5 viktiga steg ur en ätstörning

Liveinspelning av Ångestpodden under Allt för hälsan.

Liveinspelning av Ångestpodden under Allt för hälsan.

Det går att bli frisk och fri från en ätstörning, det är jag och många andra exempel på. Men det är inte alltid lätt, och det tar tid. I veckans avsnitt av Ångestpodden intervjuas jag och Thor Rutgersson från Frisk & Fri om ätstörningar och vägen till att bli frisk. Inspelningen är från förra veckans Allt för hälsan där vi livepoddade på scen.

Här är mina 5 bästa steg ur en ätstörning:

 1. Vilja! Du behöver vilja bli frisk. Kanske inte att du är supertaggad varje dag, det går ofta lite upp och ner, särskilt till en början, men du behöver vilja förändra ditt beteende och ditt mående. Ta reda på VARFÖR du vill bli frisk.
 2. Tro! Om du inte tror att du kan bli frisk är det svårt att bli det. Tro att det är möjligt och inspireras av oss som har tagit oss igenom liknande tuffa resor. Även om ingens berättelse är den samma som någon annans så finns det många likheter i känslor och upplevelser. Du är inte ensam.
 3. Sök hjälp! Visst finns det de som blir friska utan hjälp, lite beroende på hur långt ner i sjukdomen man kommit. Men det finns inget ärofyllt i att klara sig själv. Behandling i olika former kan förkorta sjukdomsperioden och göra det lättare att bli frisk. Våga söka hjälp och stöttning. Vet du inte vart du ska vända dig är ett bra första steg att kontakta Frisk & Fri – riksföreningen mot ätstörningar.
 4. Ta en dag i taget! Ibland går det framåt, ibland tar man något steg tillbaka. Misströsta inte. Ta en dag i taget och gör det bästa i situationen just nu. Det är okej att ha en dålig dag, men ha fortfarande siktet inställt på ditt mål. Och efter ett tag, titta i backspegeln och se hur långt du faktiskt har kommit, även om du kanske har en bit kvar på resan mot friskhet.
 5. Du duger som du är! Glöm aldrig det. Oavsett om du är sjuk eller frisk, har en dålig dag eller en bra. Du duger som du är och du förtjänar att behandla dig själv med respekt. Försök vara snäll mot dig själv och gör så gott du kan för att ta beslut som du mår bra av – på riktigt.
Liveinspelning av Ångestpodden under Allt för hälsan.

Liveinspelning av Ångestpodden under Allt för hälsan.

 1. Jag måste tacka för dina böcker! Jag har lidit av anorexi i snart tio års tid och har precis påbörjat ännu en omgång i behandling. Jag är fast besluten i att den här gången ska jag våga gå hela vägen, men det är otroligt jobbigt och jag har svårt att våga börja göra förändringar. En sak jag gör för att underlätta för mig själv är att läsa en stund i någon av dina böcker varje kväll. Du är en förebild för mig!

  1. Tusen tack för din fina kommentar och dina snälla ord. Det värmer rejält. Stort lycka till på din nya behandling. Ta en dag i taget och kom ihåg att du är bra precis som du är. KRAM

 2. När räknas man som ”frisk och fri”? Går det någonsin att bli det helt eller finns alltid spökena kvar på nåt sätt? Skulle inte kalla mig ätstörd längre och det är många år sedan jag fick behandling och terapi, men jag har helt klart fortfarande ett komplicerat förhållande till mat och träning och är aldrig helt nöjd med mig själv. Vad skulle du säga är nästa steg för att komma ur även detta? Eller är det kört?

  1. Bra fråga – jag väljer att svara på den i ett inlägg under nästa vecka. Tror du är långt ifrån ensam om att fundera på samma sak. Så jag återkommer i frågan :-)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..