Thailändsk larb med papayasallad

Tycker du om het mat? Testa denna thailändska larb med MiFú istället för kyckling och serverat med papayasallad.

Larb med papayasallad.

Larb med papayasallad.

Förra veckan fick jag hem ett recept på thailändsk larb och papayasallad från MiFú som ville att jag skulle testa deras produkt. Jag har lagat mat med MiFú tidigare som jag har gillat, tycker om keso och det här påminner om det men är fastare i konsistensen och är något torrare. Funkar fint att ha i maträtter istället för kyckling eller annan proteinkälla. Vill du testa att laga denna heta thailändska rätt kommer receptet här. Det blev väldig hetta i papayasalladen vilket jag älskar. Papayasallad är en favorit som jag ofta beställer i Thailand till lunch och jag vill att den ska vara så het att det är på gränsen om jag kan äta den eller inte.

Thaimat på G.

Thaimat på G.

Vi serverade rätterna ihop med några lådor köpt thailändsk mat när min bror och hans fru kom över på middag. Perfekt för en avslappnad vardagsmiddag där man plockar lite av varje och äter.

Thaimat till middag.

Thaimat till middag.

Thailändsk larb med papayasallad

Larb:
1 paket MiFú Naturell
1 msk matolja
1 tsk palmsocker eller vanligt
3 msk fiskolja
1 msk färskpressad limejuice
2 schalottenlökar
1 knippe blandade färska örter som koriander, mynta och thaibasilika
3 salladslökar
2 birds eye-chilis
4 msk rostat, mortlat sticky rice

Papayasallad:
2 birds eye-chilis
3 vitlöksklyftor
Haricot verts
1 grön papaya
1 msk palmsocker eller vanligt
1,5 msk fisksås
1,5 msk färskpressad limejuice
0,5 dl jordnötter

Gör så här:
Börja med att rosta okokt, thailändskt sticky rice i en torr stekpanna tills det blir gyllengult och luktar popcorn. Stöt i en mortel till ett fint pulver eller kör i en mixer. Detta strös sedan över rätten i slutet och ger den karakteristiska larbkonsistensen.

Förbered även salladen genom att mortla chili och vitlök till en fin pasta. Skär haricot verts i mindre bitar. Lägg i morteln och banka lite. Skär den gröna papayan i fina strimlor och lägg i morteln tillsammans med jordnötterna och banka lite till. Häll över socker, fisksås och lime och blanda runt så att allt får smak. Glöm inte skrapa loss allt det goda som fastnat i botten. Och salladen är klar.

Nu har det blivit dags att göra larben. Stek MiFú i olja så att den får lite färg och tillsätt sedan socker, pressad lime och fisksås. Blanda ordentligt. Häll på finskivad schalotten- och salladslök, chili, plus en massa grovhackade örter och avsluta med att strö över rispulvret. Servera med papayasallad och ris.

Tilde får hjälp med maten.

Tilde får hjälp med maten.

Middag mitt i veckan.

Middag mitt i veckan.

  1. Känner att jag är jättenyfiken på att testa Mifu’ 👍
    Superbra med mera vegetariska proteinkällor 🔝

    1. Eller hur! Jag gillar MiFú.

Comments are closed.

LOADING..