Het debatt på Twitter efter DN:s hen-förbud

Inget ord har väl skapat sådan het debatt som det könsneutrala pronomenet ”Hen” . Nu har stormen blåst till liv igen, främst på Twitter, där Dagens Nyheters beslut om att förbjuda ordet i nyhetstexter upprör.

Efter en artikel som Dagens Media (sajt kraschad, uppdaterar länk senare) publicerade runt 14-tiden i dag, har kommentarerna och tweetsen haglat. Ja, ordet hen skapar sannerligen reaktioner. DN:s chefredaktör Gunilla Herlitz beslut att förbjuda ordet glädjer många (typ Christian Westling, styrelselesuppleant för Sverigedemokraterna i Stockholm, se tweet nedan) men upprör betydligt fler. Och andra chefredaktörer är inte sena med att svara var de står i debatten, till exempel Aftonbladets Jan Helin som twittrar att det är upp till var och en av Aftonbladets redaktörer att bestämma hur ”hen” ska nyttjas i texter, eller Expressens chefredaktör Thomas Mattsson som skriver att ordet ska diskuteras internt, men att det inte upplevs som ett problem.

Anledningen till förbudet är enligt Gunilla Herlitz att ”hen” kan anses vara ett queerpolitiskt ställningstagande. Och några av Sveriges flitigaste twittrare yttrar sina tankar kring förbudet såhär:

Sugen på mer hen? Klicka här, där jag skrivit om könsneutral internetsurfning med Henerator.

LOADING..