Adieu

Åh, nu sitter jag och Annakarin på planet på väg till vår skrivarresa som vi peppat och längtat efter så länge. Visst ska det bli fint med solen och värmen men allra härligast ska det bli att få tid att skriva ostört och planera upp våra nya jobbäventyr. Jag fortsätter förstås att blogga under resan så fort jag fått wifi att funkar. Hörs imorgon!

 1. Linnea skriver:

  Du verkar så himla arg nu för tiden Clara, det är snudd på att du inte alls kan ta kritik eller oliktänkare i kommentarerna. Det känns tråkigt som läsare för man vågar knappt kommentera med rädsla för ett argt svar.

  1. Jaså, det var tråkigt att du känner så Linnea. Jag är nämligen inte alls arg. Jag låter oliktänkande och kritiker uttrycka sig hur mycket som helst i mitt kommentarsfält. Och jag tycker att jag brukar svara på kommentarer ungefär i samma tonläge som jag får dem. Oftast betydligt trevligare faktiskt – för medan de som kommenterar gör det anonymt finns jag här med namn och bild.

   Jag får ju möta läsares arga kommentarer flera gånger i veckan och ändå fortsätter jag ”våga” blogga – så jag hoppas verkligen att mina läsare har skinn på näsan nog att kommentera även om de inte är kan vara säkra på att jag håller med dem i deras kommentar. Allt gott

 2. ulrika skriver:

  Men allvarligt…. Jag upplever inte att varken Marie eller Frida pekar finger? Jag tycker de har intressanta resonemang kring en högst aktuell fråga, och jag tolkar Maries fråga som högst uppgiven och uppriktigt ledsen.

  Jag själv uttrycker mig kanske lite raljant, men det är väl finfint att vi reflekterar över flygandet? Som ÄR en stor bov när det gäller klimatpåverkan? Att du tar så personligen illa upp antar jag beror på att även du är medveten om detta och har dåligt samvete. Varför, om du nu har avsagt dig rollen som förebild, reagerar DU så starkt? Och pekar finger? Jag tror nog att du gör vad du kan, men som någon skrev så blir ju inte en flygresa neutraliserad för att man gör annat i klimatväg? Visst räknas allt, men flygresor är ju de facto en av de största klimatbovarna, så det kan väl vara värt att lyfta och diskutera detta, även om det inte är så roligt att inse att det bästa man kan göra för klimatet kanske är att inte resa med flyg? Att stanna hemma i trista, kanske regniga Sverige?

  Jag tycker att Frida har en ganska generell kommentar om flygandet, medelklassen och miljömedvetenheten. Tycker den är hyperintressant och väl värd att lyftas, snarare än att förkasta som ett pekande finger. Det här är något de flesta borde reflektera över, och det är väl utmärkt att det resonemanget får utrymme på din blogg?

  Utan att kunna referera till källor på rak arm (det medges), så ÄR det är ofta klimatsmartare att bo i stan och åka kollektivt än att bo på landet. Långt ifrån alla som bor på landet – eller i Norrland – är bönder och jobbar hemma och producerar mat som stadsborna äter. Det är mer ett konstaterande, och inget som jag tror folk som sitter i en lägenhet sitter och slår sig på axeln för. Däremot kan det vara ganska skönt för ngn som bor i just en lägenhet i stan att få veta att det faktiskt inte är så dumt, ur ett miljöperspektiv.

  ”Jag förbehåller mig rätten att vara Clara med allt vad det innebär. Operfekt och full av fel. Jag tänker inte sitta kvar på en piedestal jag aldrig någonsin bett om att placeras på. Jag är rätt nöjd med att vara en en medelmåtta precis som alla andra.”

  1. cruella skriver:

   Jag håller med om mycket, däremot inte om att Clara nödvändigtvis borde stanna hemma i regniga Sverige. Jag är mer för att fundera på ett generellt plan över hur råd till konsumenter, pekpinnar från opinionen, rön från forskare och så vidare ser ut. Och då tycker jag personligen att det skymmer diskussionen om vi direkt börjar peka ut DIG och DIG och DIG som bovar.

   Jag tycker till exempel att flyget ska bära sina egna kostnader. Det är någonting väldigt fel med att det kostar mindre att flyga till Hong Kong på rätt vecka än vad det kostar att åka tåg tur och retur till Kiruna. Det som skitar ned ska kosta, helt enkelt. Sånt drabbar också bilberoende människor på landsbygden MEN det fina i kråksången är ju att det faktiskt går att jämna ut sådana effekter skattevägen så att det träffar rätt. Och så vidare.

  1. ulrika skriver:

   Jag syftade inte på Clara med regniga Sverige, jag syftar på oss alla. Mer på ett generellt plan, och även på mig själv. Och mitt ursprungliga inlägg var mer en reaktion på några ganska rabiata angrepp på den första, ganska uppgivna kommentaren om flygresor och klimatpåverkan. Har lite svårt för ”Håller du inte med så håll tyst!”. (Och det var verkligen inga trollkommentatorer det handlade om.)

   Kan hålla med om att flyget ska bära sina egna kostnader, men varför ska man skatteutjämna för folk på landsbygden? Kanske åker 28 mil enkel resa för att gå och dansa? De flyger väl knappast till dansen, men sådant kanske också ska bära sig självt? Liksom man kanske får bosätta sig så att man klarar av att ta sig till jobbet utan jättesubventioner? Finns inga självklara svar, men det är väl värt att diskutera.

   Sedan ser jag konsumentmakt som den största och starkaste makten vi har, minskar efterfrågan på flygresor kommer även antalet flighter att minska, för det kostar att flyga halvfulla plan.

   1. Du har rätt Ulrika, jag skrev fel i min förra kommentar. Det var inte åt Maria och Frida kommentaren riktades utan åt dig och Annelie och Liv. Tycker det är bra att frågan lyfts. Det jag vänder mig mot är detta jämförande. För ska vi börja jämföra oss så finns inget slut. Vem gör bäst val egentligen och vem bestämmer det? Jag försöker undvika att gå runt och anklaga andra människor för de kassa miljöval de gör annorlunda än mig. Varför odlar de inte mer mat själva? Varför bleker de håret när det är bättre att låta bli? Varför äter de p-piller som kommer ut i hav och insjöar eller använder tampong istället för menskopp? Det är en lista som saknar slut…

    Ett ps angående att skattutjämna för folk på landsbygden som du tycker är felaktigt. Det kan man absolut sluta med det. Men då borde också södra Sverige betala dyrt för all elektricitet och alla naturresurser som vi här uppe i norr bidrar med. Våra skogar, marker och älvar som plundrats för att göra södra sverige rikt. Och så kan vi få skatterabatt för att vi trots att vi betalar lika mycket skatt som i städerna varken har tillgång till sjukvård, förskola, bibliotek, lolkaltrafik etc i samma utsträckning. Vi betalar skatt för förmåner vi inte får ta del av. Där har vi verkligen en nöt att knäcka! Men det får bli ett annat blogginlägg. NU ska jag återgå till att skriva en fantastisk bokserie så jag sätter punkt för diskussionen från mitt håll.

  1. cruella skriver:

   Man kan diskutera allting! Men om vi eller ”vi” i form av valda politiker är överens om att hela landet ska leva (till exempel) så måste givetvis villkoren för människor på landet och landsbygdens näringar diskuteras. Det är intressanta saker.

   Konsumentmakten är absolut viktig, men den ger också beslutsfattare någon form av fribrev när de gäller obekväma beslut, anser jag.

  1. ulrika skriver:

   Men Clara, vad gör jag egentligen för fel i min argumentation? Jag lyfter ju tom att du avsagt dig rollen som förebild? Så då kan du ju egentligen rycka på axlarna åt det?

   Sedan tror jag inte att du skrev fel, du avsåg verkligen mig, Frida och Marie. Jag TROR att du kände dig anklagad, vem skulle inte göra det? Men man kan ju inte direkt invända mot vad Marie och Frida skrev, så då bytte du sida. Utom vad gäller mig. Vad gjorde jag för fel där? Var jag för raljant om kons fisar? Eller var det min kommentar om att Maries fråga var ”berättigad”? Eller var det att jag kommenterade någon annans kommentar om att det oftare är mer klimatsmart och energisnålt att bo i stan? (Men det stämmer ju? Ser du det som en anklagelse mot att du bor på landet? Varför? Tycker inte du att det är bra att upphäva myten om att det alltid är bäst ur ett klimat- och miljöperspektiv att bo på landet?) Eller var det, tanken svindlar, att jag gick i svaromål? Du brukar – om jag inte missminner mig? – prata om miljö och klimat i din blogg, är det bara du som får jämföra?

   Du har ju en blogg med över hundratusen läsare, och du får nog ses som en offentlig person, och du har dessutom uttalat att ”Det är jätteviktigt för mig att använda min röst till att prata om sådant jag tycker är angeläget på riktigt. Feminism, politiska frågor, klimat och miljö – allt möjligt.”. Men när det kommer frågor om hur du tänker kring klimat och flygresor – så blir du upprörd? Samtidigt som du deklarerat att du inte tänker vara någon förebild längre?

   När det gäller ”skatteutjämna” så kan jag ju tillägga att där var jag slarvig med begreppen och skrev fel, men det kanske framgår om man läser sammanhanget? Jag syftade på att skattesubventionera, och då närmast bränsle, drivmedel. I övrigt överförs skatter till de norrländska kommunerna, både genom det kommunala utjämningssystemet samt genom andra transfereringar såsom sjukförsäkring, arbetslöshetsförsäkring, barnbidrag etc. När det gäller inkomstskatt så tror jag faktiskt att du har fel, ni får kommunal service för det ni pyntar in. Men det ni VILL ha kanske kostar mer. De kommuner som får bidrag via det kommunala utjämningssystemet får dessutom kommunal service för pengar som pyntas in även i andra kommuner, samt statliga bidrag. Kanske är det så att staten extraherar mer kapital ur naturtillgångarna i norr än vad som återförs – på totalen – men det vågar jag inte spekulera i, och dessutom är det en fråga om äganderätt som är ytterst komplex, alldeles särskilt i Norrland skulle jag tro. Jag kan tycka att det inte är självklart att man kan bo var som helst och förvänta sig att samhället ska fixa biffen och neutralisera bensinskatten genom subventioner för de som bor på landet, så att man kan åka tur och retur hur långt som helst utan att det känns och märks. Jag förutsätter att det är lika illa med utsläpp i Norrland som i Stockholm? Men – jag vill poängtera att jag inte har svaret. Jag tycker inte det finns några självklara svar, vilket jag påpekat i tidigare kommentarer, men jag tycker att man måste våga diskutera det.

   Och nu ger jag också upp detta, men önskar dig lycka till med din bok.

 3. Härligt att få fokusera ifred på jobbet, det blir så mycket lättare att vara närvarande sen när man är hemma.

 4. Åh ha det så himla bra! Gud va kul för er. Längtar tills vi drar till Thailand, så avis 😀

 5. Maria skriver:

  Åh, så härligt! Önskar er en både avkopplande och produktiv resa!

Comments are closed.

LOADING..