Helstekt kyckling med ugnsbakade rotfrukter

En riktig söndagsmiddag, perfekt så här mitt i vintern, tycker jag att helstekt kyckling är. Detta recept lagade jag hemma igår, kanske något att spara till helgen och bjuda familjen på? Vet att en del av er gör veckomenyer redan nu ...

Helstekt kyckling med ugnsrostade rotfrukter.

Helstekt kyckling med ugnsrostade rotfrukter.

Årets matutmaning med ett nytt recept per vecka för att bjuda familjen på mer variation fortsätter. Förra veckan dröjde det ända till söndagen innan vi klarade av veckans utmaning, men bättre sent än aldrig. Och receptet med helstekt kyckling i ugn passade sig utmärkt på just en söndag. Från att ha kört några veckor med recept från Supermat för familjen kom veckans recept från Tareq Taylors Mat som gör gott. En inspirerande och vacker kokbok.

Riktig söndagsmiddag!

Riktig söndagsmiddag!

Jag utgick från receptet helstekt kyckling med ugnsrostade rotfrukter, men som vanligt blev det en del modifieringar beroende på vad jag hade hemma och så vidare … här är min variant av receptet:

Helstekt kyckling med ugnsrostade rotfrukter

1 hel kyckling
½ tsk kanel
½ tsk kryddpeppar
1 tsk kardemumma
1 tsk salt
ca 1 dl olivolja
2-3 gula lökar
4 morötter
ca 12 små potatisar
6 skogschampinjoner
flingsalt
1 tsk torkad dragon
1 tsk torkad salvia
nymald svartpeppar

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader, varmluftsfunktion. Lägg kycklingen hel i en ugnsfast form. Blanda kanel, kardemumma, kryddpeppar, salt och olja. Massera in kryddblandningen på kycklingen. Sätt in kycklingen i mitten av ugnen, den ska vara inne cirka 1 timme.

Goda kryddor, fin KRAV-märkt kyckling och ekologiska potatisar.

Goda kryddor, fin KRAV-märkt kyckling och ekologiska potatisar.

Skala löken och dela den i två halvor. Skala morötterna och dela i lagom stora bitar, 2-3 cm, skala potatisen och dela dem eventuellt i två halvor om de är stora. Häll en skvätt olja i botten på en ugnsfast form. Lägg i rotfrukterna och krydda med flingsalt, svartpeppar, dragon och salvia. Rör runt. Placera rotfrukterna i nedre delen av ugnen, låt stå inne cirka 45 min, när det är 15 minuter kvar, dela på skogschampinjonerna och lägg in dem tillsammans med rotsakerna och rör runt.

Ta ut kycklingen och låt den vila några minuter innan du skär upp. Servera kycklingen med rotsakerna, och gärna en god sås. Vi tog en klick chilibearnaise. Så gott!

Ursprungsreceptet från Mat som gör gott.

Ursprungsreceptet från Mat som gör gott.

Så gott!

Så gott!

  1. Flisan skriver:

    Åh jag tycker de här inläggen är jätteinspirerande. Efter 3 veckor med mycket jobb och mathållning därefter har jag idag lagat Jamies chicken satay från hans ’30 minuters’ bok efter att jag blev inspirerad av din kycking rätt för ett par veckor sedan (har inte familjmatboken) och visst, det tar längre än 30min men det blev sååå gott!

    1. Så glad jag blir att de inspirerar, det är tanken. Dessutom blir jag väldigt inspirerad att testa nya rätter, det satayspetten låter smarriga!

Comments are closed.

LOADING..