Har du det som krävs för att bli författare?

Här kommer en favorit i repris för dig som har läst min tidigare blogg:

Jag minns hur det var innan jag fick min bok antagen, vilken dröm det skulle få vara att kalla sig för författare! Då hade jag ingen aning om att det innebar ett liv utan kolleger, långa resor för att åka och stå på en scen och prata i två minuter för att sedan gå till ett tomt hotellrum, elaka recensenter som tycker att min bok är det sämsta de har läst, oron över att inte sälja tillräckligt, paniken över att inte veta om man kan överträffa sig själv med nästa bok. Innan jag fick kontrakt var jag sådär härligt naiv. Jag tyckte att min bok var den bästa deckaren någonsin, och att förlagen som refuserade den skulle få ångra sig. Visst är det lite gulligt på ett blåögt sätt? Livet som författare är såklart fantastiskt, ett privilegium, men det är inte på något sätt glamour dygnet runt.

Så här skulle en platsannons på Arbetsförmedlingen kunna se ut (men nu är det jag som har hittat på allt). Har du det som krävs för att bli författare – och också trivas med det livet?

Huvudsakliga uppgifter:
Göra research, skriva, träffa en redaktör som kladdat sönder ditt manus, ta nya tag och skriva om, få en ny omgång kritik, redigera, osv. Efter ett års omskrivning när boken kommit ut, ska du sitta i ett hörn på en bokhandel och låtsas signera böcker även om ingen kommer, stå på en scen och övertyga eventuell publik om att de skulle dö om de inte läste din bok, och ställa upp på intervjuer i media. I september ska du gå runt på Bokmässan och verka upptagen.
Generella krav:
Arbetsvillig ensamvarg som gillar att stå i rampljuset. Gärna med en bakgrund som standup-komiker. En släng av narcissistisk personlighetsstörning är inget krav, men en fördel. Eventuellt barndomstrauma ser vi inte som ett problem, utan en rubrik. Du bör också vara disciplinerad, envis, hålla deadlines, och vara bra på att ta kritik.
Tillträde:
Beror på utgivningsplanen.
Anställningsform:
Heltid, men du måste ha ett annat jobb för att försörja dig.
Varaktighet/arbetstid:
Dygnet runt.
Lön:
En till tre månadslöner i en klumpsumma beroende på förhandlingsläge. Sedan dröjer det två år till nästa utbetalning. Om din bok har sålt, vill säga. Bonus kan förekomma vid eventuell försäljning av rättigheterna till utlandet.
Dokument att bifoga arbetsansökan:
Ett färdigt manus och ett välskrivet följebrev. Vi tar inte emot ansökan via e-post.
Ansökningsprocessen:
Vi väljer ut tre av tusen och återkommer om några månader.
Eventuellt avslutas annonsen med ett ironiskt ”Lycka till!”.
LOADING..