Med omsorg och varsamhet

 

Det står kycklingfilé på inköpslappen. Trycker näsan lite lätt mot glasdörrarna och spanar. Ja, bara det inte är danskt så blir det nog bra. Jag är bedrövligt dåligt insatt och har säkert köpt många illa behandlade kycklingar i mina dagar. Jag erkänner. Men det är svårt att vara en mönsterkonsument, ska jag säga.

Jag lyckades överraska Danyel Couet, mitt i köket.

 

När jag får höra historien om de franska, lyckliga kycklingarna som får vitlökskoncentrat istället för antibiotika i sitt vatten redan som små ullbollar, tappar jag nästan gafflen i knäet. I det ståtliga Franska Residentet, bryter sig solen igenom terassdörrarna, som om den också vill vara med på lunch.

I mitt vardagsrum. I framtiden.

 

Stjärnkocken Danyel Couet berättar om sin farmor som alltid ville ha Coq au vin när han kom på besök, han berättar om hur just den franska kycklingen smakar helt annorlunda. Fri från fiskmjöl och antibiotika. Istället blir det utelek från morgon till kväll, då de självmant kommer in för att de är rädda för mörkret.

Det känns som en scen ur Barnen i bullerbyn, där allt är lyckligt och vackert.

Trots att jag är så långt man kan komma från att vara en matskribent, så känner jag någonting helt nytt när maten serveras. Det smakar annorlunda. Det smakar mer. Jag har också fått ett slags förhållande till det som ligger på tallriken, en kompis som efter 81 glada dagar blir till min lunch.

La Belle de France ekologiska kyckling har satt sig som en minneslapp i hjärnkontoret. Eftersom jag så gärna vill vara en snäll och ansvarsfull konsument, kommer jag att sikta in mig på detta från och med nu. Antagligen finns de även i din matbutik. Inspiration och recept från Danyel hittar du HÄR.

LOADING..