Heja Blondinbella! Inget mer kroppsfokus

Blondinbella lyfte upp en bild från 2012 när hon sätter ner foten.

Blondinbella lyfte upp en bild från 2012 när hon sätter ner foten.

Heja Blondinbella! Jag älskar hur hon på Instagram sätter ner foten och inte tillåter alla sina läsares ständiga kommentarer om hennes kropp. Bellas kropp ändrar form genom åren, precis som de flesta kroppar. Det finns massor av anledningar till en kropps förändring – bland annat stress, lycka, barn, framgång, träning, mat, kärlek eller depression. Det finns inget som säger att en smal eller bred kropp är lycklig eller har det tufft även om kroppen ibland speglar hur vi mår på något sätt.

Att det ständigt ska kommenteras hur en kropp ser ut skapar så många osunda tankar i vårt samhälle vilket jag var inne på i det uppmärksammade inlägget Sluta smalhetsa! förra veckan. Många gånger kommenterar vi av all välvilja och jag har full förståelse för att det ibland slinker ut en kommentar om någons kropp eller utseende, jag säger också saker, men det jag vill är att vi blir medvetna om VAD vi säger och att det kan påverka den som vi säger det till. Inte alltid på det sätt som det är meningen … Även en snäll kommentar kan i ett huvud tolkas fel, särskilt om personen lider av en ätstörning eller dålig självkänsla. ”Så fin du är, du ser ut som Terese igen” tolkades i mitt huvud när jag var sjuk som att jag var tjock och behövde dra ner på maten. ”Va smal du är” tolkades under samma period som att jag var duktig som inte tillät mig själv att bli mätt. Som sagt det är lätt att det blir fel även om intentionen är rätt.

Så heja Bella! Även om det är trist att det ska behöva gå så långt som att Bella får redigera bort alla kropps-kommentarer så är det en markering. Detta är inte okej. Kommentera inte kroppen!

Nu räcker det!

Nu räcker det!

 1. Joss skriver:

  Känner också igen det där, är uppväxt med precis samma typ av kommentarer och även om det inte var illa ment så ledde det till en ätstörning. Har fått inpräntat sedan barnsben att det enda rätta är att vara smal. Det är länge sen nu men känner fortfarande av spår av den. Jag har pratat med dem men de förstår ändå inte sin roll i det hela. Fick till exempel komplimanger dagen efter förlossning att så mycket av magen försvunnit. Man ska ge f-n i att kommentera kroppar överhuvudtaget tycker jag, och särskilt gravida och nyförlösta.

 2. Fanny skriver:

  Heja heja!
  Mina föräldrar sa alltid till min lillasyster (som alltid varit mullig) att hon var duktig som hade gått ner i vikt när hon hade halsfluss. Hon gick alltså ner för att hon inte kunde äta för att det gjorde så ont = beröm för att du inte äter och därmed går ner och det var bra. Där o då väcktes tankarna i mitt huvud om hur vansinnigt fel det är! Nu pratar jag massvis med mina syskon om smalhets och att alla är fina som de är och att smal inte betyder sund.

  Jag tänkte kasta in en fråga här och nu, det är så att jag är gravid i vecka 16 nu och har fått problem med ischias. Vissa dagar gör de så ont att jag vill gråta medan andra dagar känns okej. Jag tränar Indoor walking 3 dagar i veckan och upplever nu att mina ben viker sig helt plötsligt under träningen. Det är otäckt och gör att jag är rädd för att träna fast jag vill det ju så mycket. Jag upplever också att jag får myclet mjölksyra i benen fort vilket är jobbigt.

  Har detta med ischas att göra? Att benen viker sig gör mig och mjölksyran? Kan jag göra något åt det? Vill ju inte sluta med indoor walking men är rädd för att ramla av mitt under passet.

  Hälsningar Fanny

  1. Hej Fanny. Känner så väl igen dina föräldrars kommentarer … blir lätt fel, bra att det gjorde att du ändå fick en sund syn med dig :-) Angående din fråga – jag skulle prata med din barnmorska eller kolla upp det hos en sjukgymnast. Kanske är det någon annan träningsform som passar dig bättre nu under graviditeten. Inte bra om benen viker sig. Lycka till!

Comments are closed.

LOADING..