Könsneutrala leksakskataloger upprör

Små pojkar som leker med dockor och flickor med leksaksgevär. Ja, det är vad som just nu diskuteras på nätet. Flera medier världen över har rapporterat om de svenska leksakskatalogerna, och i Storbritannien skräder de konservativa inte orden kring vad man tycker om katalogerna. Enligt The Telegraphs krönikör Tomas Pascoe är det ”Insane”, och Sveriges anti-diskrimineringslag har skapat en generation av vilsna kvinnor. Ja…. Jag antar att jag hör till den kategorin, Tomas? Enligt honom har i alla fall den svenska jämställdheten gått för långt.

Även Daily Mail har skrivit om Toys ‘R’ Us och årets svenska leksakskatalog. Tydligen är det helt överväldigande för britterna att pojkar och flickor inte porträtteras enligt könsnormerna i årets leksakskataloger. Att svenska leksaksföretag marknadsför LEKSAKER, inte pojksaker och flicksaker är tydligen väldigt konstigt och i kommentarsfälten svallar känslorna; ”Sverige är ett manshatande land” och ”Var tog pojkens testiklar vägen?” är bara en bråkdel av vad som skrivs.

Jag tycker det är konstigt att de reagerar på det här sättet? Jag tror knappast att alla brittiska småungar håller sig strikt till att leka med en speciell sorts leksak bara för att de tillhör ett visst kön? Visst, jag hade ett stort rosa dockskåp när jag var sju år, men nog tyckte jag att brorsans Soft air gun var lite mer spännande, och oj vad roligt det var (och vad högt farsan skrek) när jag råkade skjuta honom med de små gula plastkulorna. Och brorsan…? Ja, nog ville han leka med mina dockor ibland, klä dem och inreda dockskåpet (kommer få så mycket spö för detta ”avslöjande”, men är villig att ta en blåtira i jul).

Enligt Gawker.com kan ju ”julen i Europa vara lite konstig, och i år kommer inte bara pojkar att vara pojkar, även flickor blir pojkar”. Men snälla, rara… Jag kan lugna era småsinta sinnen med att det inte kommer växa snoppar och snippor på barn som leker med andra leksaker än de könsstereotypa i år. Sist jag var hos gynekologen fann hon då ingen penis där nere, och då lekte jag ändå bra mycket med bilbanor och lego när jag var liten. Jag har dock tillräckligt med ballar för att våga protestera mot dessa märkliga inlägg.

Merry Gender Neutral Christmas!

LOADING..