Ta makten – för att det funkar!

Jomen vid 42 års ålder är det mycket bättre med självkänslan, tack som frågar. (Foto: Eero Hannukainen)

 

Aha. Du har ett riktigt bra självförtroende.

Jag förstår.

Men hur är det med självkänslan?

Det finns en hel del intressanta vinklar i boken Ta makten – för att det funkar!

Den är lite som en tonårskompis i bokform som vänder sig till 13-17åringar som behöver rusta sig inför livets alla orättvisor och frågeställningar.

Särskilt all oro som finns inom dem själva.

Själv har jag under en stor del av mitt liv haft en prestationsbaserad självkänsla.

”Jag är det jag presterar”. Yeii!

Om man nu inte vet något annat än det, funkar det rätt så bra. Åtminstone en tid.

Trots att jag fortfarande får påminna mig ibland, så ser jag lite annorlunda på min självkänsla idag.

Antagligen tack vare en blandning av ålder, klokhet, terapi, föräldraskap och mycket kärlek.

Men tänk vad lyxigt om jag hade haft en förebild, en förälder eller en inspirerande bok som redan i tonåren hade berättat för mig hur det faktiskt kan se ut där inne i hjärtat? Hur bra det faktiskt kan bli och varför mitt värde inte alls ligger i hur väl jag presterar?

Emeli Svensson fångar det bra.

Illustration: Emeli Svensson

 

Jag tror visserligen att merparten av dagens tonåringar kanske inte självmant väljer att plöja igenom Ta makten – för att det funkar! Däremot är den ett väldigt bra verktyg för föräldrar som vill stärka sina barn, men kanske inte vet hur de ska göra.

Att läsa boken tillsammans kan öppna upp en dialog som kanske har fastnat på vägen. Jag kan också se boken som ett viktigt tillskott i skolundervisning och kanske även som ”hemligläsning” mellan några kompisar.

Det finns flera segment med självtester och intervjuer med kända förebilder i boken. Dessutom är den rikt och ”tonårsvänligt” illustrerad.

Att lära sig hantera jobbiga känslor innan det har gått för långt, kan vara nyckeln för en livslång och kvalitativ hälsa på alla plan. På en grundläggande nivå, är det också viktigt att lära sig att det ”jobbiga” faktiskt inte är farligt.

Alla initiativ som vill förebygga den ångest och depression som många unga lever med idag, är viktiga initiativ.

Ta makten –  för att det funkar! kan bli årets viktigaste julklapp till många unga.

Och säkert till en hel del vuxna också.

img_3550

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..