma:

Matolja till stekning

Olivolja

Vitlök

Salt

Svartpeppar

Andra kryddor som kan vara goda i biffarna: hackad färsk rosmarin, spiskummin, persilja, paprikapulver, timjan, oregano

Grönsallad/tomater/morötter

  1. Skölj av bönorna i ett durkslag. Skala några vitlöksklyftor och halvera dem. Repa bladen av några kvistar rosmarin. Hacka fetaosten till små tärningar.
  2. Blanda färsen med 1 tsk salt, svartpeppar efter smak och eventuellt någon av kryddorna. Knåda inte färsen utan rör om och vänd försiktigt så att den inte blir för kompakt. Forma fyra biffar genom att ”fösa” ihop färsen och klappa ihop den. De ska hålla ihop men inte vara jättekompakta.
  3. Hetta upp matolja i en stekpanna, gärna med några vitlökshalvor i, och bryn biffarna på bägge sidor. Sänk sedan värmen och låt dem eftersteka i några minuter, beroende på hur genomstekta du vill ha dem. De sista minuterna häller du på crème fraiche och låter den koka upp. Fiska upp vitlöksbitarna. Rör ner fetaosten strax innan servering.
  4. Hetta upp olivolja i en gryta och rosta 2-3 halvor vitlök så att de blir lätt gyllenbruna. Låt rosmarinen fräsa med. Slå på 1 dl vatten och bönorna. Låt vattnet koka upp och sjud tills bönorna är genomvarma. Ta undan 1-2 dl av bönorna och håll varma. Mixa resten av bönorna och vattnet med en stavmixer till en slät puré. Smaka av purén med salt, olivolja och kanske lite mer hackad färsk rosmarin. Strax innan servering häller du över de hela bönorna ovanpå purén. (De hela bönorna ger lite struktur åt purén, men om du föredrar en helt slät puré, mixa alltihopa och späd vid behov med mer vatten och olivolja.)
  5. Servera biffarna med såsen och bönpurén och eventuellt med en grönsallad, några tomatskivor eller tunt hyvlade morötter med lite salt, peppar, citronsaft och olivolja. Strö gärna lite färsk hackad persilja över biffarna. Smaklig spis!
LOADING..