Powerpose! Gör dig stark för dig och andra

Springa i mål!

Springa i mål!

Kroppsspråket är intressant och viktigt hur andra uppfattar oss, men även hur vi ser på oss själva. Att sträcka på oss sätter igång en massa positiva processer säger hjärnforskare Katarina Gospic i Malou Efter Tio. Mi Ridell var också på plats och pratade om ”glada punkten” på bröstet. Som gammal aerobicsinstruktör fick jag på mina utbildningar i slutet av 90-talet lära mig att visa ”solen”, alltså att sträcka på mig, signalera självförtroende och öppna upp kroppen. Kroppsspråket är något jag tänker på ofta, inte bara i min roll som instruktör och ledare utan kanske särskilt för att jag har en tendens att hamna i en säckliknande position framför datorn. Gång på gång påminner jag mig själv om att stäcka på mig, så viktigt för att få igång cirkulationen.

Våga ta plats med din kropp. Och förstärk gärna dina känslor med kroppsspråket – om det är positiva känslor. Om det är negativa känslor, då kan ändå ett kraftfullt kroppsspråk få dig att må lite bättre.

När jag går i mål på lopp sträcker jag alltid armarna mot skyn – gärna redan på upploppet. Jag struntar blankt i om någon undrar ”vem tror hon att hon är”, jag förstärker min känsla av att jag har vunnit över mig själv, har genomfört något jag är stolt över och något som jag vill minnas som en positiv upplevelse.

Även när jag spelar tennis har jag börjat sätta handen starkt i luften när jag vunnit en bra boll, tidigare gjorde jag mest uttryck när det gick dåligt, men jag blir ju inte bättre av att uppmuntra det dåliga, bättre att förstärka det bra.

Och mitt sista exempel – igår när jag sprang intervaller på löpbandet avslutade jag när jag promenerade på bandet efteråt att sträcka ut armarna och dra dem lätt bakåt. För andra ser det ut som jag stretchar och öppnar upp bröstet, och det gör jag, men min främsta anledning är för att ge mig själv uppmuntran och en klapp på axeln för att jag pressade mina gränser och blev starkare.

Fake it til you make it!

Racerapport Helsingborg Marathon 2016 Terese Alvén

SIsta raksträckan. Mina supportrar Björn och Fiona står och hejar.

LOADING..