Sigrids vardagsrecept: vegetarisk lasagne och meat free monday

Vegetarisk lasagne med linser köttfri måndag meat free monday

Här kommer receptet från inslaget om köttfri måndag i P4 Extra igår, jättekul att det kom reaktioner på inslaget. Jag måste däremot be så mycket om ursäkt för ett faktafel som jag kläckte ur mig – det är nämligen INTE så att det produceras mer och mer kött i Sverige, utan det IMPORTERAS mer och mer och vi är självförsörjande bara till 45 % ur köttsynpunkt. En trevlig lyssnare som själv är köttproducent skrev ett mejl till mig och förklarade läget, så nu skäms jag en smula för att jag inte kollade fakta ordentligt.

Det jag sade i inslaget var att min bevekelsegrund för att äta mindre kött är att jag vill ha en hållbar produktion. För att kunna fortsätta äta kött måste vi äta mindre kött. Och bättre. Kött som är uppfött under goda förhållanden smakar enormt mycket bättre och i Sverige har vi världens bästa djurvård. För att våra svenska producenter ska kunna gå runt måste de kunna ta ut rimliga priser för sina produkter. Alltså, om jag vill ha gott kött av hög kvalitet som har producerats under schyssta former så måste jag vara beredd att betala för det. Och det är jag, av det enkla skälet att jag njuter mer av det!

Det finns nämligen en aspekt till, och det är att kött av hög kvalitet smakar mycket mer och bättre och det leder till att man behöver äta mindre för att känna sig tillfredsställd. Importerat, massproducerat kött som föds upp för snabbt för att tillfredsställa marknaden smakar mycket mindre och vi blir helt enkelt inte tillfredsställda utan äter mycket större mängder.

Det här kan vara en nyhet för många, att smaksinnet faktiskt är kopplat till ämnesomsättningen, men prova själva och se hur det känns! Strunta i kött en eller två dagar i veckan och lägg pengarna på att köpa svenskt kött av hög kvalitet och verkligen njuta av det.

Och medan ni struntar kan ni till exempel laga den här lasagnen. Den är gjord med total utgångspunkt i hur min originallasagne smakar och jag blev väldigt nöjd. Dessutom är baljväxter en gudagåva.

 

Vegetarisk lasagne

1 stor gul lök

2 selleristjälkar

1 stor morot

3 vitlöksklyftor

2 msk smör till stekning

2 dl vitt vin

400 ml passerade tomater

ca 5 dl linser (röda: konserverade, förkokta eller blötlagda)

2 msk tomatpuré

1 tsk oregano

1 msk strösocker

2 köttbuljongtärningar (det går naturligtvis bra med grönsaksbuljong!)

Salt och svartpeppar

Bechamelsås:

4 msk smör

4 msk vetemjöl

7,5 dl mjölk

½ tsk salt

Svartpeppar och rikligt med riven muskot

Till lasagnen:

3 dl riven färsk parmesan (helst reggiano) eller 50/50 annan stark ost och parmesan

Lasagneplattor (jag gillar Zeta och Barilla)

Börja med bolognesen. Hacka lök, vitlök, selleri och morot fint och bryn dem i smöret. Låt dem sedan steka mjuka på lägre värme (detta för att smakerna ska utveckla den bruna ton som köttfärsen annars skulle ha bidragit med). Tillsätt resten av ingredienserna utom linserna och låt koka upp. Sänk värmen och låt bolognesen puttra under lock i 20 minuter. Rör ner linserna och koka i 10 minuter till (om du använder konserverade eller förkokta linser, annars har du i dem tidigare enligt anvisningar på paketet). Bolognesen kan eventuellt behöva spädas med vatten om linserna suger uppmycket vätska – den ska inte vara för torr eftersom lasagneplattorna också drar åt sig vätska och torr lasagne är en styggelse. Smaka av med salt och svartpeppar.

Under tiden bolognesen puttrar vispar du ihop bechamelsåsen. Värm mjölken i mikron eller i kastrull så att den är ordentligt varm – det här är mitt bästa bechamelknep, det går enormt mycket snabbare. Smält smöret på ganska hög värme och blanda ner mjölet, låt blandningen fräsa ihop något och anta en lätt gyllene ton och häll sedan på den varma mjölken, lite i taget medan du vispar. Rör hela tiden så att det inte bränner fast och låt såsen koka upp och koka någon minut tills den har tjocknat. Krydda med salt, peppar och riven muskotnöt.

Sätt ugnen på 200. Lägg ihop lasagnen i en ugnsfast form. Börja med ett tunt lager bolognese i botten, sedan ett lager plattor, därefter bolognese, bechamel och parmesan. Upprepa så långt form och sås räcker och på översta lagret lägger du bechamelsås och parmesan. Grädda i ugnen i ca 30 minuter eller tills lasagnen fått fin färg. Låt lasagnen vila i 10 minuter innan du serverar, gärna med en sallad till.

Smaklig spis! Och kom gärna med era egna förslag på vegetariska rätter!

 1. 97 skriver:

  Är du singel Sigrid?

 2. Sanna skriver:

  Jag brukar köpa kött av en liten gård i Delsbo. Ekologisk highland cattle. 1/4 oxe för 80kr kilot. Då är hälften färs och resten blandat med allt från oxfilé till nötrulle. Allt noga uppmärkt.
  Finns ingen anledning för mig att köpa annat kött, nu skulle jag bara vilja hitta någon som säljer ekologisk gris också :)

 3. Sofia E skriver:

  Jag bara undrar… köper folk verkligen utländskt kött?? Jag har av misstag någon gång köpt t.ex. korv som har innehållit tyskt kött. Men i alla andra fall köper jag ju alltid svenskt och t.ex. Scans alla grejer görs ju på svenskt kött (vad jag har sett i butiken). Och det måste ju vara en ansenlig mängd av svennebananen som köper Scans färdiga produkter. Hur kan då det importerade köttet uppgå till 55%? Verkar orimligt.

 4. Martin skriver:

  Trevligt recept och initiativ. En fråga: ska lasagnen verkligen bara vara i ugnen 3 minuter?

Comments are closed.

LOADING..