Genusfotografen skapar het debatt på nätet

I början på juni var det mycket snack om det här inlägget, som Genusfotografen Tomas Gunnarsson skrev i protest mot en bildserie som publicerades i Arlanda Express ombordtidning Xpress. Han kritiserade då en bildserie på mästerkocken Louise Johansson som enligt honom hade ett vridet genusperspektiv. Inlägget blev snart en snackis på nätet och traditionella medier plockade även upp debatten.  Jag skrev då ett inlägg om det hela som går att läsa här.

Nu har debatten kring bilderna och Genusfotografens inlägg återigen blossat upp. Detta med anledning av att fotografen och agenturen som tog bilderna på Louise Johansson krävde Genusfotografen på närmare 25 000 kronor. Tomas Gunnarsson, aka Genusfotografen, har själv skrivit ett utförligt inlägg om detta och för att sammanfatta det hela så har han nu, med egen juridisk hjälp, lyckats pruta ner skadeståndet till 15 000 kronor.

– De har lyckats få mig att bete mig som att jag hade lyckats göra något fel, när halva internet tyckte jag hade gjort något rätt, säger Tomas Gunnarsson till Ajour som även intervjuat Bildombudsmannen Staffan Teste och Eric Legge, ägare till agenturen Spectacular Studios som drivit fallet.

Ja, man kan säga att internet har delat sig i två läger kring den här diskussionen. Det ena starkare än det andra. I ena ringhörnan har vi en protestgrupp mot Genusfotografen som nu finns på Facebook, och i den andra ringhörnan har flera frivilliga gått samman och skramlat ihop de 15 000 kronor som bildkritiken kostat Genusfotografen.

Men hörrni…

Nu tycker jag att vi gemensamt i denna sal sjunger ”We shall overcome”.

 

LOADING..