Nedbantade Mimmi Pigg & Kajsa Anka frontar julkampanj

Hört talas om Disney-dieten, någon?

Foto: Barneys New York

Att de pinnsmala kroppsidealen kryper allt längre ner i åldrarna är ingen nyhet, men att Disney nu låter sina seriefigurer hetsbanta inför ett samarbete med lyxvaruhuskedjan Barneys i USA, kommer knappast påverka barns självbild till det bättre. Inför Barneys julkampanj “Electric Holiday”, som släpps fullt ut 14 november, har både bilder och en kortfilm producerats där vissa av Disneys karaktärer medverkar.

Kortfilmen handlar om Mimmi Piggs drömmar om att få delta i modeveckan i Paris, och för att anpassa Disney till catwalken kan seriefigurernas annars lite rultiga kroppar nu mer liknas vid anorektiska parodier. Barneys menar att de tillsammans med Disney ville ”göra karaktärerna mer realistiska för modevärlden”. Så här säger Dennis Freedman, kreativt ansvarig på Barneys, i en intervju med magasinet Womens Wear Daily:

“The standard Minnie Mouse will not look so good in a Lanvin dress. There was a real moment of silence, because these characters don’t change. I said, ‘If we’re going to make this work, we have to have a 5-foot-11 Minnie,’ and they agreed. When you see Goofy, Minnie and Mickey, they are runway models.”

Nu undrar jag: Ska man skratta eller gråta?

De folkkära Disneyfigurerna visar kläder från olika designers och det går bland annat att se Musse Pigg i Balenciaga, Mimmi Pigg i Lanvin, Långben i Balmain, Kajsa Anka i Dolce & Gabbana, Snövit i Nina Ricci, Cruella de Vil i Rick Owens, och prinsessan Tiana i Proenza Schouler. Dock är det lite sorgligt att kropparna genast måste anpassas till modevärldens sjuka kroppsideal, bara för att det handlar om mode. Herregud, de är DISNEYFIGURER?! Musse Pigg ska ha händer stora som dasslock, och Kajsa Anka ska vara lite framtung med ankstjärt.

Nä, annat är det när Miss Piggy visar stilen med något sundare kropp under paltorna.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..