Restips?

Det har precis blivit klart att jag ska göra en resa till Nairobi under våren. (Kan inte berätta vad det gäller ännu men ska göra det så fort jag får). Men när själva jobbet är gjort tänkte jag passa på att uppleva landet några dagar när jag ändå rest över halva jordklotet.

Jag har börjat läsa på om landet själv – men eftersom jag vet att ni läsare kommer med de bästa tipsen tänkte jag höra mig för med er först. Är det någon som varit i Kenya och har något särskilt ni kan rekommendera? Jag kommer ha ca 2-4 dagar på mig för att utforska och kommer utgå ifrån Nairobi. Det jag rent spontant är mest sugen på är att uppleva är en bra och trygg safari som inte är jättelångt ifrån Nairobi, så att det blir för mycket restid och för lite upplevelser. All input är välkommen!

 

 1. Jag älskade Kenya! Och faktiskt Nairobi också, även om jag inte hade hört så mkt positivt om den staden innan. Bara hänga i en park eller gå på marknader.
  På 2-4 dagar hinner man ju till Masai Mara på ”riktig” safari, Karen Blixena hem eller vandra och bestiga Mt Kenya. Man går dock inte upp på själva den högsta punkten utan den nöst högsta. Det var jätte häftigt. Det är lätt vandring och man bor i stugorna liknande vår Kungsleden i Sverige. Det är stugvärdar i stugorna men man går med guide, kock och bärare vare sig man ville eller inte när jag bokade in mig på en grupp. Det var lätt att boka guide via någon stor etablerad firma i Nairobi. Det var verkligen en upplevelse, häftiga vyer och mäktigt landskap. Hela vandringen, från Nairobi och tillbaka tog tre dagar. Skulle nöstan rekommendera vandringen, så kan ni resa tillbaka hela familjen för safarin

 2. Åh vad underbart att du ska till Kenya. Spännande. Det är land med måååååånga kontraster. Jag har varit där till och från i flera år. jag har telefonnummer till jättetrevlig, proffsiga, och seriösa safariguider i Masai Mara. Väldigt prisvänligt också. OM du inte vill åka ut till Tina Frisk camp såklart 😉 Svenska skolan finns där också, vore kanske kul att besöka! Mina vänner som jobbar kan säkert visa dig runt… hör av dig om du behöver hjälp. Spännande att se vad du ska göra där! Kram!

 3. hej clara så glad jag blir då du ska få uppleva Kenya! Mitt hetaste tips, köp tyg och sy upp en eller fler klänningar till dej ! Billigt, proffsigt och ah så vackert ! Vet ej , ni har väl bokat boende i NBI redan men vill tipsa om att mina svärföräldrar hyr ut sin SQ (skild del av huset) med sovrum ( 2 olika om man vill) badrum med dush, eget vardagsrum. hemma hos sig i Karen. Hon kokar även gärna traditionella kenyanska rätter och lär ut hur man gör dem till sina gäster. Kunde ju vara en upplevelse istället för hotell. Området är säkert och har portvakter. Pingla in ett email ifall det intresserar!
  ps. de bor ett stenkast ifrån de flesta turist attraktionerna i Nbi, giraffe center där du kan mata girafferna, mamba village där man kan se och hålla i krokodiler, strutsar,sköldpaddor mm, nairobi national park/ animal orphanage som många här tipsat om. Finns cafén och dylikt. . . 🙂 http://nalaneps.blogspot.fi/2011/12/gukas-och-cucus.html finns gamla bilder på deras hem, och under fliken kenia finns massa bilder och inlägg mest på finska 🙂

 4. Några ställen som jag har uppskattat när jag har varit i Kenya är:
  Kazuri beads – ett kvinnokooperativ som gör pärlor av lera och sedan tillverkar smycken av dessa(http://kazuri.com/pc/)

  Kitengela hot glass – ett ställe där man återvinner framförallt glas och gör nya föremål av dessa, fint att bara vandra runt på området och beundra konstnärsglädjen som präglar hela stället, och vägen dit är en upplevelse i sig (http://www.kitengela.com/)

  Karen Blixens farm (inte jättestor och ingen wow-upplevelse, men ändå fint att ha varit där)

  Att vandra över Ngong Hills och titta ut över ‘rift valley’

  Jag har också besökt ett ställe i Nairobi som återvann gamla flip flops och gjorde bl.a. olika leksaksdjur av dem (http://www.ocean-sole.com/, http://www.marulastudios.co.ke/index.html).

  Åk ut på landsbygden, kanske till masailand i söder eller ut bland teplantagerna. Det ger så mycket mer än att bara vara i Nairobi.

  Trevlig resa!

 5. Kul! Är uppvuxen i Kenya 🙂 Rift valley är ju fint… Besök lake naivasha med sina flamingos från hästryggen eller n nakuru nationalpark som alternativ det det nästintill obligatoriska masai mara… Annars är det även otroligt vackert runt mount Kenya! Det är naturen… Köp massa kikoytyger till dina klädprojekt och hitta dyra men fina souvenirer på köpcentrumen eller äkta hantverk på lokala marknaden 🙂 trevlig resa

  1. Just de… Masai mara upplevs bäst i luftballong och restaurangen carnivore är värt ett besök!

 6. Jätteroligt resmål! Var där 2 månader för några år sen. Här kommer några heta tips du kanske inte hittar i reseguiden.

  -. Besök Kinangop – fantastiskt ställe lite utanför Nairobi med ett projekt där en fågel räddas genom fårbete-kardning-färgning och vävning. Jag skriver om det här http://astmatrollbysara.blogg.se/2013/october/man-kanske-skulle-aka-dit-igen.html och här http://astmatrollbysara.blogg.se/2013/october/kufuta-hewa-sawa-andas-frisk-luft.html

  – Bo på Upper Hill Campsite – supermysigt ställe! Skriver om det här http://astmatrollbysara.blogg.se/2013/october/det-finns-hopp.html

  – Besök museet, gärna ”bakom kulisserna”. Vi var med och märkte fåglar och fick dessutom en fantastisk guidning i Nairobis egna mkt fina nationalpark. Skriver om det här http://astmatrollbysara.blogg.se/2013/october/pippi-pa-pippifaglar-.html

  – Besök Lake Baringo (dock en bit att resa). När vi var där var det översvämmat och heeeelt fantastiskt!!! Skriver om det här http://astmatrollbysara.blogg.se/2013/october/pippi-pa-pippifaglar-.html

  – Det finns en etiopisk restaurang som jag tyvärr inte minns namnet på men som definitivt är värt ett besök. På Upper Hill Campsite vet de vilken jag menar.

  – I övrigt tycker jag elefant-orphanage är värt ett besök och sen är det kul att bara ströva omkring i Nairobis grönområden. Fin stad (om än något förorenad).

  Tiden aug-okt 2013 är fyllda av inlägg om afrika. Tyvärr utan bilder eftersom de skrevs på iPad i landet och vi inte hade möjlighet att lägga in från datorn då. Men lite tips kan du säkert hitta ;-).

  1. Upperhill Campsite finns tyvärr inte kvar. Jessie med familj som ägde stället har flyttat till Mombasa. Hostelet ska vara borta, och istället skulle det byggas ett lyxigare B&B eller liknande på tomten. Kan hända att det står klart vid det här laget.

 7. Min resa till Kenya var nog den häftigaste av mina resor
  Reste till Nairobi med Emirates- bästa flygnolaget ever- var ett par dagar hos vänner som bor där,med hur många anställda som helst hemma,från massörska till beväpnad vakt vid grinden. Jo,för att leva i den staden är i n t e riskfritt..
  Vi åkte igenom ghettot,och man tror knappt sina ögon..
  Och så andra sidan får du inte missa att gå och äta på The Carnivor!!! Otrolig upplevelse,liva att du går dit!
  Sen flygde vi till Masai Mara
  Bara flyget dit är en unik upplevelse…
  Propellerplan! Det tog vl ca 1 knapp timme dit man flyger rätt lågt över träden och girafferna,sen landar man på typ en jordbana..
  Där väntar safari guiden som med jeep tar er till the camp
  Vi valde en mindre och mycket exklusiv camp
  Tänk på att välja en som har öppna jeepar och inte små bussar,helt annan känsla
  Vi åkte ut i bushen tidig morgon( det är kallt!) ibland till campen för lunch,snnars dukar guiden upp med vitt linnedukar under ett träd. Hem till eftermiddagen och där väntade ett badkar med bubbel i vattnet och i glaset och hundra tända ljus
  Sen supermiddagar runt elden
  Vi mötte alla de Big 5!! Och mer till
  Vår camp hette Richard’s camp
  Är säjer på att du kommer älska Kenya

 8. Ooooh vad underbart att du ska till Kenya! Har nyligen kommit hem därifrån. Som flera andra skriver är det helt klart värt att ta sig till Masai Mara. Men jag tycker inte du ska flyga! Resan dit från Nairobi tar några timmar med stopp för lunch men du färdas samtidigt genom halva Kenya och får se mycket på vägen och kanske kan ni också göra ett stopp vid Great Rift Valley och/eller lake Naivasha som ligger på vägen för en båttur bland flodhästar.

  Man tycker ju om olika saker men under min 4 månaders långa resa i Afrika spenderade jag otaliga timmar på bussar, i minibussar och bil och det var helt fantastiskt att plugga in en ljudbok i öronen och bara sitta och titta ut genom fönstret och beundra och reflektera över allt som susade förbi. Vägarna i Kenya är bra men det är liksom inte svenska motorvägar där du kör på en raksträcka med ljudvallar på sidorna utan man kör genom fantastisk natur och genom halvstora städer och små byar längs vägen.

  Hade jag haft råd hade jag lätt bott på någon snyggt eco camp mitt i parken när jag var där, så har du råd så gör definitivt det annars finns det en hel del budgetalternativ som ligger i anslutning till någon av parkentréerna.

  Sedan beror det så klart på vad du tycker om att göra. Även om jag tycker om naturupplevelser är jag är stort fan av stora och små städer när jag reser. En hel eller halvdag i en stad som Kisumu är också en rolig upplevelse. Där kan man strosa runt i stan sätta sig ner och ta något kallt och dricka medan man tittar på folk, gå på marknad och äta nyfångad fisk för 300KES vid Viktoriasjöns strand. Om du vågar kan du också ta dig runt i stan med motorcykeltaxi som i sig är en fin upplevelse.

  Kom ihåg, det är bara din fantasi som sätter gränserna, allt går att ordna i Kenya och folk kommer vara väldigt angelägna att hjälpa dig att fixa allt du vill ta dig för.

 9. Instämmer med flera av föregående kommentarer, Maasai Mara är fantastiskt. Jag var i Kenya på en studieresa för snart 3 år sedan. Vi utgick också från Nairobi, men reste runt mycket. Vi spenderade 2 dagar i Maasai Mara, vilket kändes ganska lagom länge. Det tar ganska lång tid att ta sig dit från Nairobi (dessutom på sådär bra vägar). Lake Nakurus naturreservat är mindre, men ger ändå goda möjligheter att uppleva djur och natur. Vi besökte också Lake Nivasha där vi såg flodhästar och besökte Hells Gate, vilket var otroligt häftigt! I nationalparken kring Hells Gate kan man också vandra och cykla om man vill det. Inte så mycket djur att se där, men otroligt häftig natur! Missa inte heller utsikten över Great Rift Valley längs vägen från Nairobi upp mot Lake Nakuru och Lake Naivasha.

 10. Gud, va avis jag blir! Den röda jorden i Kenya och alla dofter är underbara! Jag blev kär så fort jag satte fötterna på kenyansk mark. Jag var oxå i Masai Mara och safariupplevelsen var nära nog religiös! Men var försiktig i Nairobi och ta inga risker! Inga smycken, inte gå själv osv.

 11. Jag bodde i Nairobi i ett år 2011-2012, och rekomenderar starkt Nakuru Nationalpark. Lagom stor för de flesta djur, men lagom liten för att hinnas med på en dag. Vi hade egen bil, men det borde gå att åka dit med ngn hyrd tjänst. Vi åkte till Nakuru var och varannan helg kändes det som. ^^ Rekomenderar också Hells Gate! En park utan ”katter” så man kan hyra cyklar och cykla där inne bland zebror och giraffer. Finns också en vandringsled i en gammal flodfåra som är galet fin. Miljön är vulkanisk så det finns många vattenfall i flodfåran som har varmt vatten, vilket är magiskt att uppleva. Rekomenderas starkt. <3
  Annars finns Nairobi Nationalpark som har lejon etc, som är helt ok. Lite tufft när man ser djuren och stadssiluetten så nära inpå. 🙂

 12. Jag kom på en sak till. När vi var i Masai Mara flög vi dit från Nairobi. Det är inget för flygrädda (flyget rymde 24 personer och landningsbanan i Masai Mara var en avlång fotbollsplan ungefär) men det är ett snabbt sätt att ta sig till världens vackraste plats!

 13. Det absolut bästa i Kenya är definitivt att besöka Masai Mara men om det blir för långt att resa från Nairobi kan jag istället rekommendera Aberdare (både Aberdare Country Club och Aberdare The Ark – det är ganska olika men perfekta om man vill se mängder av djur och sova 1-2 nätter på vardera stället).
  Om du har möjlighet (och helst en inhemsk guide/kompis) tycker jag du ska besöka någon stor frukt- och grönsaksmarknad, det är häftigt att se.
  Ett annat tips är att besöka Karen Blixens hus.
  Och precis som andra har skrivit: det är KALLT på nätterna, och kolsvart – inga gatlampor i Nairobi vad jag såg. Och ät så många Sweet Bananas du bara kan, de är underbara.

 14. Kolla in familjer på äventyr på svt1. De är utanför Nairobi på Masaimara-
  savannen tror jag att det heter. De verkar arbeta för djurens bästa och i bra samverkan med den lokala befolkningen.

 15. Åh, så spännande, Clara!
  Jag bodde i Nairobi under ett år för cirka sex år sedan. Det finns SÅ mycket du kan uppleva i och omkring Nairobi. För safari finns Nairobi National Park runt hörnet. Karen Blixens hus i stadsdelen Karen som förstås är uppkallad efter henne, ett fantastiskt kvinnokollektiv som gör fantastiska, färgglada smycken som heter Kazuri och massor av mer. Jag skrev en massa blogginlägg när jag var där, bifogar två guider jag skrev om det kan vara någon inspiration på vägen.

  Guide nummer 1:
  http://www.backpacking.se/ReadArticle.asp?ArticleId=1383

  Guide nummer 2:
  http://www.backpacking.se/ReadArticle.asp?ArticleId=1387

  Och just det, jag tog körkort i den hektiska nairobitrafiken också, det skrev jag om här:
  http://www.backpacking.se/ReadArticle.asp?ArticleId=1370

  Stort lycka till!

  Susanna

 16. Jag har varit i Kenya och jobbat med ett projekt 2010. Projektet har pågått i många många år och vi som reser anlitar alltid salewa travels. De skräddarsyr med egen chaufför. Rekommenderar dig ju att åka två el tre dagar till Massai mara på safari. Så vackert! Ewa på salewa travels ordnar med allt! Vi bodde i lyxiga tents och det var god mat, en pool att hänga vid när vi inte var med vår chaufför på safari. Hör gärna av dig om du vill ha Ewas mejladress! Kram

 17. Bananerna. De små bananerna. Missa för allt i världen inte bananerna. De smakar citronfromage. Ät dem så ofta du bara kan.
  Hårbalsam. Alltså. De säljer killer leave-in-hårbalsam överallt. Jag använde som svennig inpackning och sköljde ur det.
  Färskt té med citron. Just sayin.
  Hoppa över alla sorters mjölkprodukter. Såvida du inte blir bjuden såklart. Men jag tyckte mejerivarorna var konstiga.
  Mata girafferna. Ja det är turistigt. Gör det ändå.
  Åk ut på platån. Ut ut ut bara. En timme utanför Nairobi finns en annan värld.

 18. Har bott i Kenya större delen av förra året. Just Nairobi var ingen höjdare tycker jag, mkt trafikstockning och dålig luft. Du har fått många bra tips på dagsutflykter nära Nairobi, men om om jag var du skulle jag satsa på att åka inrikesflyg till någon av de större safariparkerna t ex Masai Mara. Det går snabbt och smidigt, man åker via en liten flygplats med små plan. Två nätter borta helst, för att hinna se det mesta. Bara flyget i sig är en upplevelse, vid landning hinner man se både landskap och djur. Dock ska man veta att stora parker innebär ju oxå mkt turister. Väl värt att satsa på bra camp/guide! Man kan såklart oxå åka på bilsafari till t ex Lake Nakuru, men de utlovade 2.5 tim blir lätt 4 tim vilket jag tyckte var lite jobbigt på dåliga vägar i varm bil. Kolla upp vilken tidpunkt som är bäst för att se olika djur i olika parker, det skiljer mycket! Vi såg t ex inga flamingos i Nakuru pga ”fel” säsong. Och ta med varma kläder! Har sällan frusit så mkt som under ”gamle drive” i råkall gryning med öppen jeep, så norrlänning jag är;)

 19. Det är länge sedan nu som jag tillbringade ett par månader i detta vackra land. Men masai mara är underbart vackert!

 20. Tips jag varmt rekommenderar, sök på Malu Lodge, Naivasha. Ligger norr om Nairobi, men på lagom avstånd. Underbar mat och så mysiga små hus! Mitt i skogen, men med underbar utsikt och ett härligt lugn som jag uppskattade mycket.

 21. Masai Mara är underbart när det gäller safari, men kanske lite långt från Nairobi. Man vill helst sova två nätter där, men en går ju också. Nairobis egen nationalpark är också fin och har man tur får man se många djur. Om du åker till Karen i utkanten av Nairobi kan du se krokodiler på Mamba Village, elefanter på Sheldricks Elephant Orphanage och giraffer på Giraffe Center. Njut!!!

 22. Har du sett ”familjer på äventyr” på ettan? I det programmet är det en svensk familj (mamma och adopterad dotter från Kenya) som bor i Kenya i perioder och gjort under öppna år. Kolla programmet! Om du googlar dem kan du säkert hitta deras blogg eller dylikt och kontakta dem! 🙂

 23. Förresten, vad avundsjuk jag blev nu (på ett bra sätt)!! Var flera år sedan jag var där men åh vad jag älskade det!! Så kul att du ska dit!

 24. Tror du får in Masai Mara på fyra dagar faktiskt, det blir lite timmar i bil men det är ett vackert äventyr i sig. Mombasa är härligt, men stället jag längtar tillbaka mest till är Lamu – en helt underbar ö i indiska oceanen. Fast då får du flyga! 🙂

 25. Jag bodde i Nairobi en kort period för 20 år sedan. Det jag minns var bra då:
  Nairobi national park var riktigt fin för en kort dagstur. Men inte alltför långt bort fanns också Nakuru national park. Ganska liten men så vacker med flamingos och alla de viktigaste djuren.
  En fin utflykt är att åka till byn Karen ett par mil från Nairobi. Besök Karen Blixens hus, vandra i Ngong hills och avsluta med en grillad zebra-biff på The Horseman i Karen.
  Hoppas du bjuder på mycket bilder när du är där.

 26. Jag bodde i Nairobi en kort period för 20 år sedan. Det jag minns var bra då:
  Nairobi national park var riktigt fin för en kort dagstur. Men inte alltför långt bort fanns också Nakuru national park. Ganska liten men så vacker med flamingos och alla de viktigaste djuren.
  En fin utflykt är att åka till byn Karen ett par mil från Nairobi. Besök Karen Blixens hus, vandra i Ngong hills och avsluta med en grillad zebra-biff på The Horseman i Karen.
  Hoppas du bjuder på mycket bilder när du är där.

 27. Hej! Om du skulle bestämma dig för att inte åka på Safari så kan jag rekommendera kusten kring Mombasa. Jag har varit i en kustby som heter Watamu med potatismjölssand, gyllene solnedgångar och fantastisk mat med en hel del indiska influenser. Om du bara vill vila och njuta, förstås, annars har du ju fått många väldigt andra bra, mer verklighetsnära tips.
  Anna

 28. Åkte till Kenya med min gymnasieklass och masai mara är fantastiskt! Vi åkte i en safarijeep, det fanns möjlighet till luftballong men det var svindyrt (har jag för mig) och så var det kul att komma närmre på marken. Vi kunde åka på gryningssafari också, det var magiskt! Finns olika boenden runtom i masai mara med olika nivåer av lyx etc. Men var fantastiskt i alla fall!

 29. Om du åker till Masai Mara för safari så kan jag rekommendera att flyga luftballong över nationalparken, det är en fantastisk upplevelse. Ett annat tips är nationalparken Hell’s Gate i närheten av Naivasha där man kan hyra cykel och ta sig runt i parken. Häftig natur och chans att se mindre djur som vårtsvin och springbooks, etc.

 30. Nakuru nationalpark, ett par timmar utanför Nairobi! Jag jobbade där ett par månader. Fantastiskt ställe med vilda djur och tiotusentals flamingos. Mindre turister än i masai mara också!

 31. Läs Karin Blixens ”Mitt Afrika” en gång till, för den har du säkert läst några gånger redan, eller se filmen. Och åk till farmen/muséet. Tror den kvinnan och du hade kommit bra överens! Tror också du skulle ogilla safari, om jag känner dig rätt. Det är så konstlat med alla turister i bilar med sina stora kameror i strävan att få de där bilderna där det ser ut som om djuren är ensamma på steppen. I verkligheten är där omkring djuren tio bilar med turister. Inte riktigt äkta vildmarksliv, tyvärr. Turismen har helt spårat ur både i Kenya och Tanzania.

 32. Karen Blixens hus känns givet. Och att prata med Samdra Beijers kompis Michelle som bor där nu och verkar ha koll på allt runt Nairobi.

 33. Men åh Kenya!! Jag var i Kenya under ett par månader för några år sedan. Jag var dock aldrig i Nairobi, mer än för att mellanlanda..

  Jag bodde i ett litet samhälle som heter Kisumu och i en ännu mindre bergsby i närheten. Jag besökte Masaii Mara för safari och Mumbasa för havsliv. Fantastiskt! Det finns alltid en baksida med sådana typer av turistattraktioner. Det finns iaf bättre och sämre organisationer att boka med, vissa ”ger tillbaka” till naturen -andra inte. Jag skulle inte vilja missa det dock, en helt sagolik upplevelse..

  Krävde väldigt många mediciner och vaccinationer, kommer jag ihåg. Malariatabletter bla annat.

  Hur häftigt är det att jag mailade till dig för ett par år sedan, ett mail full av beundran och sjukdomstress, sen följer jag min dröm och har numera en eko-butik som ser ut att börja återförsälja ”dina” produkter. Livet va? <3

  Kram

 34. Hej hej! Vad roligt att få åka till Kenya! Jag har varit i Nairobi som assistent åt min mamma då hon undervisat ett antal gånger de senaste tre åren.

  1. Precis som nämnts med trafiken, se upp! Vi var där i höstas och det är verkligen helt galna trafikstockningar från 4 på eftermiddagen, och mellan 7 och 9-10 på morgonen.

  2. Kazuri beads är väl värt ett besök, tar ca en förmiddag.

  3. Angående safari har vi gjort både dags-safari med bil i parken utanför Nairobi (inget att hänga i julgranen direkt) och åkt till Masai Mara, över två-tre nätter. Jag är lite kluven, var otroligt att se allt vilt, men samtidigt också förfärligt med bilar i parken och allt störande av just vildlivet. Se verkligen till att åka med en reputable guide och organisation. Även om det var fantastiskt hade jag nog inte åkt igen, just för att inte stödja industrin…

  4. Ett litet udda tips är järnvägsmuseumet. Litet, gammaldags, men med små pärlor som tågvagnen där ett lejon åt en människa. En fin järnvägs-kyrkogård, där alla gamla vagnar och lok finns att gå in och titta i. Något nördigt dock.

  Tack för en super-inspirerande blogg!

 35. Hej Clara, jag bor och jobbar i Nairobi. Om du vill åka på safari utanför Nairobi men inte så långt bort kan du åka till Nakuru, det tar 3-4 timmar åt vardera håll så för att de ska vara värt det bör du stanna ialla fall en natt i Nakuru. Annars kan man faktiskt som någon annan sa se djur även i national parken som ligger i ansluting till Nairobi. Tror dock inte att du skulle gilla parkens ”Safari walk” det är mer som ett nedgånget zoo med alldelse för små hägn och deprimerade djur, hyr plats i en bil istallet. David Sheldrick’s (i Karen) är mitt favoritställe att ta besökande, även giraff centret (ocksa i Karen) är bra. Glasbruket någon refereade till heter Kitengela glas (ligger i Karen) det tror jag ocksa du skulle gilla da dom andvander gammalt glas for att blasa nytt, hinner du inte dit sa kan du kolla pa/kopa deras produkter pa bland annat village market (shopping center i gigiri) och the function (shopping center at karen hallet) bast konsthantverk hittar du pa ”spinners web” ett galleri/affar som ligger mellan westlands och gigiri (FN omradet). Ocean Sole ar ett annat coolt foretag i Karen, de gor konstfigure mm, av gamla flipflops. Besok garna Kibera om du har anleding (tex om du besoker en organisation/person du kanner som bor eller verkar i omradet) ”slumturism” ar inte helt oproblematiskt da det finansiellt satt gynnare ett fatal av invanarna i dessa omraden och alla inte vill vara ”offentliga” i sina kvarter. Vart att veta ar att det ar mycket trafik stockingar i Nairobi. Om du minimera tiden i trafiken planera helst dagen i en del av stan per dag, dvs att ta sig fran Karen till Gigiri kan ta uppat 3-4 timmar om man aker pa fel vag i den varsta rusiningstrafiken (morron/kvall) Fraga hotellet/taxi i forvag om hur lang tid resan bor ta och ak extra tidigt om du har en tid att passa (matningen av elefanterna tex borjar pa utsatt tid och om man missar ar det bara att vanta pa nasta dag) Hor garna av dig om det ar nagot speciellt du ar ute efter.

  1. Foresten om du vill kopa afrikanska tyger be din fixare (jag antar att du eller din vard kommer ha en) ta med dig till Nairobi Textile house, det ar ett tre vaningar hogt hur med en massa marknads bas for textilier. Mycket battre priser an pa marknaderna (det ar har mina Kenyanska tjejkompisar koper typ)

 36. Sheldricks! Du måste verkligen åka till Sheldricks, dels för att det är fantastiskt att se elefantungarna, men också för att de behöver all publicitet de kan få. Marknaderna inne i Nairobi (olika platser på olika dagar) kan man göra fantastiska fynd på (tyger, trähantverk, korgar), men var beredd på att alla förväntar sig at du ska lägga tio minuter på att förhandla om priset.

 37. Om du är lagd åt liknande håll som jag (mer land än stad) blir du nog ganska fort trött på Nairobi så safaritanken är nog bra! Som någon sa hade jag också satsat på Amboseli, inte så värst långt (men får ändå räkna med en halvdags resa dörr-dörr)

  1. Jo, Nairobi kan vara ganska intensivt. Behover man en paus men inte har mer an en halv dag kan man ta sig till Karura Forest, det ar en stor skog mitt i smeten. Finns inga stora vilda djur dar, men destom mera av tystnad och ett ganska fint vattenfall. Dessutom ar den inhagnad sa det ar sakert att ga har sjalv, natt man kan langta efter om man varit social/vaktad/uppvaktad nagra dar.

  2. Bra tips! Har inte varit mkt i Nairobi men i Kampala, och jag blir galen efter ett par dar och längtar till landsbygden. Då är ändå Kla lugnare, men saknar en bra oas – utom typ golfbanan…
   Men såklart är det spännande att uppleva stan och allt som erbjuds där också! Hoppas du får en fin resa Clara.

 38. http://kazuri.com/pc/ — en Fairtrade-aktig smyckeindustri som har funnits länge.

  Karen Blixens farm tror jag att du vill se.

  http://arnlund.org/ — ett svenskt par som arbetar för Skandinaviska Barnmissionen i Rift Valley. Birgitta arbetar mycket med kvinnogrupper, och det finns en pärlverkstad, ett bageri och en syateljé som jag tror att du skulle tycka om! Det är en bra bit från Nairobi, men Birgitta är där ibland, så om du har tur kan du stämma träff med henne.

  http://www.newlifemission.se/kontakt.html — en svensk hjälporganisation i ett av Naorobis slumområden

  http://www.taize.fr/en_article12645.html — en grupp bröder från den ekumeniska kommuniteten i Taizé som också bor i ett tättbefolkat område och arbetar mycket tillsammans med ungdomar och unga vuxna

 39. Hej!
  Jag var där för bara ett par veckor sedan, det var helt fantastiskt!! Jag håller också med om David Sheldrick wildlife trust, och kan även tipsa om Langata giraffe center.

 40. Vad roligt! Vi var 14 dagar på safari och åkte runt i många nationalparker. Amboseli national park skulle jag rekommendera, den ligger bara några timmar från Nairobi och innehöll allt man förväntar sig av safari. Jättemånga elefanter! Vi tältade på en enkel camp, men det finns säkert mer bekväma alternativ. Vi bokade genom tour africa som är ett svenskt företag. Det företag som sedan ordnade själva safarin hette Bushbuck. Fast det var 10 år sedan kanske jag ska tillägga 🙂

 41. Välkommen till Kenya! Vi bor här, dock inte i Nairobi. Men här kommer mina rekommendationer:
  1) Banan Hill Art Gallery: om du är intresserad av konst. Ta en taxi (ca 20 min från ”centrum”), be den vänta på dig en timme eller två.
  2) Nairobi Safari Walk: ett lagom stort område där du går omkring mellan inhägnader med olika djur. Vackert, och skönt att röra på sig i lugn takt!
  3) Safari med bil, inte långt från Nairobi centrum. Boka med ngn byrå!

  Och vill du ha flera tips, hör av dig per epost!

 42. Vet inte vad resan går ut på, men för att se det ”riktiga” Nairobi och inte bara det som turister ser så rekommenderar jag att du spenderar tid i Kibera. Det är det största slumområdet och att vara där sätter verkligen saker i perspektiv. Kanske inte det roligaste man kan göra, men säkert det viktigaste.

  Har du möjlighet att stanna några dagar länge så rekommenderar jag Lamu, en liten ö som är ett paradis. Inga bilar, åsnor som går runt fritt, fantastiska bad och vackra byggnader. Är unesco-världsarv och helt klart den mest speciella platsen jag någonsin har varit på. Bodde på Bananahouse, helt magiskt.

  1. Glömde en sak 🙂
   Det finns ett väldigt fint litet glasbruk utanför Nairobi, helt klart värt ett besök

 43. Hej! Håller med om David Sheldrick’s! Mycket fint ställe.
  Jag var på fantastisk safari i nationalparken Masai Mara. Vi bodde på Basecamp Masai Mara (basecampexplorer.com), ett eco camp som jobbar hållbart. Base camp var en fantastisk utgångspunkt för mäktiga naturupplevelser, du bor mitt i naturen och kan höra lejonen ryta på natten!

 44. Hej! Rekommenderar också David Sheldrick Wildlife Trust (så hette det åtm för 10 år sedan då jag var där) och elefantungarna 🙂 Också Karen Blixens hem i Nairobi tyckte jag var intressant. Och om du är där en söndag, besök en gudstjänst! Det är en upplevelse, jag lovar 🙂

 45. I Nairobi -David sheldrick elefant orphanage. Jättebra och seriös org som föder upp föräldralösa eller övergivna elefantungar. De visar upp matning och lerbad som ett sätt att få inkomster. Väldigt fin upplevelse, på djurens villkor. Trevlig resa!

Comments are closed.

LOADING..