Tack för allt och farväl

Efter tio år som bloggare och närmare tre år här på Amelia är det dags för mig att gå vidare. Jag har trivts så otroligt bra med alla fantastiska personer som arbetar på Amelia. Men allt har ett slut (fast snöret har ju två) och nu är det dags för mig att flytta vidare. Eller rättare sagt – jag flyttar hem. Hoppas ni vill följa med mig –  från och med idag bloggar jag på underbaraclaras.se. 

LOADING..

r036A6939

Åh vilken härlig helg jag haft. Jakob har varit borta på yogakurs så jag har passat på att ha min bästis Elina på besök. Barnen sov hos sin farmor så vi fick vara tillsammans och prata i 24 timmar. Ljuvligheter. Jag är lite hes idag.

r036A6906

Trots sol och ganska sköna grader känns det höstigt i luften. Jag plockar svampar, rönnbär och lingon på skogspromenaderna och det känns plötsligt roligare att dekorera med kvistar än rabattens sista rosor och snittblommor.

r036A6950

Har ni förresten sett vilken härlig stol jag fyndade på loppis i sommar? Perfekta cremegula färgen.

r036A6836

När vi ses äter vi alltid massa sushi. Köper den största familjesushin – fast delar den på två personer.

r036A6889

Vi har promenerat, pratat, promenerat igen och hetsätit onyttiga saker. Och när jag vaknade imorse, strax efter nio gjorde jag frukost på grejer från gården.

r036A6872

Jakobs surdegsbröd, våra grönsaker, smoothie på våra bär och lite annat smått och gott. Nu har småttingarna kommit hem från farmor och jag  känner mig sockerbakfull och väldigt trött men glad över en kompishelg där sommarens alla händelser har debriefats i detalj.

 1. Den kan mycket väl vara handbroderad! Det var, och är till viss del fortfarande, vanligt att köpa antingen färdigritade dukar där en sedan broderade i, eller mönster som en ritade på tyg och gjorde en duk av. Det gick att köpa färdiga kit med garn också så det är inte konstigt om den har exakt samma mönster och färger men ändå är handbroderad 🙂

 2. hej
  kan du inte lägga ut en stor bild på den broderade duken (där du har smultron och en blå kopp)? jag TROR att jag har en likadan – och jag trodde att den var handbroderad…

 3. Ett ljuvligt dygn, men som jag konstaterat, cirka ett till två dygn för lite… Älskar dig!

Comments are closed.

LOADING..

Öliv

höga kusten 036A9836

Igår kväll kom vi hem efter några fantastiska dagar vid Höga kustens pärla Trysunda. Har har jag varit många somrar sedan jag och Jakob blev ihop och Jakob har varit här ända sedan han var liten. De brukar bo i en liten stuga vid en egen vik, utan varken el eller vatten. På fredagen tog vi båten ut

r036A9726

Väntade peppade vid hamninloppet

höga kusten 036A9800

Sedan fönade vi håret i blåsten och njöt av värmen. Vet nog ingen plats vackrare än höga kusten!

trysunda 036A9936

Så kom vi iland och blev mottagna av Jakobs mamma och hennes väninnor som också bor där i stugan. Så otroligt sött gammalt fiskeläger!

trysunda fiskeläger 036A0382

På ön finns inga bilar men avstånden är korta så man kan gå överallt.

kapell trysunda 036A9947

Älskar det lilla kapellet

trysunda kapell 036A0392

Med väggmålningar direkt på timmerstommen

r036A0066

När vi gått hela vägen till stugan kastade ungarna kläderna och badade i kvällssolen

trysunda 036A0079

Jag nöjde mig med att doppa fötterna

trysunda rödskaten 036A0230

Sedan satt vi uppe sent och pratade och drack kaffe och beundrade utsikten.

r036A0254

Bertil och Folke vaknade tidigt morgonen därpå och mumsade blåbär till frukost

trysunda 036A0734

Fint gammalt kök med soliga luckor

björnviken trysunda 036A0271

Jag tog en promenad till den stora stranden Björnviken där jag fick vara helt själv.

höga kusten trysunda 036A0839

Fint så det gör ont nästan

r036A0304

Sedan slöt resten upp och vi badade och pratade och plockade ännu mer blåbär.

storviken höga kusten 036A0465

Sedan gick vi ner till Storviken och beundrade de runda stenarna i tusental

storviken höga kusten 036A0639

Jamen bara titta!

höga kusten 036A0854

Så småningom gick vi tillbaka över ön, hem till stugan och åt…

surströmming 036A0785

Surströmming! Bland det godaste jag vet. Tryckte i mig sex hela klämmor.

höga kusten storviken 036A0523

På söndagen fortsatte vi bada, promenera och umgås. Typiskt semesternonsens och hade inte den minsta lust att lämna ön och åka hem igen. Men det fick vi göra ändå tillslut.

 1. Åh, den bilden där barnen äter blåbärs-frukost, den är underbar! Och stenarna…jag älskar sådana stenar. Vilket smultronställe ni har hittat.

 2. Underbara foton! Önskar alla skulle få njuta av hav och strand på sommaren.
  /Moa
  Men ”fiskeläger”. Det heter fiskeläge!

 3. Vilka underbara bilder. Fantastisk pärla ni har äran att återkomma till. Sådana där dagar ger och berikar verkligen.

 4. Efter två dagar med intensiv blåst var vågorna enorma i Storviken idag. Vi satt i timmar på klipporna och bevakade skådespelet. När en känner krafterna vibrera i hallarna, hör dånet och stenarna som knapprar på stranden då känner en sig så otroligt levande. Välkommen tillbaka när som helst!

 5. Hej! Underbart att du har varigt på Trysunda. Jag bor i Ångermanland, på Sandslån. Du inspirerar en med din blogg. <3

 6. Hej, jag vill gärna veta lite mer om din utmattningsdeppression om du vill skriva… Hur det var? Hur du tog dig igenom det? Hur gör du för att klara vardagen efteråt?
  Tack.

 7. Så många somrar jag tillbringat på Trysunda! Uppväxt i övik och vi hade segelbåt. De röda klipporna är rapakivigranit, som finns ex på höga husten och åland (fick man lära sig i skolan i övik). storviken, vilket ställe. Min pappa förklarade för mig om tiden och vattnet, att stenarna nötts mot varandra under lång lång tid, och att det var därför de är runda. Det var så spännande.

 8. Hej CLARA!

  Det skulle vara intressant att höra hur du hanterar din mobil när du inte jobbar. Är den jämt med eller glöms den bort? Vad anser du om mobilanvändandet generellt? Tror du människor i allmänhet använder den alldeles för mycket med tanke på sociala medier? Blir vi mindre närvarande i livet? Går det ut över barnen? Eller är det helt enkelt så att mobilen bara är en del av livet idag, som varken är bra eller dåligt? Skulle gärna läsa dina tankar runt detta!

  Tack för fina texter och bilder.

  Med vänliga hälsningar

  Anki

 9. Jag gillar bâde Höga kusten och Västkusten. Höga kusten saluförs inte idag som en amerikansk promotion utan har behâllit mycket av mitt blyga och mysiga Sverige sett genom Clara. Fast det är kallt pâ vintern. Har jobbat för ett företag i Kramfors brrr

 10. Så snyggt! Påminner lite om Åland, röd granit mm. Härligt att dryga ut sommaren med så fina hegutflykter när man väl kommit igång med förskola och jobb.
  Den rödprickigaa, var har du hittat?

  1. Åh, visst gör det! Precis min tanke när jag såg bilderna, gud så man kan sakna sin gamla hemö, fast det inte ens är den på bilderna .

 11. världsmysigt! min sambos släkt bor i Norrland, i en yttepytte by mitt i ingenstans. Jag känner verkligen hur en skånebo som mig själv måste utforska norrland mer. (hoppas nu detta är norrland!?)

Comments are closed.

LOADING..

Platsen dit man längtar

När ett jobb jag skulle ha gjort i början av denna vecka föll bort fick jag plötsligt några lediga bonusdagar. Tog Bertil med mig och åkte till min mormor och hälsade på. Denna plats på jorden som jag älskar så mycket. Njöt verkligen av att resa själv med Bertil, får rå om honom ensam litegrann och låta honom bestämma restakten (blev en hel del loppis-stopp längs vägen, vi delar ju intresset).

Och så glad att jag får vara med min 91 år gamla mormor. Hon sitter mycket ensam i sin lägenhet så att få ta ut henne till sitt hus på landet, sitta ute i solen och prata strunt, grilla fläsk som mormor älskar, se henne gnabbas med en femåring och ha sena kvällssamtal om strunt och intet med mig och min moster – det känns så himla bra! Önskar att det inte var 40 mil emellan oss så att jag kunde göra det lite oftare.

Jag och Bertil plockade blåbär, badade i sjön och så fick han lära sig att tälja med kniv. Spännande för en femåring.

Nu är jag hemma igen – och även om det kändes tråkig att åka därifrån är det skönt att veta att jag snart får komma dit igen. I september blir det av. Då ska vi lägga ut nät, plocka lingon och röka abborre. Underbart!

LOADING..

Pärlband av dagar

Efter ett pärlband av soliga, stekande dagar har jag liksom vant mig. Vant mig vid morgonpromenad och nakendopp, kvällsbad för att kunna sova svalt och skönt – och att sitta i skuggan utan att frysa ett dugg.  Skulle gärna ha två, tre månader till av precis samma väder. Men i eftermiddag när åskan brakade loss och regnet strilade ner kändes det lite som en befrielse ändå. För stunden.

Och så tänker jag på att jag ska få sex veckors extra sommar till vintern, när vi ska bo utomlands. Vi har bestämt det nu och så smått börjat planera. Fint att ha något att se fram emot

 1. Jag bara älskar sommarens lugna dagar- att ha ett pärlband av dom lät ju hur fint som helst. Vill höra mer om vinterresan! Vi har med sex veckor extra sommar till vintern, det känns helfint, och då blir der även helt ok med höstmörkret…

 2. Så himla spännande att bo utomlands i vinter, jag ser fram emot att följa med på resan och all planering :-).
  Kram Ulrica

 3. Pärlband – vilket bra ord på vackra dagar i en följd.

  Och galet att t.o.m så sköna sommardagar som du beskriver blir en vana. Bra med regn för att inse, eller som i Stockholm idag – en grå himmel efter flera dagars sol & bad.

  En solresa att se fram emot måste vara det bästa. Vi har också en resa till Grekland i höst bokad. Att längta är härligt..

 4. Det låter ju jättehärligt! Kul och spännande med all planering. Vi funderar på det också, men kanske bara 1 månad..hoppas hoppas det blir av:)

 5. Vad mysigt att ni planerar att bo utomlands en tid! Själv längtar jag lite till hösten, tycker det är mysigt med stickadekoftor och höstmörker. Vintern är jag däremot inte lika sugen på, haha. Men i och med att min bebis är beräknad till januari så har man lite att se fram emot 🙂 <3 http://www.nouw.com/hellofebruary

 6. Å så spännande! Det vill vi höra mer om 🙂
  Visst är det härligt med sol och bad, å i synnerhet semester är ett tillstånd jag kan leva längre med;-)
  Ha en fin kväll!

 7. Åh vad spännande! Kom nyss hem från Grekland och skulle vilja tillbringa mycket mera tid där. Känner mig så mycket mer levande där – älskar gränderna, dofterna av rosmarin och oregano, citron och mandelträd. Den enkla men fantastiskt goda maten. Alla små stenbelagda och pyttesmå trädgårdarna där det odlas i krukor och kärl av allehanda slag ofta med tak av vindruvor. De vänliga människorna och alla trånga ”supermarkets” där det finns allt och man måste gå på tvären för att det är så litet. Jag saknar allt där om jag tänker efter.. Att ta dagen som den kommer, att slippa skynda. Bara vara. Ni har en härlig tid att se framemot. <3

Comments are closed.

LOADING..

Snart börjar det…

På lördag kommer min första krönika ut i Expressen. Så glad för att jag har fått det här uppdraget. Inför starten på krönikeskrivandet  gjorde Expressen en stor intervju med mig. Hela alltet läser ni här. 

 

 

 1. Grattis till nya jobbet/uppdraget!
  Vad roligt att läsa denna intervju och få ta del av alla dina kloka tankar. Expressen ska vara tacksamma för att du tackade ja till att skriva för dem!

 2. Välformulerat! Det är en sak att ha ansvar över ett område och något heltannat att utföra uppgifter.
  En fråga att ställa sig; hur ser ansvarsområdena ut hemma hos oss?
  En bidragande orsak till att de flesta kvinnor drar ett alldeles för stort lass, tänker jag.

 3. Det är ingen som tycker att det är okej att bilen har gråa ränder på sidorna efter tvätt. Lika självklart är det att ett rent hem åstadkoms på ett visst sätt och att barnen måste ha hela och rena kläder.

 4. Oj vad glad jag blir! ”Jag tycker tvärtom att män borde leverera bättre. De kommer undan lätt genom att låta krukväxterna dö eller tvätta så att plaggen krymper.” Själv fick jag ge första hjälpen till mina ömt uppdrivna pelargoner och paprikor efter tre dagars jobbresa. Kan bli så jefla irriterad på sånt. Men det är ju bara jag som vill ha fina blommor hemma…

 5. Fasen Clara – den här intervjun breddade och fördjupade bilden av dig. Du är ju ännu coolare än bloggen visar.
  Härligt med raka och lite provocerande svar. Inspirerande!

 6. Åh vad bra sagt Clara:
  Många framgångsrika kvinnor som jag intervjuat har poängterat vikten av att inte lägga sig i hur männen gör med barnen och hushållet om man ska få dem att dela lika på ansvaret?
  – Jag tycker tvärtom att män borde leverera bättre. De kommer undan lätt genom att låta krukväxterna dö eller tvätta så att plaggen krymper. Vi har en bild av att allt kvinnor gör är så enkelt, men att sköta ett hem kräver en kompetent människa, det räcker inte med bara lite städning. Bara för att män ska ta över halva ansvaret kan man inte kompromissa med kunnandet. Har du ett hem och en familj måste du klara av att packa barnens väskor, köpa vinterstövlar och planera framåt. Det är ingen som tycker att det är okej att bilen har gråa ränder på sidorna efter tvätt. Lika självklart är det att ett rent hem åstadkoms på ett visst sätt och att barnen måste ha hela och rena kläder. Det finns för sjutton kvinnor som menar att deras män inte klara att tvätta, men männen är kanske civilingenjörer och har inga problem att hantera en smartphone.

  Det är ju precis exakt så!

 7. Kul att läsa en intervju med dig! Känns som att man får lära känna dig lite från ett annat perspektiv.

  Jag håller verkligen med det du säger om att det man vill ska man göra nu, för man vet inte hur lång tid man har. Samtidigt stressar det mig väldigt mycket. Jag skulle också vilja ha familj och barn tidigt, men nu är tidigt snart förbi, jag är 25 och har inte hittat någon som jag tycker om och litar på tillräckligt mycket för att ta det steget. Det är svårt att veta vad man ska göra medan man väntar på att få det livet man egentligen vill ha. Jag förstår naturligtvis att det inte bara kommer till en medan man sitter och väntar utan att man måste försöka. Jag har utbildat mig, bott utomlands, fått fast jobb, köpt lägenhet, gått på krogen, internetdejtat, haft perioder av att bara vara själv, dejtat min typ, dejtat tvärtom min typ, gett någon tre år av mitt liv, en annan 5 dejter efter det att jag visste att han var fel person. Det är svårt när man vill ha något som beror på slumpen och som man inte riktigt får lön för mödan i. Jag önskar att det var så lätt som att ”bestämma sig för att skaffa barn tidigt”.

 8. Fin, djupgående artikel! 🙂 Jag gillar att du står för att vidga begreppet feminist, och tar upp det verkliga problemet: att vi förminskar det som är traditionellt kvinnligt!

 9. Jättebra intervju! Raka och ärliga svar. Kul att du fått uppdrag som krönikör!

 10. Ska bli kul att läsa! Och vilken fin intervju. Du verkar vara en så redig en, hoppas på många fler år av dina alster och att du dyker upp här och där 🙂

Comments are closed.

LOADING..

Sötebrödsdagar

På sätt och vis är jag tacksam för den här jobbiga vintern som mitt i tröttheten ändå gett mig lite andrum och tid att känna efter. Många bra tankar föds när man vilar. Just nu händer det så roliga saker på jobbplanet och jag önskar att jag kunde dela med mig lite mer av vad som är på gång – men det får vänta till i höst.

Prick nu ska jag proppa i mig en sockerbulle som blev över från en plåtning häromdagen. Sedan packa mina sista saker och åka in till stan. Först ska jag gästa en föreläsning på universitetet, sedan drar jag och Annakarin till Stockholm i fyra dagar för att träffa förlaget, föreläsa på BBCOn, gästa nyhetsmorgon och ha lite andra roliga möten! När jag kommer hem börjar nedräkningen inför min sommarsemester – det känns fint att tänka på.

 1. Det är så himlens skönt att läsa att du är uppe ur diket igen. Kanske står du med ena foten kvar fortfarande men den klarar du att få bort därifrån också om det skulle vara så 🙂 Ska bli spännande att se vad du har på G iför hösten!

 2. Hej Clara! Fråga: Var kan man köpa den vackra koppen med fat? Tack för din fina blogg som jag ofta läser härifrån Barcelona! 🙂

 3. Får jag bara fråga – Clara och alla som läser kommentarerna – hur känner ni när ni är borta flera nätter från era småbarn? Jag har en tjej som är nån månad yngre än Claras yngsta och jag.klarar.inte.av.det. Barnvakt över natten (alltid på min mans intiativ) är så extremt ångestframkallande att det bara sjunger om det. Jag är alltid taggad innan men när det väl kommer till kritan så mår jag pest. Min snubbe har överraskat mig med en resa till italien i höst och vi ska sova borta 4 nätter och jag känner mig så nervös inför dessa dagar. Hur klarar ni mammor som jobbar borta/åker till kenya/kör varannan vecka det?? Min man har iiiinga problem med det så varför är det så himla jobbigt för mig??

 4. Åh jag önskar att jag kunde komma! Men ibland är annat viktigare. Nästa gång hoppas jag kunna vara med. Stort lycka till och ja, det ska bli underbart med sommarlov. Kram Julia

 5. Sockerbulle, resa, Nyhetsmorgon och stundande semester – man blir ju avis på alltihopa! Eller nej, jag skulle inte våga vara med i TV. Ha det så bra och lycka till!

 6. Åh Jag hade så gärna gått på BBCOn, men är man i norr så är man. Men jag hoppas att det blir fler sådana möten framöver, för det gynnar verkligen bloggvärlden att få höra, lära och träffa andra bloggare 😀
  Ha ett trevligt slut på veckan!

Comments are closed.

LOADING..

Tävla med Ldb och vinn sparesa

Nu kan ni tävla med Ldb och vinna en härlig yogaresa med yogiakademin för dig och en vän till Biarritz värde 20 000 kronor.  Allt du behöver göra är att fota ett stilleben med det du behöver för en bra start på dagen. Själv vill jag helst ha min obligatoriska balja te, morgontidningen (som jag vill få läsa ostört!) cremepudret som är det enda smink jag använder till vardags och så en fuktgivande kräm för mina händer. Vad behöver du på morgonen?

Tävla på instagram genom att lägga upp en med ditt absoluta morgonmåste och tagga bilden med #ldbfreshstart och motivera varför du vill vinna. Varje vecka dras också en veckovinnare som får ett kitt med produkter från Ldb och Himla. Tävlingen pågår till den 30 juni 24.00. Kom ihåg att du måste ha ett öppet konto för att delta. Och glöm inte att följa @ldbsverige. Läs mer på ldb.se/tavling.

 1. Hej Clara! Blev himla nyfiken på vad det är för cremepuder du använder?
  /Fanny (25 år, student som bor i Umeå)

Comments are closed.

LOADING..

En dag i livet

Tänkte att jag skulle försöka dokumentera en vanlig vardag här hemma. De ser ju alltid väldigt olika ut men så här var det idag i alla fall. När barnen åkt till förskolan satt jag en stund själv med en tekopp och läste tidningen och gjorde upp planer för dagen.

Sedan åkte jag och Jacob och kollade in förskolans dag och söta utklädda barn. Folke var leopard och Bertil drake. Båda dräkterna sydda av min syster.

Sedan gick jag en runda med hunden i skogen. Glömde såklart fota det men den här bilden tog jag för någon dag sedan på samma plats så den får passera för rätt.

Jacob och Albin jobbar med jordbruket på torsdagar och fredagar. Idag satte de en himla massa lök.

Sedan jobbade jag på utav bara den. (Satt i matrummet och arbetade då det dånade i min ateljé eftersom vi just nu byter tak). Jag hade först ett skypemöte med min affärscoach. Vi pratar engelska så det är alltid lite extra ansträngande. Svårt att hitta orden och blir SÅ frustrerad av att inte kunna prata lika snabbt som i vanliga fall.

Efter mötet skrev jag ihop förra inlägget till bloggen, om tårtor. Sedan gjorde jag en materialbeställning för ett blogginlägg som jag ska göra med en samarbetspartner. Oftast finns en grundidé från kunden om någon produkt som ska lyftas fram  – och sedan får jag koka ner mina tankar kring detta och bestämma vilka projekt jag ska satsa på. Därefter filade jag det sista på min första lördagskrönika i Expressen som kommer ut nästa vecka. Skönt att ha den inskickad och godkänd – det är alltid väldigt nervöst med nya jobb tycker jag. Sedan spelade jag in en liten mobilfilm till en pitch som ska in till SVT för en programide jag varit med och utvecklat och verkligen vill göra. Och nu är det bara att vänta och se.

Efter det var gjort var det lunchdags och jag joinade Jacob och Albin. Melker stod som vanligt redo under bordet ifall något skulle råka ramla ner.

Efter mat och massa kaffe la jag mig i soffan och fortsatte jobba. Skrev ihop svaren till en intervju, skickade fakturaunderlag till min revisor och gjorde några saker som min coach gett mig i uppgift.

Sedan kom barnen hem från förskolan och det blev dags att laga middag –   raggmunkar och stekt fläsk. Det är liksom en sport att se hur många av våra egna råvaror jag kan få med i en rätt och i denna ryms ovanligt många!

När barnen somnat vid sju drog jag på mig trädgårdskläderna och gick ut två timmar för att plantera kanelrosor och en massa härliga åkerbärsplantor. Men nu har jag kraschat i säng och ska se senaste avsnittet av Game of Thrones.

Ja, så kan en vardag i mitt liv se ut. Men nu är det ju helg –  hoppas ni får en fin sådan!

 1. Fint att få läsa om din dag! 🙂
  Jag blir nyfiken på vad det är för en affärscoach du har, är det någon sorts mentor? och hur har du hittat en sådan? 🙂

 2. Underbart inlägg, så befriande på något sätt att se in i andras vardag. Det är ju roligt att läsa om större händelser etc. också, men det är i vardagen vi är mest!
  Jag bli också nyfiken på affärscoach. Vad gör en sådan? Hur hittar man en? Kostar det något? Vad kan en uppgift ex. vara?

 3. det spelar mig ingen roll att dina dagar ser olika ut från gång till gång. jag håller tummarna för fler sådana här inlägg! 🙂

 4. Precis som cinnamom älskar jag också den här typen av inlägg! Det är så inspirerande, liksom på det vardagliga planet. En glimt av hur man kan skapa din vardag och sin tillvaro på ett vackert vis. Tack för att du delade med dig av detta, Clara! 🙂 ♥

  Ps. Jag blir såklart väldigt nyfiken och peppad av den engelsktalande affärscoachen du nämnde också. Det vore himmelens roligt att få veta mer om det någon gång – var du hittar din företagarinpiration, dina business-lärare och förebilder och sådant. Var du levlar dina business-skills, helt enkelt. 🙂

 5. Nyfiken på hur du får dina barn att somna kl 19?!
  Vaknar de jättetidigt eftersom de somnar så tidigt?
  Min barn (lika gamla som dina) somnar aldrig före 21 hur jag än gör! 🙂

  1. De vaknar vid 7 på morgonen 🙂 båda har sovit mellan 19-07 sedan de var tre fyra månader och det tackar jag Anna Wahlgrens metod för. Läggningen tar fem sekunder med den minsta (vi lägger honom, säger godnatt och går därifrån) och man kan verkligen se att han älskar sin säng och sovdax. Den större läser vi för så det tar lite längre tid men han brukar somna själv i sin säng inom 10-20 minuter. Vet att denna metod är väldigt utskälld men jag är evigt tacksam för att vi upptäckte den för den gör livet så mycket trevligare för oss alla 🙂

  2. Jag tror att även barns behov av sömn är individuellt. Hur många timmars sömn varje enskilt barn behöver tror jag inte jag kan manipuleras med några ”metoder”. Att däremot vänja barn hur insomningen ska gå till tror jag att föräldrar (till viss del) kan påverka.

Comments are closed.

LOADING..

Hemmablind

Utsikt från gården

Man blir hemmablind ibland. Slutar se det som är fint. Stirrar på allt man är missnöjd med och som är halvfärdigt. Speciellt när man lever i ett renoveringskaos. Det gör vi nu igen. Vi byter tak. Vårt gamla tak som det regnar in från ska bytas mot ett grönt plåttak. Och det kommer bli så fint. Men förutom att gården ser ut som ett skrotupplag har vi fått tömma vindsförrådet som nu istället står i trapphuset och på mitt kontor. Jag körde bort åtta flyttkartonger med skänk och slänges igår.

Därför var det så fint när jag i måndags fick besök från ett filmteam från Malmö som skulle spela in en reklamfilm med mig. Och få höra dem säga att det är tyst, fridfullt och fint här. Där jag själv mest ser sågspån, halvfärdiga projekt och damm.  En av de supertrevliga människor som besökte mig var inte bara reklamare – utan också bloggare, nämligen En lång blondin som bloggar på Lovely Life! Älskar att träffa andra bloggare och utbyta erfarenheter.  Läs mer om vårt möte här vetta!

 1. Visst är det så, man ser bara det man inte hunnit göra, det halvfärdiga. Men att ta ett steg tillbaka, kolla på bilder för hur det såg ut från början – ja, då ser man vad man egentligen åstakommit.

 2. Delar SÅ dina känslor! Det finns alltid, alltid, alltid något att göra, även när det inte är skrotupplag på gården och vinden står i arbetsrummet. Jag försöker öva på ”skit samma-mentaliteten” lite. Skiner solen får jag baske mig passa på att njuta och skita i den där kirskålen i bersån. För vad gör det om hundra år när allt kommer omkring? 🙂

 3. Jag har en nyskapad blogg och hade varit jättetacksam om ni ville kika in! 🙂 Livsstil, foto, mode och träning! 🙂

 4. Såg art bara halva min kommentar for iväg.. jo vi har med plåttak men funderar på att fixa takpapp under.. hade vart kul att höra lte mer om det!
  Tack för en fin blogg 🙂

 5. Själv har jag alltid tänkt på ordet hemmablind som att jag inte ser det som till exempel behöver fixas eller om dammråttorna har börjat samlas i hörnen… Men att andra däremot lägger märke till dom sakerna. Ska nog tänka om nu. Mycket positivare om besökare ser det fina jag är hemmablind för:)

 6. Jag förklarade och översatte uttrycket ”hemmablind” för en engelsman jag talade med för ganska länge sen. (Det fick ju bli ”homeblind”.) När vi träffades flera år senare hade jag helt glömt detta samtal men han kom ihåg det mycket tydligt för att han tyckte det var ett fantastiskt ord, som han börjat använda själv och sprida bland sina vänner!

 7. Känner så väl igen mej. Förut då jag bodde i lägenhet var jag sååå avis på de som hade en trädgård. Förstod aldrig varför det gnälldes om orensade rabatter och oklippt gräsmatta. Allt jag såg var hur underbart och gemytligt det var! Nu har jag en egen något vildväxt trädgård, precis som du säger blir man hemmablind och ser bara det som är ”råjsigt” (Finlandssvenska för rörigt och lite slarvigt. Ypperligt ord : ) ..)
  Tycker innerst inne att jag är korkad som inte njuter av den vilda mormorsträdgården, jösses det värsta som kunde hända min trädgård skulle vara ”raka gångar, prydnadsgräs och att nån fyllde igen groparna och svajjen i gräsmattan”. Ibland är människan allt ologisk. Det är en fin balansgång med en trädgård och både är vild men ändå omskött. Man lär väl sej : )
  Läste föresten ett gammalt inlägg där du pratade om hir du förut ”skämdes då vänner med stilrena skandinaviska hem” kom på besök. Kännspakt också det ; ) men vet du vad, ert hem ser helt galet ljuvligt ut! Det var just det vackra hemmet som fick mej att börja läsa bloggen! Lyckans ost den som blir bjuden på kaffe hos er : )

 8. Det är ju så mycket lättare att se det som man är missnöjd med än det som faktiskt är bra. Jag tänker alltid när jag ser dina bilder att du lever verkligen i en idyll. Sen inser ju jag med att det riktiga ”kaoset” inte syns på bilderna.

 9. Åh får man fråga va ca priset blir på takbytet? Vi jar ett jättefint gammalt plåttak som är gråblått

 10. Du har ju det verkligen fint!! Sen är det ju skönt att få det rensat med 😉
  Här fick vi ett infall att skaffa höns i helgen så i söndags fick mannen o sonen spika ihop hus och gård till hönorna och tuppen så hämtade jag hem de på kvällen 😀

 11. Jag har funderat lite på hur det gått med er trädgård och mormorsrabatten du gjorde förra året. Nu förstår jag att ni fortfarande är mitt i och att stöket kanske känns lite överväldigande ibland. Men om du orkar skulle jag gärna få en uppdatering om rabatten!

  1. Åh =) rabatten har ännu inte börjat grönska – våren är ju sen häruppe och just nu står en byggställning i rabatten så den är lite svår att fota men lovar att hålla dig underrättad =)

  2. Vad kul, jag är också nyfiken på att få se mer från den rabatten! Vi är alltså (minst) två som gått och tänkt på den, Sofia/Trådtanten. 🙂

Comments are closed.

LOADING..

Hurray!

Det var så fint att bli ordentligt firad igår. Förlaget skickade en maffig bukett och av mina vänner fick jag bubbel, fint porslin, blommor och böcker.

Alltså kärleksmums och Mon Amie. Perfect match!

 1. Hej Clara!
  Vet du om fatet till din Mon Amie-tekopp är en vanlig assiett, fat som tillhör tekoppen eller dylikt? Jag önskar mig nämligen tekoppar med detta sorts fat till i födelsedagspresent men vet inte riktigt vad korrekt benämning för fatet är. Tacksam för svar.

 2. Rydaholmskaka! 😀 Det är inte vanligt att jag ser hos andra till födelsedagar. Ja alltså min mor kommer från en by som heter Rydaholm (Småland, mellan Alvesta och Värnamo) och där gjorde man kärleksmums med strössel och kallade det för Rydaholmskaka. Den kakan har vi alltid haft till födelsedagar.
  Tror minsann jag ska göra en laddning till min födelsedag!
  Fina gåvor du fick!

Comments are closed.

LOADING..

9-åriga mammor och kvinnliga hjältar

Igår landade vi i Nairobi. Efter frukost och en stunds vila mötte vi upp tre fantastiska kvinnor för ett samtal  om barn och kvinnors livsvillkor i Kenya. Florence som driver kvinnogruppen Smart Women, barnmorskan Lilian som förlöser upp till sex barn om dagen och Mercy som är expert på och arbetar för barns rättigheter i landet.

Vi hade ett långt samtal och de berättade om alltifrån könsstympandet av småflickor till mammor så unga som nio år som gifts bort med äldre gubbar och föder deras barn. Kenya har egentligen bra lagar för att skydda både kvinnor och barn –  tyvärr implementeras de dåligt och många barn upplever övergrepp i skolmiljön. Speciellt flickor som utsätts för sexuella övergrepp av sina lärare. Det finns mycket som måste åtgärdas – men många framsteg sker också. Bland annat med hjälp av organisationer som UNICEF. De har till exempel varit med och startat en stödlinje likt BRIS – dit barn kan ringa för hjälp och stöd om de mår dåligt eller blir utsatta för övergrepp och våld. De hjälper även till att betala rättegångskostnader för brottsoffer för exempelvis sexuella övergrepp. Tyvärr är det svårt att få folk att ställa upp och vittna då många inte har råd att vara borta från sina jobb och resa till platsen där rättegången hålls. Sådant kan välgörenhetsorganisationer hjälpa till med.

Precis som alltid i dessa frågor handlar det om att arbeta med människors attityder. Det är ett långsiktigt arbete där kvinnor har en viktig roll som uppfostrare av barnen. Barnmorskan Lilian berättade att de får jobba hårt för att se till att havande kvinnor kommer till mödravårdsklinikerna och inte föder sina barn hemma som är brukligt. Men här går det framåt i snabb takt och bland de yngre generationerna börjar det till och med hända att papporna är närvarande under förlossningen.

Vi hade ett helt fantastiskt samtal – och även om det gällde allvarliga ämnen rymdes en hel del flams och trams. Dessa tre kvinnor som med Kenyanska mått lever privilegierade liv berättade också om svårigheter som vi svenska föräldrar kan relatera till. Om allt ifrån att försöka få barnen att undvika skräpmat till att göra vettiga saker med sin smartphones och inte kasta kläder på golvet.

Det stora problemet för föräldrar i städerna är att de knappt hinner träffa sina barn. Mercy berättade att hon bara hinner se sina barn 5 timmar i veckan då hon arbetar långa dagar för att försörja dem och pendlingen till arbetsplatsen inom Nairobi tar 3-4 timmar om dagen i anspråk. Att hålla koll på att barnen gör sina läxor, äter vettigt och inte hittar på några dumheter är inte enkelt. Medelklassen har barnflickor anställda för att hjälpa till med barnen – då offentliga förskolor och fritids i princip inte existerar. Men många av dessa barnflickor är själva inte mer än barn – ibland bara 13 – 14 år gamla.

Idag tar vi ett miniplan till norra delarna av Kenya, till Turkana. Här råder brist på det mesta och kvinnorna bär ansvaret för både familj och arbete på sina axlar. Vi hoppas kunna besöka en förlossningsklinik som UNICEF driver och även träffa några av dessa mest utsatta kvinnor. Något internet har vi inte tillgång till ute  i fält – knappt en toalett – men jag uppdaterar igen så snart jag kan!

(Fotograf Dan Lepp) 

 1. Clara, Så fint och balanserat skrivet om Kenya. Jag bor i Ghana och känner igen denna blandning och snabba förändring. Verkligen bra sammanfattat!

 2. Så viktiga insatser UNICEF hjälper till med. Men ändå är det inte tillräckligt? Det vore intressant om du kunde dela med dig av en analys (i den mån det går utifrån de samtal du varit med om) om vad som krävs för att göra åtminstone skolan till en trygg plats, preventiv medel etc, och hur vi än mer privilegiade i Sverige kan hjälpa till.

 3. Viktigt ämne! Och grattis till platsen på listan över ”de 101 mäktigaste i Hållbarhetssverige”! Du gör skillnad!

 4. Spännande! Var själv i Turkana, Lodwar för några år sen och gjorde ett arbete om barns rättigheter under socionomstudierna.

 5. Vad spännande! Följer också med stort intresse! Jag var på semester i Kenya som sjuåring, så mina minnen är från en sjuårings perspektiv 🙂 Lite annorluna. Ni verkar lära er massor! Kul!

 6. Vi i västern värld vill att dessa kvinnor gár till sjukhusen att förlossa sina barn och hemma i Europa en ström av nya tankar försöker att fá kvinnor att förlossa hemma igen som förre. The world is crazy.

  1. Det är egentligen inte så konstigt. De västerländska kvinnor som vill föda hemma gör det efter noggrann bedömning och med kvalificerad hjälp och nära till sjukhus om det händer något under förlossningen. Så är ju inte fallet för de flesta i utvecklingsländer. De är ofta undernärda, de föder för många barn för unga, de kan vara könsstympade och det medför svåra komplikationer, det är långt till sjukhus och så vidare.

   Det går alltså inte att jämföra hemförlossningar i vår del av världen med vad som sker i fattiga länder under helt andra förhållanden.

  2. Håller helt med cruella! Dessutom har dessa kvinnor inte fått göra till exempel ultraljud så man vet om moderkakan ligger för födelsekanalen, om barnet har navelsträngen runt halsen, hur barnet ligger eller ens hur många barn det är. Det går inte att jämföra hemförlossningar i västvärlden med förlossningar i tredje världen där kvinnor tvingas föda hemma pga brist på sjukvård. Då har vi dessutom inte ens nämnt eftervård etc. som att sy när kvinnan spruckit i underlivet.

 7. så viktiga frågor som du lyfter i detta inlägg! inspirerande, skrämmande och på alla sätt viktiga frågor! kram på dig och lycka till på din fortsatta resa.

 8. Wow! Har också varit där i masai mara och på badsemester. Såg enorm fattigdom men också vackra massajer!

 9. Så bra att UNICEF gör skillnad och att det går snabbt framåt. Känns bra att skänka pengar till UNICEF varje månad trots att jag är arbetslös, det handlar bara om prioritering och vi har den möjligheten att prioritera så.

 10. Hej Clara,

  Spännande att läsa om hur livet kan vara så olika men ändå lika på vitt skilda platser. Måste passa på att tipsa dig om att gå in och läsa på sidan ”med trätratt till Tanzania” en barnmorska som just nu gör sin sista placering under utbildningen på en förlossningsklinik i Tanzania, många gripande historier. Sök efter den på Facebook så hittar du.

 11. Tack för att du uppdaterar oss om detta! Så otroligt viktigt att känna att ”de” är precis som ”oss”. (Eftersom en alltid utgår från sig själv) Det är Vi, tillsammans, som har erfarenheter, styrkor och svagheter – något Vi kan lära oss av och hjälpa varandra med. Tack!

 12. Då flyger ni över regionen Samburu, och staden Maralal där vi befinner oss! Välkomna norrut!

 13. Vilket äventyr du får vara med om Clara! Jag tänker att det du (ni) gör påverkar många kvinnors liv till det bättre och om det i praktiken skulle innebära att endast en kvinna får ett bättre liv är det värt ALLT! ❤ Hejja er!

 14. Otroligt spännande och intressant! Lika tungt som att höra om problemen är det skönt att höra att även föräldrar i Kenya har det knepigt med att få barnen att äta nyttigt och då och då lägga ifrån sig sin smartphone 😉
  Vissa svårigheter för föräldrar verkar helt enkelt vara internationella.
  /Linnea i Bayern

 15. Åh, mina egna Kenyaminnen väcks till liv av din text och dina bilder!

  Vilka viktiga samtal du har! Jag blir fundersam över numret som barn kan ringa. De barn jag träffade och som behövde hjälp, hade absolut ingen tillgång till telefon. Kanske har det förändrats?

  Jag besökte även ett universitet och en klinik där människor testades för HIV. Där jag befann mig var det nämligen över 30% HIV och många kvinnor smittades pga våldtäkt. Detta är några år sedan, 09 närmare bestämt men just den kvinnan jag pratade med skuldbelade kvinnorna för detta. Kvinnorna var nämligen ute sent på nätterna efter fester (och blev då våldtagna). Det skedde flera våldtäkter varje månad bara på universitetsområdet. Det samtalet glömmer jag aldrig!

  Sköt om dig!
  Kram

 16. Hej Clara. Låter som en mycket intressant resa. Ser fram emot att läsa mer om ditt äventyr i Afrika. Mötet med andra människor i andra länder och andra kulturer får oss att växa så otroligt i både förnuft och hjärta. Ha en bra resa i miniplanet! 🙂

Comments are closed.

LOADING..

Nu blir det kalas!

Åh! Alldeles strax är den här. Vår nya bok KALAS i Steg för steg-serien! Som vi har längtat. Tycker faktiskt att den är finast hittills.

Är så urbota stolt över hela denna bokserie som verkligen gjort succé – inte bara i Sverige.  Böckerna finns/kommer snart att finnas i USA, England, Tyskland, Estland, Ryssland, Polen, Danmark och en hel radda andra länder. Ja en bloggläsare hittade faktiskt den engelska versionen Let’s Bake i MOMAs fina museeieshop i New York förra veckan. Och förra veckan fick vi veta att ODLA har blivit nominerad till världens bästa kokbok för barn i Gourmand World Cookbook Awards! Så vansinnigt roligt.

Men åter till KALAS! Här får ungarna lära sig fixa sitt eget kalas. Som varken är dyrt eller komplicerat. Vi ger tips både på smarriga recept och roliga dekorationer  och aktiviteter att göra med kalasgästerna. Pyssel, tävlingar, femkamp…

Precis som de tidigare böckerna i serien riktar sig KALAS till både pojkar och flickor – och föräldrarnas plånbok ska inte vara avgörande för att kunna genomföra projekten. Böckerna är för barn mellan 6-9 år men passar för så väl äldre som yngre.

Alla moment är illustrerade steg för steg så att även de som inte är helt läskunniga ska kunna använda boken.

Så glad för vår bokserie – Baka, Fixa, Odla och Kalas! De är som små karameller! Jag och Annakarin skriver, stylar och fotar och illustrerar och formger gör Katy Kimbell och Li Söderberg.

Och dessutom lanserar vi sällskapsspelet Bakjakten som passar för barn i samma ålder. Fint att köpa som kitt ihop med någon av böckerna. Spelet kostar 99 kronor på Bokus.

Jag har fixat ett specialerbjudande på KALAS för er bloggläsare. Det gäller mellan den 22/3-29/3 och ni får 20 kronors rabatt på KALAS på Bokus. Då kostar boken 79 kronor. Använd den här länken och ange koden kalas vid betalning. 

 1. Nu är Fixa & Kalas beställda så snart är samlingen komplett 🙂 Helt underbara böcker både för barn & vuxna!

 2. Gud så roligt Clara, grattis till den fina nomineringen och till att ni skapat två tillskott i bokseriefamiljen 🙂 längtar tills min dotter Astrid är stor nog för dem! Min systerdotter på 3 år fick Fixa och Baka i julklapp och hon älskar att bläddra i Baka och fantisera om alla kakor 🙂

  1. Tack det var roligt att höra =) Hoppas Astrid ska uppskatta dem när tiden är inne att börja baka, pyssla och fixa!

 3. Sååå fin! Kul att det går så bra för era böcker!
  Lite otippat att ODLA blivit nominerad för världens bästa kokbok för barn bara 😉 haha!
  Sonen på 3 år har BAKA och han älskar den! Minst en gång i veckan vill han baka! Roligt att se inspirationen ni ger!

 4. Dock blir det ändå lite dyrare MED kampanjkoden, eftersom man hamnar under 99kr och då måste betala frakt. Synd ju. Men inte ert fel, ska gå och bita Bokus i hälsenan.

 5. Kul! Så himla fin serie.

  Hittade förresten ‘lets garden’ på national gallery Victoria i Melbourne, Australien för ett tag sedan. Så fantastiskt att ni fått sådan spridning!

 6. Så satans coola ni är – jag blir liksom stolt över er och glad ända in i hjärteroten över hur bra det går! Underbart, och STOOORT grattis!!!

 7. Gläds åt att det går så bra för dig Clara. Fantastiskt fina böcker ni har gjort. Ska köpa en bok till den del av mig som fortfarande är ett barn, så stor jag är.

 8. Det är inte så ofta jag önskar att jag hade barn, men nu gör jag det. Vilka underbara böcker 😀 Grattis till framgången med dessa!

 9. Åååååh precis vad jag (omedvetet) saknat!! Klickade hem direkt – snart 6åringen kommer bli lyyyyrisk så hon kan planera sitt kalas helt själv – älskar de andra å sitta å tänka å planera hur hon ska göra <3 vilka mästerverk!!

 10. Vilken fin present till min brorsdotter <3 En bok av er och såklart nåt fint från min egen butik 🙂
  Grattis igen
  Kram!

 11. Men vad roligt! Jag visste inte att det skulle bli fler böcker i serien. Tror Kalas kommer bli perfekt för min femåring (och för mig och för nioåring). Älskar de andra i serien 🙂

 12. Åh så fint! Kul med nomineringen 🙂 Grattis!

  Min 8-åring fick FIXA för något år sedan och älskar den. Passar som handen i handsken. Misstänker att KALAS kan bli minst lika poppis här hos oss! 🙂

 13. Stort Grattis till alla era bokframgångar, så sagolikt roligt att läsa om!! Kalas ser verkligen superfin ut, den kommer jag att införskaffa till sjuåring en här hemma som faktiskt snart ska ha kalas för alla sina små vänner,så det kan vara en bra inspiration för oss båda.

  Varma hälsningar Aggie//mintekopp.se

Comments are closed.

LOADING..

Sköna morgon

Jag är så tacksam för ljuset! Jag som brukar vakna till liv vid åtta vaknade istället halv sju imorse av att solen sken in i huset. Kände mig lyckligt pirrig i hela kroppen över värmen, ljuset och den kornblå himmeln.

Folke var som vanligt peppad och otålig på frukost. Vad är förresten grejen med att artonmånaders alltid ska gå runt med skor inne?

Självklart vill han sitta i pappas knä och smaka kaffe

Vi har så ofantligt mycket ägg nu för tiden (hönsen värper typ 12 stycken om dagen) så jag försöker äta dem vid varje måltid. Frukost är inget favoritmål men två ägg kan jag i alla fall lura i mig.

Älskar påskblommor!

Och den här stora killen. Som överraskade oss alla med att stiga upp vid sex helt själv och göra sin egen frukost. Bredde mackor och hällde upp mjölk och smulade ner hela soffan.

Hela vintern har jag funderar på hur jag frivilligt kunnat promenera en timme varje morgon under sensommaren och hösten. Men nu kommer jag ihåg. När ljust kommer är det ju ingen uppoffring. Det är för tusan rekreation. Känns fint att tänka på denna stillasittande vinter. Snart vänder det med motionen!

Kompisarna.

När barnen gått till förskolan jobbade jag med att korra ett manus och skicka hundra mail. På lunchen satt jag och Jakob i förrummet till växthuset där det var 25 grader varmt (inne i växthuset var det 32 grader!) och solade och drack kaffe. Kvalitetsliv!

 1. Hej Clara,

  Så underbara bilder och så mysigt att Folke får smutta på lite kaffe, precis som förr i tiden.

  Clara, har du något tips på hur jag blir en pigg människa. En människa som vill starta dagen. Själv sover jag helst till 11 eller 12. Har du alltid varit morgonpigg? Är det medfött? Åh, vad jag vill vara morgonpigg!

  Kram
  A

 2. Promenaderna och ljuset skänker verkligen energi, håller helt med! Hur kan det vara lika omtumlande år efter år???
  Måste passa på att säga att det är en väldigt trevlig blandning av inlägg på din blogg. Att gå in här är lite som att köpa en tidning i affären – med pyssel och pynt, tips, lärdomar, krönikor och debattartiklar. Roligt 🙂

 3. Hej Klara! Jag gillar verkligen din blogg och dina tankar och resonemang. Du är väldigt inspirerande! Här hemma bakar vi med din barn bakbok som ger massa glädje trots att äldsta sonen ”bara” är 4. Jag har som du två pojkar. Lillen är 8 månader. Nu till min fråga eller önskan, kan inte du göra ett inlägg (eller en bok ;)) med tips på aktiviteter som passaer med två barn i olika åldrar. Tänker att du har bra idéer 🙂
  Tack och heja dig!

 4. Åh vad mysigt ni ser ut att ha det 🙂 Passa på att frysa in ägg nu när ni har många så har ni goda ägg till vintern också när de inte värper lika mycket. Jag bruka ta två ägg i taget och vispa upp och frysa in. Då kan jag enkelt plocka ut ägg till pannkakor och kakor till vintern.

  1. Vilken smart ide =) det ska jag göra. Förändras jäskraften något i dem när de fryses? Typ om man vill baka sockerkaka på dem sedan?

 5. Ägg på morgonen – i pannkakar: 1 person: 1 ägg, 1 msk keso, 1 tesked Fiberhusk (malda psylliumfrön) – mixa ihop och baka som pannkaka. Om den skal vara söt då kan man tilsätta lite kokossocker. (ursäkta mit svenska – jeg är dansk :-))

 6. Vad mysigt ni har det! Jag ska snart flytta till hus och vill då ha en växthus. (Jag är ganska ny på att läsa din blogg) Kan man få se växthuset? Få lite inspiration? Har ni byggt det själva?

 7. Hej! Har en kille som är född juni 2014 och är GALEN i skor. Det ska prövas, gå i och användas skor inne typ jämt 🙂 speciellt systers lila stövlar med ludd på är favoriten 🙂 men det är rätt charmigt också när de kommer springandes med 5 storlekar förstora skor 🙂
  Jätte kul att läsa din blogg 🙂 vi har också höns och de är härliga individer.
  Mvh Sara

 8. Guuud vilken underbar dag! Happy times! Min har varit en riktig utmaning -a day that just keeps on giving shit- så jag njuter verkligen av din beskrivning! Underbart -så ska min morgondag bli! Hoppas din kväll fortsätter i samma anda!

 9. Fina bilder som alltid men när jag sitter här hemma i en soffa som varit beige men nu är mer melerad, med gamla fläckar av mackor, pålägg, glass, festis, chips och annat som ätits till vardag eller fest så måste jag fråga om ev regler för ätande i er fina soffa? För med två barn kommer de där smulorna att bli så mycket mer än smulor, jag lovar… Samtidigt vill man kanske kunna mysa i soffan med macka och te eller snacks på en TV-kväll = inte ha ätförbud. Hur tänker du?

  1. Alltså jag förstår verkligen dilemmat men jag är en lat morsa och orkar inte ha ätförbud i soffan. Äpplen och mackor får man äta inom rimliga gränser. Våra sofföverdrag går dock att tvätta 😉 grått är en bra färg. Tidigare hade vi vitt. Det var ingen hit.

Comments are closed.

LOADING..

Vabbdagar

Vabbdag igen. Känns som att vi knappt gjort annat denna vinter. Men tulpanerna jag fått av Jakob piggade upp i det vintergrå

För här uppe är det verkligen grått så det förslår

Två kelgrisar som kramas och klänger på varandra framför Fixa Rummet.

Själv fixar jag också rummet. Vardagsrummet. Sorterar böcker och slänger gamla tidningar.

Vattnar blommor och nyper bruna blad

När middagshungern är som störst hackar jag lite grönsaker som de kan tugga på. Då äter de med god aptit och man slipper tjata om grönsaker till maten sedan…

Jag gjorde spagetti och köttfärssås och vi tände ljus och försökte hitta lite matro mitt i allt det stojiga som familjens minsta medlem står för.

Tack förresten för all pepp och stöd i förra inlägget. Ni är bäst!

 

 1. 5 minuters paus, som jag såg i din bokhylla kan jag verkligen rekommendera för den som behöver korta men djuplodande andakter, en för varje dag på året. Hjälper mig varje dag att hitta fokus på det som är viktigt i livet.

 2. Hej Clara! HUR klarar du som HSP dessa stojiga smårbarnsår. Själv får jag ont i kroppen och bara vill gömma mig när mina två kommer loss och gråter/skriker/stojar/tjoar i munnen på varandra. Jag behöver tystnaden så mycket. Hoppas på ett inlägg om praktiska sätt att hantera ljudnivå 🙂
  Med vänlig hälsning,
  En läsare och Clara-fan

 3. Hoppas du inte menar slänga tidningar som i slänga tidningar 🙂 Samla ihop i en påse och lämna på Vårdcentralen eller annat tråkigt väntrum. Brukar bli väldans uppskattat ( då många norpar med sig tidningar vilket jag vet efter många års jobb i reception).

 4. Kan du inte berätta mer om hur Folke äter? Jag är själv livrädd att mina barn ska sätta i halsen (ännu mer sen det varit på nyheterna om flickan som dog av en popcornkärna) jag pratade med en läkare på BVC ang detta och hon avrådde mig då från att ge hårda bitar som typ äpple och gurka till min son som är 10 månader. Hur gjorde ni?

 5. Men alltså hur får du golvpalmerna att överleva? Eller ja, hur får du alla växter att överleva?

  Är redan inne på palm tre sen i julas.

 6. Hej Clara! Jag har ju postat kommentarer här och tackat för alla dina bra råd, tips och tankar kring eget företagande osv. Efter att jag hade tittat på din instagramskola, läst din blogg osv, så skaffade jag mig ett instagramkonto (trots att jag inte ”kan” fota) och jag anmälde mig till http://www.drivaeget.se‘s satsning ”Min dag i bilder”. Där är jag nu veckans företagare! Tack för alla goda råd och tips! Hoppas du kommer ur vabbträsket snart! Ha en bra dag! Med vänliga hälsningar, Linn

 7. Vilka fina bilder, sista bilden ser så himla varmt och kärleksfull ut, rofylld och harmonisk. Glömmer liksom bort att det sitter 2 kids där, som jag antar inte alltid upplevs som just rofyllda och harmoniska 😉

  Idag plockade jag upp alla fina mjukisdjur från Yawama Of Sweden i min butik, så himla fina! Jag är riktigt stolt över att få sälja dessa <3

  Kram!

 8. Det ser ju så mysigt ut ändå :). Man får som sagt passa på att göra nytta när barnen är sjuka. Jag försöker verkligen njuta av min f – ledighet då jag vet att snart är det dags igen 🙁

 9. sista bilden är bara SÅÅ mysig! även om det såklart aldrig är kul med sjuka barn 🙁 krya på er!

 10. Så vackra bilder. Kan du inte berätta om dina höns Clara? Vilka raser har du? Hur många? Hur är deras personligheter?
  Ha en bra solig dag!

 11. Älskar hur dina inlägg ofta ger en känsla av ro. Frid i det lilla. Underbart!

 12. Tända ljus vid middagsbordet gör så mkt för mysfaktorn. Här har vi också en minsting som inte äter längst, särskilt stillsamt eller tjusigt men ofta med god aptit iaf. Viktigast!
  Hoppas ni snart får vara friska, februari var en vabmånad för oss men mars har börjat bättre.
  Solsken och plusgrader i sydligaste södern idag. Skickar upp lite solsken till er till morgondagen!
  Kram Anna

 13. Vi måste begränsa grönsakerna. Det får vi ta som ”efterrätt” annars äter ungen bara det. Så olika det kan vara

 14. Vackra bilder, mysigt inlägg. Och bra tips med grö saksmellis innan middag, det ska jag annamma! Tycker så hemskt mycket om din blogg, kram

 15. Men du kan vara bäst! På riktigt! Du har en enorm påverkan som är positiv för oss kvinnor. En modern förebild som inte bara måste syssla med typiska okvinnliga grej. Du gör din grej och du gör det så himla bra!

Comments are closed.

LOADING..

Restips?

Det har precis blivit klart att jag ska göra en resa till Nairobi under våren. (Kan inte berätta vad det gäller ännu men ska göra det så fort jag får). Men när själva jobbet är gjort tänkte jag passa på att uppleva landet några dagar när jag ändå rest över halva jordklotet.

Jag har börjat läsa på om landet själv – men eftersom jag vet att ni läsare kommer med de bästa tipsen tänkte jag höra mig för med er först. Är det någon som varit i Kenya och har något särskilt ni kan rekommendera? Jag kommer ha ca 2-4 dagar på mig för att utforska och kommer utgå ifrån Nairobi. Det jag rent spontant är mest sugen på är att uppleva är en bra och trygg safari som inte är jättelångt ifrån Nairobi, så att det blir för mycket restid och för lite upplevelser. All input är välkommen!

 

 1. Jag älskade Kenya! Och faktiskt Nairobi också, även om jag inte hade hört så mkt positivt om den staden innan. Bara hänga i en park eller gå på marknader.
  På 2-4 dagar hinner man ju till Masai Mara på ”riktig” safari, Karen Blixena hem eller vandra och bestiga Mt Kenya. Man går dock inte upp på själva den högsta punkten utan den nöst högsta. Det var jätte häftigt. Det är lätt vandring och man bor i stugorna liknande vår Kungsleden i Sverige. Det är stugvärdar i stugorna men man går med guide, kock och bärare vare sig man ville eller inte när jag bokade in mig på en grupp. Det var lätt att boka guide via någon stor etablerad firma i Nairobi. Det var verkligen en upplevelse, häftiga vyer och mäktigt landskap. Hela vandringen, från Nairobi och tillbaka tog tre dagar. Skulle nöstan rekommendera vandringen, så kan ni resa tillbaka hela familjen för safarin

 2. Åh vad underbart att du ska till Kenya. Spännande. Det är land med måååååånga kontraster. Jag har varit där till och från i flera år. jag har telefonnummer till jättetrevlig, proffsiga, och seriösa safariguider i Masai Mara. Väldigt prisvänligt också. OM du inte vill åka ut till Tina Frisk camp såklart 😉 Svenska skolan finns där också, vore kanske kul att besöka! Mina vänner som jobbar kan säkert visa dig runt… hör av dig om du behöver hjälp. Spännande att se vad du ska göra där! Kram!

 3. hej clara så glad jag blir då du ska få uppleva Kenya! Mitt hetaste tips, köp tyg och sy upp en eller fler klänningar till dej ! Billigt, proffsigt och ah så vackert ! Vet ej , ni har väl bokat boende i NBI redan men vill tipsa om att mina svärföräldrar hyr ut sin SQ (skild del av huset) med sovrum ( 2 olika om man vill) badrum med dush, eget vardagsrum. hemma hos sig i Karen. Hon kokar även gärna traditionella kenyanska rätter och lär ut hur man gör dem till sina gäster. Kunde ju vara en upplevelse istället för hotell. Området är säkert och har portvakter. Pingla in ett email ifall det intresserar!
  ps. de bor ett stenkast ifrån de flesta turist attraktionerna i Nbi, giraffe center där du kan mata girafferna, mamba village där man kan se och hålla i krokodiler, strutsar,sköldpaddor mm, nairobi national park/ animal orphanage som många här tipsat om. Finns cafén och dylikt. . . 🙂 http://nalaneps.blogspot.fi/2011/12/gukas-och-cucus.html finns gamla bilder på deras hem, och under fliken kenia finns massa bilder och inlägg mest på finska 🙂

 4. Några ställen som jag har uppskattat när jag har varit i Kenya är:
  Kazuri beads – ett kvinnokooperativ som gör pärlor av lera och sedan tillverkar smycken av dessa(http://kazuri.com/pc/)

  Kitengela hot glass – ett ställe där man återvinner framförallt glas och gör nya föremål av dessa, fint att bara vandra runt på området och beundra konstnärsglädjen som präglar hela stället, och vägen dit är en upplevelse i sig (http://www.kitengela.com/)

  Karen Blixens farm (inte jättestor och ingen wow-upplevelse, men ändå fint att ha varit där)

  Att vandra över Ngong Hills och titta ut över ‘rift valley’

  Jag har också besökt ett ställe i Nairobi som återvann gamla flip flops och gjorde bl.a. olika leksaksdjur av dem (http://www.ocean-sole.com/, http://www.marulastudios.co.ke/index.html).

  Åk ut på landsbygden, kanske till masailand i söder eller ut bland teplantagerna. Det ger så mycket mer än att bara vara i Nairobi.

  Trevlig resa!

 5. Kul! Är uppvuxen i Kenya 🙂 Rift valley är ju fint… Besök lake naivasha med sina flamingos från hästryggen eller n nakuru nationalpark som alternativ det det nästintill obligatoriska masai mara… Annars är det även otroligt vackert runt mount Kenya! Det är naturen… Köp massa kikoytyger till dina klädprojekt och hitta dyra men fina souvenirer på köpcentrumen eller äkta hantverk på lokala marknaden 🙂 trevlig resa

  1. Just de… Masai mara upplevs bäst i luftballong och restaurangen carnivore är värt ett besök!

 6. Jätteroligt resmål! Var där 2 månader för några år sen. Här kommer några heta tips du kanske inte hittar i reseguiden.

  -. Besök Kinangop – fantastiskt ställe lite utanför Nairobi med ett projekt där en fågel räddas genom fårbete-kardning-färgning och vävning. Jag skriver om det här http://astmatrollbysara.blogg.se/2013/october/man-kanske-skulle-aka-dit-igen.html och här http://astmatrollbysara.blogg.se/2013/october/kufuta-hewa-sawa-andas-frisk-luft.html

  – Bo på Upper Hill Campsite – supermysigt ställe! Skriver om det här http://astmatrollbysara.blogg.se/2013/october/det-finns-hopp.html

  – Besök museet, gärna ”bakom kulisserna”. Vi var med och märkte fåglar och fick dessutom en fantastisk guidning i Nairobis egna mkt fina nationalpark. Skriver om det här http://astmatrollbysara.blogg.se/2013/october/pippi-pa-pippifaglar-.html

  – Besök Lake Baringo (dock en bit att resa). När vi var där var det översvämmat och heeeelt fantastiskt!!! Skriver om det här http://astmatrollbysara.blogg.se/2013/october/pippi-pa-pippifaglar-.html

  – Det finns en etiopisk restaurang som jag tyvärr inte minns namnet på men som definitivt är värt ett besök. På Upper Hill Campsite vet de vilken jag menar.

  – I övrigt tycker jag elefant-orphanage är värt ett besök och sen är det kul att bara ströva omkring i Nairobis grönområden. Fin stad (om än något förorenad).

  Tiden aug-okt 2013 är fyllda av inlägg om afrika. Tyvärr utan bilder eftersom de skrevs på iPad i landet och vi inte hade möjlighet att lägga in från datorn då. Men lite tips kan du säkert hitta ;-).

  1. Upperhill Campsite finns tyvärr inte kvar. Jessie med familj som ägde stället har flyttat till Mombasa. Hostelet ska vara borta, och istället skulle det byggas ett lyxigare B&B eller liknande på tomten. Kan hända att det står klart vid det här laget.

 7. Min resa till Kenya var nog den häftigaste av mina resor
  Reste till Nairobi med Emirates- bästa flygnolaget ever- var ett par dagar hos vänner som bor där,med hur många anställda som helst hemma,från massörska till beväpnad vakt vid grinden. Jo,för att leva i den staden är i n t e riskfritt..
  Vi åkte igenom ghettot,och man tror knappt sina ögon..
  Och så andra sidan får du inte missa att gå och äta på The Carnivor!!! Otrolig upplevelse,liva att du går dit!
  Sen flygde vi till Masai Mara
  Bara flyget dit är en unik upplevelse…
  Propellerplan! Det tog vl ca 1 knapp timme dit man flyger rätt lågt över träden och girafferna,sen landar man på typ en jordbana..
  Där väntar safari guiden som med jeep tar er till the camp
  Vi valde en mindre och mycket exklusiv camp
  Tänk på att välja en som har öppna jeepar och inte små bussar,helt annan känsla
  Vi åkte ut i bushen tidig morgon( det är kallt!) ibland till campen för lunch,snnars dukar guiden upp med vitt linnedukar under ett träd. Hem till eftermiddagen och där väntade ett badkar med bubbel i vattnet och i glaset och hundra tända ljus
  Sen supermiddagar runt elden
  Vi mötte alla de Big 5!! Och mer till
  Vår camp hette Richard’s camp
  Är säjer på att du kommer älska Kenya

 8. Ooooh vad underbart att du ska till Kenya! Har nyligen kommit hem därifrån. Som flera andra skriver är det helt klart värt att ta sig till Masai Mara. Men jag tycker inte du ska flyga! Resan dit från Nairobi tar några timmar med stopp för lunch men du färdas samtidigt genom halva Kenya och får se mycket på vägen och kanske kan ni också göra ett stopp vid Great Rift Valley och/eller lake Naivasha som ligger på vägen för en båttur bland flodhästar.

  Man tycker ju om olika saker men under min 4 månaders långa resa i Afrika spenderade jag otaliga timmar på bussar, i minibussar och bil och det var helt fantastiskt att plugga in en ljudbok i öronen och bara sitta och titta ut genom fönstret och beundra och reflektera över allt som susade förbi. Vägarna i Kenya är bra men det är liksom inte svenska motorvägar där du kör på en raksträcka med ljudvallar på sidorna utan man kör genom fantastisk natur och genom halvstora städer och små byar längs vägen.

  Hade jag haft råd hade jag lätt bott på någon snyggt eco camp mitt i parken när jag var där, så har du råd så gör definitivt det annars finns det en hel del budgetalternativ som ligger i anslutning till någon av parkentréerna.

  Sedan beror det så klart på vad du tycker om att göra. Även om jag tycker om naturupplevelser är jag är stort fan av stora och små städer när jag reser. En hel eller halvdag i en stad som Kisumu är också en rolig upplevelse. Där kan man strosa runt i stan sätta sig ner och ta något kallt och dricka medan man tittar på folk, gå på marknad och äta nyfångad fisk för 300KES vid Viktoriasjöns strand. Om du vågar kan du också ta dig runt i stan med motorcykeltaxi som i sig är en fin upplevelse.

  Kom ihåg, det är bara din fantasi som sätter gränserna, allt går att ordna i Kenya och folk kommer vara väldigt angelägna att hjälpa dig att fixa allt du vill ta dig för.

 9. Instämmer med flera av föregående kommentarer, Maasai Mara är fantastiskt. Jag var i Kenya på en studieresa för snart 3 år sedan. Vi utgick också från Nairobi, men reste runt mycket. Vi spenderade 2 dagar i Maasai Mara, vilket kändes ganska lagom länge. Det tar ganska lång tid att ta sig dit från Nairobi (dessutom på sådär bra vägar). Lake Nakurus naturreservat är mindre, men ger ändå goda möjligheter att uppleva djur och natur. Vi besökte också Lake Nivasha där vi såg flodhästar och besökte Hells Gate, vilket var otroligt häftigt! I nationalparken kring Hells Gate kan man också vandra och cykla om man vill det. Inte så mycket djur att se där, men otroligt häftig natur! Missa inte heller utsikten över Great Rift Valley längs vägen från Nairobi upp mot Lake Nakuru och Lake Naivasha.

 10. Gud, va avis jag blir! Den röda jorden i Kenya och alla dofter är underbara! Jag blev kär så fort jag satte fötterna på kenyansk mark. Jag var oxå i Masai Mara och safariupplevelsen var nära nog religiös! Men var försiktig i Nairobi och ta inga risker! Inga smycken, inte gå själv osv.

 11. Jag bodde i Nairobi i ett år 2011-2012, och rekomenderar starkt Nakuru Nationalpark. Lagom stor för de flesta djur, men lagom liten för att hinnas med på en dag. Vi hade egen bil, men det borde gå att åka dit med ngn hyrd tjänst. Vi åkte till Nakuru var och varannan helg kändes det som. ^^ Rekomenderar också Hells Gate! En park utan ”katter” så man kan hyra cyklar och cykla där inne bland zebror och giraffer. Finns också en vandringsled i en gammal flodfåra som är galet fin. Miljön är vulkanisk så det finns många vattenfall i flodfåran som har varmt vatten, vilket är magiskt att uppleva. Rekomenderas starkt. <3
  Annars finns Nairobi Nationalpark som har lejon etc, som är helt ok. Lite tufft när man ser djuren och stadssiluetten så nära inpå. 🙂

 12. Jag kom på en sak till. När vi var i Masai Mara flög vi dit från Nairobi. Det är inget för flygrädda (flyget rymde 24 personer och landningsbanan i Masai Mara var en avlång fotbollsplan ungefär) men det är ett snabbt sätt att ta sig till världens vackraste plats!

 13. Det absolut bästa i Kenya är definitivt att besöka Masai Mara men om det blir för långt att resa från Nairobi kan jag istället rekommendera Aberdare (både Aberdare Country Club och Aberdare The Ark – det är ganska olika men perfekta om man vill se mängder av djur och sova 1-2 nätter på vardera stället).
  Om du har möjlighet (och helst en inhemsk guide/kompis) tycker jag du ska besöka någon stor frukt- och grönsaksmarknad, det är häftigt att se.
  Ett annat tips är att besöka Karen Blixens hus.
  Och precis som andra har skrivit: det är KALLT på nätterna, och kolsvart – inga gatlampor i Nairobi vad jag såg. Och ät så många Sweet Bananas du bara kan, de är underbara.

 14. Kolla in familjer på äventyr på svt1. De är utanför Nairobi på Masaimara-
  savannen tror jag att det heter. De verkar arbeta för djurens bästa och i bra samverkan med den lokala befolkningen.

 15. Åh, så spännande, Clara!
  Jag bodde i Nairobi under ett år för cirka sex år sedan. Det finns SÅ mycket du kan uppleva i och omkring Nairobi. För safari finns Nairobi National Park runt hörnet. Karen Blixens hus i stadsdelen Karen som förstås är uppkallad efter henne, ett fantastiskt kvinnokollektiv som gör fantastiska, färgglada smycken som heter Kazuri och massor av mer. Jag skrev en massa blogginlägg när jag var där, bifogar två guider jag skrev om det kan vara någon inspiration på vägen.

  Guide nummer 1:
  http://www.backpacking.se/ReadArticle.asp?ArticleId=1383

  Guide nummer 2:
  http://www.backpacking.se/ReadArticle.asp?ArticleId=1387

  Och just det, jag tog körkort i den hektiska nairobitrafiken också, det skrev jag om här:
  http://www.backpacking.se/ReadArticle.asp?ArticleId=1370

  Stort lycka till!

  Susanna

 16. Jag har varit i Kenya och jobbat med ett projekt 2010. Projektet har pågått i många många år och vi som reser anlitar alltid salewa travels. De skräddarsyr med egen chaufför. Rekommenderar dig ju att åka två el tre dagar till Massai mara på safari. Så vackert! Ewa på salewa travels ordnar med allt! Vi bodde i lyxiga tents och det var god mat, en pool att hänga vid när vi inte var med vår chaufför på safari. Hör gärna av dig om du vill ha Ewas mejladress! Kram

 17. Bananerna. De små bananerna. Missa för allt i världen inte bananerna. De smakar citronfromage. Ät dem så ofta du bara kan.
  Hårbalsam. Alltså. De säljer killer leave-in-hårbalsam överallt. Jag använde som svennig inpackning och sköljde ur det.
  Färskt té med citron. Just sayin.
  Hoppa över alla sorters mjölkprodukter. Såvida du inte blir bjuden såklart. Men jag tyckte mejerivarorna var konstiga.
  Mata girafferna. Ja det är turistigt. Gör det ändå.
  Åk ut på platån. Ut ut ut bara. En timme utanför Nairobi finns en annan värld.

 18. Har bott i Kenya större delen av förra året. Just Nairobi var ingen höjdare tycker jag, mkt trafikstockning och dålig luft. Du har fått många bra tips på dagsutflykter nära Nairobi, men om om jag var du skulle jag satsa på att åka inrikesflyg till någon av de större safariparkerna t ex Masai Mara. Det går snabbt och smidigt, man åker via en liten flygplats med små plan. Två nätter borta helst, för att hinna se det mesta. Bara flyget i sig är en upplevelse, vid landning hinner man se både landskap och djur. Dock ska man veta att stora parker innebär ju oxå mkt turister. Väl värt att satsa på bra camp/guide! Man kan såklart oxå åka på bilsafari till t ex Lake Nakuru, men de utlovade 2.5 tim blir lätt 4 tim vilket jag tyckte var lite jobbigt på dåliga vägar i varm bil. Kolla upp vilken tidpunkt som är bäst för att se olika djur i olika parker, det skiljer mycket! Vi såg t ex inga flamingos i Nakuru pga ”fel” säsong. Och ta med varma kläder! Har sällan frusit så mkt som under ”gamle drive” i råkall gryning med öppen jeep, så norrlänning jag är;)

 19. Det är länge sedan nu som jag tillbringade ett par månader i detta vackra land. Men masai mara är underbart vackert!

 20. Tips jag varmt rekommenderar, sök på Malu Lodge, Naivasha. Ligger norr om Nairobi, men på lagom avstånd. Underbar mat och så mysiga små hus! Mitt i skogen, men med underbar utsikt och ett härligt lugn som jag uppskattade mycket.

 21. Masai Mara är underbart när det gäller safari, men kanske lite långt från Nairobi. Man vill helst sova två nätter där, men en går ju också. Nairobis egen nationalpark är också fin och har man tur får man se många djur. Om du åker till Karen i utkanten av Nairobi kan du se krokodiler på Mamba Village, elefanter på Sheldricks Elephant Orphanage och giraffer på Giraffe Center. Njut!!!

 22. Har du sett ”familjer på äventyr” på ettan? I det programmet är det en svensk familj (mamma och adopterad dotter från Kenya) som bor i Kenya i perioder och gjort under öppna år. Kolla programmet! Om du googlar dem kan du säkert hitta deras blogg eller dylikt och kontakta dem! 🙂

 23. Förresten, vad avundsjuk jag blev nu (på ett bra sätt)!! Var flera år sedan jag var där men åh vad jag älskade det!! Så kul att du ska dit!

 24. Tror du får in Masai Mara på fyra dagar faktiskt, det blir lite timmar i bil men det är ett vackert äventyr i sig. Mombasa är härligt, men stället jag längtar tillbaka mest till är Lamu – en helt underbar ö i indiska oceanen. Fast då får du flyga! 🙂

 25. Jag bodde i Nairobi en kort period för 20 år sedan. Det jag minns var bra då:
  Nairobi national park var riktigt fin för en kort dagstur. Men inte alltför långt bort fanns också Nakuru national park. Ganska liten men så vacker med flamingos och alla de viktigaste djuren.
  En fin utflykt är att åka till byn Karen ett par mil från Nairobi. Besök Karen Blixens hus, vandra i Ngong hills och avsluta med en grillad zebra-biff på The Horseman i Karen.
  Hoppas du bjuder på mycket bilder när du är där.

 26. Jag bodde i Nairobi en kort period för 20 år sedan. Det jag minns var bra då:
  Nairobi national park var riktigt fin för en kort dagstur. Men inte alltför långt bort fanns också Nakuru national park. Ganska liten men så vacker med flamingos och alla de viktigaste djuren.
  En fin utflykt är att åka till byn Karen ett par mil från Nairobi. Besök Karen Blixens hus, vandra i Ngong hills och avsluta med en grillad zebra-biff på The Horseman i Karen.
  Hoppas du bjuder på mycket bilder när du är där.

 27. Hej! Om du skulle bestämma dig för att inte åka på Safari så kan jag rekommendera kusten kring Mombasa. Jag har varit i en kustby som heter Watamu med potatismjölssand, gyllene solnedgångar och fantastisk mat med en hel del indiska influenser. Om du bara vill vila och njuta, förstås, annars har du ju fått många väldigt andra bra, mer verklighetsnära tips.
  Anna

 28. Åkte till Kenya med min gymnasieklass och masai mara är fantastiskt! Vi åkte i en safarijeep, det fanns möjlighet till luftballong men det var svindyrt (har jag för mig) och så var det kul att komma närmre på marken. Vi kunde åka på gryningssafari också, det var magiskt! Finns olika boenden runtom i masai mara med olika nivåer av lyx etc. Men var fantastiskt i alla fall!

 29. Om du åker till Masai Mara för safari så kan jag rekommendera att flyga luftballong över nationalparken, det är en fantastisk upplevelse. Ett annat tips är nationalparken Hell’s Gate i närheten av Naivasha där man kan hyra cykel och ta sig runt i parken. Häftig natur och chans att se mindre djur som vårtsvin och springbooks, etc.

 30. Nakuru nationalpark, ett par timmar utanför Nairobi! Jag jobbade där ett par månader. Fantastiskt ställe med vilda djur och tiotusentals flamingos. Mindre turister än i masai mara också!

 31. Läs Karin Blixens ”Mitt Afrika” en gång till, för den har du säkert läst några gånger redan, eller se filmen. Och åk till farmen/muséet. Tror den kvinnan och du hade kommit bra överens! Tror också du skulle ogilla safari, om jag känner dig rätt. Det är så konstlat med alla turister i bilar med sina stora kameror i strävan att få de där bilderna där det ser ut som om djuren är ensamma på steppen. I verkligheten är där omkring djuren tio bilar med turister. Inte riktigt äkta vildmarksliv, tyvärr. Turismen har helt spårat ur både i Kenya och Tanzania.

 32. Karen Blixens hus känns givet. Och att prata med Samdra Beijers kompis Michelle som bor där nu och verkar ha koll på allt runt Nairobi.

 33. Men åh Kenya!! Jag var i Kenya under ett par månader för några år sedan. Jag var dock aldrig i Nairobi, mer än för att mellanlanda..

  Jag bodde i ett litet samhälle som heter Kisumu och i en ännu mindre bergsby i närheten. Jag besökte Masaii Mara för safari och Mumbasa för havsliv. Fantastiskt! Det finns alltid en baksida med sådana typer av turistattraktioner. Det finns iaf bättre och sämre organisationer att boka med, vissa ”ger tillbaka” till naturen -andra inte. Jag skulle inte vilja missa det dock, en helt sagolik upplevelse..

  Krävde väldigt många mediciner och vaccinationer, kommer jag ihåg. Malariatabletter bla annat.

  Hur häftigt är det att jag mailade till dig för ett par år sedan, ett mail full av beundran och sjukdomstress, sen följer jag min dröm och har numera en eko-butik som ser ut att börja återförsälja ”dina” produkter. Livet va? <3

  Kram

 34. Hej hej! Vad roligt att få åka till Kenya! Jag har varit i Nairobi som assistent åt min mamma då hon undervisat ett antal gånger de senaste tre åren.

  1. Precis som nämnts med trafiken, se upp! Vi var där i höstas och det är verkligen helt galna trafikstockningar från 4 på eftermiddagen, och mellan 7 och 9-10 på morgonen.

  2. Kazuri beads är väl värt ett besök, tar ca en förmiddag.

  3. Angående safari har vi gjort både dags-safari med bil i parken utanför Nairobi (inget att hänga i julgranen direkt) och åkt till Masai Mara, över två-tre nätter. Jag är lite kluven, var otroligt att se allt vilt, men samtidigt också förfärligt med bilar i parken och allt störande av just vildlivet. Se verkligen till att åka med en reputable guide och organisation. Även om det var fantastiskt hade jag nog inte åkt igen, just för att inte stödja industrin…

  4. Ett litet udda tips är järnvägsmuseumet. Litet, gammaldags, men med små pärlor som tågvagnen där ett lejon åt en människa. En fin järnvägs-kyrkogård, där alla gamla vagnar och lok finns att gå in och titta i. Något nördigt dock.

  Tack för en super-inspirerande blogg!

 35. Hej Clara, jag bor och jobbar i Nairobi. Om du vill åka på safari utanför Nairobi men inte så långt bort kan du åka till Nakuru, det tar 3-4 timmar åt vardera håll så för att de ska vara värt det bör du stanna ialla fall en natt i Nakuru. Annars kan man faktiskt som någon annan sa se djur även i national parken som ligger i ansluting till Nairobi. Tror dock inte att du skulle gilla parkens ”Safari walk” det är mer som ett nedgånget zoo med alldelse för små hägn och deprimerade djur, hyr plats i en bil istallet. David Sheldrick’s (i Karen) är mitt favoritställe att ta besökande, även giraff centret (ocksa i Karen) är bra. Glasbruket någon refereade till heter Kitengela glas (ligger i Karen) det tror jag ocksa du skulle gilla da dom andvander gammalt glas for att blasa nytt, hinner du inte dit sa kan du kolla pa/kopa deras produkter pa bland annat village market (shopping center i gigiri) och the function (shopping center at karen hallet) bast konsthantverk hittar du pa ”spinners web” ett galleri/affar som ligger mellan westlands och gigiri (FN omradet). Ocean Sole ar ett annat coolt foretag i Karen, de gor konstfigure mm, av gamla flipflops. Besok garna Kibera om du har anleding (tex om du besoker en organisation/person du kanner som bor eller verkar i omradet) ”slumturism” ar inte helt oproblematiskt da det finansiellt satt gynnare ett fatal av invanarna i dessa omraden och alla inte vill vara ”offentliga” i sina kvarter. Vart att veta ar att det ar mycket trafik stockingar i Nairobi. Om du minimera tiden i trafiken planera helst dagen i en del av stan per dag, dvs att ta sig fran Karen till Gigiri kan ta uppat 3-4 timmar om man aker pa fel vag i den varsta rusiningstrafiken (morron/kvall) Fraga hotellet/taxi i forvag om hur lang tid resan bor ta och ak extra tidigt om du har en tid att passa (matningen av elefanterna tex borjar pa utsatt tid och om man missar ar det bara att vanta pa nasta dag) Hor garna av dig om det ar nagot speciellt du ar ute efter.

  1. Foresten om du vill kopa afrikanska tyger be din fixare (jag antar att du eller din vard kommer ha en) ta med dig till Nairobi Textile house, det ar ett tre vaningar hogt hur med en massa marknads bas for textilier. Mycket battre priser an pa marknaderna (det ar har mina Kenyanska tjejkompisar koper typ)

 36. Sheldricks! Du måste verkligen åka till Sheldricks, dels för att det är fantastiskt att se elefantungarna, men också för att de behöver all publicitet de kan få. Marknaderna inne i Nairobi (olika platser på olika dagar) kan man göra fantastiska fynd på (tyger, trähantverk, korgar), men var beredd på att alla förväntar sig at du ska lägga tio minuter på att förhandla om priset.

 37. Om du är lagd åt liknande håll som jag (mer land än stad) blir du nog ganska fort trött på Nairobi så safaritanken är nog bra! Som någon sa hade jag också satsat på Amboseli, inte så värst långt (men får ändå räkna med en halvdags resa dörr-dörr)

  1. Jo, Nairobi kan vara ganska intensivt. Behover man en paus men inte har mer an en halv dag kan man ta sig till Karura Forest, det ar en stor skog mitt i smeten. Finns inga stora vilda djur dar, men destom mera av tystnad och ett ganska fint vattenfall. Dessutom ar den inhagnad sa det ar sakert att ga har sjalv, natt man kan langta efter om man varit social/vaktad/uppvaktad nagra dar.

  2. Bra tips! Har inte varit mkt i Nairobi men i Kampala, och jag blir galen efter ett par dar och längtar till landsbygden. Då är ändå Kla lugnare, men saknar en bra oas – utom typ golfbanan…
   Men såklart är det spännande att uppleva stan och allt som erbjuds där också! Hoppas du får en fin resa Clara.

 38. http://kazuri.com/pc/ — en Fairtrade-aktig smyckeindustri som har funnits länge.

  Karen Blixens farm tror jag att du vill se.

  http://arnlund.org/ — ett svenskt par som arbetar för Skandinaviska Barnmissionen i Rift Valley. Birgitta arbetar mycket med kvinnogrupper, och det finns en pärlverkstad, ett bageri och en syateljé som jag tror att du skulle tycka om! Det är en bra bit från Nairobi, men Birgitta är där ibland, så om du har tur kan du stämma träff med henne.

  http://www.newlifemission.se/kontakt.html — en svensk hjälporganisation i ett av Naorobis slumområden

  http://www.taize.fr/en_article12645.html — en grupp bröder från den ekumeniska kommuniteten i Taizé som också bor i ett tättbefolkat område och arbetar mycket tillsammans med ungdomar och unga vuxna

 39. Hej!
  Jag var där för bara ett par veckor sedan, det var helt fantastiskt!! Jag håller också med om David Sheldrick wildlife trust, och kan även tipsa om Langata giraffe center.

 40. Vad roligt! Vi var 14 dagar på safari och åkte runt i många nationalparker. Amboseli national park skulle jag rekommendera, den ligger bara några timmar från Nairobi och innehöll allt man förväntar sig av safari. Jättemånga elefanter! Vi tältade på en enkel camp, men det finns säkert mer bekväma alternativ. Vi bokade genom tour africa som är ett svenskt företag. Det företag som sedan ordnade själva safarin hette Bushbuck. Fast det var 10 år sedan kanske jag ska tillägga 🙂

 41. Välkommen till Kenya! Vi bor här, dock inte i Nairobi. Men här kommer mina rekommendationer:
  1) Banan Hill Art Gallery: om du är intresserad av konst. Ta en taxi (ca 20 min från ”centrum”), be den vänta på dig en timme eller två.
  2) Nairobi Safari Walk: ett lagom stort område där du går omkring mellan inhägnader med olika djur. Vackert, och skönt att röra på sig i lugn takt!
  3) Safari med bil, inte långt från Nairobi centrum. Boka med ngn byrå!

  Och vill du ha flera tips, hör av dig per epost!

 42. Vet inte vad resan går ut på, men för att se det ”riktiga” Nairobi och inte bara det som turister ser så rekommenderar jag att du spenderar tid i Kibera. Det är det största slumområdet och att vara där sätter verkligen saker i perspektiv. Kanske inte det roligaste man kan göra, men säkert det viktigaste.

  Har du möjlighet att stanna några dagar länge så rekommenderar jag Lamu, en liten ö som är ett paradis. Inga bilar, åsnor som går runt fritt, fantastiska bad och vackra byggnader. Är unesco-världsarv och helt klart den mest speciella platsen jag någonsin har varit på. Bodde på Bananahouse, helt magiskt.

  1. Glömde en sak 🙂
   Det finns ett väldigt fint litet glasbruk utanför Nairobi, helt klart värt ett besök

 43. Hej! Håller med om David Sheldrick’s! Mycket fint ställe.
  Jag var på fantastisk safari i nationalparken Masai Mara. Vi bodde på Basecamp Masai Mara (basecampexplorer.com), ett eco camp som jobbar hållbart. Base camp var en fantastisk utgångspunkt för mäktiga naturupplevelser, du bor mitt i naturen och kan höra lejonen ryta på natten!

 44. Hej! Rekommenderar också David Sheldrick Wildlife Trust (så hette det åtm för 10 år sedan då jag var där) och elefantungarna 🙂 Också Karen Blixens hem i Nairobi tyckte jag var intressant. Och om du är där en söndag, besök en gudstjänst! Det är en upplevelse, jag lovar 🙂

 45. I Nairobi -David sheldrick elefant orphanage. Jättebra och seriös org som föder upp föräldralösa eller övergivna elefantungar. De visar upp matning och lerbad som ett sätt att få inkomster. Väldigt fin upplevelse, på djurens villkor. Trevlig resa!

Comments are closed.

LOADING..

Lyxvardag

Det är så skönt att vara här. Vet inte om det är lågsäsong eller bara lugnt just där vi bor men det är verkligen fridfullt. Vid soluppgången stiger vi upp och går en rejäl promenad som start på dagen

Löjligt vackert!

De har världens bästa frukostbuffe så vi äter i lugn och ro hela morgonen och jag som inte brukar gilla frukost njuter av att få äta utan att bli avbruten eller behöva passa upp på två små troll. Istället sitta och lyssna på fågelkvitter och känna solen värma upp ryggen.

Vi har ätit paella två dagar i rad för det är typ det godaste jag vet.

Önskar att jag fotat något mer men jag gör ju inte så mycket om dagarna. Vi sitter på balkongen och skriver manus och när vi tröttnar sätter vi oss under varsitt parasoll vid poolen och dricker iste och fortsätter skriva manus. Att få tänka en tanke klart, att få tid till att spåna, stöta och blöta. Vilken lyx det är!

 1. Håller med om att Paella är det godaste som finns. Jag har ett superenkelt recept på min blogg det är bara att söka på Paella i sökfältet så kommer det upp….något du kanske kan göra när du kommer hem! Ha en fortsatt skön resa.
  //Berith

 2. Härligt! Bra gjort att pussla ihop er tid och era respektive familjer så att ni kan få denna vecka tillsammans, guldstjärna till er. /I solen utan jobb 🙂

 3. Hej! Jag undrar hur du ställer dig till att äta kött på restaurang, speciellt utomlands? Vill inte vara kritisk utan fråga. Det är ju allmänt känt att köttproduktionen i de allra flesta fall är sämre för djur och miljö i de flesta andra länder än sverige. Själv äter jag aldrig kött på restaurang, bara hemma då jag vet att köttet är svenskproducerat. Hur tänker du?

 4. Ser ut som ni har fantastiska dagar! Ser fram emot nya bokserien 🙂
  Tipsar om din och Annakarins bok Baka på vår nystartade blogg idag. Vi gillar den jättemycket här hemma!

 5. Låter underbart! 🙂
  Är nyfiken på vad du försörjde dig på/jobbade med innan du blev egen företagare!

 6. Oj, det ser så härligt ut att jag vill genast ha sommar! Vi åker till Thailand i sommar jag och min familj och ned svärmor. Jsg längtar så när jag ser detta!

 7. Låter helt fantastiskt! Verkar som att du behövde det här avbrottet väldigt mycket. Njut och fortsätt att ta hand om dig!

 8. Gomrron hälsningar från Sverige. Så härligt ni verkar ha det! I Västerbotten kvittrar talgoxen men någon morsvarighet till er färska frukt-frukost syns inte till.
  Kram till er båda!

 9. Det låter helt fantastiskt det ni gör! Allt du rör vid blir till guld, så jag tror självklart på även denna bokserie 😀

 10. hej Clara! Vad skönt det låter, så härligt för er att kunna slappna och och vara produktiva samtidigt! Jag vet att du har skrivit mycket om köttkonsumtion och hur mån du är om hur djuren har det. Vill därför bara rikta uppmärksamheten att utifrån det vara försiktig med det kött du äter när du är utomlands, där det kan vara lätt att glömma bort att trots Sveriges mycket bristande djurskyddslagar så är vi på många sätt vida överlägsna många andra länder. Jag är själv vegan, men tycker trots allt att det är bra att vara extra försiktigt med kött på semestern utomlands. Hoppas du får en fortsatt fin och rogivande semester!

  Mvh
  Therese

  1. Ja, eller så skulle vi kunna låta Clara ha en skön semester och få njuta av det goda hon vill, några dagar under en resa, utan att hon skall behöva stå till svars och argumentera för det. Det tycker jag i vilket fall. Hoppas ni har det härligt i solen!

  2. Djuren lider inte mindre för att den omilda behandling kommer sig av att någon unnar sig ”en skön semester”…

Comments are closed.

LOADING..

Som ett plåster på vintern

Nu är vi på plats här på hotellet på Gran Canaria och det är så löjligt stillsamt, vackert och avkopplande. Jag har knappt kommit ihåg att plocka upp kameran ens en gång. Idag satt jag och Annakarin på balkongen med havsutsikt och mappade upp första delen i vår nya bokserie. Det var nypa-sig-i-armen-härligt ärligt talat! Och vi har redan kommit längre med boken än vad jag trodde vi skulle hinna på flera dagar. Den här veckan kommer vara som ett enda stort plåster på den här vintern.

Bloggar mer imorgon. Nu ska jag krypa i säng – helt vimmelkantig av allt intensivt bokskrivande, av solen och salta bad.

LOADING..

Adieu

Åh, nu sitter jag och Annakarin på planet på väg till vår skrivarresa som vi peppat och längtat efter så länge. Visst ska det bli fint med solen och värmen men allra härligast ska det bli att få tid att skriva ostört och planera upp våra nya jobbäventyr. Jag fortsätter förstås att blogga under resan så fort jag fått wifi att funkar. Hörs imorgon!

 1. Du verkar så himla arg nu för tiden Clara, det är snudd på att du inte alls kan ta kritik eller oliktänkare i kommentarerna. Det känns tråkigt som läsare för man vågar knappt kommentera med rädsla för ett argt svar.

  1. Jaså, det var tråkigt att du känner så Linnea. Jag är nämligen inte alls arg. Jag låter oliktänkande och kritiker uttrycka sig hur mycket som helst i mitt kommentarsfält. Och jag tycker att jag brukar svara på kommentarer ungefär i samma tonläge som jag får dem. Oftast betydligt trevligare faktiskt – för medan de som kommenterar gör det anonymt finns jag här med namn och bild.

   Jag får ju möta läsares arga kommentarer flera gånger i veckan och ändå fortsätter jag ”våga” blogga – så jag hoppas verkligen att mina läsare har skinn på näsan nog att kommentera även om de inte är kan vara säkra på att jag håller med dem i deras kommentar. Allt gott

 2. Men allvarligt…. Jag upplever inte att varken Marie eller Frida pekar finger? Jag tycker de har intressanta resonemang kring en högst aktuell fråga, och jag tolkar Maries fråga som högst uppgiven och uppriktigt ledsen.

  Jag själv uttrycker mig kanske lite raljant, men det är väl finfint att vi reflekterar över flygandet? Som ÄR en stor bov när det gäller klimatpåverkan? Att du tar så personligen illa upp antar jag beror på att även du är medveten om detta och har dåligt samvete. Varför, om du nu har avsagt dig rollen som förebild, reagerar DU så starkt? Och pekar finger? Jag tror nog att du gör vad du kan, men som någon skrev så blir ju inte en flygresa neutraliserad för att man gör annat i klimatväg? Visst räknas allt, men flygresor är ju de facto en av de största klimatbovarna, så det kan väl vara värt att lyfta och diskutera detta, även om det inte är så roligt att inse att det bästa man kan göra för klimatet kanske är att inte resa med flyg? Att stanna hemma i trista, kanske regniga Sverige?

  Jag tycker att Frida har en ganska generell kommentar om flygandet, medelklassen och miljömedvetenheten. Tycker den är hyperintressant och väl värd att lyftas, snarare än att förkasta som ett pekande finger. Det här är något de flesta borde reflektera över, och det är väl utmärkt att det resonemanget får utrymme på din blogg?

  Utan att kunna referera till källor på rak arm (det medges), så ÄR det är ofta klimatsmartare att bo i stan och åka kollektivt än att bo på landet. Långt ifrån alla som bor på landet – eller i Norrland – är bönder och jobbar hemma och producerar mat som stadsborna äter. Det är mer ett konstaterande, och inget som jag tror folk som sitter i en lägenhet sitter och slår sig på axeln för. Däremot kan det vara ganska skönt för ngn som bor i just en lägenhet i stan att få veta att det faktiskt inte är så dumt, ur ett miljöperspektiv.

  ”Jag förbehåller mig rätten att vara Clara med allt vad det innebär. Operfekt och full av fel. Jag tänker inte sitta kvar på en piedestal jag aldrig någonsin bett om att placeras på. Jag är rätt nöjd med att vara en en medelmåtta precis som alla andra.”

  1. Jag håller med om mycket, däremot inte om att Clara nödvändigtvis borde stanna hemma i regniga Sverige. Jag är mer för att fundera på ett generellt plan över hur råd till konsumenter, pekpinnar från opinionen, rön från forskare och så vidare ser ut. Och då tycker jag personligen att det skymmer diskussionen om vi direkt börjar peka ut DIG och DIG och DIG som bovar.

   Jag tycker till exempel att flyget ska bära sina egna kostnader. Det är någonting väldigt fel med att det kostar mindre att flyga till Hong Kong på rätt vecka än vad det kostar att åka tåg tur och retur till Kiruna. Det som skitar ned ska kosta, helt enkelt. Sånt drabbar också bilberoende människor på landsbygden MEN det fina i kråksången är ju att det faktiskt går att jämna ut sådana effekter skattevägen så att det träffar rätt. Och så vidare.

  2. Jag syftade inte på Clara med regniga Sverige, jag syftar på oss alla. Mer på ett generellt plan, och även på mig själv. Och mitt ursprungliga inlägg var mer en reaktion på några ganska rabiata angrepp på den första, ganska uppgivna kommentaren om flygresor och klimatpåverkan. Har lite svårt för ”Håller du inte med så håll tyst!”. (Och det var verkligen inga trollkommentatorer det handlade om.)

   Kan hålla med om att flyget ska bära sina egna kostnader, men varför ska man skatteutjämna för folk på landsbygden? Kanske åker 28 mil enkel resa för att gå och dansa? De flyger väl knappast till dansen, men sådant kanske också ska bära sig självt? Liksom man kanske får bosätta sig så att man klarar av att ta sig till jobbet utan jättesubventioner? Finns inga självklara svar, men det är väl värt att diskutera.

   Sedan ser jag konsumentmakt som den största och starkaste makten vi har, minskar efterfrågan på flygresor kommer även antalet flighter att minska, för det kostar att flyga halvfulla plan.

   1. Du har rätt Ulrika, jag skrev fel i min förra kommentar. Det var inte åt Maria och Frida kommentaren riktades utan åt dig och Annelie och Liv. Tycker det är bra att frågan lyfts. Det jag vänder mig mot är detta jämförande. För ska vi börja jämföra oss så finns inget slut. Vem gör bäst val egentligen och vem bestämmer det? Jag försöker undvika att gå runt och anklaga andra människor för de kassa miljöval de gör annorlunda än mig. Varför odlar de inte mer mat själva? Varför bleker de håret när det är bättre att låta bli? Varför äter de p-piller som kommer ut i hav och insjöar eller använder tampong istället för menskopp? Det är en lista som saknar slut…

    Ett ps angående att skattutjämna för folk på landsbygden som du tycker är felaktigt. Det kan man absolut sluta med det. Men då borde också södra Sverige betala dyrt för all elektricitet och alla naturresurser som vi här uppe i norr bidrar med. Våra skogar, marker och älvar som plundrats för att göra södra sverige rikt. Och så kan vi få skatterabatt för att vi trots att vi betalar lika mycket skatt som i städerna varken har tillgång till sjukvård, förskola, bibliotek, lolkaltrafik etc i samma utsträckning. Vi betalar skatt för förmåner vi inte får ta del av. Där har vi verkligen en nöt att knäcka! Men det får bli ett annat blogginlägg. NU ska jag återgå till att skriva en fantastisk bokserie så jag sätter punkt för diskussionen från mitt håll.

  3. Man kan diskutera allting! Men om vi eller ”vi” i form av valda politiker är överens om att hela landet ska leva (till exempel) så måste givetvis villkoren för människor på landet och landsbygdens näringar diskuteras. Det är intressanta saker.

   Konsumentmakten är absolut viktig, men den ger också beslutsfattare någon form av fribrev när de gäller obekväma beslut, anser jag.

  4. Men Clara, vad gör jag egentligen för fel i min argumentation? Jag lyfter ju tom att du avsagt dig rollen som förebild? Så då kan du ju egentligen rycka på axlarna åt det?

   Sedan tror jag inte att du skrev fel, du avsåg verkligen mig, Frida och Marie. Jag TROR att du kände dig anklagad, vem skulle inte göra det? Men man kan ju inte direkt invända mot vad Marie och Frida skrev, så då bytte du sida. Utom vad gäller mig. Vad gjorde jag för fel där? Var jag för raljant om kons fisar? Eller var det min kommentar om att Maries fråga var ”berättigad”? Eller var det att jag kommenterade någon annans kommentar om att det oftare är mer klimatsmart och energisnålt att bo i stan? (Men det stämmer ju? Ser du det som en anklagelse mot att du bor på landet? Varför? Tycker inte du att det är bra att upphäva myten om att det alltid är bäst ur ett klimat- och miljöperspektiv att bo på landet?) Eller var det, tanken svindlar, att jag gick i svaromål? Du brukar – om jag inte missminner mig? – prata om miljö och klimat i din blogg, är det bara du som får jämföra?

   Du har ju en blogg med över hundratusen läsare, och du får nog ses som en offentlig person, och du har dessutom uttalat att ”Det är jätteviktigt för mig att använda min röst till att prata om sådant jag tycker är angeläget på riktigt. Feminism, politiska frågor, klimat och miljö – allt möjligt.”. Men när det kommer frågor om hur du tänker kring klimat och flygresor – så blir du upprörd? Samtidigt som du deklarerat att du inte tänker vara någon förebild längre?

   När det gäller ”skatteutjämna” så kan jag ju tillägga att där var jag slarvig med begreppen och skrev fel, men det kanske framgår om man läser sammanhanget? Jag syftade på att skattesubventionera, och då närmast bränsle, drivmedel. I övrigt överförs skatter till de norrländska kommunerna, både genom det kommunala utjämningssystemet samt genom andra transfereringar såsom sjukförsäkring, arbetslöshetsförsäkring, barnbidrag etc. När det gäller inkomstskatt så tror jag faktiskt att du har fel, ni får kommunal service för det ni pyntar in. Men det ni VILL ha kanske kostar mer. De kommuner som får bidrag via det kommunala utjämningssystemet får dessutom kommunal service för pengar som pyntas in även i andra kommuner, samt statliga bidrag. Kanske är det så att staten extraherar mer kapital ur naturtillgångarna i norr än vad som återförs – på totalen – men det vågar jag inte spekulera i, och dessutom är det en fråga om äganderätt som är ytterst komplex, alldeles särskilt i Norrland skulle jag tro. Jag kan tycka att det inte är självklart att man kan bo var som helst och förvänta sig att samhället ska fixa biffen och neutralisera bensinskatten genom subventioner för de som bor på landet, så att man kan åka tur och retur hur långt som helst utan att det känns och märks. Jag förutsätter att det är lika illa med utsläpp i Norrland som i Stockholm? Men – jag vill poängtera att jag inte har svaret. Jag tycker inte det finns några självklara svar, vilket jag påpekat i tidigare kommentarer, men jag tycker att man måste våga diskutera det.

   Och nu ger jag också upp detta, men önskar dig lycka till med din bok.

 3. Till er som har synpunkter på Claras flygresa: Varför inte lägga den energin på miljöarbete istället;)
  Hur kan ni tro att nån är perfekt och alltid fattar rätt beslut i alla lägen? Ser livet ut så för er? Och varför göra Clara till nån idol som nu tydligen ramlat ner från piedestalen? Hon verkar, vad jag kan läsa ut av bloggen, vara en bra människa med mycket sunda åsikter. Det finns annat, mycket värre, därute att bekämpa – tro mig! Alltför renläriga människor skrämmer mig, dock. Allvarligt, lever ni så helt utan brister? Och att kräva svar?! Hon är en person som har en blogg, hon är ingen politiker.

 4. Det ser helt underbart ut! Den där infinity poolen!!! Njut av resan och massa ostörd skrivtid!

 5. Alltså, adieu säger man när man tar definitivt avsked, ska dö eller något. Jag trodde du skulle sluta blogga när du skrev så.

 6. Visst ser det fantastiskt härligt ut, men blir samtidigt lite uppgiven. Vi pratar så mycket om att äta och leva klimatsmart, återbruka och ta till vara – men när det handlar om flygresor, som orsakar så otroligt stor klimatpåverkan att allt det andra verkar som en droppe i havet i jämförelse, är det så få som tar ställning. Det känns nästan som lite tabu att prata om det, som om vi lever i någon slags kollektiv förnekelse. Tankar om det?

  1. Har ställt frågan förut men fick bara ett snäsigt svar tillbaka. Vill fortfarande höra tankar om det.

  2. Jag undrar också varför Annakarin och Clara flyger till varmare ort för att skriva, I SYNNERHET som värmen inte är det primära utan ”att få tid att skriva ostört…”.
   Jag kan verkligen förstå tanken med att åka iväg för att få nya perspektiv och jobba koncentrerat. Men varför inte åka en vecka till något trevligt hotell/pensionat i Sverige/Norge etc i stället och arbeta fokuserat?

   Önskar verkligen ett svar.

  3. Ja! Låt oss anklaga dessa bruttor för att vara miljöförstörare nu när de åker på en härlig inspirationsresa, för oss bloggläsare att gratis ta del av! Både resan och det resultat som kommer av den. Alla som arbetar för medvetenhet kring miljö och klimat förutsätter jag tar cykel eller småspringer när de ska någonstans. Och Clara verkar ju vara ute på utlandssemester tätt som oftast, hon borde skämmas! Nä, tältsemester hemmavid hade räckt gott och väl…

  4. Maria. Ja, tätt som oftast. Utlandsvistelser, föreläsningar och möten..
   Inte klimatsmart.
   Så tältsemester hemmavid hade varit utmärkt ur den synpunkten. Det finns resmål man når via tåg, buss, skidor, samåkning, båt osv.

  5. Detta är Claras jobb. Förstår ni inte det utan lever i tron att hon pysslar lite mysigt hemmavid i en gammaldags miljö och att det är det vi får ta del av så är ni lite blåögda. Hon levererar en miljö, en dröm, ett liv som många önskar att ha/uppnå men det är såklart också hennes jobb att framställa allt på ett visst sätt. Om någon klagar på att det är för mkt reklam så blir det mindre ett tag. Om någon önskar mera personligt så kommer följande inlägg handla mera om händelser i familjelivet etc. Hon är styrd av oss och tvärtom och vi vill att hon ska följa sina ideal/moral/ställningstaganden till punkt och pricka. Ingen är felfri. Clara kanske behöver värmen nu. Vi har egentligen ingen aning alls. Vi ser bara bilden hon levererar. För mig har denna blogg blivit mer och mer tillrättalagd men det är ju helt upp till mig att läsa eller inte.

  6. Usch ni bittra kvinnor som bara letar fel! Skäms på er!
   Är ni lika anklagande mot folk i er omgivning eller är det främst bakom skärmen?

   Kan inte ni berätta om era liv och allt fantastiskt ni gör för vår omvärld?

   Tankar om det?
   Önskar verkligen ett svar.

   Igen: skäms på er!

  7. Anneli; skönt att höra att du är trångsynt mot alla och att det inte handlar om avundsjuka mot en framgångsrik kvinnlig bloggare.

   Tycker det finns värre brott i världen, men jag letar inte efter dem och går till attack så fort någon enligt mig gör orätt. Men visst, mår du bra av det så förstår jag att du håller på.

  8. Annelie; Kan inte DU berätta vad DU gör för miljön. Tror faktiskt att jag kräver det för att du ska vara berättigad att kommentera i Claras blogg!

   Bittra människa…tur du är perfekt!

  9. Jag tycker resonemanget i sig är intressant, för jag håller med dig om att vi tänker mycket på miljön i vardagen och släpper på det tänket när vi reser. Jag är likadan själv tyvärr. Tänker mycket på miljön, gör så miljömedvetna val som möjligt och lever klimatsmart. Förutom när det gäller resor. Jag älskar verkligen att komma utomlands då och då, att få uppleva annat och nytt. Det kan man självklart göra via bil och tåg också, men tiden och kostnaden det innebär gör det inte alltid möjligt.

   Så visst är det problematiskt, och de flesta jag känner är så här. Känns som att när det gäller just resor är vi inte riktigt beredda att göra uppoffringar, vi har blivit vana vid den guldkanten på tillvaron. Och flygresandet ökar. Håller med om att det hade varit bra med en förnyad samhällsdebatt om detta. Vad är vi beredda att ge upp för miljön, och när? Är det först när det är för sent vi inser?

   För att gå tillbaka till Clara så tycker jag hon är en sann förespråkare av miljötänk, men frågan är om man måste vara perfekt på precis alla plan för att få vara en miljöförespråkare? Eller om alla strån till stacken får anses som tillräckligt bra. Det är ju synd om allt mitt miljöengagemang skulle anses vara till spillo för att jag äter kött t.ex.. Bara några tankar så här på kvällskvisten.

  10. Sara; Tycker inte man ska flyga, för miljöns skull. Har inget med något annat att göra. Så ditt utspel gör inget.

   Elin; Synd att du kommer med personliga påhopp och rena spekulationer.

  11. Anneli: så du åker aldrig nånstans om det inte går en båt eller ett tåg dit? Antingen har du en jävla massa semesterdagar varje år och reser som en tok under dessa (tar ju cirka 10 gånger längre tid att färdas med tåg tänkte jag…) eller så reser du inte alls. Så antingen har du inte råd (därmed bitterheten) eller så stannar du hemmavid och vidgar aldrig dina vyer genom resor eller möten av andra kulturer (därmed bitterheten)

  12. Sanna; Av ditt sätt att skriva så antar jag att du är i yngre tonåren. Du är således ursäktad.

  13. Jag håller med Karin här ovan: Det ÄR ett intressant resonemang och något som vi borde kunna diskutera utan att bums hamna i försvarsposition. Att leva miljömässigt hållbart är inte så enkelt som man kan tro, det kan till exempel vara bra mycket miljövänligare att bo i lägenhet i stan än att bo långt ute på landet och vara beroende av bil, kanske till och med en gammal halvskrutt som släpper ut mer än nya bilar. Och samtidigt kan förstås den miljövänliga stadsbon snabbt erodera sina goda val genom att långflyga och konsumera ett par gånger om året. Och åka utför – gissa om våra skidanläggningar slukar energi för konstsnö och gud vet vad!

   Så där kan man fundera. Det betyder INTE att man dömer ut någon, men att ifrågasätta och vrida och vända på kända ”sanningar” kan ju öka kunskapen om man är villig att ta den till sig.

  14. Oj, vilka kraftiga reaktioner på Maries ödmjuka, snudd på underdånigt ställda fråga/kritik.

   Det finns en massa forskning om att medelklassen upplever sig själv som miljövänlig, men är det inte. Det omvända gäller för arbetarklassen, de är relativt miljövänliga men har dåligt samvete för att de gör alldeles för lite. Förklaringen ligger i att medelklassen kan vara ”miljövänlig” på många sätt utan att det de egentligen behöver ge upp något: mycket går helt enkelt att betala sig till (KRAV-märkt mat, så kallade miljöbilar, plastsanering, med mera. Men när det gäller saker som det inte går att betala sig ur – här är flygresan det tydligaste exemplet, tätt följt av bostadsstorleken – ja, då svider det lika mycket för medelklassen att vara miljövänlig, som det gör för de fattigare. Och sveda, det är inte medelklassen, till skillnad från arbetarklassen, van vid. När man faktiskt måste ge upp något, sitter inte miljöviljan så djup längre. Problemet är att de saker en inte kan betala sig ur (resor, bostad, kött), är just de som är de allra viktigaste ur klimatsynpunkt. Därför har inte Sveriges klimatpåverkan minskat som man skulle kunna tro av all ”miljömedvetenhet”, utan ökat.

   Jag misstänker att det är denna bild av medelklassen som miljöhelgon som gör att kommentatorer upplever det som grovt orättvist att ifrågasätta en flygresa till Kanarieöarna. Medelklassen, inklusive Clara, upplevs som så väldigt miljövänlig, att det vore på tok för mycket att ifrågasätta en solresa (”ingen är felfri!”), trots att det handlar om en riktigt stor klimatskada, och det för nöjes skull.

   (Läs exempelvis något av KTH-forskaren Karin Bradley om du vill veta mer om medelklassens respektive arbetarklassens miljöpåverkan):
   http://www.hemhyra.se/stockholm/hyresgaster-ar-battre-pa-att-varna-miljon)

  15. Mycket intressant skrivet, Frida! Av de anledningar som du beskriver tycker jag att lagstiftarna ska ta ett mycket större ansvar för miljö- och klimatpåverkan genom skatter och styrmedel. Det är snudd på populistiskt och fegt att lägga alla val enbart på konsumenten – då blir det som du så förtjänstfullt beskriver.

  16. Frida, I think you just nailed it!

   Men, å andra sidan, så har Clara sagt att hon INTE vill vara någon förebild, och jag antar att hon verkligen menar det även när det gäller klimatet. För som alla vet så är ju flygresorna en stor faktor, som de flesta blundar för – opinionen skriker högre när en ko fiser än över alla flygresor.

   Fö så är det ju också rätt, det är ofta mer energisnålt och klimatsmart att leva tätt i en stad óch åka kollektivt, än att bo på landet med allt vad det innebär.

   Tycker dessutom att Marie hade en väldigt ödmjuk fråga och inställning i detta – en fråga som dessutom är berättigad.

   Och till er som klagar över den frågan, så kan ni ju fundera på hur ni ska förhålla er till rätten att yttra sig i olika forum? Tycker ni det är bra att folk har olika ingång i diskussioner? Tycker ni det är vettigt att man frågar om man undrar över något? Tycker ni att det finns bra respektive dumma frågor? Vem avgör i så fall det?

   Adieu!

   1. Hej Frida, Ulrika och Maria! Ni är i er fulla rätt att fundera över flygandet. Och jag är i min fulla rätt att i gengäld fråga er: Jobbar ni som mig hemifrån 99 dagar av 100 och släpper alltså inte ut någonting vid pendling? Driver ni småskaligt ekologiskt jordbruk? Har ni egna höns som ni ger era matrester till? Driver ni ett företag som tillverkar ekologiska gosedjur i Zambia gjorda av småskaliga producenter som ni försöker lyfta ur fattigdom? Har ni en blogg där ni når ut till hundratusentals människor där ni utbildar om kemkikaleibantning och fördelen med tygblöjor? Allt detta och mycket mer gör nämligen jag.

    Så ifall ni inte gör allt detta skulle jag vara försiktig med att peka finger. Jag menar inte att man måste gör allt rätt för att få engagera sig i klimatfrågor. Man måste inte ens göra mycket rätt. För då finns det ingen svensk som har rätt att öht yttra sig. Jag kan peka finger lika bra som ni.Och man kan inte ”Köpa sig fri” från klimatansvar genom att aldrig äta kött, aldrig flyga, eller driva ett ekologiskt jordbruk. Men alla bra val räknas. Och om man vill höja miljömedvetenheten i samhället och få mer personer att engagera sig – då kanske man ska funderar på hela bilden istället för att framställa det som en tävling där den som gör mest vinner – och andras ansträngningar är värda noll.

    För övrigt är det otroligt korttänkt att påstå att det är miljövänligare att leva i en stad än att bo på landet. Vad ska stadsbor äta då? De kan ju sitta och dunka sig själva i ryggen för att de bor i klimatsmarta hus och äter vegetariskt men faktum är att denna livsstil görs möjlig för att bönderna försörjer dem med ekologiska mat och grön el från norrländska vattenfall.

 7. Ha det ljuvligt och produktivt! När jag läste franska fick jag lära mig att adieu bara sägs som ett allra sista farväl, bokstavligen ”till Gud”, men utgår ifrån att det inte är menat så här..au revoir!! 🙂

Comments are closed.

LOADING..

En vardag i bilder

I måndags försökte jag dokumentera en helt vanlig dag här hemma. Det gick sisådär men jag fick med litegrann i alla fall. När jag vaknat gick jag ut i solskenet och den knastriga snön med Melker i hälarna.

När jag kom in åt jag någon slags frukost. Är ju inte så förtjust i mat på morgonen så det blev bara några finncrisp. Och en chokladmuffins. För är det något som är gott på morgonen så är det i alla fall kakor och chipsen på botten av skålen från kvällen innan.

Sedan besvarade jag ett gäng mail och förberedde ett blogginlägg. Därefter var det dags att göra några pyssel till ett jobb med Panduro som kommer ut om några veckor. Älskar att pyssla på arbetstid och lyssna på podcast samtidigt. Just nu lyssnar jag på podden Undisclosed som handlar om samma rättsfall som Serial men som görs av tre jurister som går in djupare i historien för att försöka utröna vad som egentligen hände. Mycket intressant för alla som liksom mig inte kunde få nog av Serial.

När Bertil kom från förskolan fixade jag tjockpannkakor medan han byggde efter duploritningar

Det här är min mest inställsamma mat. Barnen älskar pannkakor och blåbärssylt.

När barnen somnat tog jag ett bad och gjorde en ayurvedisk oljemassage med sesamolja som jag fått av min vän Erica. Bra mot trötthet och värk och torr hud. Glömde såklart bort att fota så den här gamla bilden får symbolisera detta.

När Jakob kom hem från sina yogalektioner i stan drack vi te och åt choklad och surrade en stund innan vi gick och la oss. Komma i säng vid nio är min bästa grej just nu.

 1. När du lyssnat klart på Undisclosed och känner att du fortfarande inte fått nog har jag ett tips till – Truth & justice. Behandlar Adnan-fallet från ett lite annat perspektiv. Han har faktiskt löst några av mysterierna som omgärdar fallet.

 2. Verkar jättemysigt och ugnspannkaka är ju så gott! Barn ska äta ordentligt så de orkar leka och utvecklas.

  Dock blev jag oerhört upprörd av en annan blogg som jag snubblade över när jag letade efter en inspirerande träningsblogg – Ida Warg. Jag såg ett inlägg där hon glatt rekommenderar en 14-åring att börja med proteinpulver och att bli vegetarian?!? Barnet tränar konståkning 10 tim/vecka. HUR kan någon komma på tanken att uppmuntra barn till detta?! För det första – hon borde uppmana barnet att prata med sina föräldrar och sin tränare om matupplägg och dieter. För det andra – hon borde inte rekommendera proteinpulver, som dessutom kostar ca 36kr/portion!! Vilken 14-åring har råd med det?? Är det ens lagligt att marknadsföra ett viss proteinpulver mot minderåriga?? Jag skrev ett långt inlägg och bad henne tänka om sitt råd till detta barn, men hon tog istället bort min kommentar. Konståkare tillhör dessutom en grupp som löper mycket högre risk att drabbas av anorexi. Jag informerade henne om detta också…Jag skulle vilja att alla går in på detta inlägg och uppmanar henne att ändra sin rekommendation: http://idawarg.se/2016/02/16/ar-jag-for-ung-for-proteinpulver-2/

  Dessa ungdomar – syns på kommentarerna att det är unga personer – är väldigt lättpåverkade och med den utseendehets som råder är hennes råd till dem otroligt riskabla. Jag blir väldigt upprörd när jag läser så otroligt ansvarslösa råd till barn!!

 3. Så fint!
  Men jag måste fråga – hur hinner man med något på kvällen om man ska sova så himla tidigt som vuxen? Vi är riktiga nattugglor här som ibland kokar the vid 23, lägger oss efter tolv nästan alltid (ändå går min man upp fem-snåret varje morogn). Vi behöver kvällen till att göra vuxensaker nu när barnen går i lågstadiet och är uppe till 20-20.30. Jag skulle nog bli tokig av andefattighet om jag direkt efter nattning skulle natta mig själv.
  Men jag har förstått att dina lägger sig mycket tidigare och att du verkar ha ett stort sömnbehov. Men rent praktiskt – hinner ni vuxenprata osv?
  Tack för fina bilder!

  1. Sömn är lika viktigt för kroppen som daglig motion och mycket grönsaker och man bör inte kompromissa med den. Det är ju, som du vet, skillnad på barn i lågstadieåldern och en ettåring när det kommer till sömnbehov (oftast). Min ettåring somnat prick 19 varje kväll och de innan kl 20. Då har jag ca två timmar på mig av vuxentid, det räcker. Jag skulle tippa att Clara har typ samma…

 4. Otroligt härliga bilder! Ugnspannkaka var längesen man gjorde, det hade jag glömt bort 😀 . Sist jag provade gillade inte mina barn det men nu måste det testas igen 😀

 5. Trevligt att få inblick i din vardag.
  Bra bilder och många kommentarer och engagerade läsare.
  Inspirerande.

 6. Tänkte på sista meningen du skrev. Har själv tidigare brukat vara uppe till kl 23, men har på sistone gått och lagt mig vid 21. Är bara 2 timmar men vilken skillnad det gör. Man blir så mycket gladare och energisk på dagarna. Det är väldigt värt att investera i lite extra sömn 🙂

 7. Hej! Jag är en dina trogna läsare som nästan aldrig säger nåt, utan bara läser och är tacksam för din fina blogg.
  Nu på sista tiden tycker jag mig läsa oftare att du är trött och tänkte tipsa om att gå och kolla dina järnvärden.
  efter 2 graviditeter (mina är 6 och 3) har man tullat lite på förråden och dessutom löpträning kostar mkt järn har jag lärt mig. Jag var så trött till slut att jag inte orka träna och blev andfådd och ljuskänslig. Järnbrist smyger sig på en så det är lätt att missa tydligen!
  Så gå och kolla ferritinet i blodet om du ofta är trött och inte nyss kollat detta!
  Mvh Alma

 8. Är också heeeelt fast i Undisclosed just nu. Försöker lyssna klart på alla avsnitten så jag kommer till deras take på Adnans hearings som var härom veckan (som Serial gjorde specialavsnitt om!).
  Tycker dock det är lite förvirrande ibland eftersom de inte är journalister utan jurister som är väldigt säkra på att Adnan är oskyldig eftersom det ibland växlar väldigt snabbt mellan Jays olika utsagor till exempel. Försöker hålla ett kritiskt öra och tänka på det för det känns som att det är väldigt lätt att bli övertygad av dom. Hur tänker du kring det?
  Skulle egentligen behöva en ”poddklubb” som kunde diskutera alla avsnitten!!

 9. Så fint! Får man önska inlägg? Jag skulle någon gång vilja se Melker berätta om en vanlig dag från sitt perspektiv!

  1. Ja vilken bra idé! Det röstar jag också på! Alltid så roligt när djuren är i lite extra fokus.

 10. Hej! Härliga bilder (som vanligt). Har en fråga hur du arbetar med sociala rent praktiskt/strukturellt. Jag har t ex märkt att om jag börjar arbetsdagen med sköta/kolla instagram (för mitt företag) eller FB (anv privat), så blir jag splittrad och okoncentrerad nästan hela dagen. Har du några knep? Dessutom en extra applåd till dig som, med tanke på hur många läsare du har, är så duktig på att svara på frågor och kommentarer, abtingen här eller i bloggen. Heja dig. //Linn

  1. Jadu, jag är ganska snabb med att slå på mobilen på morgonen. Är så extremt morgontrött – det bästa sättet att vakna till är att lysa mig själv i ansiktet med en skärm. Men jag kollar aldrig jobbmailen på morgonen utan först senare på dagen. För just jobbmailen har en förmåga att stressa upp mig. Mailen kollar jag bara när jag känner att jag verkligen har tid att svara/agera på mailen så att de inte stressar mig. Mitt förslag om du blir stressad är att bestämma särskilda tider då du checkar av/uppdaterar dina flöden. Och att du kanske gör det först efter några timmars ostört arbete varje morgon. Lycka till =) och tack för peppen

  2. Tack Clara för ditt svar! En av anledningarna till att jag tycker din blogg är så intressant är att du lyckas vara så framgångsrik och produktiv trots att du är öppen med att du har karaktärsdrag som brukar beskrivas som introvert, högkänslig etc. Jag har ju nyligen startat mitt företag och det som har varit svårt att brottas med är bilden av alla företagare som extroverta och konstant högenergiska med hysteriska stomatolleenden. Du är en motvikt som verkligen behövs. Heja heja igen.

 11. Så trevligt att få se en vanlig dag hos er! Här bjuds det också på ugnspannkaka, senast igår när ett barn ogillat maten på förskolan. Och det serveras på samma fina vis som hos er. På vackert gröna Anna porslin. Ett underbart sätt att göra vardagen mycket vackrare. ♡♡♡ önskar er ett fint veckoslut! /Jessika

 12. Fullkomligt ÄLSKAR ditt badrum! Pricken över i:et är gjutjärnsbadkaret. Å vad jag sökt med ljus och lykta efter ett. Fick bli ett tråkigt modernt m tassar… I alla fall tills vidare…

Comments are closed.

LOADING..