Linda-Maries bikinibild på Facebook skapar rubriker

Badbilden har uppmärksammats i medier som Aftonbladet.se, Nyheter24.se, Dagbladet.no, Sveriges Radio, GöteborgsPosten m.fl.

Hon bad sin lillebror ta en sista strandbild på henne i det vackra sommarljuset. I bilen på vägen hem postade hon bilden på Facebook – för att hon tyckte att den var fin. Fem timmar senare hade bilden fått 46 000 likes, 2000 kommentarer och nästan 400 delningar och Linda Maries mailkorg var fylld med över 1000 mail.

Linda-Marie Nilsson är en till synes helt normal 20-åring. Som journaliststudent jobbar hon i sommar på en lokaltidning, och varma sommardagar drar hon på sig bikinin för att bada. Men det har inte alltid varit en självklarhet att byta om till badkläder för att sedan hoppa i plurret. För Linda-Marie har badsäsongen, som för många andra, varit ångestframkallande. På sin blogg skriver hon: ”Jag har hatat min kropp till förbannelse. Jag har gråtit över den, slagit på den, tagit bilder på min mage och velat kräkas. Jag har mobbats för den sen jag var sex år.” Och visst föll hon, efter hatiska kommentarer och hån, för idealet och provade en massa olika bantningsmetoder – allt för att till sist komma fram till att hennes kropp duger precis som den är.

— Jag tänke va fasen, jag gör ett litet statement bland mina vänner på Facebook. Först hade jag bilden låst, så att bara min vänner och deras vänner kunde gilla och kommentera. Men sen märkte jag att det var många som gillade den, så jag testade att öppna den för att se vad som hände. Och det bara rasade in likes och kommentarer, helt sjukt!

Det var en närmast kaotisk torsdag för Linda-Marie som nu hyllas i både sociala och traditionella medier efter att hon lagt upp sin bikinibild med budskapet ”Jaja, kan alla med platta magar lägga upp sina strandbilder, så kan jag också det!”. Telefonen har ringt och plingat, och det har rasat in likes och kommentarer på Facebook. I skrivande stund har bilden fått 70 759 likes, och siffran fortsätter att stiga.

— Det känns helt surrealistiskt. Jag har knappt sovit något, det är kaos! Jag förstår liksom inte vad som händer, säger Linda-Marie glatt.

Det är ju trots allt bara en vanlig bikinibild, hur känns det att den blivit så uppmärksammad?

— Det känns otroligt fint att så många personer tycker bilden är fin, men det är ändå tråkigt på ett sätt. Jag tycker inte att min kropp ser så annorlunda ut än andra bikinibilder, men detta visar ju ändå att folk tycker att det är just annorlunda. Och det är det ju inte. Det är bara det att såna här bilder kanske inte ligger uppe på nätet.

Hade du någon speciell tanke med bilden när du la upp den på Facebook?

—  Jag tycker såklart att bilden är fin. I min Facebook-feed så märks det att det bara är smala personer som lägger ut bikinibilder på sig själva, andra som kanske inte passar in i ”normen” lägger ut bilder på stranden eller picknickkorgen. Jag förstår självklart att alla inte vill publicera sig själva, men det är tråkigt om folk låter bli, bara för att de känner att deras kropp inte duger.

Du har fått över 1000 mejl, vad skriver folk?

—Jag har suttit och gråtit när jag läst, det är så otroligt många tjejer och killar som skriver att de är missnöjda med sina kroppar och som tänkt om efter min bild. En tjej skrev att hon inte vågat bada i bikini med sina vänner på flera år, men att hon skulle göra det imorgon. Det är så härligt att en bild jag lagt upp i bilen på väg från stranden, får folk att vilja prata med mig om det här.

För några månader sedan publicerade Blondinbella en semesterbild på sig själv i bikini. Hon fick enormt många kommentarer, både av näthatare och hyllare. Varför tror du att normala kroppar som din skapar sådan otrolig debatt?

—  Det känns som att folk inte vana att se riktiga, oretuscherade kroppar. Det är ju en del veckotidningar som börjat framhäva att man ”får vara större”,  men även om bilderna är oretuscherade är de proffsfotograferade ur bra vinklar med bra ljus. Men min och Blondinbellas strandbild är ju på riktigt, och det är kanske inte folk vana vid.

Har du fått några negativa kommentarer sedan publiceringen? 

— Det är iaf fler, 70 000 som gillar och kanske 200 som skrivit något dåligt. Så jag ligger på en bra kurva ändå, skrattar Linda-Marie.

Hur tycker du att det är att vara ung tjej med alla rådande ideal och normer?

— Astufft, verkligen. En enkel grej som att handla kläder kan vara jättejobbigt. Det är alltid 15 tröjor kvar i storlek XS, men slut på de i storlek L, eftersom butikerna inte tar inte in lika många plagg i den storleken. ”Normala” storlekar finns kvar, men inte i min storlek. Jag vet inte hur många gånger jag gråtit i omklädningsrummet och bara velat gå hem. Large är ingen abnorm storlek, men ändå finns det inte tillräckligt representerat i utbudet.

Hur hoppas du att detta kommer att utveckla sig?

—  Jag hoppas att jag kan få någon att känna sig fin. Att jag vågade kan påverka nån. Eller vågade… att lägga ut en semesterbild där man är glad är väl inget man ska behöva våga. Men Facebook representerar inte verkligheten, de som inte ser ut som normen vågar inte lägga upp bilder på sig själva. De är rädda att de inte ska få så många likes, och då blir det pinsamt.

… Också sopade du bara banan med din kurviga, fina kropp och 70 000 likes?

— Haha, ja! Jag försöker inte påstå att min kropp är bättre, bara att den är lika bra.

Har du några råd och tips till andra ungdomar som lider av dåligt självförtroende när det kommer till kroppen?

— Sluta fokusera på formen! När jag började gymnasiet slutade jag fokusera på kroppen, eftersom jag insåg att jag var bra på andra saker. Jag insåg att kroppen inte påverkar hur bra jag är på något annat, huvudsaken är att den fungerar! En stor kropp funkar lika bra som en liten, bara den inte är extrem på något håll. Och jag är inte ohälsosam på något sätt. Jag mår ypperligt. Jag har faktiskt aldrig mått bättre!

LOADING..