Hej då, Amelia!

Tack Amelia för den här roliga och otroligt lärorika tiden! Och tack till alla er fina läsare som hängt med mig här! Nu flyttar jag och bloggen vidare hit:

Söta saker

Jag hoppas ni vill hänga med!

Kram,

Therésia

Foto: Nicklas Thegerström

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Snart kommer första boken!

Nu är jag så pirrig att jag nästan smäller av! Snart kommer nämligen den första delen i bokserien om kakor som jag har gjort! Här kan man bevaka den, eller lägga till den i sin önskelista.

Den första boken heter SMÅKAKOR och kommer i mitten av augusti. Som namnet antyder är boken fullproppad av mina allra bästa småkaksrecept. Där finns alla de klassiska kafferepskakorna, hemmagjorda varianter av de bästa köpekakorna, lättbakade kakor, glutenfria kakor, franska kakor, italienska kakor och så givetvis ett helt kapitel tillägnat amerikanska cookies! Alla med bilder och utförliga och enkla beskrivningar som gör att båda vana och ovana bagare kan baka dem.

Jag kan knappt vänta tills jag får se den i verkligheten!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Apropå söta saker…

I förra veckan kom världens finaste hund till oss. Han heter Moses och gillar att simma, springa, äta godis och göra avancerade yogaposer, samt att snarka högt i soffan. Här är han på upptäcktsfärd i Mälaren.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Bakdag

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Spännande tider

I dag firar vi att tre nya böcker gått till tryck! Det kommer att bli en så himla spännande höst och jag är alldeles pirrig av förväntan! Här är en av kakorna från Söta saker: Mjuka kakor som man redan nu kan bevaka hos adlibris eller bokus.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Kakexperiment

En vanlig missuppfattning om bakning är att man måste följa recept slaviskt för att de ska funka. Jag får ganska ofta höra att matlagning är så mycket roligare än bakning, eftersom man får ta ut svängarna mycket mer när man lagar mat och ”höfta” lite som man vill med ingredienser och smaker.

Till viss del kanske det stämmer – en kaka behöver ju vissa grundförutsättningar för att bli en kaka och inte en pöl av smet – men har man lite grundkunskap om hur kakor funkar så går de att experimentera med precis hur mycket som helst. Jag brukar säga att om matlagning är som discodans, så är bakning klassisk balett (jag gillar dansmetaforer). Det finns ett gäng grundregler som man måste lära sig och följa, men när man väl behärskar dem kan man improvisera hur fritt som helst.

Mitt senaste experiment är en ny variant av chocolate-chip-cookies, som knappt hann hamna på bild innan de försvann…

  1. Ville bara berätta om några bärbuskar jag haft i några år som kallas för Krusvinbär. Det är som det hörs på namnet en korsning mellan krusbär och svarta vinbär. Det fina är att det blir som stora svarta vinbär och det går snabbt att plocka.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Goda presenter

I går var mina föräldrar här med nyplockade vinbär och krusbär. Bästa tänkbara sortens present! Jag har satt igång ett storkok sylt och saft som ska sparas inför hösten och tänkte såklart också baka några goda kakor av de syrliga bären. Lovar att återkomma med resultatet!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Fredagskakan

Äntligen fredag och dags för fredagskaka! Inför helgen tänkte jag tipsa om den här underbara sensommarkakan från min första bok – som man serverar med ljuvlig fläderblomsgrädde om man vill. Ha en riktigt fin och fikarik helg, kära ni!

Receptet på kakan hittar ni här.

sotasaker.com

Foto: Nicklas Thegerström.

  1. Hej! Jag har följt din blogg i ett par år minst. Är så imponerad av alla dina kakprojekt! Tänk att kunna baka och smaka varje dag!Jag har dina böcker och tycker som du att det är roligt med kakor och sylt mm även på gammalt sätt. Har dock fått dra ner på verksamheten då ämnesomsättningen tycks ha blivit långsam. Jag fotograferar mycket mer nu istället. Sen följer jag dina kakbak och lever mig in i dessa.☺ Dunderklimpen.com

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Baklycka

Älskar när andra bakar och jag får titta på och göra ingenting förutom att vänta tills det är dags för provsmakning. Sann baklycka!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Fransk sommar

Är det bara jag, eller blir man lite mer fransk när det är sommar? Jag äter sötebröd till frukost nästan varje dag, dricker starkt kaffe med massor av skummad mjölk på uteservering och låtsas att söndagsmyllret utanför Filadelfiakyrkan är stilmedvetna parisare på väg till jobbet och att morgoncyklisterna är nunnor på vespa. Det funkar ganska bra om man kisar lite.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Jägarsnus

En av de bästa sakerna man kan ha i väskan när man är ute på tur är så kallat ”jägarsnus”. Man behöver varken vara jägare eller snusare för att uppskatta det här energisnacket och det är hur enkelt som helst att slänga ihop.

Man blandar helt enkelt sina favoritnötter med olika sorters torkad frukt och lite frön. I den här påsen körde jag hasselnötter, valnötter, pumpafrön, russin, torkade tranbär och torkade äppelbitar. Sjukt god blandning att ha till hands när blodsockret sjunker och man behöver snabb energi för att orka uppför berg och fjäll. Och om det blir ”snus” över efter vandringen passar det perfekt att strö resterna över frukostfilen!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Förra veckan

Förra veckan lämnade vi Stockholm bakom oss och for till fjälls. En helt underbar vecka blev det, med högst sporadisk internetuppkoppling och helt utan folksamlingar och rulltrappsköer. Vi vandrade upp och ner för magiska fjäll, badade i iskalla bergssjöar, red på heldagstur genom myrar och över hala klippor (alltså islandshästar! jag har nog aldrig ridit i så galen terräng tidigare!) och paddlade havskajak med obeskrivligt vacker backdrop.

Sedan jag flyttade till stan har jag ett så vansinnigt stort behov av att vara ensam (nästan i varje fall) i naturen under längre perioder. Att fylla på med lugn och enslighet för att längta till myller och kaos igen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

God morgon

Ju ledigare jag är desto tidigare vaknar jag, verkar det som. Hur bra som helst, för det är ju just de lediga dagarna som man vill ska vara så långa som det bara går. Min nya frukostfavorit är frystorkade jordgubbar som jag äter till allt möjligt nuförtiden. Perfekt sätt att spara sommaren hela året!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Drick vinbären!

En väldigt vanlig fråga jag får är vad man ska göra av sina röda vinbär. De är ju ganska syrliga i smaken, jämfört med de svarta, men lämpar sig just därför alldeles särskilt bra för saftning och syltning, tycker jag.

Själv gillar jag att göra en rårörd saft som blir väldigt frisk och smakrik. Värt att tänka på är att hållbarheten på rårörda safter och sylter ofta är kortare än på de kokta motsvarigheterna, men det gör inte så himla mycket när det gäller den här saften. Den går åt så snabbt att det inte spelar någon roll.

Här hittar ni receptet.

Ha en riktigt fin sommartisdag!

  1. Länken verkar tyvärr inte längre fungera. Ville pröva göra eftersylten men den länken fungerade inte heller längre? Gjorde vinbärssaften för ett par dagar sedan och då fungerade båda länkarna.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Vardagsfika

I dag har jag gjort en omgång av mina godaste chokladbollar. Jag tycker att det är en av de bästa sakerna man kan ha i frysen. Helt perfekta att ta upp och tina när vardagsfikat sinat och man inte har någon tid att baka eller fixa. Här hittar man mitt recept.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Kokosformar på ett kick

Det här är nog baske mig en av de enklaste kakorna man kan baka! Två ingredienser rörs ihop och klickas ner i små formar och sedan är jobbet gjort. Man kan äta de här goda kokosformarna som de är (de smakar som lite segare kokostoppar ungefär), men de är också jättefina att servera med lite färska bär eller en klick grädde i.
  • en burk kondenserad mjölk (ca 400 g)
  • ca 5 dl kokosflingor

Blanda ihop och klicka ut i små kakformar. Grädda i cirka 10 minuter i 175°C eller tills kakorna fått en lite gyllenbrun yta. Låt svalna och servera med en klick grädde, några bär eller bara som de är.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Hembakat for life

Har man en gång börjat baka sitt eget bröd är det väldigt svårt att sluta. Dels är det faktiskt en av de roligaste och mest meditativa sakerna man kan göra i ett kök och dels är smaken något av det lyxigaste som finns.

Även om det är jättekul att experimentera med spännande surdegar och maratonknådade frallor behöver steget från köpelimpor till hembakt bröd inte vara särskilt långt. Man kan till exempel börja med att göra världens enklaste filmjölksbröd, som inte tar längre tid att svänga ihop än en kladdkaka. Här är ett av mina favoritrecept.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Glasspaus

Inget slår hemgjord glass och hemgjord fruktcocktail. Och det bästa med sommarlov är att man får äta den före lunch…

LOADING..

Kvällstankar

Jag gör mitt bästa för att inte börja längta till hösten den här sommaren. Jag älskar verkligen sommaren. Alltså, på riktigt. Men det är något med tidig höst som inte går att köpa för pengar och det spelar ingen roll hur underbar sommaren är – jag börjar alltid höstlängta när det minst passar sig. Och den här hösten verkar kunna bli extra fin och spännande. Nya böcker, nya projekt och nya jobb. Och en helt ny inställning till alltsammans, tror jag.

Men mer om det en annan dag. Nu ska jag göra allt jag kan för att suga märgen ur den här sommaren. Ur alla soliga dagar och svala kvällar. Så att jag fått alldeles nog av den när hösten är här.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Minipajer med ost

Så här i picknick- och utflyktstider är det väldigt praktiskt att göra små matpajer eller matmuffins som man kan servera i portionsform. Jag gillar att göra små miniostpajer som man kan servera som tilltugg till sallad eller soppa eller bara äta som de är. De passar också väldigt bra att duka fram som alternativ till snittar när man bjuder på mingel eller buffé.

Till de här små pajarna använder jag rostfria muffinsformar, vilket gör att de blir ganska små. Vill man göra dem i små minipajformar går det precis lika bra det också.

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1/2 dl kallt vatten
  • 3 dl riven ost (gärna en lagrad ost med lite mer smak)
  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • salt och peppar

Blanda ihop mjöl, smör och vatten till en pajdeg. Tryck ut den i ett tunt lager i formarna längs botten och kanter. Fyll upp formarna med riven ost. Vispa ihop ägg och grädde till en äggstanning och krydda den med lite peppar och salt. Häll stamningen i formarna. Grädda i 175°C i ungefär 10-15 minuter eller tills äggstanningen blivit fast och pajerna blivit gyllenbruna. Låt svalna och servera ljumna.

  1. anon 12.29,It looks like i-pint produced it as an attractive thing in itself. The fact that they hadn’t shoved a logo on it doesn’t make the thieves of BMB exe.eablcu’Hsy I invented the Smart car!”Ha! I put an Economist logo on it. I win!.’

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Sommarkänsla och kakor i mängder

I går gick jag igenom drösvis med gamla bilder i förhoppningen att få lite ordning bland alla mina mappar. Så himla mycket kakor det kan finnas i en dator!

Jag blev sittande en lång stund med alla bilder från boken Sött från förr som Josefin och jag jobbade med för ett par år sedan. Jag minns det som en så sjukt intensiv, men otroligt rolig sommar som vi tillbringade ute på Joss familjegård i Uppland. Det är så vansinnigt mycket sommarkänsla i de där bilderna! Här är några riktigt fina som inte alla fick plats i boken.

Fotograf: Josefin Casteryd.

  1. Det är min sommarbok! Bakar något från den nästan varje vecka under sommarledigheten. Den gjorde du/ni extra bra. Och Gotlandsbullarna har för mina barn blivit Mammabullar. Tack för ditt fina jobb!

    1. Anna J: Tack! Din kommentar gjorde min dag! Gotlandsbullar är för övrigt Mammabullar även för mig :)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Nu far vi snart till fjälls

I dag försöker jag jobba undan det sista av veckans uppdrag innan en väldigt efterlängtad semester. Till helgen far vi nämligen äntligen till skogs och fjälls! Vi ska paddla kajak, rida ut på långtur och vandra. Jag kan inte ens beskriva hur mycket jag längtar efter klumpig pulversoppa ur termos och leriga kängor. Bättre än alla höga klackar och champangedrinkar i världen! Jag hoppas att ni snart får sommarlov, ni också!

  1. Åh vad härligt det låter! Älskar fjällvandring! Måste dock slå ett slag för att det finns massa god fjällvandrarmat förutom påssoppor! Men det vet du säkert redan :) annars har jag ett inlägg om just smart fjällvandrarmat på bloggen som jag skrev för nåt år sen. Hoppas ni får en härlig tur norrut! :)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Stilleben

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..