Adieu

Åh, nu sitter jag och Annakarin på planet på väg till vår skrivarresa som vi peppat och längtat efter så länge. Visst ska det bli fint med solen och värmen men allra härligast ska det bli att få tid att skriva ostört och planera upp våra nya jobbäventyr. Jag fortsätter förstås att blogga under resan så fort jag fått wifi att funkar. Hörs imorgon!

 1. Du verkar så himla arg nu för tiden Clara, det är snudd på att du inte alls kan ta kritik eller oliktänkare i kommentarerna. Det känns tråkigt som läsare för man vågar knappt kommentera med rädsla för ett argt svar.

  1. Jaså, det var tråkigt att du känner så Linnea. Jag är nämligen inte alls arg. Jag låter oliktänkande och kritiker uttrycka sig hur mycket som helst i mitt kommentarsfält. Och jag tycker att jag brukar svara på kommentarer ungefär i samma tonläge som jag får dem. Oftast betydligt trevligare faktiskt – för medan de som kommenterar gör det anonymt finns jag här med namn och bild.

   Jag får ju möta läsares arga kommentarer flera gånger i veckan och ändå fortsätter jag ”våga” blogga – så jag hoppas verkligen att mina läsare har skinn på näsan nog att kommentera även om de inte är kan vara säkra på att jag håller med dem i deras kommentar. Allt gott

 2. Men allvarligt…. Jag upplever inte att varken Marie eller Frida pekar finger? Jag tycker de har intressanta resonemang kring en högst aktuell fråga, och jag tolkar Maries fråga som högst uppgiven och uppriktigt ledsen.

  Jag själv uttrycker mig kanske lite raljant, men det är väl finfint att vi reflekterar över flygandet? Som ÄR en stor bov när det gäller klimatpåverkan? Att du tar så personligen illa upp antar jag beror på att även du är medveten om detta och har dåligt samvete. Varför, om du nu har avsagt dig rollen som förebild, reagerar DU så starkt? Och pekar finger? Jag tror nog att du gör vad du kan, men som någon skrev så blir ju inte en flygresa neutraliserad för att man gör annat i klimatväg? Visst räknas allt, men flygresor är ju de facto en av de största klimatbovarna, så det kan väl vara värt att lyfta och diskutera detta, även om det inte är så roligt att inse att det bästa man kan göra för klimatet kanske är att inte resa med flyg? Att stanna hemma i trista, kanske regniga Sverige?

  Jag tycker att Frida har en ganska generell kommentar om flygandet, medelklassen och miljömedvetenheten. Tycker den är hyperintressant och väl värd att lyftas, snarare än att förkasta som ett pekande finger. Det här är något de flesta borde reflektera över, och det är väl utmärkt att det resonemanget får utrymme på din blogg?

  Utan att kunna referera till källor på rak arm (det medges), så ÄR det är ofta klimatsmartare att bo i stan och åka kollektivt än att bo på landet. Långt ifrån alla som bor på landet – eller i Norrland – är bönder och jobbar hemma och producerar mat som stadsborna äter. Det är mer ett konstaterande, och inget som jag tror folk som sitter i en lägenhet sitter och slår sig på axeln för. Däremot kan det vara ganska skönt för ngn som bor i just en lägenhet i stan att få veta att det faktiskt inte är så dumt, ur ett miljöperspektiv.

  ”Jag förbehåller mig rätten att vara Clara med allt vad det innebär. Operfekt och full av fel. Jag tänker inte sitta kvar på en piedestal jag aldrig någonsin bett om att placeras på. Jag är rätt nöjd med att vara en en medelmåtta precis som alla andra.”

  1. Jag håller med om mycket, däremot inte om att Clara nödvändigtvis borde stanna hemma i regniga Sverige. Jag är mer för att fundera på ett generellt plan över hur råd till konsumenter, pekpinnar från opinionen, rön från forskare och så vidare ser ut. Och då tycker jag personligen att det skymmer diskussionen om vi direkt börjar peka ut DIG och DIG och DIG som bovar.

   Jag tycker till exempel att flyget ska bära sina egna kostnader. Det är någonting väldigt fel med att det kostar mindre att flyga till Hong Kong på rätt vecka än vad det kostar att åka tåg tur och retur till Kiruna. Det som skitar ned ska kosta, helt enkelt. Sånt drabbar också bilberoende människor på landsbygden MEN det fina i kråksången är ju att det faktiskt går att jämna ut sådana effekter skattevägen så att det träffar rätt. Och så vidare.

  2. Jag syftade inte på Clara med regniga Sverige, jag syftar på oss alla. Mer på ett generellt plan, och även på mig själv. Och mitt ursprungliga inlägg var mer en reaktion på några ganska rabiata angrepp på den första, ganska uppgivna kommentaren om flygresor och klimatpåverkan. Har lite svårt för ”Håller du inte med så håll tyst!”. (Och det var verkligen inga trollkommentatorer det handlade om.)

   Kan hålla med om att flyget ska bära sina egna kostnader, men varför ska man skatteutjämna för folk på landsbygden? Kanske åker 28 mil enkel resa för att gå och dansa? De flyger väl knappast till dansen, men sådant kanske också ska bära sig självt? Liksom man kanske får bosätta sig så att man klarar av att ta sig till jobbet utan jättesubventioner? Finns inga självklara svar, men det är väl värt att diskutera.

   Sedan ser jag konsumentmakt som den största och starkaste makten vi har, minskar efterfrågan på flygresor kommer även antalet flighter att minska, för det kostar att flyga halvfulla plan.

   1. Du har rätt Ulrika, jag skrev fel i min förra kommentar. Det var inte åt Maria och Frida kommentaren riktades utan åt dig och Annelie och Liv. Tycker det är bra att frågan lyfts. Det jag vänder mig mot är detta jämförande. För ska vi börja jämföra oss så finns inget slut. Vem gör bäst val egentligen och vem bestämmer det? Jag försöker undvika att gå runt och anklaga andra människor för de kassa miljöval de gör annorlunda än mig. Varför odlar de inte mer mat själva? Varför bleker de håret när det är bättre att låta bli? Varför äter de p-piller som kommer ut i hav och insjöar eller använder tampong istället för menskopp? Det är en lista som saknar slut…

    Ett ps angående att skattutjämna för folk på landsbygden som du tycker är felaktigt. Det kan man absolut sluta med det. Men då borde också södra Sverige betala dyrt för all elektricitet och alla naturresurser som vi här uppe i norr bidrar med. Våra skogar, marker och älvar som plundrats för att göra södra sverige rikt. Och så kan vi få skatterabatt för att vi trots att vi betalar lika mycket skatt som i städerna varken har tillgång till sjukvård, förskola, bibliotek, lolkaltrafik etc i samma utsträckning. Vi betalar skatt för förmåner vi inte får ta del av. Där har vi verkligen en nöt att knäcka! Men det får bli ett annat blogginlägg. NU ska jag återgå till att skriva en fantastisk bokserie så jag sätter punkt för diskussionen från mitt håll.

  3. Man kan diskutera allting! Men om vi eller ”vi” i form av valda politiker är överens om att hela landet ska leva (till exempel) så måste givetvis villkoren för människor på landet och landsbygdens näringar diskuteras. Det är intressanta saker.

   Konsumentmakten är absolut viktig, men den ger också beslutsfattare någon form av fribrev när de gäller obekväma beslut, anser jag.

  4. Men Clara, vad gör jag egentligen för fel i min argumentation? Jag lyfter ju tom att du avsagt dig rollen som förebild? Så då kan du ju egentligen rycka på axlarna åt det?

   Sedan tror jag inte att du skrev fel, du avsåg verkligen mig, Frida och Marie. Jag TROR att du kände dig anklagad, vem skulle inte göra det? Men man kan ju inte direkt invända mot vad Marie och Frida skrev, så då bytte du sida. Utom vad gäller mig. Vad gjorde jag för fel där? Var jag för raljant om kons fisar? Eller var det min kommentar om att Maries fråga var ”berättigad”? Eller var det att jag kommenterade någon annans kommentar om att det oftare är mer klimatsmart och energisnålt att bo i stan? (Men det stämmer ju? Ser du det som en anklagelse mot att du bor på landet? Varför? Tycker inte du att det är bra att upphäva myten om att det alltid är bäst ur ett klimat- och miljöperspektiv att bo på landet?) Eller var det, tanken svindlar, att jag gick i svaromål? Du brukar – om jag inte missminner mig? – prata om miljö och klimat i din blogg, är det bara du som får jämföra?

   Du har ju en blogg med över hundratusen läsare, och du får nog ses som en offentlig person, och du har dessutom uttalat att ”Det är jätteviktigt för mig att använda min röst till att prata om sådant jag tycker är angeläget på riktigt. Feminism, politiska frågor, klimat och miljö – allt möjligt.”. Men när det kommer frågor om hur du tänker kring klimat och flygresor – så blir du upprörd? Samtidigt som du deklarerat att du inte tänker vara någon förebild längre?

   När det gäller ”skatteutjämna” så kan jag ju tillägga att där var jag slarvig med begreppen och skrev fel, men det kanske framgår om man läser sammanhanget? Jag syftade på att skattesubventionera, och då närmast bränsle, drivmedel. I övrigt överförs skatter till de norrländska kommunerna, både genom det kommunala utjämningssystemet samt genom andra transfereringar såsom sjukförsäkring, arbetslöshetsförsäkring, barnbidrag etc. När det gäller inkomstskatt så tror jag faktiskt att du har fel, ni får kommunal service för det ni pyntar in. Men det ni VILL ha kanske kostar mer. De kommuner som får bidrag via det kommunala utjämningssystemet får dessutom kommunal service för pengar som pyntas in även i andra kommuner, samt statliga bidrag. Kanske är det så att staten extraherar mer kapital ur naturtillgångarna i norr än vad som återförs – på totalen – men det vågar jag inte spekulera i, och dessutom är det en fråga om äganderätt som är ytterst komplex, alldeles särskilt i Norrland skulle jag tro. Jag kan tycka att det inte är självklart att man kan bo var som helst och förvänta sig att samhället ska fixa biffen och neutralisera bensinskatten genom subventioner för de som bor på landet, så att man kan åka tur och retur hur långt som helst utan att det känns och märks. Jag förutsätter att det är lika illa med utsläpp i Norrland som i Stockholm? Men – jag vill poängtera att jag inte har svaret. Jag tycker inte det finns några självklara svar, vilket jag påpekat i tidigare kommentarer, men jag tycker att man måste våga diskutera det.

   Och nu ger jag också upp detta, men önskar dig lycka till med din bok.

 3. Till er som har synpunkter på Claras flygresa: Varför inte lägga den energin på miljöarbete istället;)
  Hur kan ni tro att nån är perfekt och alltid fattar rätt beslut i alla lägen? Ser livet ut så för er? Och varför göra Clara till nån idol som nu tydligen ramlat ner från piedestalen? Hon verkar, vad jag kan läsa ut av bloggen, vara en bra människa med mycket sunda åsikter. Det finns annat, mycket värre, därute att bekämpa – tro mig! Alltför renläriga människor skrämmer mig, dock. Allvarligt, lever ni så helt utan brister? Och att kräva svar?! Hon är en person som har en blogg, hon är ingen politiker.

 4. Det ser helt underbart ut! Den där infinity poolen!!! Njut av resan och massa ostörd skrivtid!

 5. Alltså, adieu säger man när man tar definitivt avsked, ska dö eller något. Jag trodde du skulle sluta blogga när du skrev så.

 6. Visst ser det fantastiskt härligt ut, men blir samtidigt lite uppgiven. Vi pratar så mycket om att äta och leva klimatsmart, återbruka och ta till vara – men när det handlar om flygresor, som orsakar så otroligt stor klimatpåverkan att allt det andra verkar som en droppe i havet i jämförelse, är det så få som tar ställning. Det känns nästan som lite tabu att prata om det, som om vi lever i någon slags kollektiv förnekelse. Tankar om det?

  1. Har ställt frågan förut men fick bara ett snäsigt svar tillbaka. Vill fortfarande höra tankar om det.

  2. Jag undrar också varför Annakarin och Clara flyger till varmare ort för att skriva, I SYNNERHET som värmen inte är det primära utan ”att få tid att skriva ostört…”.
   Jag kan verkligen förstå tanken med att åka iväg för att få nya perspektiv och jobba koncentrerat. Men varför inte åka en vecka till något trevligt hotell/pensionat i Sverige/Norge etc i stället och arbeta fokuserat?

   Önskar verkligen ett svar.

  3. Ja! Låt oss anklaga dessa bruttor för att vara miljöförstörare nu när de åker på en härlig inspirationsresa, för oss bloggläsare att gratis ta del av! Både resan och det resultat som kommer av den. Alla som arbetar för medvetenhet kring miljö och klimat förutsätter jag tar cykel eller småspringer när de ska någonstans. Och Clara verkar ju vara ute på utlandssemester tätt som oftast, hon borde skämmas! Nä, tältsemester hemmavid hade räckt gott och väl…

  4. Maria. Ja, tätt som oftast. Utlandsvistelser, föreläsningar och möten..
   Inte klimatsmart.
   Så tältsemester hemmavid hade varit utmärkt ur den synpunkten. Det finns resmål man når via tåg, buss, skidor, samåkning, båt osv.

  5. Detta är Claras jobb. Förstår ni inte det utan lever i tron att hon pysslar lite mysigt hemmavid i en gammaldags miljö och att det är det vi får ta del av så är ni lite blåögda. Hon levererar en miljö, en dröm, ett liv som många önskar att ha/uppnå men det är såklart också hennes jobb att framställa allt på ett visst sätt. Om någon klagar på att det är för mkt reklam så blir det mindre ett tag. Om någon önskar mera personligt så kommer följande inlägg handla mera om händelser i familjelivet etc. Hon är styrd av oss och tvärtom och vi vill att hon ska följa sina ideal/moral/ställningstaganden till punkt och pricka. Ingen är felfri. Clara kanske behöver värmen nu. Vi har egentligen ingen aning alls. Vi ser bara bilden hon levererar. För mig har denna blogg blivit mer och mer tillrättalagd men det är ju helt upp till mig att läsa eller inte.

  6. Usch ni bittra kvinnor som bara letar fel! Skäms på er!
   Är ni lika anklagande mot folk i er omgivning eller är det främst bakom skärmen?

   Kan inte ni berätta om era liv och allt fantastiskt ni gör för vår omvärld?

   Tankar om det?
   Önskar verkligen ett svar.

   Igen: skäms på er!

  7. Anneli; skönt att höra att du är trångsynt mot alla och att det inte handlar om avundsjuka mot en framgångsrik kvinnlig bloggare.

   Tycker det finns värre brott i världen, men jag letar inte efter dem och går till attack så fort någon enligt mig gör orätt. Men visst, mår du bra av det så förstår jag att du håller på.

  8. Annelie; Kan inte DU berätta vad DU gör för miljön. Tror faktiskt att jag kräver det för att du ska vara berättigad att kommentera i Claras blogg!

   Bittra människa…tur du är perfekt!

  9. Jag tycker resonemanget i sig är intressant, för jag håller med dig om att vi tänker mycket på miljön i vardagen och släpper på det tänket när vi reser. Jag är likadan själv tyvärr. Tänker mycket på miljön, gör så miljömedvetna val som möjligt och lever klimatsmart. Förutom när det gäller resor. Jag älskar verkligen att komma utomlands då och då, att få uppleva annat och nytt. Det kan man självklart göra via bil och tåg också, men tiden och kostnaden det innebär gör det inte alltid möjligt.

   Så visst är det problematiskt, och de flesta jag känner är så här. Känns som att när det gäller just resor är vi inte riktigt beredda att göra uppoffringar, vi har blivit vana vid den guldkanten på tillvaron. Och flygresandet ökar. Håller med om att det hade varit bra med en förnyad samhällsdebatt om detta. Vad är vi beredda att ge upp för miljön, och när? Är det först när det är för sent vi inser?

   För att gå tillbaka till Clara så tycker jag hon är en sann förespråkare av miljötänk, men frågan är om man måste vara perfekt på precis alla plan för att få vara en miljöförespråkare? Eller om alla strån till stacken får anses som tillräckligt bra. Det är ju synd om allt mitt miljöengagemang skulle anses vara till spillo för att jag äter kött t.ex.. Bara några tankar så här på kvällskvisten.

  10. Sara; Tycker inte man ska flyga, för miljöns skull. Har inget med något annat att göra. Så ditt utspel gör inget.

   Elin; Synd att du kommer med personliga påhopp och rena spekulationer.

  11. Anneli: så du åker aldrig nånstans om det inte går en båt eller ett tåg dit? Antingen har du en jävla massa semesterdagar varje år och reser som en tok under dessa (tar ju cirka 10 gånger längre tid att färdas med tåg tänkte jag…) eller så reser du inte alls. Så antingen har du inte råd (därmed bitterheten) eller så stannar du hemmavid och vidgar aldrig dina vyer genom resor eller möten av andra kulturer (därmed bitterheten)

  12. Sanna; Av ditt sätt att skriva så antar jag att du är i yngre tonåren. Du är således ursäktad.

  13. Jag håller med Karin här ovan: Det ÄR ett intressant resonemang och något som vi borde kunna diskutera utan att bums hamna i försvarsposition. Att leva miljömässigt hållbart är inte så enkelt som man kan tro, det kan till exempel vara bra mycket miljövänligare att bo i lägenhet i stan än att bo långt ute på landet och vara beroende av bil, kanske till och med en gammal halvskrutt som släpper ut mer än nya bilar. Och samtidigt kan förstås den miljövänliga stadsbon snabbt erodera sina goda val genom att långflyga och konsumera ett par gånger om året. Och åka utför – gissa om våra skidanläggningar slukar energi för konstsnö och gud vet vad!

   Så där kan man fundera. Det betyder INTE att man dömer ut någon, men att ifrågasätta och vrida och vända på kända ”sanningar” kan ju öka kunskapen om man är villig att ta den till sig.

  14. Oj, vilka kraftiga reaktioner på Maries ödmjuka, snudd på underdånigt ställda fråga/kritik.

   Det finns en massa forskning om att medelklassen upplever sig själv som miljövänlig, men är det inte. Det omvända gäller för arbetarklassen, de är relativt miljövänliga men har dåligt samvete för att de gör alldeles för lite. Förklaringen ligger i att medelklassen kan vara ”miljövänlig” på många sätt utan att det de egentligen behöver ge upp något: mycket går helt enkelt att betala sig till (KRAV-märkt mat, så kallade miljöbilar, plastsanering, med mera. Men när det gäller saker som det inte går att betala sig ur – här är flygresan det tydligaste exemplet, tätt följt av bostadsstorleken – ja, då svider det lika mycket för medelklassen att vara miljövänlig, som det gör för de fattigare. Och sveda, det är inte medelklassen, till skillnad från arbetarklassen, van vid. När man faktiskt måste ge upp något, sitter inte miljöviljan så djup längre. Problemet är att de saker en inte kan betala sig ur (resor, bostad, kött), är just de som är de allra viktigaste ur klimatsynpunkt. Därför har inte Sveriges klimatpåverkan minskat som man skulle kunna tro av all ”miljömedvetenhet”, utan ökat.

   Jag misstänker att det är denna bild av medelklassen som miljöhelgon som gör att kommentatorer upplever det som grovt orättvist att ifrågasätta en flygresa till Kanarieöarna. Medelklassen, inklusive Clara, upplevs som så väldigt miljövänlig, att det vore på tok för mycket att ifrågasätta en solresa (”ingen är felfri!”), trots att det handlar om en riktigt stor klimatskada, och det för nöjes skull.

   (Läs exempelvis något av KTH-forskaren Karin Bradley om du vill veta mer om medelklassens respektive arbetarklassens miljöpåverkan):
   http://www.hemhyra.se/stockholm/hyresgaster-ar-battre-pa-att-varna-miljon)

  15. Mycket intressant skrivet, Frida! Av de anledningar som du beskriver tycker jag att lagstiftarna ska ta ett mycket större ansvar för miljö- och klimatpåverkan genom skatter och styrmedel. Det är snudd på populistiskt och fegt att lägga alla val enbart på konsumenten – då blir det som du så förtjänstfullt beskriver.

  16. Frida, I think you just nailed it!

   Men, å andra sidan, så har Clara sagt att hon INTE vill vara någon förebild, och jag antar att hon verkligen menar det även när det gäller klimatet. För som alla vet så är ju flygresorna en stor faktor, som de flesta blundar för – opinionen skriker högre när en ko fiser än över alla flygresor.

   Fö så är det ju också rätt, det är ofta mer energisnålt och klimatsmart att leva tätt i en stad óch åka kollektivt, än att bo på landet med allt vad det innebär.

   Tycker dessutom att Marie hade en väldigt ödmjuk fråga och inställning i detta – en fråga som dessutom är berättigad.

   Och till er som klagar över den frågan, så kan ni ju fundera på hur ni ska förhålla er till rätten att yttra sig i olika forum? Tycker ni det är bra att folk har olika ingång i diskussioner? Tycker ni det är vettigt att man frågar om man undrar över något? Tycker ni att det finns bra respektive dumma frågor? Vem avgör i så fall det?

   Adieu!

   1. Hej Frida, Ulrika och Maria! Ni är i er fulla rätt att fundera över flygandet. Och jag är i min fulla rätt att i gengäld fråga er: Jobbar ni som mig hemifrån 99 dagar av 100 och släpper alltså inte ut någonting vid pendling? Driver ni småskaligt ekologiskt jordbruk? Har ni egna höns som ni ger era matrester till? Driver ni ett företag som tillverkar ekologiska gosedjur i Zambia gjorda av småskaliga producenter som ni försöker lyfta ur fattigdom? Har ni en blogg där ni når ut till hundratusentals människor där ni utbildar om kemkikaleibantning och fördelen med tygblöjor? Allt detta och mycket mer gör nämligen jag.

    Så ifall ni inte gör allt detta skulle jag vara försiktig med att peka finger. Jag menar inte att man måste gör allt rätt för att få engagera sig i klimatfrågor. Man måste inte ens göra mycket rätt. För då finns det ingen svensk som har rätt att öht yttra sig. Jag kan peka finger lika bra som ni.Och man kan inte ”Köpa sig fri” från klimatansvar genom att aldrig äta kött, aldrig flyga, eller driva ett ekologiskt jordbruk. Men alla bra val räknas. Och om man vill höja miljömedvetenheten i samhället och få mer personer att engagera sig – då kanske man ska funderar på hela bilden istället för att framställa det som en tävling där den som gör mest vinner – och andras ansträngningar är värda noll.

    För övrigt är det otroligt korttänkt att påstå att det är miljövänligare att leva i en stad än att bo på landet. Vad ska stadsbor äta då? De kan ju sitta och dunka sig själva i ryggen för att de bor i klimatsmarta hus och äter vegetariskt men faktum är att denna livsstil görs möjlig för att bönderna försörjer dem med ekologiska mat och grön el från norrländska vattenfall.

 7. Ha det ljuvligt och produktivt! När jag läste franska fick jag lära mig att adieu bara sägs som ett allra sista farväl, bokstavligen ”till Gud”, men utgår ifrån att det inte är menat så här..au revoir!! 🙂

Comments are closed.

LOADING..