Bilder på kvinnlig kock fick hård kritik på nätet

Skärmklipp från www.genusfotografen.se

Bilden som genererat artiklar och fått nätkommentatorer att blossa upp de senaste dagarna är denna på mästerkocken Louise Johansson. Och man kanske inte tänker på det vid första åsynen, men vid närmare eftertanke — Varför drar tidningen Xpress (Arlanda Express ombordtidning) på en bild med Sveriges mästerkock i kort klänning och fashionpose, när artikeln handlar om hennes yrkesroll som kock?

En som uppmärksammade detta, och kritiserade bilderna var Tomas Gunnarsson, också känd som Genusfotografen. Som journalist och fotograf använder kameran för att sudda ut gränserna. Istället för att plåta könsstereotypt vill han slopa det typiskt manliga och kvinnliga. Och efter detta inlägg om bilderna, hakade flera medier på. Och till slut pudlade Arlanda Express.

Det var ett år sedan bilderna togs, och kocken Louise Johansson säger till SVT att hon hade agerat annorlunda om det varit idag, och att hon förlitade sig på fotografens erfarenhet och kunnande.

Så här skriver Tomas på sin hemsida:
”Vi har gott om bilder av hur könsrollerna ”ska” spelas. Bilder som begränsar oss. Som begränsar vår fantasi, våra föreställningar om vilka vi kan vara. Men vi kan skapa nya regler. Vi är mer formbara och föränderliga än vi tror. Att visa att det är möjligt ser jag som min främsta uppgift som genusfotograf. Att kittla fantasin.”

Just nu är Tomas Gunnersson aktuell med utställningen Stötta manligt företagande. Där avbildar han företagarmän på samma sätt som företagarkvinnor oftast blir porträtterade i media. I samarbete med jämställdhetsföretaget Add Gender skildras sex manliga entreprenörer. I söta poser och snuttifierande frågor får de berätta om sitt yrkesliv; arbetsskador, rädslor, förebilder, manlighet och vikten av att ta hand om sig.

Vad tycker ni om könsstereotyper i foto och text? Är det något ni tänker på när ni läser dagstidningen, magasin eller möts av reklamaffischer?

 1. Vad som kanske är viktigt att notera att ”Bildombudsmannen” inte är en statlig ombudsman som värnar lagen och dess skydd utan ett privat företag/juristfirma anlitad av Eric Legge och hans företag… Apropå ”Johannas” inlägg: Den så kallade Genus fotografen är anmäld till Bildombudsmannen Staffan Teste gällande upphovsrätts brott.

 2. Underbart att protestgruppen mot genusfotografen (som ”Johanna” länkar till) har 15 gillamarkeringar :) Det kanske inte är så inne att vara dumihuvet trots allts.

 3. ”Kul” att Eric Legge, som kallar sig ‘Johanna’ här under, inte kan formulera sig (läs: notera hans särskrivningar), varken då han agerar under spökidentiteter som ‘Johanna’, eller i hans mail – signerade från honom själv. Se här, den dåliga svenskan fortsätter: http://www.genusfotografen.se/?p=687 (länken tål att upprepas, trots att ‘En riktig Johanna’ här under tipsat om länken redan). Eric Legge, vet du att ditt hat gentemot kvinnan och det rådande strukturella förtrycket mot kvinnan blir extra tydligt när du utger dig för att vara kvinna och går emot kampen för ett jämställt samhälle. Ser du inte att DU vill fortsätta att sexualisera kvinnors kroppar, förstår DU inte att DU vill fortsätta med att utöva makt och kontroll? Du gör det just nu, du gör det tydligen dagligen, du kränker kvinnor fortsatt… och du t.o.m. utger dig för att vara en kvinna när du kränker kvinnor. LÅGT ERIC!!!!!!!!

 4. Om man marknadsför duktiga kockar på detta vis så fråntar man dem kunskap, Tråkigt. Det gäller både kvinnor och män. Marknadsför inte kunskap på detta vis vad det än gäller det är en skymf mot kunskapSkriv din kommentar här!

 5. Den så kallade Genus fotografen är anmäld till Bildombudsmannen Staffan Teste gällande upphovsrätts brott.

  Bara för att man ger sig själv stora tittlar och är Jornalist betyder detta INTE att man kan bete sig hur som helst.

  Titta på denna sidan så hittar ni klarheten i bilden

  http://www.facebook.com/pages/Genusfotografen-protestgrupp/251828018250511

  Att vara *bloggare* betyder heller inte att man är skyddad

  // Kvinna
  Som är foto intresserad , och inte någon jävla hobby feminist som spyr galla på allt bara för att jag kan.

 6. Männen försvarar bilder som denna med näbbar och klor särskilt de som inte har stake att säga stopp,ha,ha!

 7. Man kan konstatera att hon dricker vatten ur en duchkran! Det finns tusentals bilder på barn, djur, vuxna, gamla, kvinnor och män. Problemet är helt klart betraktaren som ser en kock som dricker sperma. Ska vi tolka bilder på barn som dricker ur kranar och slangar som barnporr? Nää, tror inte det! Det är alltid bra att vara kritisk och det finns bilder som är riktigt fel ute men det får inte gå till överdrift. I detta fall kanske någon dömmer andra efter sig själv…

Comments are closed.

LOADING..