En fransk matsejour: besök i Antibes

Croissant

Det är en nåd att då och då befinna sig i ett land där till och med de urbilliga croissanterna från minilivset runt hörnet smakar gott, smakar riktig, smörbakad croissant.

Hej, mina kära läsare!

Som ni märker uppdaterar jag inte bloggen särskilt ofta just nu. Jag har helt enkelt svårt att hitta tiden och det mesta jag skriver hamnar i kokboken jag för närvarande jobbar på. Jag ska ta nya tag efter nyår men just nu får det bli lite sporadiskt. Jag hoppas att ni stannar kvar och hänger med när jag drar igång igen i januari.

För några veckor sedan var jag i Antibes av familjeskäl. Men jag hann förstås äta också och Frankrike är ett underbart matland om så bara för sina fina råvaror, alltid i säsong och så närproducerade det går – bara för att det är godast. Njut av bilderna och dröm er bort till en ljummen riviera…

Mynta

Det finns asiatiska snabbmatssyltor överallt. Blandningen av friterade fisk- och skaldjursrätter var halvbra men att de stoppade med en rejäl ruska mynta och sallad, det var guldstjärna!

Sardiner

Belle-iloise konservfabriks outlet. Observera att det här endast är sardinerna…

Sjöborrar

Nyplockade sjöborrar – det här var helt magiskt! Man äter det orangea köttet (som består av könskörtlar, bara en sån sak!) och den distingerade servitören uppmanade mig med emfas att absolut inte förorena dem med någon citron eller Den Klassiska Såsen som ingen utom Leif Mannerström någonsin kommer ihåg vad den heter – den med rödvinsvinäger och schalottenlök – och jag var nöjd och glad över att få en instruktion eftersom det var min sjöborrepremiär.

Sjöborre

Det visade sig vara helt rätt råd. Köttet är ungefär som torskrom i konsistensen fast kanske lite mjukare och smakar sött, havsigt salt och umamitungt. Väldigt, väldigt läckert och enormt sexigt – bjud inte någon du inte avser att ligga med på sjöborrar.

Grillade skaldjur, provencalska musslor

Grillade skaldjur/musslor och vongole i en buljong på rosmarin, färska lagerblad (som ger en annan och mycket ”grönare” effekt än de torkade), timjan, lök, lite vitt vin och massor av god olivolja. Jag hade aldrig stött på den kombinationen men den var väldigt lyckad. Förmodligen väldigt provencalsk – kombinationen av färsk timjan, lagerblad och rosmarin säljs i varje snabbköp här under namnet ”Fines herbes”. Det är sånt som får mig att älska Frankrike.

Provencalska musslor, buljong, rosmarin, lagerblad

Så här såg det ut när jag arbetat mig ner i skålen en bit. Den knallgröna buljongen var fantastisk, örtig, olivoljefruktig och musselumami-ig. Man skulle glatt kunna servera den för sig istället för en consommé som en värmande förrätt, tillsammans med lite bröd att doppa. Jag har försökt återskapa den men den är än så länge på experimentstadiet – jag återkommer med recept när det gör rätten rättvisa.

Inkokt päron, kolamousse

Min väninnas dessert: inkokt päron med kolamousse, pralinébotten och bananglass. Fin idé men vattnigt genomförande. Bananglassen var intressant eftersom den uppenbarligen var lagad från grunden av riktiga, mogna bananer och inga estrar. Den skulle man kunna bygga något runt, någon sorts frisk frukstallad med lime och kokos eller något maffigt chokladigt med rom. Kolamoussen och päronet smakade tyvärr inte så mycket.

Baba au rhum

Baba au rhum, en mjuk kaka gjord på jäsdeg som man dränker in i en romsockerlag och sedan garnerar med glass, vaniljkräm, grädde, frukt femton gastar eller vad man nu tycker är gott till rom. I det här fallet var det vaniljkräm, vaniljglass och rostade mandelspån. Rostade mandelspån är för övrigt min fallback när jag vill ha in en knaprig konsistens i en dessert som i övrigt är väl mjuk. Enkelt, gott, passar väldigt bra till vanilj. Men köpinte färdigrostade utan rosta själv, då blir smaken som mest intensiv.

  1. Var ligger outletbutiken för fiskkonserver?
    Måste bara dit:-)
    /GEL

Comments are closed.

LOADING..