Löpskolning – spring med rätt löpteknik

Med enkla knep kan du förbättra ditt löpsteg. Så här gör du!

Stolt hållning och starka armar.

Stolt hållning och starka armar.

Ett av de populäraste passen under förra veckans träningsresa var löpteknik, att få tips och kunskap om hur man kan förbättra sitt löpsteg för att springa mer effektivt. Jag lovade att lägga upp ett inlägg om detta här i bloggen för att påminna mina deltagare om det jag lärde ut. Men självklart kan även du som inte var med på resan ta till dig tipsen och använda dig av det som känns relevant för dig när du springer.

För att göra det enkelt har jag skalat av det till några grundläggande saker att tänka på:

  1. Luta dig framåt i springriktningen. Tänk att du står på en segway och lutar dig framåt från vristen. Ett vanligt fel är att man istället böjer från höften, så öva på att stå stilla och sedan luta dig framåt nerifrån foten tills kroppen faller i springriktningen och du tar några joggande steg framåt. Detta hjälper till att få fart samt att få över tyngden mot mellersta och främre delen av foten för att undvika att bromsa med hälen.
  2. Tryck fram höften, spänn rumpan och lyft upp bröstet så att du får en stolt, stark hållning. Genom att hålla blicken framåt mot horisonten blir hållningen automatiskt bättre, så undvik att titta i marken utan lyft blicken. Detta gäller såklart oavsett om du springer på plant underlag eller i backe. Titta åt det håll du är på väg.
  3. Hela kroppen är aktiv i löpsteget, och låt även armarna hjälpa dig framåt. Håll armarna i nittio grader i armvecket och rör armarna fram och tillbaka bredvid kroppen. Det är lätt att armarna roterar runt kroppen, försök så gott det går att få dem att röra sig fram och tillbaka i springriktningen och behåll vinkeln i armvecket.

Jobba gärna med tekniken under intervaller där du tänker extra på löpsteget och vågar trycka på med mer fart än under en vanlig jogg. Jag upplever att det är lättare att få bra teknik när farten är högre. Våga överdriva i början, för då blir det oftast bra i slutändan.

Och vill du förbättra din teknik. Ta gärna hjälp av en coach, testa att gå i en löpgrupp eller låt en kompis titta på dig när du springer och ge feedback. Eller varför inte filma dig själv? Ibland stämmer inte känslan i kroppen överens med vad man faktiskt gör i verkligheten.

Testa att luta dig framåt tills du nästan tippar över.

Testa att luta dig framåt tills du nästan tippar över.

Foto: Jane Haglund

LOADING..